- Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum:
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.
Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.
Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
Nieświadomie wykonałem pewien test obsługi klienta.
Chciałem się wypytać każdego operatora i postanowiłem chwycić telefon i wydzwonić do BOKów:
Play - czas oczekiwania do ok. 2min, odpowiedzi na pytania bez przełączania do innego działu
Orange - czas oczekiwania do ok. 2min, dwa razy mnie przełączyli w sprawie tego samego pytania
Tmobile - czas oczekiwania do ok. 2min, raz mnie przełączyli
Plus - dzwoniłem cztery razy, czekałem ok. 5-15minut, odebrali TYLKO raz!
Oczywiście nie mierzyłem stoperem, ale oprócz Plusa żadna sieć mnie nie zirytowała oczekiwaniem. W plusie po prostu rezygnowałem po 10 minutach. Wydzwaniałem w różnych porach dnia, przeważnie 10-16.
Wybieram Tmobile, ponieważ ma drugą pod względem parametrów ofertę (pierwszy Plus), ale jeśli będę musiał coś załatwić przez BOK to będzie to chociaż możliwe. Oraz ma ciekawe bonusy dla dodatkowego Internetu dla stałych abonentów, z czego możliwe, że skorzystam (mają lejek i prawdziwy nolimit nocny a nie 2 grosze za 1MB, śmieszny jest Plus).
Warto dodać, że w Play jestem aktualnie i jakość techniczna tej sieci pozostawia wiele do życzenia.
Chciałem się wypytać każdego operatora i postanowiłem chwycić telefon i wydzwonić do BOKów:
Play - czas oczekiwania do ok. 2min, odpowiedzi na pytania bez przełączania do innego działu
Orange - czas oczekiwania do ok. 2min, dwa razy mnie przełączyli w sprawie tego samego pytania
Tmobile - czas oczekiwania do ok. 2min, raz mnie przełączyli
Plus - dzwoniłem cztery razy, czekałem ok. 5-15minut, odebrali TYLKO raz!
Oczywiście nie mierzyłem stoperem, ale oprócz Plusa żadna sieć mnie nie zirytowała oczekiwaniem. W plusie po prostu rezygnowałem po 10 minutach. Wydzwaniałem w różnych porach dnia, przeważnie 10-16.
Wybieram Tmobile, ponieważ ma drugą pod względem parametrów ofertę (pierwszy Plus), ale jeśli będę musiał coś załatwić przez BOK to będzie to chociaż możliwe. Oraz ma ciekawe bonusy dla dodatkowego Internetu dla stałych abonentów, z czego możliwe, że skorzystam (mają lejek i prawdziwy nolimit nocny a nie 2 grosze za 1MB, śmieszny jest Plus).
Warto dodać, że w Play jestem aktualnie i jakość techniczna tej sieci pozostawia wiele do życzenia.
tzn co sie dzieje? bo jakos tego psioczenia na ta jakosc techniczna nie moge zrozumiec, mam klika abo w playu w tym jeden nowy no limit, wszystkie telefony ustawione mam na stale w pomaranczy, zasieg tej sieci akurat mi najbardziej odpowiada.. wszystkie telefony dzownia, jakosc polaczen ok, wiec co nie tak technicznie jest w playu? bo non stop przedzieraja sie twierdzenia ze jakosc mega slaba..kpmarcin pisze:
Już opisuję.opti pisze:tzn co sie dzieje?
Na wstępie warto powiedzieć, że często jeżdżę metrem oraz korzystam z wind, w których są tzw. klatki Faradaya.
Chce posiadać możliwość korzystania z telefonu w metrze, więc nie mogę przełączyć na sztywno do innej sieci niż Play. A na gorszych obszarach lepszy zasięg mają inni operatorzy, zatem mam ustawiony tryb automatyczny.
Często zdarza mi się, że telefon nie przełącza się do innej sieci i mam informacje o braku zasięgu. Albo jak próbuję zadzwonić to otrzymuję informację "Network busy". Ostatnio zauważyłem też, że niektóre połączenia mają znacznie gorszą jakość dźwięku i muszę prosić drugą stronę o powtarzanie słów. Nawet zdarzyło mi się usłyszeć od kogoś przez telefon "Musi pan mówić wyraźniej, ma pan Play?"
