• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #342485  autor: jab
 23 cze 2009, 15:22
Znowu potwierdza się stara prawda, że trzeba czytać umowy od deski do deski, szczególnie to co małym druczkiem.

W umowie na pierwszej stronie jest taka adnotacja, na dole, ale niejako wmieszana w inne treści, o tym, że się zgadza na wpisanie telefonu, imienia i nazwiska oraz adresu do baz abonentów i wymienione są trzy spisy. na każdej stronie umowy, w tym na tej, na dole strony trzeba podpisać. I w ten sposób podpisując umowę człowiek zgadza się na podanie jego danych wszędzie...:/

Nie mam pewności, ale to jest chyba nielegalna praktyka - nie można wiązać umowy o świadczenie usług ze zgodą na dodanie danych do jakichś spisów. Nawet w necie, jak jest jeden przycisk dla np. kupienia usługi i jednoczesnej zgody na przetwarzanie danych marketingowe, to jest to nielegalne. A tu to jest przegięcie. Tym bardziej, że nie ma tam żadnej opcji typu tak/nie czy okienka do zaznaczenia...

Wkurzyłem się, bo oglądałem umowę podpisaną parę dni temu przez żonę i oczywiście już poszło z poziomu konta na orange.pl ostre pisemko mailowo, ale muszę przyznać, że nie spodziewałem się aż takiej chamówy...:/

Uważajcie na to, inaczej Wasze dane powędrują wszędzie... :evil:

#342503  autor: Tidus
 23 cze 2009, 17:11
Z tego co się orentuję, to jak się na to nie zgadzasz, to można powiedzieć o tym konsultantowi i ten punkt zostanie z umowy wykreślony :roll:

#342848  autor: jab
 25 cze 2009, 15:57
Całkiem możliwe, tylko konsultant chyba ma obowiązek poinformować o takich opcjach dotyczących danych, bo z treści i sposobu prezentacji zapisów opcjonalność nie wynika.

#342852  autor: tomko111
 25 cze 2009, 16:16
jab, ma obowiązek informowania TEORETYCZNIE, bo praktycznie zaznacza co popadnie i nawet nie pyta o zdanie, co innego w salonie gdzie można wszystko przeczytać.

#344392  autor: konrad
 03 lip 2009, 00:09
a nie prościej zadzwonić do BOK i wyl. opcje ? podajesz dane + kod abo. i jest to wył. W ciągu 72h numer zostaje wycofany z bazy TP i Orange.

#344394  autor: jab
 03 lip 2009, 00:11
dzięki za podpowiedź, skorzystam

[ Dodano: 2009-07-11, 14:32 ]
Przyszła pisemna odpowiedź, że dane nie figurują. Muszę przyznać jedno - jeszcze nie zdarzyło mi się w Orange, żeby moje lub żony skargi składane przez www zostały bez odpowiedzi. Czy to dotyczyło kilku złotych naliczonych niesłusznie w POP, czy danych jak teraz, czy też problemów ze stroną. Jestem pozytywnie zaskoczony.