• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #536612  autor: pillsxp
 23 lut 2012, 08:22
Mam takie pytanie do użytkowników.
Czy jest szansa żeby cena minuty spadła poniżej 10 gr w abonamencie, przeliczając minuty na koszt abonamentu w ciągu najbliższych paru miesięcy?
W Play Fresh jak był pakiet 30 za 10 to minuta kosztowała ok 10 gr, ale teraz już nie ma tak kolorowo, a czasami w ciągu miesiąca wydzwonię spokojnie ponad 200 minut.
Dlatego chciałem wiedzieć czy opłaca się pakować w abonament na rok w ofercie bez telefonu, potrzebna mi taryfa do samych rozmów.
Jakby Play nie namieszał we Fresh`u miałby klienta, a tak muszę szukać jakiejś alternatywy, a na kartę raczej nie ma co liczyć na obniżki i fajne promocje.

#536619  autor: tetley
 23 lut 2012, 08:57
W T-mobile masz blisko 10 gr. Można wziąć abo bez telefonu na 18 miesięcy i za 29,9 zł brutto dostajesz 240 min do wszystkich (w przeliczeniu wychodzi ~ 12 gr brutto za minutę, czyli nieźle) a w opcji masz pakiet 1000 smsów/mmsów do wszystkich za 5 zł, sieć rodzinną 2 os. za 5 zł i bez limitu w T-mobile za 49 zł.

Ale odpowiadając na Twoje pytanie stawka na pewno w abonamencie spadnie do 10 gr. Pytanie tylko czy w ciągu kilku miesięcy i u kogo :wink:

Pozdrawiam:)

#536621  autor: pillsxp
 23 lut 2012, 09:06
W tej chwili myślałem nad Play 240 minut za 29 zł, ale jeszcze Plus biorę pod uwagę, abonament za 50% czyli 29,50 zł i w tym 200 minut plus 5 numerów za darmo lub dodatkowe minuty(50) do każdej sieci i 600MMS w sieci.
Co do Playa, odstrasza mnie biuro obsługi i wszelkie reklamacje u nich, w obu przypadkach minuta mnie by wychodziła ok 12 gr też i na 12 miesięcy umowa, w T-Mobilu niestety 18.
Dlatego chciałem wiedzieć czy w ciągu roku się coś zmieni czy nie.
Czy warto poczekać te pół roku, czy wziąć teraz na rok umowę.

#536622  autor: johnq
 23 lut 2012, 09:13
pillsxp, tego czy oferta się za jakiś czas zmieni nikt nie jest w stanie przewidzieć. Jeżeli pasują Ci obecne oferty i zaczął byś dzięki nim oszczędzać to powinieneś się zdecydować.

Pozdrawiam!

#536623  autor: tetley
 23 lut 2012, 09:16
Popieram johnq. Nikt nie wie czy się zmieni. Niby logika by nakazywała ale... A tak od czapy pytanie: skąd pillsxp masz info o umowie w Plusie z 50% rabatem na abonament przy umowie bez telefonu?

#536626  autor: pillsxp
 23 lut 2012, 09:50
Standardowo jest bez zniżki, ale ja kwalifikuje się do rabatu 50% czy to z telefonem czy bez ze względu na rabat dla osób niewidomych. ;-)

#536628  autor: tetley
 23 lut 2012, 09:56
Aaaa to inna sprawa. Myślałem, że Plus polepszył ofertę :shock: To w takiej sytuacji jedyne co mogę podpowiedzieć to chyba to co johnq, jak masz zaoszczędzić to bierz abo na 12 miechów czy to Play czy Plus (wedle upodobań). Rok to krótki okres więc jeśli nawet coś się zmieni na lepsze to po niedługim czasie i Ty z tego skorzystasz. A czekając na lepsze warunki w abo bez tel. musiałbyś tak w nieskończoność czekać :) Oczywiście wiadomo, że będziesz pluł sobie w brodę jeśli po 3 dniach od tego jak weźmiesz umowę warunki się diametralnie zmienią ale zawsze tak może być. A poza tym AŻ tak diametralnych różnic chyba nie ma co się spodziewać :wink:

#536631  autor: pillsxp
 23 lut 2012, 10:07
Właśnie o takie odpowiedzi mi chodziło, skoro się nie da tego przewidzieć, to w takim razie biorę abonament i raczej Plus`a ze względu na rabat, wtedy wychodzi podobnie jak Play, ale lepsze ma biuro obsługi i jeszcze muzodajnie :P
Na prepaid nie prędko stawka spadnie do 12 gr, więc abonament lepszy, to dziękuje za pomoc i idę się kontaktować z Plus`em :)

http://www.speedtest.net/result/5506414441.png
Plus LTE na 1800, nadajnik ok 10 KM ode mnie na Huawei B593s-22.

