• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #492551  autor: anelim
 27 lip 2011, 20:38
Bardzo prosze o pomoc na czym dokladnie polega usluga BlackBerry w Play. W jednym salonie Pan wspominal tylko o nieograniczonym dostepie do poczty i chata BB, w innym z kolei o nielimitowanym dostepie do internetu - czy to mozliwie? Dodam tylko, ze w regulaminie, ktory czytalam nie jest to w sposob jasny (dla mnie) okreslone. Bardzo prosze o wyjasnienie, jutro mam podjac decyzje czy decyduje sie na abonament u nich.

#492557  autor: Pijo
 27 lip 2011, 20:50
Usługa Blackberry daje dostęp do nieograniczonej transmisji po APN blackberry.net . Daje to nieograniczony dostęp do przegladarki Blackberry, maila poprzez aplikację mailową Blackberry i aplikacji działających po APN blackberry.net - aplikacja Facebook , Twitter, Gtalk,itp. Po odpowiedniku ustawieniu w ramach tej usługi działają też inne aplikacje - Gmail App, BBgg (gadu gadu dla blackberry), Opera Mini, i wiele innych,

Dostęp do Youtube nie działa w ramach tej usługi -jest dodatkowo płatny , ale jeśli bierzesz taryfę dedykowaną dla Blackberry w Play to dostajesz paczkę 100MB, z których może schodzić YT i mogą korzystać inne aplikacje niewspierające usługi Blackberry.

BTW, Jaką słuchawkę chcesz wybrać?

#492558  autor: anelim
 27 lip 2011, 20:53
BB 9300 - taki model biore. Czyli dostep do internetu jest nieograniczonym jesli korzystam z przegladarki BB, tak?

#492563  autor: Pijo
 27 lip 2011, 21:04
anelim pisze:Czyli dostep do internetu jest nieograniczonym jesli korzystam z przegladarki BB, tak?
Tak, z Opery Mini też. Standardowa przeglądarka BB nie jest zbyt szybka.

#492566  autor: anelim
 27 lip 2011, 21:07
To jednak mnie nie oklamal :) Ale jak np. korzystajac z facebooka (jako aplikacji w BB) przechodze na inny link to wtedy idzie mi to z tych 100MB?

#492568  autor: Pijo
 27 lip 2011, 21:10
anelim pisze:Ale jak np. korzystajac z facebooka (jako aplikacji w BB) przechodze na inny link to wtedy idzie mi to z tych 100MB?
Jeżeli link bedzie do YT to tak . Jeżeli do jakiegoś zdjęcia, artykułu itp. to nie, bo otworzy się to w przeglądarce Blackberry, a tak działa w ramach usługi Blackberry .

A tak swoją drogą to polecam Wielki poradnik początkującego użytkownika BB - http://www.bbnews.pl/?p=18699

#492570  autor: anelim
 27 lip 2011, 21:16
Ok. Na pewno zapoznam sie z ni, chociaz wczesniej korzystalam z tego modelu telefonu, ale takie rzeczy nie interesowaly. A jeszcze jedna kwestia, caly ten "darmowy" internet dziala tylko w zasiegu sieci P4, ale kiedy juz jest w zasieg pobierany z Plusa to place za to, tak? Mozesz mi doradzic czy czesto w wiekszych miastach zdarzaja sie takie sytuacje, jak jest z tym zasiegiem.

#492572  autor: Pijo
 27 lip 2011, 21:19
anelim pisze:A jeszcze jedna kwestia, caly ten "darmowy" internet dziala tylko w zasiegu sieci P4, ale kiedy juz jest w zasieg pobierany z Plusa to place za to, tak?

Nie . Darmowy Internet i Usługa Blackberry działa w zasięgu zarówno Play i Plusa - nic dodatkowo nie płacisz będąc z zasięgu Plusa. To jest 100% pewna informacja.

#492574  autor: anelim
 27 lip 2011, 21:28
ok. mam nadzieje, ze faktycznie tak jest! jak dla mnie ta oferta jest najlepsza, do tego najlepszy wg mnie telefon :D

#492590  autor: mkowalski
 27 lip 2011, 22:16
anelim pisze:do tego najlepszy wg mnie telefon
To ja dodam tylko od siebie, że jeśli głównie używaną aplikacją na BB będzie facebook (i generalnie aplikacje społecznościowe), to możesz się rozczarować. Od zawsze założeniem RIM było to, żeby BB był telefonem biznesowym i z takim nastawieniem jest tworzony.

