• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #358727  autor: kubako
 10 wrz 2009, 08:21
Witam,
w tej chwili mam SE K800i i BC50 w Erze. Chciałbym zmienić telefon na N5800 i przejść do PLAY. I tu moje pytanie - korzystam z sieci głównie w Łodzi w Centrum i na Retkini. Czy odczuję jakąś zmianę w dostępie do internetu? Mam na myśli prędkość i zasięg.
A jak sytuacja ma się w mniejszych miejscowościach, jeśli gdzieś bym wyjechał? Czy jeśli nie będę w zasięgu 3G to będę mógł nadal korzystać z internetu? W Erze mogę ale ciekaw jestem jak jest z Play.

#358729  autor: ciuchcia
 10 wrz 2009, 09:16
Jesli nie bedziesz w zasiegu 3G jedyny dostepny dla Ciebie internet bedzie ten zgodny z cennikiem (czyli 12gr/ 100kb lub pakiet 5 MB/5zl), wiec raczej nieoplacalne.

co do zasiegu w Łodzi powinien byc bez problemow. Sprawdz jeszcze dokladnie tutaj http://internet.playmobile.pl/maps/

#358731  autor: kubako
 10 wrz 2009, 09:21
Czyli pakiet 500 mb jest w zasięgu 3G, tak? To lipa... Chyba więc przedłużę umowę w Erze i poczekam jeszcze 2 lata aż Play się bardziej rozwinie i rozprzestrzeni...

#358741  autor: kubako
 10 wrz 2009, 09:49
Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno tytanie odnośnie internetu w Play. Jeśli zgodnie z mapą Play powinienem mieć zasięg w budynku to faktyczie nie ma z tym problemów? Czy czarne dziury w większych miastach (najbardziej interesuje mnie Łódź) często się zdarzają? A jak np. w centrach handlowych?
A jeśli jest napisane, że "poza budynkiem" to jak to faktycznie wygląda?

#358742  autor: ciuchcia
 10 wrz 2009, 09:55
z ta mapa chodzi o to, ze play nie gwarantuje zasiegu wewnatrz budynkow. Jak to wyglada w praktyce nie mam pojecia bo nie korzystam z tej uslugi. Znajomi, ktorzy maja playa sobie chwala i twierdza ze nie ma problemow z zasiegiem. Jak chcesz sam to mozesz przetestowac - na 2 sposoby nawet. Wziasc starter fresha i pochodzic z nim troche - wszedzie tam gdzie zlapie Play 3G polaczysz sie z netem. Lub wziasc laptopa, internet zamowic w play ( w salonie) i do 7 dni kalendarzowych go testowac, a potem oddac.

#358744  autor: kubako
 10 wrz 2009, 10:00
Dobry pomysł z tym Freshem. Raz jeszcze dzięki :-)

#358811  autor: Kaczy
 10 wrz 2009, 14:47
ciuchcia pisze:ak chcesz sam to mozesz przetestowac - na 2 sposoby nawet. Wziasc starter fresha i pochodzic z nim troche - wszedzie tam gdzie zlapie Play 3G polaczysz sie z netem. Lub wziasc laptopa, internet zamowic w play ( w salonie) i do 7 dni kalendarzowych go testowac, a potem oddac.
Jest jeszcze trzecia możliwość. Pakiet internetowy w abo można włączyć za darmo na niepełny okres od momentu aktywacji oraz na kolejny m-c i nie za to nie płacić.
Opcja dostępna dla osób, które mają tel. w Play.
kubako pisze:Mam na myśli prędkość i zasięg.
Tutaj trzeba sie zastanowić. W Play Online jest blokada pobierania danych w wysokości 1 Mb/s. Niestety w regulaminie pakietów internetowych w abonamencie nie ma żadnej informacji odnośnie ograniczania prędkości.

...::: Made for loneliness :::...

#358819  autor: blondbomba
 10 wrz 2009, 15:37
Najlepszym rozwiązaniem jest starter za 5 - i wykorzystaj to na połączenia w miejscu gdzie chcesz mieć net.
PLAY ma jakieś "dziwne" te nadajniki - wewnątrz budynku zasięg jest, choć nadaje z tego samego miejsca ale niżej... - a Era 5/5 a za ścianka z karton gipsu 0..........

Oczywiście pamiętaj iż to nie działa wszędzie gdzie jest zasięg.... oni maja go bardzo ograniczonego...

PS> Czy ktoś zauważył ostatnio zastój w PLAY z nadajnikami? W promieniu 250km od mojego miejsca nic nowego.... a o nadajniku zapewniającym zasięg pomiedzy miastami zapomnij....