• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #444209  autor: telemaniak93
 01 gru 2010, 19:37
Witam!
Moja umowa w Orange kończy się 5 grudnia (okres rozliczeniowy mam od 14 do 13) chcę przejść na abonament w PLAY (nie wiem jeszcze jaki ale to później). I teraz moje pytanie brzmi w jaki sposób w jak najkrótszym czasie będę mógł przejść do PLAY? Wiem że powinienem to zrobić 30 dni wcześniej ale czy nie ma innej możliwości?
Jest możliwość przejścia z dnia na dzień?
Jaka była by kara gdybym przeniósł numer do 5 grudnia?
A jaka po 5 grudnia?
Zaznaczę że kara jaką mam napisaną na umowie mam 600zł.
Czy Orange w taki sposób ma mnie prawo zatrzymać?
Coś jeszcze o czym powinienem wiedzieć?
Ostatnio zmieniony 30 gru 2010, 20:09 przez telemaniak93, łącznie zmieniany 1 raz.

#444214  autor: banderas
 01 gru 2010, 19:58
w formularzu play jest możliwość przeniesienia nr telefonu z określonym dniem wieć możesz wybrać przy podpisywaniu wniosku aby zaznaczyli dzień przeniesienia na 6 grudnia wtedy żadnej kary nie zapłacisz

banderassso

#444439  autor: Marens
 02 gru 2010, 18:31
banderas pisze: możesz wybrać przy podpisywaniu wniosku aby zaznaczyli dzień przeniesienia na 6 grudnia
Orange może naliczyć opłatę abonamentową za jeden miesiąc.
Jest to w ramach "rekompensaty" za brak 30 dniowego okresu wypowiedzenia.

#445469  autor: Espi
 07 gru 2010, 09:32
600zł to należnośc defakto jaką byś zapłacił gdybyś zrywał umowe następnego dnia od jej podpisania :) przeniesienie numeru może odbyć się od chwili złożenia dyspozycji w POSie w trybuie 24-godzinnym, także nie musisz zachowywać pełnego okresu trwania promocji, natomiast kwestia zastanowienia się czy opłaca Ci się ponieść opłatę którą z pewnością naliczy Ci operator Orange , czy nie lepie zaczekać jeszcze chwile i złożyć wniosek o przenaszalność z zachowaniem okrwesu trwania promocji.
 #445494  autor: piotros.org
 07 gru 2010, 12:05
telemaniak93 pisze:Witam!
Moja umowa w Orange kończy się 5 grudnia (okres rozliczeniowy mam od 14 do 13) chcę przejść na abonament w PLAY (nie wiem jeszcze jaki ale to później). I teraz moje pytanie brzmi w jaki sposób w jak najkrótszym czasie będę mógł przejść do PLAY? Wiem że powinienem to zrobić 30 dni wcześniej ale czy nie ma innej możliwości?
Jest możliwość przejścia z dnia na dzień?
Jaka była by kara gdybym przeniósł numer do 5 grudnia?
A jaka po 5 grudnia?
Zaznaczę że kara jaką mam napisaną na umowie mam 600zł.
Czy Orange w taki sposób ma mnie prawo zatrzymać?
Coś jeszcze o czym powinienem wiedzieć?
Ja też się niedawno przeniosłem z Orange abonamentu do Play Fresh.
Ponieważ najszybciej przenosi się numery w ofercie na kartę, to odpowiednio wcześniej (więcej niż 30 dni przed końcem umowy i okresu rozliczeniowego) złożyłem w Orange dyspozycje przejścia na kartę.
Jak została wyznaczona data przejścia na kartę, to wtedy tego dnia udałem się do Play i następnego dnia byłem już w Play... :)
Zero komplikacji. Zrobiłem tak dla dwóch numerów.
Dla mnie abonament w Play'u jest nieatrakcyjny. Po kalkulacjach taniej wyszedł Play Fresh.

Jak będziesz chciał przenieść numer konkretnego dnia, nie z końcem okresu rozliczeniowego, to Orange może Ci wcześniej nie zwolnić numeru. Oni robią wszystko na koniec okresu rozliczeniowego.

piotros

#445506  autor: Espi
 07 gru 2010, 13:37
Numer muszą zwolnić tak jak składa się dyspozycje wypowiedzenia umowy, jedynie jeżeli nastepuje to przed zakończeniem się okresu promocji są naliczane nalezności za niedotrzymanie terminu.

#446096  autor: telemaniak93
 11 gru 2010, 09:01
No dobra więc podsumowując to czy jeśli bym poszedł dziś do salonu Play i złożył papierek o przejście powiedzmy na Play Fresh to jutro już był bym w Play? Moja umowa skończyła się 5 grudnia a okres rozliczeniowy 13-14 każdego miesiąca. Dlatego chciałbym teraz. Czy Orange na pewno zwolni numer? Nie zalegam z żadnym rachunkiem :)

#446111  autor: piotros.org
 11 gru 2010, 10:51
telemaniak93 pisze:No dobra więc podsumowując to czy jeśli bym poszedł dziś do salonu Play i złożył papierek o przejście powiedzmy na Play Fresh to jutro już był bym w Play? Moja umowa skończyła się 5 grudnia a okres rozliczeniowy 13-14 każdego miesiąca. Dlatego chciałbym teraz. Czy Orange na pewno zwolni numer? Nie zalegam z żadnym rachunkiem :)
Jak dla mnie to ten numer Ci się nie uda.
Umowa z Orange przewiduje 30 dniowy okres wypowiedzenia umowy, który jest liczony od następnego pełnego okresu rozliczeniowego.
Jak dla mnie w praktyce jakbyś poszedł dzisiaj/jutro (11/12 grudnia) do Play'a i złożył dyspozycję przeniesienia numeru, to ostatniego dnia następnego miesiąca będziesz miał przeniesiony numer do Play, czyli 13/14 stycznia 2011...
Przeniesienie w ciągu 1 dnia roboczego jest tylko w ofertach na kartę, dlatego proponowałem najpierw przejść w Orange na kartę i potem dowolnego dnia możesz się udać do Play i przenieść następnego dnia numer, a tak w abonamencie jesteś związany okresem rozliczeniowym i 30 dniowym okresem wypowiedzenia.

piotros

#446137  autor: ppp1ppp
 11 gru 2010, 12:08
to ostatniego dnia następnego miesiąca
chyba coś pokręciłeś - numer przeniosą 13 stycznia.
telemaniak93 jeżeli twoja umowa w zasadzie jest już na czas nieokreślony to złóż wniosek o przeniesienie z dowolną datą, a Orange najwyżej się upomni o abonament za jeden miesiąc za brak 30 dniowego wypowiedzenia. Nic nie musi się pokrywać z okresami rozliczeniowymi - sam decydujesz kiedy rozwiązujesz umowę.

#449743  autor: parasite
 30 gru 2010, 11:53
Czy jeśli chcę przejść z abonamentu na kartę, a umowa mi się skończyła 28 grudnia, to czy orange też pobierze mi opłatę za brak 30 dniowego okresu wypowiedzenia? W końcu zostaje u nich :)
Wie ktoś jak w takiej sytuacji postępuje orange?