• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #560168  autor: dilivio
 12 cze 2012, 15:32
Witam forumowiczów

Po wielu miesiącach bezproblemowego korzystania z Internetu i mieszczenia się w limitach pakietów danych nagle przychodzi rachunek na prawie 400 zł.
W telefonie zainstalowane mam "od zawsze" oprogramowanie 3G Watchdog monitorujące zużycie danych - za omawiany okres zużycie w normie, na poziomie połowy limitu (ok. 130 MB). Sprawdzam też regularnie zużycie poprzez plusowy E-bok - tu również nie zauważyłem niczego odbiegającego od normy. Telefon skonfigurowany od miesięcy w ten sam sposób - oczywiście APN to "Internet GPRS".
Do tego w domu i w pracy non stop WiFi, aktualizacje systemu ustawione "tylko poprzez WiFi", połączenia danych używane sporadycznie.

Początek okresu rozliczeniowego na rachunku szczegółowym (liczy 50 stron, a zwykle mieszczę się w 3-4 stronach) - bez zastrzeżeń. Między 21 a 26 kwietnia trochę połączeń z netem, a na rachunku w rubryce "numer docelowy lub adres" jak zwykle "internet".
Nagle właśnie 26 kwietnia, 20 sekund po ostatnim połączeniu przez "internet" pojawia się w tej rubryce nazwa "plus", tak jakbym zmienił APN na jakiś inny, czego nie zrobiłem. Od tego momentu do 8 maja jest prawie 2000 połączeń z Internetem, niemal wszystkie po 100 KB, w odstępach kilka sekund-kilka godzin, o wszystkich porach dnia i nocy. Także w godzinach w których na 100 proc. byłem w sieci WiFi i nie powinny działać inne połączenia z Internetem.
Co ciekawe pomiędzy tymi tysiącami połączeń z "plus" są też nieliczne zwykłe połączenia oznaczone na rachunku jako "internet" - wtedy pewnie rzeczywiście łączyłem się z netem i nie odbiega to od normy.

Cały problem kończy się 8 maja - od tego momentu "numer docelowy lub adres" to znowu tylko "internet". Poza tym kuriozalnym okresem nigdy nie było żadnych problemów - rachunki wcześniejszy i następny absolutnie w normie.

Reklamację złożyłem, dzisiaj dowiedziałem się że odrzucona, uzasadnienie jeszcze nie doszło.

Co mogę z tym zrobić? Gdzie się odwołać i jak z nimi walczyć?

Problem mogę mieć taki, że niedługo po tej dziwnej akcji, a gdy jeszcze nie wiedziałem o wysokim rachunku, zaktualizowałem system z Androida 2.3.4 na 4.0.3 i nie mam logów 3G Watchdog z tego okresu. Również miernik zużycia danych w Androidzie zaczął zapisy później.

Czuję że 14 lat Plusie przejdzie do historii, na szczęście za 2 miesiące kończy się umowa, a wtedy zabiorę też z Plusa dwa numery firmowe.

[ Dodano: 2012-06-12, 15:34 ]
Dodam, że telefon na oryginalnym plusowym oprogramowaniu, bez roota, żadnych "lewych" aplikacji i modyfikacji.
 #560210  autor: SACZI
 12 cze 2012, 18:05
dilivio pisze:...

Czuję że 14 lat Plusie przejdzie do historii, na szczęście za 2 miesiące kończy się umowa, a wtedy zabiorę też z Plusa dwa numery firmowe. ...
Sorry, za offtop, ale jak złożysz rezygnacje, to marketing plusa będzie do Ciebie wydzwaniał z pytaniem, czy nie jesteś zadowolony z ich usług, że rezygnujesz :-)

PS Uważam, że jest to jedyna rozsądna decyzja. Wybierz sieć, która oferuje bezwarunkowo internet z "lejkiem".

#561692  autor: Espi
 19 cze 2012, 09:24
Czemu nie zadzwonisz na BOK do Plusa zamiast pisać na forum ? Nikt z nas nie ma wglądu do Twojego konta , żeby sprawdzić co mogło spowodować u Ciebie naliczenie tego typu opłat i ewentualnie podyskutować o zasadności tego. Polecam zadzwonić na BOK i tam skonsultować lwestie przekroczenia abonamentu.

W mojej skromnej opini wygląda to na aktualizacje/synchronizacje Twojego telefonu, która domyślnie w smartfonach jest wykonywana po przez APN Plus, także nie dokońca by się to zgadzało z Twoimi zapewnieniami o poprawnym wprowadzeniu ustawień aktualizacji tylko po przez sieć WIFI. Natomiast to tylko opinia,więcej raczej nie da się wywnioskować z opisanej sytuacji bez sprawdzenia kotan/bilingu.

#561932  autor: ciekawy
 20 cze 2012, 00:43
to skomplikowany temat dlatego napiszę krótko, takie rachunki wysokie mogą przychodzić ludziom którzy skąpią kasy na pakiet netowy kiedy biorą smartfona, pakiet netowy który po przekroczeniu limitu tylko by zwolnił prędkość i nie naliczał dodatkowych opłat, to kosztuje różnie w zalezności od sieci może 7 zł, może 9 zł, może 15 zł, ale moim zdaniem warto brać pakiet netowy jeśli chce się mieć smartfona, żeby nie płacic dużych rachunków, ja mam smartfona i od razu wziąłem go z taryfą w której nie można wyłączyć pakietu netowego, dzięki temu od początku mam pewność, że nie zapłacę za net więcej niż powinienem i żadnej takiej sytuacji nie miałem od początku umowy, żeby mi naliczyło za wysoka opłatę, wszystko mam w porządku, a jak ktoś skąpi kasy na pakiet netowy to potem dzieją się dziwne rzeczy typu rachunek na parę setek, były takie rzeczy opisywane w necie, że ludzie brali smartfony, łączyli się z netem, a potem narzekali za co tyle płacą.

