• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #555120  autor: black007
 19 maja 2012, 12:54
Cześć
Poprzedni temat źle skomponowałem, stąd kolejny, myślę, że już dobry ;-)
W przyszłym miesiącu kończy mi się umowa w Orange. Obecnie jestem niezadowolony z sieci GSM ze względu na częste utraty zasięgu (sprawdzane na kilku, jeśli nie kilkunastu telefonach). Mieszkam we Wrocławiu, więc zasięg powinien być tutaj co najmniej dobry i przeważnie tak jest, jednakże kilka razy dziennie telefon zwyczajnie gubi sieć.
Chciałbym poradzić się co do wyboru nowej oferty. Interesują mnie opcje z telefonem (o który założę kolejny temat, jednakże zależy mi na dużej dostępności smartphonów w przystępnych cenach).
1. Abonament: obecnie 75 zł, często przekraczam o około 10-20 zł, dlatego podobna kwota tolerancji dla nowej umowy, [wliczone: ~400 smsów i bodaj ~200minut do wszystkich sieci],
2. Okres umowy: najchętniej 24 miesiące - 12 to za drogie telefony, a 36 ponoć, z zasłyszanych opinii są nieopłacalne,
3. Wykorzystywane usługi: przeważnie rozmowy (głównie sieci komórkowe - różne), aczkolwiek jestem zdolny wykorzystywać obecny limit smsów [400]. Internet przez GSM - zbędny.,
4. Zasięg - to jest kwestia najważniejsza.

PS. co sądzicie o ofercie Super Formuła 4.0 w Play?

pozdrawiam i dziękuję[/u]
 #555271  autor: SACZI
 20 maja 2012, 00:36
black007 pisze:...
4. Zasięg - to jest kwestia najważniejsza.

PS. co sądzicie o ofercie Super Formuła 4.0 w Play?

pozdrawiam i dziękuję[/u]
Problem "zasięgu" musisz sam rozwiązać.
CO myślę o formule/frii?
Atrakcyjność oferty zależy od danego osobnika. Dla mnie oferta się "zeruje" dla około 600 minut gadania na miesiąc. Tymczasem ja mam często problem, żeby 360min wygadać.

#555274  autor: user_delete34
 20 maja 2012, 01:34
black007 pisze:36 ponoć, z zasłyszanych opinii są nieopłacalne
Trzymanie się przez dodatkowy rok tej samej oferty bez możliwości zmiany czegokolwiek tylko dlatego, by mieć telefon za 1 zamiast np. 149 zł to bezsens. Jak brać abo to najlepiej na półtora roku by było ale nie wiem, czy tak gdzieś jest (mniejsza z tym).
black007 pisze: 4. Zasięg - to jest kwestia najważniejsza.
Najbliższy punkt PLAYa <- tam odbierz darmowy starter zasięgowy i sprawdź u siebie jakość sieci. Zobacz, czy telefon nie będzie skakał po sieciach jak szalony, sprawdź jakość połączeń po 2G i po 3G na wszystkich 3 sieciach (2 roamingowe).
Co do samej oferty - ktoś bardziej zorientowany pomoże coś dobrać, dobranoc. ;)

#555278  autor: black007
 20 maja 2012, 07:20
Wielkie dzięki ;-)
Dzisiaj się przejadę do punktu Play i wezmę ten starter :)

Ta oferta zainteresowała mnie, ale może w Plusie, albo T-Mobile coś jeszcze jest atrakcyjnego, może po niższych cenach?
Tak jak wspomniałem - około 500 minut, i 500 smsów byłoby wystarczające jeśli chodzi o moje zapotrzebowanie, chociaż trochę więcej obydwu nie zaszkodzi ;-)

Pozdrawiam

#555293  autor: thonka
 20 maja 2012, 11:20
wszystkie no-limit z telefonem zaczynaja sie dopiero od 99zl i telefony w tych ofertach sa z reguly drozsze niz z okreslona liczba minut.

jezeli chcesz duzo minut i w miare wzgledny telefon to super AI w play wydaje sie sensowne, choc ceny lepszych telefonow zaczynaja sie od ok. 300zl.

sensowne dlatego, ze za 69zl masz 650 minut wymienne na ponad 1000 smsow, darmowe rozmowy w sieci, a za 7zl mozesz wykupic pakiet nielimitowanych wiadomosci sms do wszystkich polskich sieci (pierwsze 3 miesiace masz te usluge gratis). wliczony jest tez pakiet 250mb. za 6zl wiecej mozesz miec 1GB danych. nie bez znaczenia jest tez to, ze to jednak zasieg 3 sieci i choc na orange narzekasz to moze plus, albo zasieg wlasny play bedzie lepszy. ale to juz sprawdzisz na starterze ;)

w t-mobile przy 600 minutach cena to 99zl (5zl kosztuje dodatkowo pakiet 1000 sms/mms do wszystkich polskich sieci) co jest moim zdaniem lekko za drogo, bardziej oplaca sie wybrac wtedy frii choc telefony sa wtedy drozsze

