• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #515952  autor: slawekj74
 16 lis 2011, 20:17
Witam,

Dojrzałem już do decyzji o porzuceniu prepaida (t-mobile) i przejściu na abonament, jest to dla mnie łatwiejsze w rozliczeniach (faktura na działalność).
Nie ukrywam, że dość mocno spodobała mi się oferta w play dla biznesu:
- all inclusive max (1GB /m-c) - przyda się bo korzystam z poczty w telefonie
- 71,38 zł miesięczny abonament (87,80 zł z VAT)
- 850 min maksymalna liczba minut do wszystkich
- za darmo na stacjonarne i do play
- 20 gr /min
- Stan Darmowy w Firmie na zawsze za 0 zł
- Pakiet społecznościowy
- Dodatkowy rabat w wysokości 25% przez 6 m-cy za zakup przez Internet

potrzebuję jakieś 3h rozmów dziennie czyli jakieś 66h/m-c

W porównaniu do innych operatorów nie znalazłem nic lepszego.
Pytanie do Was o zasięg, obsługę, usługi, rozwój sieci itd - czy warto? DOść dużo jeżdżę po Polsce i nie tylko więc zasięg jest dla mnie ważny (niestety w t-mob też się zdarzają dziury np na A4 lub na CMK)

pozdrawiam

#515960  autor: pauli05
 16 lis 2011, 21:05
z zasięgiem nikt chyba obiektywnie nie jest w stanie odpowiedzieć, chyba trzeba samemu sie przekonać w praktyce:)

ja jeżdżąc po Polsce z telefonem w Play miewam problemy na trasie z zasięgiem, ale to samo może być z inną siecią, więc nie mogę powiedzieć obiektywnie:)

czasem gubi mi zasięg np. na stadionie albo w centrum handlowym

czasem mam też problem będąc w mieście, ale z wysłaniem smsów, próbuje kilka razy pod rząd i nic, ale to zauważyłam tylko na drugim numerze, który mam w Play fresh na kartę, w tym samym czasie moge normalnie wysłać smsa z abonementowego numeru, więc nie wiem o co chodzi:)

#515962  autor: bora1410
 16 lis 2011, 21:18
Wydaje mi się że dużo zależy od rodzaju Twojej działalności gospodarczej. Sam takową posiadam i mogę sobie pozwolić na korzystanie z Playa. Mój ojciec prowadzi jednak bardziej poważny biznes i w jego przypadku nie ma mowy by przeszedł do Playa. Jeśli masz ciągły kontakt z poważnymi klientami to nie ma co oszczędzać te parę naście złotych.
Jeśli chodzi o zasięg to według mnie nie ma co narzekać w stosunku do innych sieci. Gorzej sprawa miewa się z biurem obsługi klienta no i jakość rozmów jest na pewno gorsza. "3G" jest w miarę ok, ale jak masz zamiar przemieszczać się często i jechać na gsm to już bardzo kiepsko to wygląda.

#515966  autor: JW_
 16 lis 2011, 21:27
U mnie na zasięgu Playa bywało różnie, po przestawieniu ręcznie na Plusa nie zauważam żadnych różnic w stosunku do Orange:)

#516020  autor: slawekj74
 16 lis 2011, 23:55
Dziękuję wszystkim za szybki odzew :)
z tą jakością rozmów to tak źle?

Do tej pory korzystałem z każdej sieci poza Play - dla mnie poziom usług jest podobny, ceny również i tu się PLAY wyróżnia w ofercie dla firm.

#516339  autor: kiwi7
 18 lis 2011, 13:43
Faktycznie biorąc pod uwagę ofertę, którą wymieniłeś to trzeba przyznać, że ilość minut dostępnych w abonamencie jest dość spora.

Z drugiej strony wydaje mi się, że wszystko zależy do twoich potrzeb. Może inni operatorzy mają tych minut mniej, ale przy tym oferują również inne przywileje.