Ale nic nie pobije wczorajszej sytuacji jak Play nie chciał zrealizować połączenia do zagranicznego numeru komórkowego. Musiałem wyłączyć i włączyć telefon i jak zalogował się do sieci ponownie to już zadziałało. W BOKu Playa mi to doradzili, więc znają ten problem.
Do Orange nie ustawie na sztywno, ponieważ nie mogę na nim ustawić funkcji HotSpot WIFI w telefonie. Dostaję komunikat, że sieć nie obsługuje takiej funkcji. A na Plusie i natywnie Play działa. Paranoja...
Posiadam kilka telefonów, więc to nie ich wina.
jak to jest z tymi taryfami nielimitowanymi - żeby dostać zniżkę czyli, żeby płacić 79 zł miesięcznie to trzeba przedstawić fakturę z innej sieci i przenieść ten numer, który jest na fakturze ?
nie od dziś wiadomo,że sieci zachęcają do faktur elektronicznych i co jeśli ktoś nie potrzebuje faktury co miesiąc i ma opcje faktury elektronicznej, jak wtedy ma przedstawić sieci konkurencyjnej tą fakture, w formie elektronicznej np. na pendrive czy ma ją wydrukowac ?
o odpowiedzi poproszę tych, którzy aktywowali taryfę nielimitowaną albo konsultantów sieci komórkowych, którzy aktywowali już klientów w taryfie nielimitowanej bo reszta to będzie udzielać odpowiedzi wzięte z sufitu nie mające nic wspólnego z rzeczywistością.
nie od dziś wiadomo,że sieci zachęcają do faktur elektronicznych i co jeśli ktoś nie potrzebuje faktury co miesiąc i ma opcje faktury elektronicznej, jak wtedy ma przedstawić sieci konkurencyjnej tą fakture, w formie elektronicznej np. na pendrive czy ma ją wydrukowac ?
o odpowiedzi poproszę tych, którzy aktywowali taryfę nielimitowaną albo konsultantów sieci komórkowych, którzy aktywowali już klientów w taryfie nielimitowanej bo reszta to będzie udzielać odpowiedzi wzięte z sufitu nie mające nic wspólnego z rzeczywistością.
ja wybierajac no limit, normalnie przenioslem numer z prepaida orange do formuly 4.0 dla firm, numer musial byc zarejestrowany na firme i przenosiny, tutaj akurat nie musialem akywowac efaktury bo w taryfach firmowych w p4 nic to nie daje
wydaje mi sie ze zadnych faktur przy przenoszeniu nie trzeba pokazywac, ale jesli sie myle to prosze mnie poprawic
wydaje mi sie ze zadnych faktur przy przenoszeniu nie trzeba pokazywac, ale jesli sie myle to prosze mnie poprawic

Sam bym taką ofertę przygarnął, też chyba pójdę na nielimitowane, bo lepiej mieć wszystkie numery za free i nie patrzeć na jaką siec się dzwoni, a teraz jest jeszcze różnica miedzy play, Polsatem, innymi wirtualnymi sieciami.
Teraz mam 400 minut poza sieć i darmo w sieci i to dla mnie mało, poza tym nie chce nosić po kilka telefonów z każdej sieci, a ktoś mi taką rade dał by kupić sobie karty od każdego operatora
Teraz mam 400 minut poza sieć i darmo w sieci i to dla mnie mało, poza tym nie chce nosić po kilka telefonów z każdej sieci, a ktoś mi taką rade dał by kupić sobie karty od każdego operatora

http://www.speedtest.net/result/5506414441.png
Plus LTE na 1800, nadajnik ok 10 KM ode mnie na Huawei B593s-22.
Plus LTE na 1800, nadajnik ok 10 KM ode mnie na Huawei B593s-22.
Witam,
Przeglądnęłam cały wątek, przeczytałam regulaminy na stronie Orange ale w sumie to nadal nie jestem pewna czy wszystko dobrze rozumiem.
Obecnie mam telefon na kartę w Orange i interesuje mnie oferta no-limit w Orange ale ta tańsza. I tu moje pytania:
1. czy jeśli podejmę się takiej zmiany to mój abonament to będziesz 39,99?
2. W tym będę mieć nielimitowane rozmowy w Orange + 350 minut do innych sieci (z naliczaniem sekundowym?) + a za każdego smsa będę dopłacać 20gr?
3. Jak to jest z tym internetem? Wystarczy że raz wejdę do internetu z komórki to już mi nalicza 10 złotych tak jakbym wykupiła pakiet 300mb?