cennik: http://www.t-mobile.pl/r/repo1/document ... az_fri.pdf

co oczywiscie znamienne dla wszystkich ofert no-limit to fakt, braku polaczen na stacjonarne, brak pakietu danych oraz to, ze ta najnizsza cena dotyczy oferty z e-faktura.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#555299  autor: black007
 20 maja 2012, 11:35
- połączenia na stacjonarne nie są dla mnie priorytetem, podobnie jak pakiety danych, natomiast e-faktura jest udogodnieniem,
- myślałem o opcji kupna abonamentu bez telefonu i wtedy kupić coś samemu, co o tym sądzicie?
- interesuje mnie duża ilośc minut i smsów do wszystkich sieci, gdyż nie wiem kto ma gdzie telefon, a nie chcę dopłacać do abonamentu, podobnie z pakietami.

#555311  autor: maciejnet
 20 maja 2012, 12:01
- myślałem o opcji kupna abonamentu bez telefonu i wtedy kupić coś samemu, co o tym sądzicie?
Zdecydowanie najlepsza opcja. Bierzesz Super FORMUŁA 4.0 Only SIM za 79zł z e-fakturą, a telefon kupujesz na wolnym rynku. Umowa na 12 miesięcy, a telefon nie jest spłacany ponad swoją wartość. Zdecydowanie tak się powinno kupować telefony.
Abonament możesz wygodnie zamówić w sklepie internetowym Play (link powyżej).

#555319  autor: thonka
 20 maja 2012, 12:29
to w takim razie wszystkie no-limit czy to z play, tmobile czy plusa nadaja sie dla Ciebie.
we wszystkich warunki sa takie same.

na plus dla play moze byc tylko zasieg 3 sieci.

co do telefonu to musialbys sobie to przekalkulowac. np. w tmobile se neo v przy ofercie za 99zl kosztuje 149zl (49zl przy zamowieniu przez internet). koszt telefonu to wtedy 629zl (149zl + 20zl x 24 miesiace), a dzisiaj nawet na aukcjach telefon stoi po 750-800zl. ew. jest wave 3 - kosztuje 149zl, a na aukcjach 850-900zl.

gratis dostajesz niestety drugi rok placenia, a za przywiazanie sie na 2 lata nikt Tobie pieniedzy nie zwroci...

musisz wybrac czy chcesz wieksza swobode i doplacic troche wiecej do telefonu, czy zgodzic sie na dwuletnia umowe.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#555321  autor: black007
 20 maja 2012, 12:32
właśnie kalkulowałem to w ten sposób:
2 lata 99 zł albo 2 lata 79 zł - różnica 24x20 zł = 480zł
dopłata do One V - 469, czyli teoretycznie jego cena to 949zł, na allegro najtańszy 999zł - różnica 50zł, ale na korzyść Playa, co o tym myśleć?

#555323  autor: thonka
 20 maja 2012, 12:40
jezeli trafilbys sztuke za 1000zl i dysponujesz taka gotowka to nie zastanawialbym sie nawet nad oferta z telefonem, bo i po co? dla 50zl oszczednosci w zamian za dodatkowy rok placenia?

tylko z tego co widze srednia dla one v to ok. 1200-1300zl wiec takie okazje za 1000zl raczej czesto zdarzac sie nie beda...

#555324  autor: maciejnet
 20 maja 2012, 12:43
Pamiętaj że HTC One V po dwóch latach będzie już starym telefonem i zdecydowanie mniej korzystne jest branie go w abonamencie. Nawet jeśli to oszczędność dla Ciebie w granicach 50zł. Telefon jest na rynku kilka tygodni, dlatego jest taka, a nie inna cena na aukcjach. Poczekaj jeszcze kilka miesięcy, a dostrzeżesz większe kontrasty.

#555325  autor: thonka
 20 maja 2012, 12:49
pytaniem tylko jest czy sensowne jest branie takiego telefonu bez pakietu danych ;)

#555326  autor: pakierhakierxd
 20 maja 2012, 12:50
Ja bym na twoim miejscu wziął ofertę bez telefonu w play z ilością minut +pakiet sms do tego :)
Zobacz sobie tutaj ofertę
http://www.play.pl/pl/promocja/przejdz- ... index.html
Przy przejściu przez neta masz umowę na czas nie określony
za 36zł razem z pakietem sms możesz mieć
340 minut do wszystkich,Nielimitowane smsy do wszystkich
lub 46zł razem z pakietem sms możesz mieć
550 minut,Nielimitowane smsy do wszystkich,darmowe do play na cały okres
Oferta wg mnie bardzo korzystna bez sensu wydawać 79zł na no limit skoro dzwonisz do 200 minut.
Jak sprawdzisz zasięg i będzie pasować to będzie najlepsza opcja tak pozatem jak weźmiesz przez neta możesz zawsze przejść do innej sieci jak nie będzie pasować telefon lepiej kupić na wolnym rynku taki jaki pasuje taniej wyjdzie.