W planach optymalnych Orange można mieć do 2700 minut (w zależności od kwoty zobowiązania), do tego do 2 GB neta w telefonie, rabat na abonament, rabat na wybrane modele smartfonów, darmowe hot spoty i nielimitowane rozmowy wewnątrz sieci.

Stawka za minutę połączenia oscyluje między 0,10- 0,24 więc też atrakcyjnie.

#516345  autor: slawekj74
 18 lis 2011, 14:18
wczoraj podpisałem, jutro mam już mieć zrobione przeniesienie numeru (nowej karty nawet jeszcze nie rozpakowałem - ceny bez umowy są chyba obłędne 8) )

@kiwi7
zależało mi na niezbyt wysokim obciążeniu miesięcznym i taniej minucie poza abo. Zobaczymy jak się sprawdzi no i dodatkowo darmowe na stacjonarne. W Play też coraz więcej ludzi już jest wystarczy zobaczyć po południu kolejki w salonach - chyba, że to reklamacje :-D

#516495  autor: evolucja
 18 lis 2011, 22:59
slawekj74 pisze:potrzebuję jakieś 3h rozmów dziennie czyli jakieś 66h/m-c
Jak to możliwe, że nikt nie zauważył tych 4000 minut jakich autor potrzebuje miesięcznie?
Chociaż to niemożliwe, bo w T-Mobile na karcie za tyle minut płaciłby ponad 1000zł a w to nie uwierzę.

W przeciwnym wypadku to tylko Firma VIP w Play.
bora1410 pisze:no i jakość rozmów jest na pewno gorsza
sądziłem, że nie ma już ludzi powtarzających te głupoty..

#516499  autor: bora1410
 18 lis 2011, 23:36
To radze sobie poczytać wątek o problemach w play. Dużo podstron, na pewno znajdziesz. Ja już nie mówię tu o HD Voice w T-Mobile, bo to nowość. Ale o częstym zrywaniu połączenia, o "echu" w połączeniach. I to piszą użytkownicy Playa, a nie pracownicy konkurencyjnych firm. Ja sam posiadam numery w 2 sieciach, jeden z nich jest w Play. Używam ich na co dzień. I play na gsm wypada mocno blado jeśli o jakość połączeń.

#516639  autor: avt31
 19 lis 2011, 21:59
evolucja pisze:sądziłem, że nie ma już ludzi powtarzających te głupoty..
Niestety to fakt. Wczoraj jedna rozmowa była niestety wznawiana 5 razy. Nie wyobrażam sobie głównego numeru firmowego w Play. Jako drugi może być.

#516645  autor: MK_
 19 lis 2011, 22:40
3G na rozmowach spisuje się bardzo dobrze (jak w innych sieciach, ale do transmisji danych to bym już podyskutował). Na 2G z jakością połączeń jest loteria.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#516996  autor: kiwi7
 21 lis 2011, 11:27
@Sławek- każdy ma inne doświadczenia z operatorami- te lepsze i nieco gorsze. Z drugiej strony przy tak dłużej ilości klientów czasem faktycznie może się coś wydarzyć.

Daj znać jak już będziesz korzystał z taryfy. Osobiście wciąż najbardziej odpowiadają mi plany optymalne Orange, więc dobrze będzie porównać oferty na bazie jakiś doświadczeń.

#517304  autor: slawekj74
 22 lis 2011, 13:54
jak narazie nie narzekam, jakość rozmów dobra. Nie zrywa połączeń i do biura obsługi też można się dodzwonić bez problemu (może w biznesie jest łatwiej sie z nimi skontaktować). Sprawdzę w trasie niedługo jak się sprawuje zasięg. Podejrzewam, że na trasie Katowice-Warszawa czy na A4 gdzie czasem miałem problemy z Erą, Play nie będzie wyjątkiem.

Aha, oczywiście cieszę się z darmowych rozmów na stacjonarne :D i wiem, że nikt mnie nie skasuje za mobilny internet jeśli wykorzystam 1GB