• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #460632  autor: Claudec
 19 lut 2011, 23:25
Nie wiem czy wiecie, ale regulamin promocji "Pakiet internet" zabrania używania telefonu jako modem :|
Kod: Zaznacz cały
30. W ramach usługi zakazane jest wykorzystanie telefonu komórkowego jako modem podłączony do
komputera (tzw. tethering). W przypadku wykrycia takiego działania przez Operatora, Operator
zastrzega sobie prawo do nieodwołalnego wyłączenia usługi Abonentowi.
http://www.playmobile.pl/resources/pdf/ ... _02_15.pdf

To jakaś paranoja, mam laptop i czasem awaryjnie potrzebuje internet, dobrze że w Play Fresh nie ma tego zapisu ale i tam pewnie go wprowadza :(
Zrobie wtedy papa Play

Znalazłem jeszcze cos takiego http://komorkomania.pl/2011/02/18/route ... minem-play
Ostatnio zmieniony 20 lut 2011, 11:56 przez Claudec, łącznie zmieniany 1 raz.

#460656  autor: Jedrker
 20 lut 2011, 01:36
coraz lepiej :-D

#460659  autor: muchakk
 20 lut 2011, 01:56
Doczytaj dokładnie regulamin oferty. Jest w nim informacja, że Ci wyłączą, ale tylko i wyłącznie darmową usługę NK i Facebook. Z internetu w dalszym ciągu będziesz mógł korzystać - przecież za niego płacisz ;-)
 #460668  autor: avt31
 20 lut 2011, 04:27
Claudec pisze: To jakaś paranoja, mam laptop i czasem awaryjnie potrzebuje internet, dobrze że w Play Fresh nie ma tego zapisu ale i tam pewnie go wprowadza :(
Zrobie wtedy papa Play
A zrób sobie papa. Ciekawe komu większą krzywdę zrobisz sobie czy P4. :)
Jest regulamin i przestrzegasz go albo nie. Premie dobrze się bierze i tu nikt nie krzyczy.
Jedynie co Play może zrobić (ale nie musi, bo sobie to tylko zastrzega) to wyłączenie darmówek do NK i FB. A z netu dalej można korzystać bez żadnych ograniczeń.
Nie rozdzierajcie szat, bo nie ma o co. Chcecie siedzieć godzinami na durnych społecznościówkach za darmoszkę, to stosujcie się do regulaminu.

#460681  autor: Claudec
 20 lut 2011, 09:26
Może tak to sobie tłumaczycie, ale wspomniany zapis jest też w pakietach internetowych.
Byłem w punkcie Play i oni również potwierdzili, że regulamin zabrania korzystać z telefonu jako modemu.
Przy czym zaznaczył ze i tak tego pewnie nikt sprawdzać nie będzie, ale gwarancji nie dają.
Dziwna ta polityka, co kogo obchodzi przez co ja te dane ściągnę :/

#460690  autor: Marens
 20 lut 2011, 10:29
http://www.playmobile.pl/resources/pdf/ ... -02-11.pdf
Kod: Zaznacz cały
11. W ramach niniejszej Oferty Promocyjnej zakazane jest wykorzystanie telefonu komórkowego jako
modem podłączony do komputera (tzw. tethering). W przypadku wykrycia takiego działania przez
Operatora, Operator zastrzega sobie prawo do nieodwołalnego wyłączenia Abonentowi usługi
Pakiet Społecznościowy.

#460708  autor: avt31
 20 lut 2011, 11:42
Claudec pisze: Dziwna ta polityka, co kogo obchodzi przez co ja te dane ściągnę :/
Macie FB, nk zagwarantowane jak w dowcipie:
- Ile kosztuje kropelka benzyny?
- Nic.
- To proszę mi nakapać do pełna.
Tylko Wy chcecie nalewać przez komputer, a nie "kapać" przez komórkę.

#460712  autor: Claudec
 20 lut 2011, 11:59
Uparliście się tego FB i NK, przeczytajcie sobie regulamin Pakietu Internet!
W nim nic nie ma że zakaz tyczy się to tylko portali społecznościowych.

#460723  autor: avt31
 20 lut 2011, 12:35
Claudec pisze:Uparliście się tego FB i NK, przeczytajcie sobie regulamin Pakietu Internet!
W nim nic nie ma że zakaz tyczy się to tylko portali społecznościowych.
To tym bardziej przepis o tetheringu jest prawidłowy i zrozumiały.

#460737  autor: Marens
 20 lut 2011, 14:01
Claudec pisze:regulamin Pakietu Internet
http://www.playmobile.pl/resources/pdf/ ... _02_15.pdf

W sumie to masz rację.
pkt. 30 ragulaminu

Wynika z niego, że operator zastrzega możliwość odłączenia pakietu w przypadku podłaczenia telefonu/modemu do komputera. Przynajmniej ja to tak interpretuje

#460738  autor: majkel2020
 20 lut 2011, 14:11
a jak to mozna w ogole sprawdzic czy internet jest udostepniany??

