• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#556287  autor: Wulo
 24 maja 2012, 13:46
Nie rozróżniam za bardzo tych jednostek, moja pomyłka, ale pewnie każdy się domyślił, że chodziło mi o 700kbps ...

#556379  autor: maciejnet
 24 maja 2012, 21:21
Może Play przystosowuje nadajniki do HSPA +DC? Play zapowiadało to rok temu na konferencji pod Warszawą.

Netia FTTH 2 Gbit/s

#556382  autor: drcox
 24 maja 2012, 21:23
maciejnet pisze:Może Play przystosowuje nadajniki do HSPA +DC? Play zapowiadało to rok temu na konferencji pod Warszawą.
Nie wiem po cholerę im to jak i tak limitów nigdy raczej nie zdejmą bo sieć mają przepchaną.

#556385  autor: maciejnet
 24 maja 2012, 21:29
Limitów to oni za pewno nie zdejmą, to pewne. Ale prędkość raczej będą podnosić z myślą o LTE. (trzeba więcej światełek dociągnąć)

Netia FTTH 2 Gbit/s

#556722  autor: ciekawy
 27 maja 2012, 07:51
Limity Play Online ma największe z każdej sieci, a w nocy w wyższych taryfach to nawet bezpłatnie jest usługa bez limitu danych, więc nie jest tak źle, gorzej z innymi sieciami, które mają niższe limity.

#556729  autor: Forest150
 27 maja 2012, 08:41
Obrazek Ja tam nigdy nie narzekałem na neta w PLAY cały czas mam stabilną prędkość fakt faktem jest to że czasami przyspiesza do 2-3 mb ale szczególnie w nocy.

Jeśli Ci pomogłem, kliknij "pomógł"

#556743  autor: kojot78
 27 maja 2012, 10:25
Mam 2 karty - iplus i play na kartę. Właśnie rezygnuję z iplusa abo przez brak zasięgu i biorę play na kartę. Przeczytałem ten wątek i sprawdziłem prędkość na kartach. Wynik pobierania to :
Iplus - 2,04
Play - 1,05

#556780  autor: maciejnet
 27 maja 2012, 11:57
kojot78, pobieranie to nie wszystko. Warto jeszcze zobaczyć jaki jest upload i ping. Podejrzewam że upload powinien być na korzyść P4.

Netia FTTH 2 Gbit/s

#556793  autor: drcox
 27 maja 2012, 12:31
W Plusie mają pełno prehistorycznego złomu na masztach, który nawet nie ma HSUPA więc pingi są 2-3 razy wyższe (100-200ms vs ~60ms w HSPA+)

#556869  autor: ciekawy
 27 maja 2012, 16:19
Kiedś rozważałem net od iPlus ale jak kupiłem starter netowy i zacząłem testować to byłem zszokowany kiedy zawrotną prędkością okazał się GPRS,myślałem,że to żart ale po dłuższym teście stwierdziłem,że ta prędkość jest na poważnie.

W T też używałem netu mobilnego i najpierw jest EDGE,a potem podczas połączenia łapie 3G albo nie,to zależy jak mu się chce działać.

Orange tu 3G działa lepiej ale gorzej niż w Play.

Play smignał jak neo na pierwszym teście,to mnie zainteresowało bo pomyślałem wtedy,że to niemożliwe,żeby net mobilny tak szybko działał skoro w poprzednich sieciach się wlecze po GPRS i EDGE ale testowałem dalej,potem przez parę dni i okazało się,że prędkość jest najwyższa w Play.

tak się przedstawia moje porównanie sieci w mojej lokalizacji.

#556932  autor: kowcio
 27 maja 2012, 19:33
U mnie Play zaczął od jakiegoś czasu spoko działać, jeśli chodzi o neta. Nie zrywa ( W Plusie - mogę o tym pomarzyć! Przez te Aero2 :-/), transfery też ok 3 Mbps w godzinach szczytu są, to czego więcej wymagać. Czasami też ok 7, tak jak i w Orange. No a Plus... Godziny szczytu 0,5-0,7 Mbps i strony się czasami w ogóle nie chcą wczytać, często zrywa połączenie. Kiedyś to był najlepszy net, a teraz..
Szczerze, za jakiś czas chyba będe brał neta mobilnego i nie widzę innej opcji, niż Play....

#556947  autor: kowcio
 27 maja 2012, 20:47
Żeby nie było, że mówię bez pokrycia
Obrazek
To w Poznaniu, niedziela, 20:45 więc pewnie dość spore obciążenie sieci.
No i wszystkie strony wczytują się jak marzenie, a na Plusie to nie wiem co jest :-/ Tylko te LTE teraz dobrze działa. :roll:
Nie mam żadnych ograniczeń, bo testowałem to na pakiecie w abonamencie All Inclusive (250 MB)
Ostatnio zmieniony 27 maja 2012, 20:48 przez kowcio, łącznie zmieniany 1 raz.

#556948  autor: ciekawy
 27 maja 2012, 20:47
kowcio pisze:U mnie Play zaczął od jakiegoś czasu spoko działać, jeśli chodzi o neta. Nie zrywa ( W Plusie - mogę o tym pomarzyć! Przez te Aero2 :-/), transfery też ok 3 Mbps w godzinach szczytu są, to czego więcej wymagać. Czasami też ok 7, tak jak i w Orange. No a Plus... Godziny szczytu 0,5-0,7 Mbps i strony się czasami w ogóle nie chcą wczytać, często zrywa połączenie. Kiedyś to był najlepszy net, a teraz..
Szczerze, za jakiś czas chyba będe brał neta mobilnego i nie widzę innej opcji, niż Play....
ja mam neta mobilnego Play Online.od dawna,umowa raz już była przedłużona (z modemem bo wtedy notebooków nie było w ofercie,a byłem zainteresowany) i będzie przedłużona nastepny raz tylko w ofercie z notebookiem,oby był dostępny,jak nie to poczekm 2,3 dni do tygodnia i powinien być. w miedzyczasie przeglądam oferty starych sieci i to jest tragedia,każda sieć starsza ma niższe limity i gorsze 3G od Play - testowane na starterach,stare sieci przeważają tylko na terenach wiejskich gdzie Play nie ma zasięgu,za to zasięg Play w każdym mieście dużym i małym jest ok,a gorsza oferta w starych sieciach o czym może świadczyć jak nie o lekceważeniu klientow ? jak sobie pomyślę,że miałbym zmienić net mobilny na net w którejś ze starych sieci to oferty są tak źle,że czułbym się jakby czas się zatrzymał parę lat temu bo te oferty to są jakieś z przeszłości.

#557010  autor: Ranger
 28 maja 2012, 10:01
kowcio, a możesz przybliżyć, o co chodzi z tym Aero2 i Plusem w kwestii jakości połączenia i zrywania? :)

Obrazek

#557012  autor: Ruben
 28 maja 2012, 10:11
Z internetem mobilnym jest tak, że dużo zależy od lokalizacji. Osobiście na iPlusa nie narzekam chociaż wiadomo, że zawsze może być lepiej ale w lokalizacjach, gdzie najczęściej jest potrzebny i korzystam z niego, to 3G T-Mobile i Play jest szczątkowe. Oferta Play w stosunku cena/ilość GB jest najlepsza ale trudno czasem nazywać to internetem mobilnym. Do przeglądania stron i słuchania radia aero2 wystarcza spokojnie i nic nie kosztuje :)