zdrojka, dzięki za info ale moja sprawa została już 'wyjaśniona' i tylko mnie wyprowadziła z równowagi.
zdrojka pisze:Natomiast połowa minut z NED120, którą mogłeś wykorzystać do dnia zmiany pakietu, przepada, ale na kolejnej fakturze dostaniesz za "drugie pół cyklu" zwrot połowy abonamentu za NED120,
takie coś zaobserwowałem co niestety nie wynika z cennika NED, wktórym czytamy:
Niewykorzystane minuty wliczone w Opłatę Abonamentową z bieżącego Cyklu rozliczeniowego są przenoszone do wykorzystania w kolejnym Cyklu rozliczeniowym przed minutami wliczonymi w Opłatę Abonamentową, przypadającymi na ten cykl. Niewykorzystane minuty mogą być wykorzystane przez Abonenta tylko w pierwszym kolejnym Cyklu rozliczeniowym następującym po Cyklu rozliczeniowym, w którym Abonent nabył do nich prawo.
W moim przypadku nie mogłam wykorzystać minut nawet w cyklu w którym minuty zostały przyznane. Nie zostały one wykorzystane jak również nie zostały przeniesione na kolejny (trwający właśnie) cykl rozliczeniowy.
Jedyny zapis informujący o przepadaniu minut w bieżącym cyklu to:
W przypadku zawieszenie świadczenia usług telekomunikacyjnych w trakcie trwania Cyklu rozliczeniowego minuty dostępne w usługach przysługujące do dnia zawieszenia, a niewykorzystane do dnia zawieszenia, przepadają.
Na moim koncie abonenckim nie miało miejsca zawieszenie świadczenia usług telekomunikacyjnych, usługi były świadczone bez przerwy, a więc nie ma podstawy do przepadnięcia niewykorzystanych minut z bieżącego cyklu.
Zaistniała sytuacja, że za część pakietu NED120 zapłaciłem i nie wykorzystałem!
No ale Era wie lepiej i każe iść do sądu... trudno... skoro nie zależy im na dobrej opinii wśród klientów to ich sprawa... w ogóle to jakoś obsługi spada: w pierwszej odpowiedzi konsultant pisał mi o taryfie Era Nowy Komfort a reklamacja dotyczy Nowej Ery Domowej
Co ciekawe wnioskowałem o prawidłowe rozliczenie minut i korektę faktury o kwotę za połączenia do Ery i stacjonarnych.... a konsultant wystawił korektę na wszystkie płatne połączenia (również inne sieci komórkowe) o czym nie napisał a 'wyszło' same bo jest nadpłata na koncie bo sam skorygowałem wpłatę o koszt połączeń do Ery i stacjonarnych. W sumie Era 'podarowała' kilka złotych a wzięła 70 minut... doliczając koszty poleconych (ma zostać wysłana uzupełniona odpowiedź bo pierwsza zawierała poważne błędy) 'wydali' tyle ile byłoby jakby 'oddali' minuty. Z ekonomicznego punktu widzenia wychodzą mniej więcej na 0, a bardzo negatywne emocje zostają (to ta bezcenna cześć z reklam mastercarda

) Sprawa podpisania aneksu na NED jest aktualnie bardzo wątpliwa, no ale to ich zasługa.
W ramach ciekowostki moja rozmowa z konsultantem na 602900:
[ja] Jeżeli pakiet 120 minut zostanie wyłączony w połowie cyklu rozliczeniowego i później będzie włączony pakiet Era60 to one będą proporcjonalne tak? 60 minut z pierwszego pakietu i 30 z drugiego, tak?
[konsultant] (…) tak dobrze pan mówi
[ja] czyli po połowie pakietu?
[konsultant] tak, zgadza się dokładnie, opłaty też będą rozliczone proporcjonalnie
[ja] no oczywiście i w tym momencie mamy 60 i 30 minut - razem 90 minut do wykorzystania w ciągu całego cyklu, tak?
[konsultant] no tak to się rozkłada średnio
[ja] rozumiem, czyli jeżeli będzie wykorzystane 90 minut w ciągu całego cyklu to nie będzie żadnej dopłaty tak (poza abonentem)?
[konsultant] rozumiem, że pakiety były od razu zmieniane, tego samego dnia?
[ja] tak: jeden włączony, drugi wyłączony
[konsultant] to nie,
[ja] i wszystkie rozmowy na numery stacjonarne i do Ery.
[konsultant] nie, nie będzie żadnych dopłat pod warunkiem, że pan nie przekroczy tych pakietów
[ja] no oczywiście, będzie wykonane (wykorzystane) 90 minut rozmów
[konsultant] zgadza się.
Czyli jak Ci pisałem bez ciągnięcia za język (mając wiedzę o co dokładnie pytać) abonent nie uzyska prawidłowej odpowiedzi i zostanie narażony na koszty. Opierając się na powyższej rozmowie wykonując 90 minutowe połączenie w drugiej części okresu dopłaciłbym za 60 minut, bo ta godzina przepadłaby choć wg konsultanta nie byłoby dopłaty... Niestety coś się chyba w Erze dzieje niedobrego