• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #556190  autor: ciekawy
 23 maja 2012, 22:22
wie ktoś może czy mając aktywną fakturę elektroniczną można odliczać net w urzędzie skarbowym ? np. w razie kontroli co należy zrobić - na nośniku danych pokazać e-faktury czy wydrukować je na papier i przedstawić jako papierowe ?

#556219  autor: ezaq
 23 maja 2012, 23:21
Po pierwsze należy rozróżnić fakturę elektroniczną od obrazu faktury. Ta pierwsza składa się z podpisu elektronicznego (w formacie *.sig) i danych faktury (w formacie *.xml). Ta druga to zwykle plik pdf.

Od 2011 r. został zniesiony wymóg dokumentowania wydatków za korzystanie z internetu fakturą VAT. Odliczenie wydatków na internet jest możliwe na podstawie każdego dowodu, z którego wynika cel poniesionych wydatków oraz ich wysokość. Dokument taki musi zawierać dane identyfikacyjne podatnika.

Dodatkowo zgodnie z art. 26 ust. 7 pkt 4 ustawy o PIT warunkiem koniecznym do dokonania odliczenia z tytułu ulgi internetowej jest posiadanie dokumentu stwierdzającego poniesienie wydatków na internet (np. potwierdzenie przelewu bankowego).

#556222  autor: ciekawy
 23 maja 2012, 23:51
ezaq pisze:Po pierwsze należy rozróżnić fakturę elektroniczną od obrazu faktury. Ta pierwsza składa się z podpisu elektronicznego (w formacie *.sig) i danych faktury (w formacie *.xml). Ta druga to zwykle plik pdf.

Od 2011 r. został zniesiony wymóg dokumentowania wydatków za korzystanie z internetu fakturą VAT. Odliczenie wydatków na internet jest możliwe na podstawie każdego dowodu, z którego wynika cel poniesionych wydatków oraz ich wysokość. Dokument taki musi zawierać dane identyfikacyjne podatnika.

Dodatkowo zgodnie z art. 26 ust. 7 pkt 4 ustawy o PIT warunkiem koniecznym do dokonania odliczenia z tytułu ulgi internetowej jest posiadanie dokumentu stwierdzającego poniesienie wydatków na internet (np. potwierdzenie przelewu bankowego).
czyli w razie kontroli wystarczy tylko przedstawić przelewy bankowe z danymi tego kto odlicza i firmy na której konto płaci się za net i to wystarczy ?

#556236  autor: ja.michal
 24 maja 2012, 01:31
Z tego co ja wiem to dokument wpłaty za internet (czy jakikolwiek) nie jest brany pod uwagę.
Do urzędu należy zanieść fakturę. Jeśli to faktura elektroniczna (czyli jak napisał ezaq, ta z podpisami elektronicznymi) to musi zostać dostarczona w formie elektronicznej do urzędu (np. CD). Jeśli to wizualizacja faktury to niestety trzeba mieć oryginał od kontrahenta i takim można dopiero operować w urzędzie.

W praktyce najlepiej zapytać w swoim urzędzie. Niestety u nas taki kraj, że co urząd to inna interpretacja.

ezaq, od jakiegoś czasu dokumenty PDF również mają zawarty w sobie podpis cyfrowy. Nie ma wtedy kilku plików, a jedynie PDF z podpisem.

#556425  autor: ciekawy
 25 maja 2012, 01:38
a jak można sprawdzić czy jest ten podpis cyfrowy np w pdf-ie ?

#556617  autor: Realista
 26 maja 2012, 14:40
Jak to sprawdzić to nie wiem, wiem jednak że zostałem poproszony o pokazanie potwierdzenia wpłaty, powiedziałem że to przelew z banku przez net robiony, pani tylko stwierdziła żeby wydrukować te kwitki co daje wtedy bank i to było na tyle u mnie.
Jednak co urząd i urzędnik to inny zwyczaj, zapytać na miejscy najlepiej.

Doradca klienta indywidualnego - ORANGE
Czasami cudotwórca - nawet często :-)
Masz problem to nasz , może pomogę , jak dam radę ;-)

#556721  autor: ciekawy
 27 maja 2012, 07:48
Realista pisze:Jak to sprawdzić to nie wiem, wiem jednak że zostałem poproszony o pokazanie potwierdzenia wpłaty, powiedziałem że to przelew z banku przez net robiony, pani tylko stwierdziła żeby wydrukować te kwitki co daje wtedy bank i to było na tyle u mnie.
Jednak co urząd i urzędnik to inny zwyczaj, zapytać na miejscy najlepiej.
zostawiłeś wydrukowane potwierdzenia przelewu z banku w urzędzie ?
bo ja słyszałem taką wersje, że w urzędzie pokazuje się potwierdzenia i tyle, ale kto wie, może się też zostawia, a może to też zależy od urzędnika.