• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#552010  autor: markoz7874
 05 maja 2012, 10:56
Dlaczego nie abonament? Chocby dalatego, ze z prepaida przejsc na abonament moge w kazdej chwili, a odwrotnie juz nie koniecznie. Wiec prepaid nie odcina mi drogi do przejscia na abonament - kazdej chwili moge zmienic zdanie bez kosztow.

Dodatkowo dzwoniac za granice, wysylajac SMS premium, w prepajdzie srodki sa pobierane z niewykorzystanych zlotowek. W abonamencie nawet gdybym nie rozmawial wcale, minuty sa nie ruszane, za to naliczane sa dodatkowe koszty.
Zgubienie telefonu? zaden problem - znalazca/zlodziej nie naciagnie mnie na wiecej niz bylo srodkow na karcie.
Jezeli ktos rozmawia nieregolarnie w abonamencie traci.
np. w jednym miesiacu nie rozmawiam prawie wcale - i tak place abonament powiedzmy 30zl.
W prepajdzie w identycznej sytuacji mam 30zl wiecej do wygadania w nastepnych miesiacach.
Najlepiej nie wymyslac fikcji i nie teoretyzowac, tylko usiasc przed arkuszem kalkulacyjnym z rachunkami z kilku ostatnich miesiecy i policzyc.
Ja tak zrobilem i zdecydowanie bardziej sprawdza sie w moim przypadku prepaid.

#552011  autor: Calamity Jane
 05 maja 2012, 11:07
To jest swieta prawda, ze wszystko ma wady i zalety. To np jest duzy plus, ze w abonamencie mozna gadac bez ograniczenia jakim jest kasa na koncie. Tylko potem jak sie przekroczy limity to trzeba tez placic, nic nie ma za darmo. Dla niektorych to wlasnie plusem jest to ograniczenie ;)

Co by ni mowic, dla mnie juz sam fakt podpisania umowy jest wkopaniem sie. I to nie tylko o abonament chodzi. Jakakolwiek umowa to ograniczenie. To jak kredyt, tylko na mniejsza skale. Co by sie nie zdarzylo - placic trzeba. A zdrapek moge po prostu nie kupic i nikt za mna z siekiera latac nie bedzie z tego powodu ;)

Wiec jak mnie odwiedliscie od pomyslu tanszego zdobycia telefonu przy pomocy abonamentu to dla mnie wchodzenie w sam abonament w ogole mija sie z celem.

Np taki Pelikan w orange: sa nielimitowane rozmowy do orange ale tez jest pakiet sms do wszystkich i jest tez pakiet minut wyniennych na smsy. Jako ze czesto wiecej pisze niz dzwonie smsy sa dla mnie istotne. A pewnie tak jest, ze te smsy najpierw beda schodzily z opakietu, a dopiero potem jak juz wycyckalabym sie z pakietow to by byly "nielimitowane" i to tylko te wysylane w sieci oczywiscie. Wiec znow tak idealnie nie jest. Moze jak ktos tylko rozmawia to cos znajdzie dla siebie...

#552017  autor: drcox
 05 maja 2012, 11:53
Tak szczerze to teraz np. w play abonament bez telefonu naprawdę lepiej się opłaca niż karta
Czemu sądzisz że wszystkim się opłaca? A gdzie koszty nie wchodzące w pakiet złotówek, pakiety dodatkowe, czy potrzebny mi co miesiąc-dwa 1GB danych? Choćby mieli miliard minut to dalej jest to cholernie betonowe i nieelastyczne.

#552027  autor: pakierhakierxd
 05 maja 2012, 12:13
Możesz wziąć bez pakietu danych i będzie taniej :) dla każdego coś się znajdzie :D

Pozdrawiam :)

#552046  autor: SACZI
 05 maja 2012, 13:04
markoz7874 pisze:...
Najlepiej nie wymyslac fikcji i nie teoretyzowac, tylko usiasc przed arkuszem kalkulacyjnym z rachunkami z kilku ostatnich miesiecy i policzyc.
Ja tak zrobilem i zdecydowanie bardziej sprawdza sie w moim przypadku prepaid.
No to pochwal się ile "zaoszczędziłeś" na karcie w stosunku do abonamentu.
Ja faktycznie mam za duży abonament i 360 minut miesięcznie to dla mnie dużo za dużo.
Z tym, że w jednym miesiącu przegadam 200-240, a w drugim i 500 jest mało. Tylko wczoraj poszło mi 120 minut ...
Ja mam jeszcze ten komfort, że minuty przechodzą mi na następny miesiąc rozliczeniowy. W nowej umowie już takiej opcji nie będzie, ale wtedy wezmę sobie abo za 30 PLN bez telefonu i się wypnę na "super promocje" operatorów.