Pozdrawiam :)

#555327  autor: KA
 20 maja 2012, 12:57
Popierając kolegę powyżej dodam, że dostaniesz nawet więcej minut, tzn. jeszcze 50+30 (za e-fakturę) na 6 miesięcy. Zasięg 3G Playa OK, jak nie, to 2G Plusa - powinno być w porządku, chociaż sporo zależy jeszcze od telefonu. U mnie na Wave S8500 (jak na razie) Play się sprawdza.

#555410  autor: black007
 20 maja 2012, 20:16
Faktycznie, to wygląda zachęcająco, zdecydowanie. Dziękuję bardzo, na razie chciałbym poczekać na odpowiedzi w drugim temacie dotyczącym wyboru telefonu.

Pozdrawiam

#555462  autor: ciekawy
 20 maja 2012, 21:52
black007, w taryfach All Inclusive MAX jest opcja pakietu nielimitowanych sms-ów za 10 zł, tak samo ta opcja jest w ofertach na karte w tej samej cenie 10 zł, w dodatku w tych taryfach All Inclusive MAX jest pakiet 1GB na net tylko, że telefony są droższe ale bez tego pakietu nie opłaca się brać żadnego telefonu typu smartfon HTC, w taryfach Formuły od 129 zł zaczyna się pakiet netowy i jeśli kogoś interesuje nielimitowana taryfa ze smartfonem to tylko od tego abonamentu, ta taryfa za 99 zł nielimitowana nadaje się tylko do zwykłych telefonów, nie do smartfonów bo jak smartfon zacznie się łączyć z netem to koszty mogą być wyższe niż 129 zł abonamentu z pakietem 2GB na net. Moim zdaniem rozsądne opcje to albo All Inclusive MAX z droższym telefonem i niższym abonamentem z pakietem 1GB na net, sama taryfa za 79 zł nielimitowana bez pakietu danych na net i tym samym dwa numery w abonamencie albo za 129 zł złączyć te oferty czyli nielimitowaną taryfę + pakiet 2GB na net i tani telefon przy tym abonamencie. Co do telefonu kupwanego na wolnym rynku to różnie wychodzą kalkulacje, ogólnie moim zdaniem są bardzo zbliżone ceny i bardziej opłaca się wziąść telefon w sieci niż na wolnym rynku bo na wolnym rynku do telefonu trzeba jeszcze dokupić kartę SIM na kartę albo abonament, a w sieci jest telefon + SIM i jest dwa w jednym, trzeba brać pod uwagę wszystko razem bo sam telefon kupiony na wolnym rynku na nic się nie zda bez karty SIM. jeśli o mnie chodzi jeśli miałbym podobną cenę na wolnym rynku i w sieci to wybrałbym jednak zakup telefonu w sieci komórkowej z abonamentem. w Play już niedrogim kosztem możesz mieć te 500 sms-ów czyli pakiet nielimitowany, a 500 minut to już najlepiej w taryfie nielimitowanej, a telefon jeśli by różnica między 79, a 129 była opłacalna bo telefon na wolnym rynku kosztowałby 900 zł to 129 - 50 zł do 79 zł czyli 50 x 24 miesiące to 1200 zł, 300 zł drożej, a 300 zł drożej dzielone na 24 miesiące to 12,5 zł, więc nie wiem czy się tak bardzo opłaca kupować telefon na wolnym rynku w przypadku abonamentu, w przypadku oferty na karte jeśli ktoś nie chce umowy to tak, opłaca się kupować na wolnym rynku i do tego karta SIM na doładowania na karte, co innego w abonamencie. a ogólnie co do zasięgu PLAY we Wrocławiu to jaki tam PLAY ma zasięg ?

#555532  autor: Ranger
 20 maja 2012, 23:59
thonka pisze:na plus dla play moze byc tylko zasieg 3 sieci.
Nie pisałbym tego z takim przekonaniem "na plus". Zasięg trzech sieci jest jak miecz obosieczny - można na tym skorzystać i cieszyć się świetnym sygnałem, ale możesz też wkurzać się, gdy telefon będzie się przełączał minutę czasu szukając zasięgu, po drodze zrywając połączenia (nie wspominam o braku możliwości połączenia się na zasięgu Plus/Orange ze względu na najniższy priorytet).

Tylko i wyłącznie przetestowanie zasięgu przed związaniem się dłuższą umową.

Obrazek

#555627  autor: black007
 21 maja 2012, 15:36
@ciekawy, dlaczego smartphone cały czas łączą się z internetem? Nie posiadam takowego, więc nie wiem o co w tym chodzi, ale jakie funkcje wymagają połączenia z internetem, oraz czy zwyczajnie nie można ich wyłączyć?
Powtórzę, że z internetu w telefonie nie korzystam - wyłącznie w domu, więc szukam oferty pod rozmowy i smsy.

Pozdrawiam

#555631  autor: pakierhakierxd
 21 maja 2012, 15:47
Można ale smartphone najczęściej kupuje ktoś kto chce korzystać z internetu wszędzie niektórzy nie wiedzą o tym że jest skonfigurowany tak aby się łączył a potem zdziwienie wystarczy jeden myk w ustawieniach i net wyłączony :)

Pozdrawiam :)