• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #406174  autor: fuey
 22 maja 2010, 20:48
witam, tak wygladaja cztery strony mojego rachunku od ery http://img195.imageshack.us/img195/508/43982243.jpg

czy ktos sie spotkal z podobnym problemem? kilkaset polaczen z internetem po 1kb co kilka sekund lub nawet kilka polaczen w jednej sekundzie. oczywiscie takich polaczen nie wykonywalem. zdumiewajace.
Ostatnio zmieniony 23 maja 2010, 10:22 przez fuey, łącznie zmieniany 1 raz.

#406178  autor: butterfly
 22 maja 2010, 21:05
Telefon/jakiś program w nim łączy Ci się cały czas z netem.
 #406180  autor: kmis
 22 maja 2010, 21:06
fuey pisze:witam, tak wygladaja cztery strony mojego rachunku od ery http://img195.imageshack.us/img195/508/43982243.jpg

czy ktos sie spotkal z podobnym problemem? kilkaset polaczen z internetem po 1kb co kilka sekund lub nawet kilka polaczen w jednej sekundzie. oczywiscie takich polaczen nie wykonywalem. zdumiewajace.
takie rzeczy tylko w Erze ;) a jaki masz telefon? prawdopodobnie telefon/system/program łączył się o chwilę z internetem; inna możliwość to bug w systemie bilingowym Ery.

#406183  autor: natalia.natalia
 22 maja 2010, 21:13
powiedz z jakiego telefonu korzystasz? Musiałeś jakoś włączać internet. Problem był powszechny w SE K550, który na klawiaturze miał przycisk internetu. Najlepiej (jeśli nie korzystasz z neta w komórce), zablokować go w sieci.

#406192  autor: fuey
 22 maja 2010, 21:33
mam 6120, z internetu korzystam bardzo rzadko w komorce tylko w sytuacjach ekstramalnych, mam google maps wprawdzie zainstalowane ale nie pamietam zebym go wlaczal w ogole, mam jeszcze opere mini oraz skonfigurowanego maila ale na 100% nie wlaczalem go przez ostatni miesiac i wiecej. nie jestem laikiem wiem kiedy telefon sie laczy z internetem, zawsze musze zaakceptowac polaczenie z internetem i zawsze od razu rozlaczam sie.

#406202  autor: piottrw
 22 maja 2010, 21:54
Witam
Sprawdź w serwisie bo może masz wirusa. Na symbianie to podobno powszechne.

#406203  autor: user_delete13
 22 maja 2010, 21:56
Najprawdopodobniej jakaś aplikacja łączy się z siecią bez Twojej wiedzy. Problem się dzieje wtedy gdy raz uruchomiona aplikacja zapamiętuje ustawienia po 1 włączeniu iż nie pyta się o ponowne połączenie z siecią.

#406223  autor: tesla
 22 maja 2010, 22:53
fuey pisze:witam, tak wygladaja cztery strony mojego rachunku od ery
natalia.natalia pisze:Problem był powszechny w SE K550, który na klawiaturze miał przycisk internetu.
no raczej nie, a na pewno nie, ponieważ na bilingu wyraźnie widać że telefon wykonuje dwa połączenia cyklicznie co 30 sekund.

Napisz dokładnie jakie aplikacje masz zainstalowane w telefonie a dokładnie, jakie instalowałeś samodzielnie. Google maps ma usługę która eksportuje położenie użytkownika na serwer. Może to to?

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#406232  autor: fuey
 22 maja 2010, 23:46
samodzielnie instalowalem google maps i opere, nie mam nic wiecej.

#406233  autor: dr184
 22 maja 2010, 23:52
Polecam hard reset telefonu (przywrócenie ustawień fabrycznych, zgraj najpierw najważniejsze rzeczy) *#7370#
Na pewno jakiś program łączy się z internetem, być może wirus, ale wcale nie musi to być on.
Co do rachunku, polecam zadzwonić do biura obsługi, być może anulują opłatę, gdyż widać wyraźnie, że coś jest nie tak, skoro jest aż tyle krótkich połączeń co 30 sekund.

#406235  autor: agaak
 23 maja 2010, 00:21
dr184 pisze:Co do rachunku, polecam zadzwonić do biura obsługi, być może anulują opłatę, gdyż widać wyraźnie, że coś jest nie tak, skoro jest aż tyle krótkich połączeń co 30 sekund.

bo?? w imię czego? "gestu handlowego"??? zrobi reklamacje ale jak jego wina to jego i zapłaci - proste. jak coś nie tak z telefonem to co ma do tego operator?

#406308  autor: TomekO
 23 maja 2010, 17:16
Może sprawdza pocztę e-mail co chwilę ? Operator w telefonie ma oprogramowanie brandowane.