#552102  autor: drcox
 05 maja 2012, 16:16
SACZI pisze:No to pochwal się ile "zaoszczędziłeś" na karcie w stosunku do abonamentu.
U mnie rachunki są proste - ~16gr za minutę do W3, 5gr/min do Playa i na stacjonarne bez względu na to czy wydzwonie tych minut w miesiącu 50 czy 300. I 1GB netu za doładowanie.

#552122  autor: markoz7874
 05 maja 2012, 20:00
SACZI pisze: No to pochwal się ile "zaoszczędziłeś" na karcie w stosunku do abonamentu.
ponad 300zł/rocznie.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2012, 20:03 przez markoz7874, łącznie zmieniany 1 raz.

#552124  autor: SACZI
 05 maja 2012, 20:03
drcox pisze:
SACZI pisze:No to pochwal się ile "zaoszczędziłeś" na karcie w stosunku do abonamentu.
U mnie rachunki są proste - ~16gr za minutę do W3, 5gr/min do Playa i na stacjonarne bez względu na to czy wydzwonie tych minut w miesiącu 50 czy 300. I 1GB netu za doładowanie.
U mnie też prosto - 16,5 gr/min do wszystkich sieci w PL i stacjonarnych w EU.
100 MB neta "gratis" i 2 nr w TM w ramach sieci rodzinnej.
360 min/59 PLN.
O niższe stawki po prostu walczyć mi się nie chce.

#552130  autor: pakierhakierxd
 05 maja 2012, 20:15
U mnie też 350 minut +darmowe do play + 250 mb za 60zł miesięcznie,minuta wychodzi 14 gr bo bo 50zł to abonament -10zł za pakiet neta,dostaje pakiet złotówek w wysokości 101,50 do wykorzystania na rozmowy,smsy,mmsy.

Niedługo jednak zmieniam na 210 minut +n. smsy +1gb za 52zł bo taki abonament mi starczy a będę miał więcej neta i smsy no limit a na tym mi bardziej zależy,tam wyjdzie też nie dużo bo bez kombinacji jakieś 21gr (niedługo tzn. w tym miesiącu-przedłużam umowę lub w ostateczności jak nie zjadę jakiegoś fajnego tela na sprzedaż to wezmę to samo ale bez telefonu na 12 miesięcy z 150 minutami za 36zł)

Cenie sobie wygodę i dlatego mam abonament od paru lat i sobie chwalę mam tak dobrany że rzadko kiedy przekraczam już jak coś to o jakieś 2zł,nie muszę się bawić w włączanie pakietów itp. to mnie by wkurzało w prepaid ,minusem jest też że czasem niektóre usługi są promocyjne i po jakimś czasie mogą wyłączyć i wtedy trzeba szukać czegoś nowego a jak nie ma to lipa ...

[ Dodano: 2012-05-05, 20:20 ]
Każdy wybiera to co dla niego lepsze ,ja nigdy się nie bawiłem w prepaidzie jak byłem pakietami i wobec tego nie wiem czy teraz bym dał rady pewnie kiepsko by z tym było i bym przepłacał ...
Same rozmowy 20zł + 27 zł smsy bez pakietów wtedy wobec tego bym musiał ładować 50zł :D

Pozdrawiam :)

#552917  autor: BeCkS
 09 maja 2012, 01:11
A mnie już znudziło bawienie się pakietami i oszczędzanie na połączeniach do innych sieci.
Przeszedłem z Orange GO do Play Firma 55. Abonament 33,81 brutto, 650 minut wymienne na 1375 smsów, a do PLAY i stacjonarnych za darmo. Można do tego dokupić pakiet nielimitowanych smsów za 7zł brutto i jest pięknie. Macie coś lepszego? Chyba nic aktualnie nie ma za tę cenę...

