• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #328303  autor: sebagit
 09 kwie 2009, 12:15
Witam wszystkich mam pytanie związane z rozwiązanie umowy w Playu. Umowa kończy mi się 2.06.2009 r. Mój okres rozliczeniowy to jest 1. I tu zaczynają się schody a mianowicie jeżeli wypowiem umowę do końca kwietnia to kiedy telefon zostanie wyłączony. Otrzymałem kilka sprzecznych informacji w salonach i w BOK.
Najbardziej mnie rozbawił w dniu dzisiejszym jakiś chłopaczek w BOK. Powiedział mi abym wysłał @ to mi odpowiedzą.
W jednym salonie konsultant mi powiedział, że telefon zostanie wyłączony z końcem czerwca, w innym punkcie z kolei otrzymałem informację , że telefon mi wyłącza z końcem maja i będzie naliczona opłata karna. Czy ktoś przebrnął przez ta procedurę i ma sprawdzone informację ? Kiedy mam złożyć wypowiedzenie aby telefon został wyłączony w dniu 2.06.2009 ? Z góry dziękuję za odpowiedz.

PS dodam tylko, że wysłałem odpowiedz do BOKU ciekawe co mi odpiszą.

#328305  autor: ywis
 09 kwie 2009, 12:27
Wypowiedzenie masz złożyć miesiąc przed końcem umowy.

#328307  autor: saarswars
 09 kwie 2009, 13:09
Musisz złożyć wypowiedzenie w Play najpóźniej 30 dni przed końcem umowy.
Z tego co się orientuję to odłączą Cię 02.06.09 i naliczą Ci opłatę abonamentową za 2 dni nowego okresu rozliczeniowego. tak, że nie powinno być jakiś dziwnych sytuacji z karą umowną itp. :)

#328308  autor: fufla
 09 kwie 2009, 13:15
Z tego co mi wiadomo, to przez okres wypowiedzenia musi minąć jeden cały cykl bilingowy, a więc wynika z tego, że wypowiedzenie musisz złożyć do 30 kwietnia, a numer zostanie wyłączony jak najbardziej 2. czerwca.

#328309  autor: matteo
 09 kwie 2009, 13:19
Pierdoły opowiadacie. On nic nie musi.

Telefon odłączą Ci najprawdopodobniej w okolicach południa 1 lipca.

Okres rozliczeniowy masz 01. każdego miesiąca, a umowa kończy się 02. czerwca, zatem musisz niestety przeczekać do 01 lipca. Wpadłeś w najgorszą możliwą opcję, kiedy tylko w jeden dzień po nowym okresie rozliczeniowym masz koniec umowy. To jednak nic takiego strasznego, po prostu oficjalnie będziesz abonentem PLAY do 01. lipca. W rzeczywistości wyłączają w okolicach południa ostatniego dnia cyklu rozliczeniowego.

Złóż pismo że wypowiadasz umowę z dniem 03.06.2009 i tyle. Dopisz, że prosisz o odłączenie w dniu 01.07.2009.

#328342  autor: Jedrker
 09 kwie 2009, 16:20
matteo,
Nie zgodzę się z Tobą.
Jeśli w piśmie które wyśle autor postu do najlepiej do końca kwietnia/ połowa maja zaznaczy wyraźnie że życzy sobie rozwiązania umowy w dniu w którym umowa dobiega końca, to telefon zostanie wyłączony z datą 2 Czerwca.
Ot cała filozofia ...

#328361  autor: matteo
 09 kwie 2009, 17:17
Jedrker pisze:matteo,
Nie zgodzę się z Tobą.
Jeśli w piśmie które wyśle autor postu do najlepiej do końca kwietnia/ połowa maja zaznaczy wyraźnie że życzy sobie rozwiązania umowy w dniu w którym umowa dobiega końca, to telefon zostanie wyłączony z datą 2 Czerwca.
Ot cała filozofia ...
Ano właśnie, czyli... zgadzasz się ze mną ;-)

#328475  autor: sebagit
 10 kwie 2009, 08:26
Dzięki za odpowiedz. Ja również liczyłem, że jeśli złoże wypowiedzenie do końca kwietnia to telefon mi wyłączą w dniu 02.06.2009 r. dlatego chciałem złożyć wypowiedzenie w dniu wczorajszym. Niestety wyjątkowo kompetentni konsultanci z Playa mnie wprowadzili w błąd, nie po raz pierwszy z resztą.

#328484  autor: matteo
 10 kwie 2009, 09:17
sebagit pisze:Dzięki za odpowiedz. Ja również liczyłem, że jeśli złoże wypowiedzenie do końca kwietnia to telefon mi wyłączą w dniu 02.06.2009 r. dlatego chciałem złożyć wypowiedzenie w dniu wczorajszym. Niestety wyjątkowo kompetentni konsultanci z Playa mnie wprowadzili w błąd, nie po raz pierwszy z resztą.

Złóż pismo z konkretnymi datami opisanymi przeze mnie wcześniej i nie będzie problemu.

#328515  autor: despera
 10 kwie 2009, 12:14
2.5.09 - składasz w punkcie play

"wypowiedzenie z zachowaniem 30 dniowego okresu wypowiedzenia - skutkującym na ostatni dzień cyklu rozliczeniowego"

po naszemu: "Pani Grażyno Pan X składa wypowiedzenie z dniem 1.6.09 - wystawi pani fakturę za rozmowy w maju i 2 dni abonamentu za czerwiec doliczy..."

Mam może "lepiej" od ciebie bo mam "okres" 21 a umowę z 14...
i plan taki:
14.11 - telefon do sklepu/dilera o kod do simlocka
Jeśli uzyskam go do 18 - to zaraz biegusem do PLAY z wnioskiem i 21.11 kiedy umowa będzie już "free" powinienem mieć "kare" za numer i rozwiązana umowę - ale znając erę uwolni numer dopiero w grudniu....

#328700  autor: sebagit
 11 kwie 2009, 06:41
despera przejrzałem regulamin playa i tam wyraźnie pisze, że należy złożyć na 30 dni przed końcem umowy wypowiedzenie.Jest jeszcze zapis mówiący, że należy poleconym im to przesłać na adres jaki jest na stronie. Po świętach wysyłam im polecony za potwierdzeniem odbioru, jeśli mi 2 czerwca nie wyłączą telefonu to złożę skargę do UKE.Zapłacę im tylko w czerwcu za rozmowy z maja i za 2 dni abonament. [/b]