#460740  autor: Kaczy
 20 lut 2011, 14:19
Po numerze IMEI. Operator widzi do jakiego sprzętu wsadzona jest karta SIM. Każdy producent otrzymuje określoną pulę numeracyjną.

...::: Made for loneliness :::...

#460760  autor: pakierhakierxd
 20 lut 2011, 16:17
Ale jak będę udostępniać przez telefon to będzie imei telefonu i wszystko będzie wskazywać na telefon:P
Zresztą na nk i fb mobile nie da się chyba wejśc na kompie:D

#460819  autor: majkel2020
 20 lut 2011, 18:42
Kaczy pisze:Po numerze IMEI. Operator widzi do jakiego sprzętu wsadzona jest karta SIM. Każdy producent otrzymuje określoną pulę numeracyjną.
no wlasnie to beda widzieli normalnie telefon, jak dam tether to jak dojda do tego ze urzadzenie przekazuje dalej??

#460834  autor: Claudec
 20 lut 2011, 19:24
Może to taki pusty zapis dany na wszelki wypadek.
Tak czy siak to telefon łączy sie z internetem i wątpię że będą śledzili każdego czy
akurat ściąga stronę przez Dolfina czy Firefoxa

#460920  autor: majkel2020
 21 lut 2011, 08:14
Claudec pisze:Może to taki pusty zapis dany na wszelki wypadek.
Tak czy siak to telefon łączy sie z internetem i wątpię że będą śledzili każdego czy
akurat ściąga stronę przez Dolfina czy Firefoxa
to by bylo tez glupie bo obie przegladarki sa w obu wersjach :P

#460992  autor: szarygumis
 21 lut 2011, 15:16
no wlasnie to beda widzieli normalnie telefon, jak dam tether to jak dojda do tego ze urzadzenie przekazuje dalej?
Przypuszczam, że działa to jak zwykły routing więc zmieniają się ttl-e przy każdym skoku przez router, jeśli nie podbijesz to przecież widać. Ale jak to operatorzy robią.
W sumie nawet dałoby się ustawić tak byś nie mógł dalej rozdzielić (no może dałbyś radę ale pewnie przez odpowiednie ustawienia na tym co dzieli).

#462418  autor: Claudec
 28 lut 2011, 17:37
Pojawiła się aktualizacja newsa: http://komorkomania.pl/2011/02/22/route ... minem-play
Rzeczywiście, zapis o tetheringu mamy w regulaminie i stanowi on zabezpieczenie przed bezpośrednim podłączeniem telefonu do komputera.

Wykorzystywanie funkcji telefonu, oferującego router wifi jest dopuszczalne, bo byłoby to zaprzeczeniem swobody korzystania z cech użytkowych telefonu. To, co jest dla nas problemem, to mechaniczne podłączanie telefonu kablem do komputera i proste korzystanie z Internetu zamiast Play Online. To zjawisko marginalne, ale postanowiliśmy umieścić taki zapis w regulaminie.
Ale głupie tłumaczenie, a jak podłączę telefon do USB bo mi się rozładował i skorzystam z funkcji routera WiFi to już będzie niedozwolone?

#462431  autor: muchakk
 28 lut 2011, 18:40
Nie popadajcie w paranoje :-) To martwy zapisek w przypadku gdyby ktoś z facebooka czy NK ściągał komputerem niezliczone ilości danych i tym samym przytykał sieć....

#462558  autor: pakierhakierxd
 01 mar 2011, 11:27
Mam od dziś nową taryfę all inclusive 79 z pakietem 250 mb i normalnie łączyłem się przez funkcję router wifi w telefonie z komputerem fajnie że nk i fb jest za darmo też na komputerze
z tego co napisał rzecznik takie używanie jest ok,bo to korzystanie z funkcji telefonu:)
Wg mnie on inaczej powinien napisać że zabronione jest pod pozorem zabrania darmowego nk i fb wsadzanie karty playa abonamentowej do modemu i w taki sposób korzystania z internetu ale kto mądry tak będzie robił ja na pewno nie ponieważ nr abonamentowy służy mi oprócz netu do rozmów,sms i mms :)
Powiem 1 nawet jak korzystacie z routera wifi w telefonie w połączeniu z komputerem tego raczej nie da się sprawdzić ponieważ wygląda to tak jakbyś korzystał z komórki na internecie
Za to jak się wsadzi kartę do modemu to mogą może jakoś sprawdzić w jaki sposób się łączyło ...
Ale myślę że mogą się domyślić po ilości przesłanych danych w końcu np. jak korzystasz na komórce z mobilnej wersji serwisu to mniej danych pobiera ;)