#552961  autor: drcox
 09 maja 2012, 11:15
No abonament zacny, z tym, że na Orżnąć Go za bardzo do innych sieci oszczędzać nie mogłeś :)

#552975  autor: BeCkS
 09 maja 2012, 12:44
Na Orange GO było fajnie, nie przeczę bo to dobra oferta. Jednak jak zrobiłem pewnego dnia porządek w książce telefonicznej i zobaczyłem ile osób mam z innych sieci i z play to podjąłem decyzję. W orange Go dobra jest ta usługa 9 minut za 2. Miałem też dzienną gadkę włączona, której niestety mi brakowało.
Zobaczymy jak będzie w PLAY, Odmiana się przyda.

#553033  autor: Ruben
 09 maja 2012, 16:15
BeCkS, czy może przypadkiem zgłębiałeś warunki Firma 25 Only SIM na 12m-cy?
Ostatnio miałem taką sytuację, kiedy to byłem zainteresowany takim abonamentem i z regulaminu wynika, że za SD trzeba dopłacić netto 5pln/m-c a w salonie facet twierdzi, że jest promocja i SD jest już zaszyty w Rozmowy w Firmie 25 za 17,50pln netto (21,53pln brutto) i nie trzeba dopłacać. Wydrukował tabelę, z której niby tak wynika, bo żadnych gwiazdek nie ma ale regulaminu nie widziałem tej niby promocji.
Druga sprawa, to jaki jest przelicznik minuty/SMS? W regulaminie widziałem, że 15gr/SMS a Ty jakiś inny masz chyba?
Nie mam teraz czasu chodzić po innych salonach a na czacie, to siedzą chyba boty i tylko linki do formularzy zamówień potrafią wysyłać.
Może P4You jak tutaj zajrzy to się wypowie?

#553153  autor: BeCkS
 09 maja 2012, 23:08
Już Ci mówię.
W ofercie najtańszej masz FIRMA 25 za 35zł netto miesięcznie ale dostajesz na cały okres trwania umowy oraz także po jego zakończeniu 50% ulgi, więc abonament wynosi 17,50 netto. Do tego NoLimit do PLAY kosztuje 5zł netto i jest doliczany do abonamentu, więc masz 17,50zł abo + 5zł Nolimit PLAY = 22,50zł. Podsumowując masz tylko 250 minut i NoLimit do PLAY i stacjonarne za 27,67 brutto!

Też się nad tym zastanawiałem. Jednak pomyśl, dokładając tylko 6,13zł już jesteś w firma 55. Tam masz 650 minut - a nie 250 - oraz NoLimit do PLAY i stacjonarne za darmo i to wszystko za 33,81zł brutto. Jak dla mnie rewelacja.

Przelicznik.
To jest abonament złotówkowy. W abo FIRMA 55 masz 156zł netto i to "schodzi" po 24 grosze netto co daje 650 minut. Jeżeli chodzi o smsy to przelicznik jest po 12gr więc tych smsów jest 1350. Około. Te pakiety kwotowe są netto i "schodzą" po cenie netto! Mało istotne, ważne, że ilości minut i smsów się zgadzają. Dopiero po przekroczeniu abo masz sms do 15gr a minuta 29gr.

Napisz na PW i podaj mail to Ci wyślę regulamin. W salonie jakoś ciężko im go odszukać, sami się gubią. Byłem, pytałem.

Pomogłem? :-)

#553257  autor: Ruben
 10 maja 2012, 16:32
BeCkS, dzięki za informacje. Czyli konsultant nie do końca wie, co sprzedaje :)
W tej sytuacji faktycznie lepiej wziąć Firma 55 i nie obawiać się o przekroczenie limitu. Przelicznik minuty/SMS też jest dobry.
Pomogłeś i rozwiałeś wątpliwości ale niestety nie mogę kliknąć "pomógł" ponieważ tylko założyciel tematu ma taką możliwość :-)

#553266  autor: BeCkS
 10 maja 2012, 17:20
Ruben, wiem :-).
A ten regulamin tej oferty to chcesz zobaczyć? --> PW

#560050  autor: MZKS1929
 11 cze 2012, 23:12
Przy przedluzaniu umowy Firma wyswietla u mnie dodatkowo sms-y za free za przedluzenie umowy jednak Firma 25 to 12,50 + to 5 zl co lacznie daje ok. 20zl abonementu tak mi tlumaczyli na infolinii

#560052  autor: BeCkS
 11 cze 2012, 23:25
Tak, dostaniesz smsy za free. Pamiętaj, że lepszą ofertę otrzymasz dzwoniąc pod *600 :-)

#560229  autor: MZKS1929
 12 cze 2012, 19:16
Jak lepsza djacie jakis przyklad dotyczacy tej oferty ?