dechomenon pisze:thonka pisze:zauwaz, ze era jako jedyna z W3 zanotowala wzrost liczby abonentow (17 tys.), podczas gdy orange spadlo o ok. 20 tys. uzytkownikow, a plus ponad 110 tys (przy czym trzeba brac poprawke na to, ze masa ludzi wypowiedziala umowy w zwiazku ze zmiana regulaminu).
tylko zauważ, że ten wynik -110tys dotyczy tylko 4Q więc w 4Q nie było już odejść z powodu zmiany regulaminu.
Ale w całym 2009 roku pozyskali 400tys klientów abo, mimo możliwości dobrowolnego odejścia przy zmianie regulaminu - także to też o czymś świadczy. Często źle oceniamy cały rynek, patrząc przez pryzmat swojej małej internetowej społeczności interesującej się telekomunikacją. Ale zwykły Kowalski ma do tego wszystkiego troszkę inne podejście i niekoniecznie wybiera ofertę teoretycznie najtańszą.
htrz pisze:Dorównano do konkurencji przez OBNIŻENIE ilości zawartości abonamentu? Świetnie!
No niestety ale sami operatorzy kreują całość rynku telekomunikacyjnego i nikt na tym polu specjalnie nie chce sie wyróżniać (czytaj oferta ma byś taka, aby przynosiła firmie maksymalny możliwy zysk, także jeśli konkurencja nagle hurtowo psuje przelicznik SMS/minut to my też zmniejszamy).
Tabaluga pisze:mariusz9a, napisz mi coś o tych nowych taryfach konkurencji, bo nic na ten temat nie wiem. Orange swoje taryfy ma ponad rok, play tez. Zmieniają tylko promocje.
Niech będą i promocje. Ja je traktuję na zasadzie nowych taryf (gdyż odbiegają one znacząco od taryfy standardowej). Są one wprowadzone w przeciągu kilku tygodni. Plus tez wprowadzi nową ofertę i wtedy będzie można ja porównać. Jednak na Waszym miejscu szału bym się nie spodziewał u lidera pod względem liczby klientów... Raczej będzie to dorównanie do tego co ostatnio zaoferowała np Era.