• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #570817  autor: miksson
 28 lip 2012, 15:17
Witam!
Z racji, że moja stara motorlolka V8 od dłuższego czasu szwankuje (bateria potrzebuje ładowarki zdecydowanie za często), a coraz więcej znajomych ma telefon w innych sieciach niż plus, postanowiłem przenieść numer do - jak to reklamuje się "śliwkowy operator" :mrgreen: - najszybciej się rozwijającej sieci w Polsce.

Przejrzałem oferty, i najbardziej odpowiednia wydaje mi się oferta "Stan darmowy 29". Z racji, że nie jestem typem użytkownika który godzinami siedzi na telefonie gawędząc ze znajomymi ta oferta wydała mi się odpowiednia. Od zawsze jednak korzystałem ze simplusa, więc niektóre kwestie typowo "abonamentowe" wydają mi się nieco niezrozumiałe.

Primo:
miesięczny abonament wynosi 29 zł, w tym 120 minut do wykorzystania do wszystkich sieci lub 260 smsów - > Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem - płacę miesięcznie 29 zł i w tej kwocie jest zawarte te 120 minut? I o co chodzi z tym LUB 260 smsów? Wybieram sobie, czy chcę mieć w ramach abonamentu minuty czy smsy? Czy po prostu przy dzwonieniu i wysyłaniu smsów te proporcje wyglądają jakoś inaczej?

Duo:
podane są stawki poza abonamentem - > oznacza to, że w sytuacji wyczerpania tych 120 minut, każda kolejna minuta połączenia kosztuje te 39 gr i opłata za abonament jest odpowiednio wyższa?

Tre:
jak wygląda sposób płatności abonamentu - normalnie dostaje się rachunek, ściągają w konta bankowego po dokonaniu odpowiedniej operacji w banku czy w jakiś inny sposób? Czy mają telefon na abonament można sobie "podładować" kartą zdrapką?

Jeśli pytania wydają się tendencyjne i banalne to przepraszam, ale jak pisałem nie miałem wczesniej nigdy do czynienia z abonamentem.

A, i jeszcze jedno - czy zawierają umowę abonamentową potrzebne są jakieś dokumenty poza dowodem osobistym?

#570825  autor: Ruben
 28 lip 2012, 16:02
miksson pisze:Primo:
miesięczny abonament wynosi 29 zł, w tym 120 minut do wykorzystania do wszystkich sieci lub 260 smsów - > Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem - płacę miesięcznie 29 zł i w tej kwocie jest zawarte te 120 minut? I o co chodzi z tym LUB 260 smsów?
Otrzymujesz pakiet złotówek, z którego odejmowane są kwoty za konkretne usługi. Jeżeli nie wyślesz ani jednego SMS, to będziesz mógł w ramach abonamentu wydzwonić 120min a jak wyślesz SMS, to automatycznie zmniejsza się
miksson pisze:Duo:
podane są stawki poza abonamentem - > oznacza to, że w sytuacji wyczerpania tych 120 minut, każda kolejna minuta połączenia kosztuje te 39 gr i opłata za abonament jest odpowiednio wyższa?
pakiet złotówek i tym samym zmniejsza się max ilość minut.
Po wyczerpaniu pakietu złotówek wliczonych w abonament opłaty będą dodawane do kwoty abonamentu.
miksson pisze:Tre:
jak wygląda sposób płatności abonamentu - normalnie dostaje się rachunek, ściągają w konta bankowego po dokonaniu odpowiedniej operacji w banku czy w jakiś inny sposób? Czy mają telefon na abonament można sobie "podładować" kartą zdrapką?
Tak, przysyłają rachunek, tak jak za energie elektryczną ale można też zamówić e-fakturę i otrzymujesz widok faktury. Zdrapka nie można doładować.
Zlecenie stałe chyba można zlecić ale jednak zalecałbym w celu lepszej kontroli opłacać samemu np. przelewem.

#570826  autor: merigaw
 28 lip 2012, 16:03
Tak jak napisałeś 29 zł jest to pakiet kwotowy i te pieniążki schodzą w zależności czy dzwonisz (39 gr za minutę) czy wysyłasz sms-a(18 gr )
Po wyczerpaniu złotówek za każdą minutę z rozliczaniem sekundowym ,do abonamentu jest doliczana kwota 0,39 zł,a za sms-a 0,18 zł.
Stawki są jednakowe do wszystkich krajowych sieci,co do doładowania abonamentu zdrapką -nie ma takiej możliwości.
Za abonament dostajesz fakturę,ale możesz wybrać nie papierową ,wtedy przez pół roku masz dodatkowe 30 minut gratis (potem jeżeli nie wyłączysz 3zł)
Do podpisania umowy potrzebujesz dokument ze zdjęciem i o zarobkach,albo jakiś rachunek zapłacony i wystawiony na Twoje nazwisko (może być przez obecnego operatora.)
Opłaci się też przeniesienie dotychczasowego numeru telefony,bo dostaniesz dodatkowe gratisy.

#570827  autor: miksson
 28 lip 2012, 16:10
Dziękuję ślicznie Ruben i merigaw.
Punkty poleciały :D

#570855  autor: pakierhakierxd
 28 lip 2012, 19:19
U mnie przy przeniesieniu nr-u od innego operatora wystarczył dowód osobisty ale może to temu że numer był przenoszony z abo w Orange ale gdzieś czytałem że zawsze w tej sytuacji tak jest ... ,sprawdzają i tak gdzieś tam twoją wiarygodność jest taki wpis w umowie.

Pozdrawiam :)

#570895  autor: miksson
 28 lip 2012, 22:43
Rozmawiałem z pracownkiem Play na czacie i powiedział, że wystarczy kserkokopia dowodu osobistego i - w moim przypadku - legitymacja studencka.
Ale plan przeniesienia nr do Play póki co zawisł w próźni, bo okazało się, że telefonu którym jestem zainteresowany, a w który mają w ofercie, od kilku miesięcy faktycznie go nie mają w sklepach :(

#571032  autor: PalonyLolek
 29 lip 2012, 20:14
miksson pisze: faktycznie go nie mają w sklepach
O którym modelu mówisz, może jest u mnie to byśmy Ci go wysłali...

#571103  autor: miksson
 29 lip 2012, 23:19
PalonyLolek pisze:
miksson pisze: faktycznie go nie mają w sklepach
O którym modelu mówisz, może jest u mnie to byśmy Ci go wysłali...
Blackberry curve 8520.
Pan konsultant stwierdził, że od kilku miesięcy już nie ma tego telefonu. Przydałaby się im mała aktualizacja telefonów w ofercie.

#571110  autor: PalonyLolek
 29 lip 2012, 23:41
Jutro rano zerknę i dopytam jak z tym modelem jest. Wrzucę Ci info odrazu tutaj.

EDIT: Telefonu aktualnie u nas też nie ma i w najbliższej przyszłości nie będzie.

#571199  autor: miksson
 30 lip 2012, 13:45
Pozostaje więc Play na kartę i użeranie się ze starym telem :D

#574105  autor: create
 10 sie 2012, 15:11
podłącze się do tematu, bo też na dniach przechodzę na taką ofertę z play fresh, a moje pytanie jest takie: co z pieniędzmi, które mam na koncie obecnie? (30zł) przepadną?

#574120  autor: Wiola_K
 10 sie 2012, 16:02
nie, zostaną zamienione na promocyjne złotówki do wykorzystania na jakiś czas.

#574121  autor: banderas
 10 sie 2012, 16:02
z tego co kiedyś wyczytałem wartośc złotówek jaest przeliczana na minuty wazne chyba 30 dni

banderassso