#536633  autor: tetley
 23 lut 2012, 10:20
No i bardzo dobry zasięg GSM. No to powodzenia :)

#536715  autor: nowy57
 23 lut 2012, 17:30
a co sadzisz o takiej ofercie ?
ja skorzystalem co prawda kilka dni wczesniej ale przejde na nowa odslone za okolo 1-2mce
1.brak umowy terminowej - jesli po 2mcach wyjdzie super lepsza oferta w sieci X to spokojnie przechodzisz w jeden dzien
2.super usluga zbieraj minuty 2.46zl/mc (2min przychodzej rozmowy = 1min wychodzacej do wszystkich sieci)
3.tanie pakiety internetowe z lejkiem np 15zl brutto za 500MB dzialajace po play/plus/orange
4.pakiet zlotowkowy do wykorzystania na rozmowy krajowe / smsy / rozmowy zagraniczne

ja od ZAWSZE wystrzegalem sie play , jestem w tej sieci od tygodnia i nie widze zadnej roznicy w jakosci rozmow , co do obslugi to faktycznie jest tu roznie ale to jak w kazdej sieci znajdzie sie gamon i nie bedzie znal mozlowosci rowiazania twojego problemu

Obrazek

#536725  autor: pillsxp
 23 lut 2012, 17:49
Ale nowy57 nie posiadam firmy by załapać się na takie warunki jak powyżej. Dlatego najlepszym wyborem jest sieć, co mi daje lepsze warunki i przede wszystkim dobre biuro obsługi, a te z Play`a jest koszmarne.
Jakby Play dał lepsze warunki niż Plus, mógłbym pomyśleć.

http://www.speedtest.net/result/5506414441.png
Plus LTE na 1800, nadajnik ok 10 KM ode mnie na Huawei B593s-22.

#536726  autor: KC-KARLOS
 23 lut 2012, 17:50
nowy57, tyle, że to jest oferta dla firm.. Zresztą temat nie precyzuje, dla kogo ma być skierowana oferta.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#536728  autor: Pijo
 23 lut 2012, 17:58
pillsxp pisze: ale jeszcze Plus biorę pod uwagę, abonament za 50% czyli 29,50 zł i w tym 200 minut plus 5 numerów za darmo lub dodatkowe minuty(50) do każdej sieci i 600MMS w sieci.
Taryfa dla niedowidzących w Plusie oparta jest zdaje się tylko na taryfach Kubali. Uważaj żeby nikt nie wprowadził Ciebie w maliny. Był już taki przypadek na plusforum.

#536742  autor: pillsxp
 23 lut 2012, 18:57
Pijo pisze:
pillsxp pisze: ale jeszcze Plus biorę pod uwagę, abonament za 50% czyli 29,50 zł i w tym 200 minut plus 5 numerów za darmo lub dodatkowe minuty(50) do każdej sieci i 600MMS w sieci.
Taryfa dla niedowidzących w Plusie oparta jest zdaje się tylko na taryfach Kubali. Uważaj żeby nikt nie wprowadził Ciebie w maliny. Był już taki przypadek na plusforum.
Już jest na nowych warunkach, znajomy podpisywał umowę w sierpniu czy wrześniu i ma taryfę Do usług, Kubali taryfy już dawno nie aktualne i ich nie sprzedają.

#536744  autor: tetley
 23 lut 2012, 19:06
Promocja dla niewidomych nazywa się "Otwarci na świat 2" i jest faktycznie na taryfach Kubali i tylko z tel na 2 lata (co by nie było Kubali było chociaż o tyle lepsze, że min:sms wychodziło 1:4) ale jest też dla osób posiadających orzeczenie o 1 gr. niepełnosprawności możliwość wrzucenia zniżki 50% na każdy abonament. Są 2 różne rzeczy. Pijo dobrze mówi, warto doprecyzować w punkcie te rzeczy i przed podpisaniem umowy dokładnie sprawdzić. I rzecz jasna wziąć odpowiednie dokumenty ze sobą (orzeczenie).

[ Dodano: 2012-02-23, 19:09 ]
Aha, to nawet nie wiedziałem, że się zmieniły te warunki. W takim razie jest jasne jak sprawa wygląda :)

#536752  autor: Pijo
 23 lut 2012, 19:44
tetley pisze:Już jest na nowych warunkach, znajomy podpisywał umowę w sierpniu czy wrześniu i ma taryfę Do usług, Kubali taryfy już dawno nie aktualne i ich nie sprzedają.
Aha. To pewnie Plus zapomniał uaktualnić regulamin na stronie.

Jeszcze jedna uwaga: we wcześniejszych odsłonach promocji "otwarci na świat" umowa była podpisywana na "goły" cennik standardowy, a nie na cennik promocyjny. Nie dostawało się żadnych gratisów w jakie oferowane są w cenniku/regulaminie promocyjnych . Warto na to zwrócić uwagę . Nie wiem ak jest teraz.

#536764  autor: pillsxp
 23 lut 2012, 20:48
jednak się wstrzymałem z przenosinami do Plus, dostałem cynk ze będzie wojna cenowa i faktycznie się zaczęło, czekam do czerwca i potem decyduje gdzie będą lepsze warunki :P