Z resztą nie jest to tylko moja opinia, w sieci jest takich dość dużo. BB do biznesu i e-maili - idealne urządzenie. Jednak BB do rozrywki - porażka.

#492597  autor: Pijo
 27 lip 2011, 22:28
mkowalski pisze:(i generalnie aplikacje społecznościowe), to możesz się rozczarować. Od zawsze założeniem RIM było to, żeby BB był telefonem biznesowym i z takim nastawieniem jest tworzony.
Oj tu się mylisz. FB genialnie integruje się z BB. Dziś wyszła potężna aktualizacja aplikacji FB- dodająca m.in, FB Chat. Aplikacja FB daje możliwość integracji kontaktów FB z kontaktami tel , synchronizację kalendarza , wiadomości z FB, powiadomienia w trybie push zintegrowane się ze skrzynka wiadomości BB.

Twitter też działa tak jak powinien i daje możliwość powiadamiana w trybie push o tweetach, DM, itp.

Słabą stroną BB to niezbyt wydajna systemowa przeglądarka - to dla mnie największa bolączka.

#492602  autor: anelim
 27 lip 2011, 22:50
ja chcialabym tylko dodac od siebie, ze korzystalam juz z BB (w kontekscie biznesowym) i jestem w pelni swiadoma jego mozliwosci i pozytywnych cech, a maniakim FB nie jestem i pewnie nie bede...

[ Dodano: 2011-07-27, 22:52 ]
Pijo pisze:
mkowalski pisze: Słabą stroną BB to niezbyt wydajna systemowa przeglądarka - to dla mnie największa bolączka.
a co masz dokladnie na mysli?

#492604  autor: Pijo
 27 lip 2011, 22:54
a co masz dokladnie na mysli?
Szybkość działania - ale to subiektywna opinia. Skoro korzystałaś wcześniej i Tobie odpowiada no to ok.

#492605  autor: anelim
 27 lip 2011, 22:56
Ja nie narzekalam... Akurat korzystalam z sieci Orange, ale to chyba bez znaczenia...

#492658  autor: mkowalski
 28 lip 2011, 09:25
Pijo pisze:
mkowalski pisze:(i generalnie aplikacje społecznościowe), to możesz się rozczarować. Od zawsze założeniem RIM było to, żeby BB był telefonem biznesowym i z takim nastawieniem jest tworzony.
Oj tu się mylisz. FB genialnie integruje się z BB. Dziś wyszła potężna aktualizacja aplikacji FB- dodająca m.in, FB Chat. Aplikacja FB daje możliwość integracji kontaktów FB z kontaktami tel , synchronizację kalendarza , wiadomości z FB, powiadomienia w trybie push zintegrowane się ze skrzynka wiadomości BB.

Twitter też działa tak jak powinien i daje możliwość powiadamiana w trybie push o tweetach, DM, itp.

Słabą stroną BB to niezbyt wydajna systemowa przeglądarka - to dla mnie największa bolączka.
A to jeśli oceniasz po najnowszej aktualizacji, to na ten temat się nie wypowiem. Korzystałem z BB na początku tego roku i oceniam na tamten stan - wtedy funkcje społecznościowe w tym telefonie nie były dla mnie zbyt przyjemne w korzystaniu.

Natomiast dla świadomego użytkownika, który dokładnie wie czego potrzebuje, BB będzie świetnym telefonem ;)

#492814  autor: YogS
 28 lip 2011, 20:24
Nawet przed dzisiejszą aktualizacją FB na BB był tak samo mocno rozbudowany, prócz funkcji chata i paru innych drobnostek. Do 9300 można wgrać OS 6.0 i to polecam zrobić, dopiero w tej wersji przeglądarka działa tak jak powinna.

#492816  autor: mkowalski
 28 lip 2011, 20:28
YogS pisze:Nawet przed dzisiejszą aktualizacją FB na BB był tak samo mocno rozbudowany, prócz funkcji chata i paru innych drobnostek.
Okej, ale pytanie czy dla was funkcjonalność jest tym większa, im bardziej rozbudowana aplikacja? Z resztą, ile osób tyle opinii - dla mnie tak czy inaczej BB nie jest dobrym rozwiązaniem do facebooka i innych społecznościówek - są do tego lepsze telefony ;)