• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #490912  autor: auroris
 21 lip 2011, 13:27
Witam, proszę o informacje (jeśli ktoś wie) ile można było mieć zawartych umów w sieci Era na osobę fizyczną? Czy możliwe jest, by hipotetycznie jedna osoba miała ich np.; 18 nie będąc firmą i nabytych bez kaucji w przeciągu 5 miesięcy? Ile wynosi limit aktywacji i w jakim okresie czasu się odnawia ?
Czy w T-Mobile obowiązują te same procedury aktywacji i limitów, co za czasów Ery?
Za wszelkie odpowiedzi na moje dociekania, wielkie dzięki z góry.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, 12:04 przez auroris, łącznie zmieniany 1 raz.

#492319  autor: pur86
 26 lip 2011, 23:07
Procedura aktywacji umów się nie zmieniła. Na osobę fizyczną przypada limit 2-3 kart SIM. Po 185 dniach limit się odnawia. Jeżeli natomiast po 185 dniach narobisz sobie zaległości na zakupionych wcześniej aktywacjach lub u innych operatorów to sieć może nałożyć kaucję lub nawet odmówić zakupu kolejnej umowy. W związku z powyższym, osoba prywatna może mieć kilkanaście numerów ale ich zakup będzie stosownie rozłożony w czasie.

Pozdrawiam

#510403  autor: auroris
 21 paź 2011, 11:01
Ok, a co sądzicie o przypadku, kiedy osoba ma na siebie 23 umowy właśnie w Erze, w tym 4 z laptopem (można tylko jeden na czas trwania umowy).
Wszystkie umowy zawarto w ciągu 2 miesięcy. Czy limit aktywacji można "zdjąć" ręcznie ? Jeśli nie, to jakim cudem system puścił tyle umów ?

#510409  autor: kerim36
 21 paź 2011, 11:47
auroris pisze:a co sądzicie o przypadku, kiedy osoba ma na siebie 23 umowy właśnie w Erze
malo prawdopodobne

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#510411  autor: auroris
 21 paź 2011, 11:52
To jest autentyczny przypadek. Osoba fizyczna w Erze miała łącznie 23 aktywne umowy przez okrągły rok.

#510420  autor: tytanowy_janusz
 21 paź 2011, 12:52
auroris pisze:To jest autentyczny przypadek. Osoba fizyczna w Erze miała łącznie 23 aktywne umowy przez okrągły rok.
gdzie o tym słyszałeś? Nieco dziwny przypadek. Pachnie mi jakimś wałkiem... ktoś musiałby ręcznie zdejmować blokadę.

Nokia 6310i-Nokia 3310-SE T230i-Nokia 3510i-Siemens C65-Siemens S65-SE K510i-SE C702-Nokia N81-Nokia N82-Nokia 5530XM-SE XPeria X10-Samsung GT-S8500-HTC Desire-LG Black-SGS 2-Lumia 800-Motorola Atrix

#510424  autor: auroris
 21 paź 2011, 12:58
Nie słyszałem, tylko widziałem na własne oczy. Osoba ta, to klient kancelarii prawnej, w której pracuję. Firma pozwała go o zapłatę, część długu sprzedała firmie zewnętrznej.
Okazuje się, że wszystkie umowy zawierane były w różnych punktach w kraju wyłącznie w APS. Klient owszem, miał telefony w sieci, ale tylko 2 i to kupowane w salonie / sklepie firmowym ówczesnej Ery. Ponieważ wiem, że możliwość kupowania w nieskończoność kolejnych aktywacji możliwe nie jest, a my tu głowimy sie co jest grane, postanowiłem, że poruszę ten temat w szerszym gronie eksperckim. Firma PTC milczy na ten temat jak grób.

#510431  autor: gaskabalbinka
 21 paź 2011, 13:17
Limit aktywacji jest zmienny. Osoby poniżej 24 roku mogą mieć 2 aktywacje. Bez kaucji można limit sobie zwiększyć, pracownik musi napisać zgodę do działu nadużyć w PTC i poprosić o zwiększenie limitu/zniesienie kaucji. Jeżeli klient przedstawia "sensowne" dokumenty albo płaci regularnie faktury wewnątrz sieci to limit zwiększają itp. Sam miałem masę przypadków gdzie dostawałem zgodę dla klienta na laptopa bez kaucji, który opłaca tylko regularnie taktaka/mixa.