#561934  autor: Spioszek
 20 cze 2012, 03:00
ciekawy, masz racje, ludzie często biorą najnowsze telefony smartfony nie poto by korzystać w pełni z ich możliwości a tylko by zaszpanować przed innymi jaki to ma się fajny tel.

Jeśli ktoś bierze multimedialny kombajn a na starcie nie ma pakietu na neta, to potem są takie cyrki.
Za jeden rachunek często poza pakietem taka osoba by miała Internet w pakiecie na pare lat opłacony :)

#562076  autor: markoz7874
 20 cze 2012, 20:15
darkangel pisze:ciekawy, masz racje, ludzie często biorą najnowsze telefony smartfony nie poto by korzystać w pełni z ich możliwości a tylko by zaszpanować przed innymi jaki to ma się fajny tel..
Kazdy ocenia wg. siebie.
Mi np. potrzebny jest smartfon z powodu duzego ekranu i jego mozliwosci zblizonych do malego komputera. Dostep do internetu jest sparawa wtorna i nie jest mi niezbedy.
Nie mam tez obowiazku "korzystać w pełni z ich możliwości".
Telefon jest dla mnie a nie odwrotnie. Jezeli bede mial ochote, to bede go uzywac jako lusterka i malo mnie interesuje, ze mozna z nim zrobic wiecej. ;)

A co do tematu glownego, to podejrzewal bym wine uzytkownika (lewe oprogramowanie, bledna konfiguracja, itp.)
Ale bez danych i po zmianie systemu mozna jedynie z fusow wrozyc.
Zastanawia mnie jedno, najpierw uzytkownik pisze ze:
"..sprawdzam też regularnie zużycie poprzez plusowy E-bok - tu również nie zauważyłem niczego odbiegającego od normy.. "
A pozniej pisze, ze nie zauwazyl od 26 do 8 maja zadnych niepokojacych zapisow.

#562166  autor: vh
 21 cze 2012, 12:31
Zgadzam się z markozem7874. Też nie potrzebuję Internetu w telefonie i wykorzystania „pełni możliwości”. Nawet po Wi-Fi nie potrzebuję – do netu to ja mam komp. Oczywiście zdarza się potrzeba skorzystania z Sieci w podróży czy w sklepie (porównanie cen), ale do tego nawet nie potrzeba uruchamiać żadnych pakietów, a jeśli już to jakiś mały i tani (np. 25 MB).

„Fachowcy” w salonach też polecają pakiety netowe i wciskają, że w smartfonie taki pakiet „musi być”, a wystarczy wyłączyć transmisję danych przez sieć komórkową i czytać komunikaty pojawiające się na ekranie – telefon sam z siebie się nie połączy z Internetem. Brat ma htc wildfire już chyba dwa lata i z powodzeniem obywa się i bez pakietów i bez netu w sieci komórkowej.

T10s, OT-311, 1650, X501, P780, GT-C3322, E560, 3S, 4X, G7 Power, X7b

#562339  autor: thonka
 22 cze 2012, 03:17
vh, w htc jest widget ktory skutecznie blokuje transmisje danych... sprobuj to samo zrobic w samsungu lub LG... powodzenia.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#562341  autor: slawekt
 22 cze 2012, 07:38
thonka pisze:sprobuj to samo zrobic w samsungu lub LG... powodzenia.
Nie ma sprawy :-) Zainstalowanie widgetu APNDroid załatwia sprawę internetu także w Samsungach z Gingerbread. Na LG nie testowałem.

#562343  autor: T-mati1
 22 cze 2012, 08:20
w samsungu gio wystarczy przytrzymac klawisz wlaczania/wylaczania i z kilkoma komunikatami jest tez aby wylaczyc dostep do neta.

THUNDER UP!!!

#562431  autor: ciekawy
 22 cze 2012, 11:40
a nie wystarczy przycisnąć/dotknąć na smartfonie przycisku wyłączającego połączenie z netem, żeby smartfon się nie łączył z netem ? jakie macie systemy w tych smartfonach ? bo ja piszę o przycisku w androidzie.

#562519  autor: thonka
 22 cze 2012, 15:03
slawekt pisze: Nie ma sprawy :-) Zainstalowanie widgetu APNDroid załatwia sprawę internetu także w Samsungach z Gingerbread. Na LG nie testowałem.
aha... SGS+ z apndroidem nic nie zdzialal. tak samo z 3g watchdogiem. przynajmniej nie w sposob dajacy satysfakcje, bo wtedy blokuje WSZYSTKIE apn'y a jak wiadomo mms'y tez ida przez transmisje danych.
po wywaleniu apn internet telefon laczy sie sam z... apn mms...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#562699  autor: muchakk
 22 cze 2012, 21:30
U mnie w LG w standardzie mam widget do włączania/wyłączania transmisji danych. Działa świetnie ;-) więc nie wiem o co chodzi z tym "Powodzenia"