• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #516069  autor: krzyszsz
 17 lis 2011, 12:08
Witam,

Mam następujące pytanie: Czy ktoś orientuje się jak wygląda kwestia telefonu na raty w Orange? Chodzi mi o to--> http://www.orange.pl/portal/map/map/article?id=3625550.
Niestety, nigdzie nie znalazłem żadnego regulaminu. Generalnie chodzi mi o to czy mogę wziąć na raty telefon, który dostaję w abonamencie? Przykładowo: interesuje mnie Nokia E7. Abonament w kwocie 89,90 jest wystarczający. Telefon kosztuje w nim ok 1000 zł. Czy mogę go wziąć na raty-> rozbić ten 1000 zł na 20 rat i spłacać je równolegle do abonamentu (po 50 zł miesięcznie)?
Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Krzyszsz
Ostatnio zmieniony 17 lis 2011, 21:07 przez krzyszsz, łącznie zmieniany 1 raz.

#516073  autor: kamil1221
 17 lis 2011, 12:34
Teoretycznie taka możliwość w Orange istnieje.
Jadnak czy w salonie ktoś o tym pamięta, lub będzie się chciało - to co innego. System ratalny w Orange świadczy Lukas Bank.
 #516109  autor: Alienus
 17 lis 2011, 15:40
krzyszsz pisze:Witam,

Mam następujące pytanie: Czy ktoś orientuje się jak wygląda kwestia telefonu na raty w Orange? Chodzi mi o to--> http://www.orange.pl/portal/map/map/article?id=3625550.
Niestety, nigdzie nie znalazłem żadnego regulaminu. Generalnie chodzi mi o to czy mogę wziąć na raty telefon, który dostaję w abonamencie? Przykładowo: interesuje mnie Nokia E7. Abonament w kwocie 89,90 jest wystarczający. Telefon kosztuje w nim ok 1000 zł. Czy mogę go wziąć na raty-> rozbić ten 1000 zł na 20 rat i spłacać je równolegle do abonamentu (po 50 zł miesięcznie)?
Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Krzyszsz
Ten telefon na wolnym rynku w sklepie można kupić już za 1200-1300 złotych. Weź sobie niski abonament bez telefonu lub prepaida i wydawaj 30pln na miesiąc a telefon kup na raty w sklepie. 89 złotych abonamentu plus 50 raty za telefon to jakiś totalny absurd. Ten telefon jest w orange w absurdalnej cenie!!

#516662  autor: Orfi
 20 lis 2011, 00:27
Pomysł zgoła absurdalny; brać abonament i dodatkowo telefon w kredycie. Nie polecam takiego rozwiązania, lepiej już zrobić tak jak opisano to powyżej. Wystarczającym obciążeniem jest już samo skredytowanie zakupu moim zdaniem ( trzeba doliczyć sobie % i prowizję banku) a do tego abonament za blisko 90 zł. Razem wychodzi to naprawdę niemało. Taniej wyjdzie zakup prepaida i telefonu w systemie ratalnym ( tutaj poniesiemy tylko % kredytu i prowizję banku) a nie jesteśmy związani z operatorem żadną umową, co w przypadku, kiedy na rynku pojawi się jakaś nowa oferta też ma niebagatelne znaczenie. Poza tym jeżeli cały koszt zakupu telefonu w sklepie zamknie się w kwocie np. 1500 zł., to przy 12 mies. umowie kredytowej miesięcznie będzie to obciążenie 125 zł. i nawet doliczając do tego koszt doładowania co miesiąc np. 25 zł. wychodzi 150 zł. Jeszcze jedno; jeżeli telefon jest wyceniony w Orange na 1000 zł., to na 20 rat w kredycie nie będzie to pewnie mniej niż 1250 zł.(żaden bank nie pożycza bez procentu, opłat i ubezpieczeń) a dodając do tego abonament na 24 mies. wyjdzie łącznie 3407,6 zł. To już spora kwota i warto się zastanowić czy jest to wydatek konieczny.

Orfi

#516665  autor: markoz7874
 20 lis 2011, 00:54
Podzielam zdanie przedmowcow. Jezeli juz wiazac sie z operatorem abonamentem, to telefon musial by kosztowac 1-100zl.
Jezeli policzymy koszty abonamentu, to telefony okazuja sie strasznie drogie.
Abonament z telefonem, mozna by porownac do wziecia kredytu na telefon.
Roznice sa takie, ze kredyt mozna splacic wczesniej, a abonament wiaze nas na caly okres umowy.
Biorac kredyt i abonament polaczyl bys 2 najgorsze mozliwosci pozyskania telefonu jakie mozna wymyslic.

#516973  autor: krzyszsz
 21 lis 2011, 07:24
Po pierwsze dziękuję za odpowiedź. Po drugie to był tylko przykład aby upewnić się, że taka możliwość istnieje. Z tego co jest na stronie Orange wynika, że koszty kredytu (prowizje etc.) to 1% wartości telefonu. Ponadto, uważam, że jest to indywidualna kwestia. Jeżeli wykorzystam w całości ten abonament (a wykorzystam) to nie odczuję większej różnicy między właśnie abo o prepaidem. Za 90 zł mam w Orange 1,5 GB danych (po przekroczeniu lejek), 300 min do wszystkich, jeden numer stacjonarny i za darmo do Orange. Uważam, że to dobre warunki. A telefon? Weźcie inny przykład: iPhone 4S. Nigdzie nie dostanie się go na raty (rtv ma go ale w cenie ponad 3000 zł bodajże). A jednak wydawać na telefon ponad 2000 zł za jednym zamachem to dosyć duże obciążenie. Koniec końców, po przeliczeniu kosztu abonamentu, kosztu telefonu i porównaniu tego z kosztem telefonu na wolnym rynku oraz prepaid który i tak musiałbym doładowywać w każdym miesiącu i to nie kwotą 25 zł niestety, wychodzi, że oferta nie jest tak całkowicie nieopłacalna. Uważam, że to indywidualna kwestia. Dla was może nie być korzystnie ale dla kogoś innego już tak. A w kontekście zmiany oferty kiedy jest się w abo. O ile pamiętam, w Orange można przechodzić w trakcie trwania umowy na równy bądź wyższy abonament więc nawet jak rynek się bardzo dynamicznie zmieni to jakaś furtka jest.

Niemniej, dziękuję za wasze opinie. Z pewnością wezmę je również pod uwagę.

Pozdrawiam

Krzyszsz