4. O co chodzi z tą długością trwania umowy?
Jeśli zapłacę 50 złotych na wstępie to mam 18 miesięcy umowę, a jeśli zapłacę 299 złotych na wstępie to mam umowę na czas nieokreślony? I wtedy mogę sobie zrezygnować nawet po 2óch miesiącach?
Proszę o rozwianie moich wątpliwości
Przeglądnęłam cały wątek, przeczytałam regulaminy na stronie Orange ale w sumie to nadal nie jestem pewna czy wszystko dobrze rozumiem.
Obecnie mam telefon na kartę w Orange i interesuje mnie oferta no-limit w Orange ale ta tańsza. I tu moje pytania:
2. W tym będę mieć nielimitowane rozmowy w Orange + 350 minut do innych sieci (z naliczaniem sekundowym?) + a za każdego smsa będę dopłacać 20gr?
3. Jak to jest z tym internetem? Wystarczy że raz wejdę do internetu z komórki to już mi nalicza 10 złotych tak jakbym wykupiła pakiet 300mb?
Jeśli zapłacę 50 złotych na wstępie to mam 18 miesięcy umowę, a jeśli zapłacę 299 złotych na wstępie to mam umowę na czas nieokreślony? I wtedy mogę sobie zrezygnować nawet po 2óch miesiącach?

Odradzam Orange bo ta sieć za bardzo komplikuje oferty.asiczka966 pisze:Witam,
Za czasów Idei gdy ktoś chciał umowę na czas nieokreślony czyli, że mógł zrezygnować po miesiącu, dwóch to musiał płacić 366 zł z podatkiem vat opłaty aktywacyjnej, teraz niestety Orange wraca do tej opłaty 299 zł czyli zbliżonej do tej sprzed lat i jeśli nie na umowie terminowej to zarobi na opłacie aktywacyjnej, wielu ludzi pewnie stwierdzi, że nie opłaca się tej opłaty płacić tylko wybrać umowę terminową i może to też ma działać zniechęcająco do umowy bez terminu i zachęcająco dla umowy terminowej.
Już bardziej się opłaca wybrać 79 zł w Play bo działa na zasięgu swojej sieci Play, na zasięgu Orange i Plus, a jak nie to jest jeszcze Plus i T. Odradzam Orange bo ta sieć sprawia wrażenie,że staje się starą Telekomunikacją Polską w której mało co się opłaca mieć bo konkurencja lepiej wypada. w dodatku ten abonament wyjdzie ci z pakietem 60 zł jeśli nie jesteś jeszcze w Orange bo dla osób nie będących klientami czyli nie mających abonamentu w Orange taryfa jest droższa o 10 zł. z pakietem netowym to jest tak, że płacisz za niego jak za minuty miesięczny abonament i masz do wykorzystania te 300 MB, jak zużyjesz 50 MB to zostanie 250 MB do wykorzystania, pytanie tylko do sieci Orange czy nalicza opłaty po przekroczeniu pakietu czy prędkość zwalnia do 16kb/s czyli takiej wolnej prędkości, że prawie nie da się korzystać z netu no ale wtedy nie nalicza dodatkowych opłat. nie bardzo rozumiem czy masz już abonament w orange i chcesz go zmienić na tą taryfę czy robić drugą aktywacje, jak drugą aktywacje to abonament będzie wynosił 39,99 zł, jak chcesz zmienić taryfę to nie jestem pewien czy ten abonament nie będzie wynosił 49,99 zł, dopytaj o to w orange.
Dzięki za odpowiedź.ciekawy pisze:
Już bardziej się opłaca wybrać 79 zł w Play bo działa na zasięgu swojej sieci Play, na zasięgu Orange i Plus, a jak nie to jest jeszcze Plus i T. Odradzam Orange bo ta sieć sprawia wrażenie,że staje się starą Telekomunikacją Polską w której mało co się opłaca mieć bo konkurencja lepiej wypada. w dodatku ten abonament wyjdzie ci z pakietem 60 zł jeśli nie jesteś jeszcze w Orange bo dla osób nie będących klientami czyli nie mających abonamentu w Orange taryfa jest droższa o 10 zł.
nie bardzo rozumiem czy masz już abonament w orange i chcesz go zmienić na tą taryfę czy robić drugą aktywacje, jak drugą aktywacje to abonament będzie wynosił 39,99 zł, jak chcesz zmienić taryfę to nie jestem pewien czy ten abonament nie będzie wynosił 49,99 zł, dopytaj o to w orange.