Z tym, że wszystko jest sprawdzane przy weryfikacji danych i tam raczej nie da się zrobić żadnych przekrętów szczególnie, że pracownicy firmówek/aps-ów są dociążani za błędne umowy.

#510435  autor: tytanowy_janusz
 21 paź 2011, 13:23
gaskabalbinka pisze:firmówek/aps-ów są dociążani za błędne umowy.
Dokładnie. Ja w Orange mam odciąganą od premii równowartość prowizji, jaką dostałbym za zrobienie danej umowy.

auroris, a sprawdzałeś w jakiś sposób, czy te umowy są aby na pewno na te same dane? W zależności od programu do zawierania umów, dane weryfikowane są po różnych dokumentach. W większości sieci po PESELu - pesel jest stały i niezbywalny, ponadto jest ustalany wg danego algorytmu. Samemu ciężko "zmienić" sobie PESEL. Inne sieci natomiast weryfikują po dowodze. Więc teoretycznie jedna osoba fizyczna może co chwilę zmieniać dowód osobisty i mieć różne miejsca zameldowania, pozostając przy tym samym nazwisku. Ale to tylko moja hipoteza, nie sądzę, żeby ktoś się w coś takiego bawił.

Nokia 6310i-Nokia 3310-SE T230i-Nokia 3510i-Siemens C65-Siemens S65-SE K510i-SE C702-Nokia N81-Nokia N82-Nokia 5530XM-SE XPeria X10-Samsung GT-S8500-HTC Desire-LG Black-SGS 2-Lumia 800-Motorola Atrix

#510440  autor: auroris
 21 paź 2011, 13:33
W sumie to nie ma dla mnie znaczenia, czy APSy są obciążane za złe umowy. Gdyby to wystarczyło PTC, nie kierowali by pozwu o zapłatę (kwota niebotyczna jak na zwykłego śmiertelnika). Już wiem, że weryfikacja odbywa się po przez wpisanie numeru Pesel i dowodu osobistego. Jeżeli klient już istnieje w bazie operatora, to numer dowodu nie ma znaczenia - liczy się Pesel imię i nazwisko klienta
Ale w tym przypadku wszystko jest takie samo w każdym z 23 przypadków.
Co dziwne, laptopa w PTC można dostać raz na okres trwania zawartej umowy na internet z laptopem właśnie. Tutaj takich umów jest 4. Reszta umów zawarta na najwyższe abonamenty wówczas dostępne.
Jak widzę Moi Drodzy, temat może nabrać rumieńców. Sam fakt, że PTC nie jest zainteresowane zajęciem stanowiska w tej sprawie, jest już interesujący.

#510480  autor: gaskabalbinka
 21 paź 2011, 16:35
Co ciekawsze powiem Ci, że PTC w zależności od wysokości abonamentu stosuje zawsze szczególne, dużo bardziej szczegółowe weryfikacje (dział nadużyć). Wiesz może jakimi dokumentami klient dysponował w momencie podpisywania umów?

#510511  autor: auroris
 21 paź 2011, 19:09
Wiem, klient posługiwał się wyłącznie dowodem osobistym do procesu weryfikacji. Po zweryfikowaniu wyskakiwała zgoda na aktywację "na dowód".

#510558  autor: gaskabalbinka
 21 paź 2011, 23:51
Dla mnie szok. Zgoda na sam dowód pokazuje się tylko u klientów płacących w terminie faktury i należących do sieci.

Czyli umowy z firmówki system widział, a tych z aps jakby nie?

#529719  autor: auroris
 21 sty 2012, 16:45
A czy ktoś z Was moi drodzy, może opisać tu procedurę aktywacji od A do Z w T-mobile ? Czy są jakieś różnice do czasów z Ery ? Czy są różnice, między procedurą w APS a salonie firmowym ? Rozpoczął się przewód sądowy z PTC, oni problemu nie widzą, sprzedali 20 umów firmie windykacyjnej i twierdzą, że osoba miała tylko 3 :) Ale oczywiście w systemie musi pozostać ślad.
Pomóżcie Kochani proszę.