• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#533859  autor: Orfi
 09 lut 2012, 23:36
Widocznie na początku telefon nie szukał innych punktów dostępowych, bo miał Wi-Fi a później trafił się moment, kiedy tego zabrakło i połączył się, z siecią korzystając z transmisji danych udostępnionych przez operatora a nie zblokowanych przez użytkownika. Generalnie trudno będzie a właściwie jest to niemożliwe udowodnić, że nie chcieliśmy tej transmisji danych, ale telefon pobrał ją bez naszego przyzwolenia. Android to nie symbian i nie pyta o możliwość połączenia się z siecią tylko to robi. Osobiście podchodzę do tego tak, że kiedy kupuję taki telefon ( ostatnio zdarzył się Samsung Galaxy Ace ), to abonament zawsze zawiera duży pakiet na transmisję danych (1 GB z lejkiem), bo często korzystam z dostępu do netu za pomocą telefonu i nie chcę się narażać na płatność wysokiego rachunku. Myślę, że coraz więcej będzie takich tematów na forum, dlatego, że bardzo dużo osób kupuje takie telefony, czasami nie do końca zdając sobie sprawę, z ich możliwości a traktując jako nowoczesny gadżet, którego nie wypada nie mieć.

Orfi

#533938  autor: mariusz9a
 10 lut 2012, 13:35
grzegi pisze:Generalnie, jeśli ktoś nie potrzebuje dostępu do sieci cały czas, to posiadanie Androida, to bezsens. Jeśli ktoś nie musi być wpięty do sieci w telefonie non-stop, to podobne funkcjonalności zaoferuje mu każdy inny telefon, z Badą, czy chociażby systemem fabrycznym Nokii. A kupowanie Androida i odłączanie mu internetu to po prostu brak zrozumienia idei tego systemu.
Zgadzam się całkowicie z tym co napisałeś. Ja osobiście kupiłem androida dla zabawy, żeby go poznać i wyrobić sobie o nim jakieś tam lepsze bądź gorsze zdanie (rzecz jasna zdając sobie sprawę z tego że telefon ten będzie mi zjadał pakiet internetowy bez mojej wiedzy). Poużywałem go trochę i stwierdziłem że marnowanie pakietu jakie ten system oferuje jest niewspółmierne do możliwości w porównaniu do innych OSów (pod moje potrzeby co do internetu w telefonie) ;-) Dlatego telefon zmieniłem na inny i jestem zadowolony ;-)

Co do samego tematu, to nie ma najmniejszych szans odzyskać tej kasy. Można walczyć reklamacjami ale raczej nie wróżę pozytywnego ich rozpatrzenia. Telefon świeży, nowy, ma całkiem inne zapotrzebowania na transmisję niż jak go poużywamy kilka miesięcy - m in dodatkowe aplikacje które w nim instalujemy i używamy. Nie wykluczone ze telefon łączył się w tle gdy byłeś poza zasięgiem wifi. I tak z miesiąca na miesiąc rachunek za neta coraz większy :-/ Taki niestety urok androida.

#534032  autor: Vieslav
 10 lut 2012, 21:08
Tu nie trzeba wielkiej filozofii - wiele zależy również od tego, co ile jest takt transmisji danych. Kiedyś dziwiłem się wielce, że będąc poza miastem mimo włączonego wifi znikają mi niewiarygodne ilości danych. Spojrzałem na billing i było mnóstwo sesji po 50KB co kilka sekund. Powód był prosty - gubienie zasięgu GSM a potem gubienie zasięgu wifi.

#534037  autor: tetley
 10 lut 2012, 21:27
Można się dopatrywać jeszcze takiej opcji. Ja mam w domu WiFi, mam Galaxy Ace i jak mu włącze WiFi i go odstawię, ekran się wygasi to po jakimś czasie WiFi mi się wyłącza i włącza mi się normalna transmisja danych wg. stawek operatora. Dlaczego nie wiem (może da się to jakoś zablokować w systemie) ale tak jest. Nie wiem jak to wyglądało u Lajkonika ale jeśli było włączone WiFi i jakieś tam rzeczy w tle może i tyle nabiło (choć ja bawiąc się netem przez cały miesiąc nie zużyłem nawet 200 MB). Reklamacja zawsze przysługuje ale też wątpię w pozytywną odpowiedź:/...

Pozdrawiam:)

#534131  autor: Vieslav
 11 lut 2012, 10:44
tetley, ustawienia, komunikacja, ustawienia wifi, przycisk funkcyjny, zaawansowane, zasady trybu uśpienia, zaznacz nigdy. Też miałem ten problem i to powodowało również nabijanie wielu sesji po 50KB (w Orange co tyle jest takt pakietu).

#534233  autor: tetley
 11 lut 2012, 16:03
Vieslav, dzięki wielkie za info, nie szukałem tej opcji bo stwierdziłem, że widocznie "musi tak być" :D

Pozdrawiam:)