Obecnie jestem klientem Orange, ale mam telefon na kartę i właśnie nie wiem jak to będzie wyglądać z kwotą abonamentu.
A Orange mnie interesuje bo:
1. niższy abonament niż 79 złotych (a dla mnie 79 zł to jest sporo)
2. Mam całą rodzinę i większość znajomych w Orange (nielimitowane rozmowy)
3. A do innych sieci i tak mi pozostaje 350 minut (teraz miesięcznie może wydzwaniam 200 minut jak nie mniej)
Minusem wielkim jest umowa na 18 miesięcy i to, że za każdego smsa będę dopłacać, ale nie piszę ich az tak dużo żeby przebić kwotę 79 złotych

Gorzej z tym internetem, że nie ma go w pakiecie od razu...
Pytanie czy ta taryfa nielimitowana do Orange i 350 minutami do innych sieci jest sama czy z telefonem i czy zapłacisz za nią 39,99 zł czy 49,99 zł. Może bardziej się opłaca wziąść normalny abonament i za 2 zł miesięcznie usługę (chyba się nazywa) niekończąca się minuta i płacisz tylko za pierwszą minutę rozmowy z wszystkimi w Orange, może to się bardziej opłaca.asiczka966 pisze:Dzięki za odpowiedź.ciekawy pisze:
Już bardziej się opłaca wybrać 79 zł w Play bo działa na zasięgu swojej sieci Play, na zasięgu Orange i Plus, a jak nie to jest jeszcze Plus i T. Odradzam Orange bo ta sieć sprawia wrażenie,że staje się starą Telekomunikacją Polską w której mało co się opłaca mieć bo konkurencja lepiej wypada. w dodatku ten abonament wyjdzie ci z pakietem 60 zł jeśli nie jesteś jeszcze w Orange bo dla osób nie będących klientami czyli nie mających abonamentu w Orange taryfa jest droższa o 10 zł.
nie bardzo rozumiem czy masz już abonament w orange i chcesz go zmienić na tą taryfę czy robić drugą aktywacje, jak drugą aktywacje to abonament będzie wynosił 39,99 zł, jak chcesz zmienić taryfę to nie jestem pewien czy ten abonament nie będzie wynosił 49,99 zł, dopytaj o to w orange.
Obecnie jestem klientem Orange, ale mam telefon na kartę i właśnie nie wiem jak to będzie wyglądać z kwotą abonamentu.
A Orange mnie interesuje bo:
1. niższy abonament niż 79 złotych (a dla mnie 79 zł to jest sporo)
2. Mam całą rodzinę i większość znajomych w Orange (nielimitowane rozmowy)
3. A do innych sieci i tak mi pozostaje 350 minut (teraz miesięcznie może wydzwaniam 200 minut jak nie mniej)
Minusem wielkim jest umowa na 18 miesięcy i to, że za każdego smsa będę dopłacać, ale nie piszę ich az tak dużo żeby przebić kwotę 79 złotychmyślę, że 20 - 30 smsów na miesiąc to max.
Gorzej z tym internetem, że nie ma go w pakiecie od razu...
A ja do znudzenia będę przypominał, że owo "działanie" na zasięgu Orange i Plus nierzadko bywa kłopotliwe i zawodzi.ciekawy pisze: Play bo działa na zasięgu swojej sieci Play, na zasięgu Orange i Plus
Dla koleżanki mam prostą radę - starter Play za 5 pln (lub darmowy, do odebrania w salonie) zanim wpakuje się w umowę, z której niekoniecznie będzie zadowolona. Najpierw sprawdzić zasięg w miejscu gdzie przebywa najczęściej (zapewne będzie to dom), a dopiero potem decydować się na dalsze ruchy. Zasięg trzech operatorów pewnie ma swoje plusy, ale jest spora rzesza ludzi, którzy mają z tym problem - taki, że telefon po utracie sygnału Play nie potrafi sprawnie przełączyć się w roamingu na zasięg Plus/Orange i lubi zerwać połączenie, gubić całkiem zasięg (na przykład na minutę - dwie), nie wspominając o dzwonieniu w roamingu, gdzie ma się najniższy priorytet, a w/w operatorzy najpierw puszczają "swoich" klientów (co jest zrozumiałe i oczywiste).