#406463  autor: staruch
 24 maja 2010, 20:48
mozesz mies telefon ktory ma a-gps ktorego wspomaga net.problem jezeli jest wciaz wlaczony...inna opcja to jak wczesniej wymienione aktualizowanie poczty.inna i zarazem najbardziej prawdopodobna to blad w naliczanie faktury a jeszcze inna opcja-to kompletnie nniemozliwe bo telefon potrzebuje conajmniej 5 sekund zeby rozlaczyc sie z netem i polaczyc ponownie.REKLAMACJA

pozdro

#406468  autor: dr184
 24 maja 2010, 21:11
agaak pisze:
dr184 pisze:Co do rachunku, polecam zadzwonić do biura obsługi, być może anulują opłatę, gdyż widać wyraźnie, że coś jest nie tak, skoro jest aż tyle krótkich połączeń co 30 sekund.

bo?? w imię czego? "gestu handlowego"??? zrobi reklamacje ale jak jego wina to jego i zapłaci - proste. jak coś nie tak z telefonem to co ma do tego operator?
O co taki bulwers? Masz jakiś udział w przychodach ery? :P
Najlepiej od razu zapłacić, nie pisać reklamacji, nie sprawdzać czyja to wina, a może era wyśle prezenty na gwiazdkę :roll:
Znam sytuację, gdy telefon sam wysyłał codziennie kilkanaście smsów na wysoko płatne numery, ewidentnie wina telefonu, został oddany operatorowi na gwarancji, a Plus anulował ciotce fakturę na sporą kwotę. Więc jeśli chce się zadbać o klienta to można, bo koszt dla operatora jest znikomy.
Pozdro! :wink:

#406507  autor: thonka
 25 maja 2010, 04:24
to wyglada na laczenie sie ze skrzynka pocztowa co 2 minuty lub jakis komunikator. google maps jakby wysylalo polozenie to pobraloby tez wieksza ilosc danych do samych map, a to potrafi byc ok. 500-700kB na najblizsza okolice.

na 100% nie instalowales nic co korzysta z internetu?
przycisnij i przytrzymaj klawisz menu, pokaza sie Tobie aktywnie wlaczone aplikacje. jak tam nic nie bedzie, wejdz w menedzera aplikacji i tam przejrzyj czy nie ma czegos podejrzanego.
ja stawiam na skrzynke pocztowa.

piottrw, uzywam symbianowcow od ponad 4 lat i jeszcze nigdy nie widzialem wirusa u siebie ani nie slyszalem, zeby ktokolwiek z moich znajomych jakiegos mial wiec takie generalizowanie, ze to powszechne moim zdaniem jest jakims niepotwierdzonym wymyslem ludzi, ktorzy z symbianem nie mieli do czynienia. o ile nie instaluje sie lewego oprogramowania, ryzyko zlapania wirusa jest praktycznie znikome i to tez z tym lewym oprogramwoaniem to najczesciej tylko przestroga.

tesla, telefon wykonuje 2 polaczenia bo jest to odebranie i wyslanie danych, a w erze jest to rozliczane osobno, co jest z reszta zaznaczone na tym billingu.

staruch, AGPS nie ma tu nic do rzeczy... AGPS laczy sie z internetem tylko raz podczas uruchomienia oprogramowania GPS i pobiera 2-3kB, potem telefon przy takim zabiegu pamieta satelity przez ok. 4-6 godzin i z AGPS nie trzeba korzystac. po za tym w tym telefonie nie ma GPSu.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#406530  autor: qzmp
 25 maja 2010, 09:00
bo?? w imię czego? "gestu handlowego"??? zrobi reklamacje ale jak jego wina to jego i zapłaci - proste. jak coś nie tak z telefonem to co ma do tego operator?[/quote]

Nie w imię "gestu handlowego" tylko w imię błędu systemu w Erze.

Miałem to samo bodajże w styczniu lub lutym. System przez parę dni naliczał dane co kilka minut. Już myślałem, że mi telefon padł (kasowałem programy i restartowałem telefon ale nic nie pomagało) ale później się okazało, że to wina Systemu Ery i sami anulowali źle naliczone dane.
Tak więc po prostu zadzwoń do BOA i wyjaśnij całą sprawę.

#406543  autor: asurbanipal
 25 maja 2010, 09:56
Przykro mi ale, miałem identyczną sytuację.
Telefon po odinstalowaniu Era mail, samodzielnie łączył się z internetem przez 2 doby.
Rachunek na 1200 zł , pomimo pisania 3 reklamacji, odłączenia połączeń wychodzących i przychodzących musiałem zapłacić. Era ukłoniła się w moją stronę, i rozłożyła mi dług na raty łatwe do spłaty, po 150 zł, miesięcznie. Po zapłaceniu pierwszej raty podłączyli mi telefon do sieci i naliczył opłatę za podłączenie do sieci. Jak łatwo się domyśleć już w erze nie jestem i nikt z mojej rodziny i otoczenia dobrego słowa o tym operatorze z moich ust nie usłyszy.

Sytuacja miała miejsce w 04.2008.

Walcz, pisz reklamacje, ponoć w szczególnych przypadkach op, może obniżyć dług nawet o 50%.

MORDOR- zamek Szkieletora ?