pdi90 pisze:... Posiadam obecnie abonament w orange. Jako, że na początku marca kończy mi się umowa, zastanawiałem się nad migracją z numerem mojego telefonu do sieci play, jednak mam pewne wątpliwości - po pierwsze, czy nie ma problemu z zasięgiem w play? (dużo jeżdżę po Polsce, często zdarza mi się rozmawiać przez zestaw bluetooth w samochodzie). Czytałem kiedyś, że play korzysta z nadajników innych sieci, i że przeskakując pomiędzy nadajnikami może dojść do rozłączenia połączenia głosowego. Ile w tym prawdy? Czy są jakiekolwiek problemy z dodzwonieniem się do kogoś z play, i do play?
....
Trochę nie w pore zadane pytanie, bo:
- masz miesięczny okres wypowiedzenie w Orange
- powinieneś przeprowadzić "testy" na starterze Playa jeżdżąc po Polsce.
Dla mnie Play to taka dziwna sieć, która ma doskonałą ofertę, ale "nie daje możliwości pełnego skorzystania z niej".
Poszukaj moich postów, tam trochę narzekam na Play, ale moim zdaniem raczej konstruktywnie niż "onetowo".
Dzisiaj rozmawiałem ze szwagierką, która komórę ma w Playu i strasznie słabo ją słyszałem - telefon podgłoszony na max'a i dopiero dało się gadać. Szwagierka w zasięgu Playa 3G, ja w zasięgu ery gsm.
W domu mam 2 karty Playa i dopóki działały na nadajnikach Plusa (w ogóle nie mam sygnału Playa) nie dało się normalnie korzystać z tej sieci - tu poczytaj moje posty.
Jakiś czas temu dowiedziałem się na forum, że Play może działać na Orange - ustawiłem na sztywno "oragnutana" i telefon nagle zaczął pracować poprawnie.
O dziwo, wszelkie problemy nie są/były związane ze słabym sygnałem któregokolwiek operatora. Nie jestem również w stanie wyjaśnić w jakikolwiek logiczny sposób problemów, które opisuję.
Moim zdaniem, powinieneś potestować Playa przez dłuższy okres czasu, bo te kilkanaście PLN, które zaoszczędzisz na tej sieci może nie być warte nerwów.