A jeśli koleżanka będzie zadowolona z zasięgu i tego, jak się sprawuje Play, to nie pozostaje mi nic innego, jak polecić

ja tak zrobiłem, że dawno temu najpierw kupiłem starter Play i normalnie go używałem na rozmowy, sprawdziłem jak działa net na tym starterze, okazało się, że jest ok i zostałem w Play. reklamę Play-owi zrobili też przeciwnicy, którzy narzekali jaki to Play jest zły, chciałem się o tym przekonać, a wyszło, że Play jest bardzo dobrą siecią, wszystkie negatywne komentarze okazały się jakieś nie mające pokrycia w rzeczywistości.Ranger pisze:A ja do znudzenia będę przypominał, że owo "działanie" na zasięgu Orange i Plus nierzadko bywa kłopotliwe i zawodzi.ciekawy pisze: Play bo działa na zasięgu swojej sieci Play, na zasięgu Orange i Plus
Dla koleżanki mam prostą radę - starter Play za 5 pln (lub darmowy, do odebrania w salonie) zanim wpakuje się w umowę, z której niekoniecznie będzie zadowolona. Najpierw sprawdzić zasięg w miejscu gdzie przebywa najczęściej (zapewne będzie to dom), a dopiero potem decydować się na dalsze ruchy. Zasięg trzech operatorów pewnie ma swoje plusy, ale jest spora rzesza ludzi, którzy mają z tym problem - taki, że telefon po utracie sygnału Play nie potrafi sprawnie przełączyć się w roamingu na zasięg Plus/Orange i lubi zerwać połączenie, gubić całkiem zasięg (na przykład na minutę - dwie), nie wspominając o dzwonieniu w roamingu, gdzie ma się najniższy priorytet, a w/w operatorzy najpierw puszczają "swoich" klientów (co jest zrozumiałe i oczywiste).
A jeśli koleżanka będzie zadowolona z zasięgu i tego, jak się sprawuje Play, to nie pozostaje mi nic innego, jak polecić
ciekawy, może źle to było na początku. Teraz sieć jednak jest rozwijana (szybciej czy wolniej) i wszystkie bolączki są naprawiane.
Jak to w sieciach komórkowych, są lepsze i gorsze miejsca/dni.
U Playa jest ten plus (dla niektórych pewnie minus), że limituje prędkość. W praktyce wszyscy użytkownicy mają 90-100% tych 1/2/4 Mb/s, które są w umowie/reklamie, a nie bajeczne HSPA+ DC do 48 Mb/s, a w praktyce 3-4 Mb/s.
U Playa jest ten plus (dla niektórych pewnie minus), że limituje prędkość. W praktyce wszyscy użytkownicy mają 90-100% tych 1/2/4 Mb/s, które są w umowie/reklamie, a nie bajeczne HSPA+ DC do 48 Mb/s, a w praktyce 3-4 Mb/s.
zgadzam się z tym w 100%, że stare sieci reklamują szybkie prędkości np. LTE do 100MB/s, a na testach prędkości ta prędkość wynosi 3-4MB/s, nawet w prędkość do chyba 42MB/s nie wierze bo jak żyje to takiej prędkości nigdy nigdzie nie udało mi się osiągnąć, wolę realne prędkości Play 1-2MB/s stabilne, a nie takie anomalia jak w starych sieciach, że na jednych terenach jest GPRS albo EDGE czyli bardzo wolne połączenie, a na innych terenach ledwo co łapie 3G jeśli w ogóle jest to 3G, ogólnie to Play najlepiej wypada z zasięgiem 3G, jest największy i najbardziej stabilny, stare sieci przodują w zasięgu w całym kraju ale to jest zasięg 2G w GPRS i EDGE głównie na terenach wiejskich. Jeśli Play zainwestuje w tereny wiejskie i da tam też swój zasięg 900 albo 900 UMTS to z pewnością stanie się najlepszą siecią w tym kraju pod względem zasięgu i obawy ludzi, którzy wybierają jeszcze stare sieci znikną i ludzie coraz częściej będą wybierali Play też dlatego, że ma największe limity GB, za to stare sieci bardzo skąpią tych limitów.ja.michal pisze:ciekawy, może źle to było na początku. Teraz sieć jednak jest rozwijana (szybciej czy wolniej) i wszystkie bolączki są naprawiane.