• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #522855  autor: jowita
 18 gru 2011, 11:26
Witam. Zastanawiam się, co zrobić żeby przestali mnie atakować telemarketerzy w telefonie stacjonarnym TPSA i chciałam poprosić o radę, jak mają ci, którzy załatwili sobie (NOWY) numer stacjonarny od operatora komórkowego. Głównie chodzi mi o T-Mobile, ponieważ w tej sieci mam komórkę na abonament, i byłoby prościej chyba płacić rachunki jednemu operatorowi. Ze stacjonarnego bardzo mało korzystam, głównie chodzi o to żeby do mnie mogli się dodzwonić, starsi krewni oraz znajomi zza granicy.

Czy w T-Mobile stacjonarnej reklamy dzwonią, czy można to zablokować (skutecznie - bo na moją komórkę, mimo wielokrotnego wysyłania NIE na numer 8080 raz w miesiącu przychodzi sms konkursowy z nr 7268, na który nigdy nie odpowiadam).

Piszę po tym, jak w ciągu weekendu dwa razy zostałam obudzona o 7.30 rano;( ale myślę o tym od czasu kiedy przeczytałam że niedługo będę miała telefon w Orange. Pewnie też będą jakieś zmiany, będą domagali się żebym podpisała umowę (nie mam takowej, ponoć mogę zrezygnować w każdej chwili).

Oczywiście w TPSA też mam od dawna zgłoszony brak zgody na reklamę. Tłumaczą mi jednak, że numer mojego telefonu figuruje w starych książkach telefonicznych (mieszkanie po rodzicach) a nikt nie może zabronić ludziom żeby z tych książek nie korzystali.

Przemyślałam to wszystko i mogę przecież rodzinie i znajomym dać mój nowy numer, jeśli nie będzie go w publicznie dostępnych spisach, powinno być dobrze. O ile operator nie sprzedaje numerów dla celów marketingowych innym podmiotom. Ponieważ to wszystko jednak będzie kosztować trochę biegania i załatwiania, zanim się zdecyduję, chciałabym najpierw dowiedzieć się od Kolegów na forum, nie od operatora, czy gra jest warta świeczki...

#523008  autor: gaskabalbinka
 18 gru 2011, 20:27
Jeżeli przy podpisywaniu umowy każesz wyłączyć zgodę na przetwarzanie danych (2razy) to nie zadzwonią nawet z ofertą na przedłużenie.

Unikaj raczej stacjonarnego z orange, bo centertel ma kupę firm telemarketingowych, które bombardują nowymi ofertami.

#523030  autor: Vieslav
 18 gru 2011, 21:55
Wystarczy włączyć ACR (blokada połączeń anonimowych) i masz spokój. Mało kto będzie odkrywał numer w celu wykonania jednego połączenia, choć takie przypadki miałem. Niemniej jednak po włączeniu ACRa ilość telefonów z reklamami spadła o jakieś 95%.

#523036  autor: jowita
 18 gru 2011, 22:53
Vieslav pisze:Wystarczy włączyć ACR (blokada połączeń anonimowych) i masz spokój. Mało kto będzie odkrywał numer w celu wykonania jednego połączenia, choć takie przypadki miałem. Niemniej jednak po włączeniu ACRa ilość telefonów z reklamami spadła o jakieś 95%.
Jestem po rozmowie z obsługą klienta TPSA. Rzeczywiście jest taka usługa, teoretycznie bezpłatna, ale najpierw trzeba zaabonować usługę prezentacji numeru. Nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego, bo przecież mnie to do niczego nie jest potrzebne, a operator i tak musi mieć te dane bo przecież mnie łączy ze światem. Płacenie za to w ogóle jest bez sensu, przecież na komórkach zawsze widać kto dzwoni, z w wyjątkiem zastrzeżonych, a nie dopłacamy za to. Jeszcze jeden argument za odejściem.
gaskabalbinka pisze:Jeżeli przy podpisywaniu umowy każesz wyłączyć zgodę na przetwarzanie danych (2razy) to nie zadzwonią nawet z ofertą na przedłużenie.

Unikaj raczej stacjonarnego z orange, bo centertel ma kupę firm telemarketingowych, które bombardują nowymi ofertami.
Tak, chyba będę tego unikać;)

Czy nie chciałby się jeszcze wypowiedzieć ktoś, kto ma stacjonarny w Erze?

#523073  autor: Boltzmann
 19 gru 2011, 06:45
Jeżeli jesteś "bardziej techniczną" osobą i chciałabyś się "pobawić" to warto byłoby zainteresować się telefonią Voip, skoro rzadko korzystasz to za parę złotych (dosłownie) będziesz miała swój numer (stacjonarny).
Bramka voip podłączona do routera, aby komputer nie musiał być cały czas włączony to koszt +/- 100 zł
:)

#523082  autor: maniek
 19 gru 2011, 09:55
jowita pisze:raz w miesiącu przychodzi sms konkursowy z nr 7268, na który nigdy nie odpowiadam
Jeden raz to pikuś.
Boltzmann pisze:warto byłoby zainteresować się telefonią Voip
Dokładnie. Jeśli jest taka możliwość to jak najbardziej polecam. Sam koszt zakupu sprzętu i jego konfiguracji przez "technika" zwróci się bardzo szybko.

#523159  autor: jowita
 19 gru 2011, 18:46
Boltzmann pisze:Jeżeli jesteś "bardziej techniczną" osobą i chciałabyś się "pobawić" to warto byłoby zainteresować się telefonią Voip, skoro rzadko korzystasz to za parę złotych (dosłownie) będziesz miała swój numer (stacjonarny).
Bramka voip podłączona do routera, aby komputer nie musiał być cały czas włączony to koszt +/- 100 zł
:)
Lubię bawić się techniką, choć nie zawsze mam czas. Pomyślę, dzięki za sugestię.

#523193  autor: Vieslav
 19 gru 2011, 21:29
Zerknij do TEGO tematu. Bardzo fajnie opisani operatorzy oraz wszystko, co potrzeba do uruchomienia VoIPa.