• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#302318  autor: vinc
 07 gru 2008, 19:25
mikage1 mylisz się i jeśli mi nie wierzysz to wyślij maila do Orange i sam się zapytaj bo mie się nie chce nikogo na siłę uświadamiać :roll:

Obrazek

#302825  autor: Zajcef
 10 gru 2008, 02:16
vinc pisze:mikage1 mylisz się i jeśli mi nie wierzysz to wyślij maila do Orange i sam się zapytaj bo mie się nie chce nikogo na siłę uświadamiać :roll:
vinc, niestety mikage1 się nie myli.
W "podstawę" do wyliczenia kary umownej (czy jak ją nazwiesz) liczy się również różnica pomiędzy ceną promocyjną telefonu, a ceną poza promocją na dany dzień, przy aneksach wszelkie zniżki na usługi/usługi gratis itp. W innym przypadku kary umowne były bardzo niskie.

a poszukałem i znalazłem. Źródło orange.pl
Zapis z jakiegoś ogólnego regulaminu:

27. „Wysokość ulgi przyznanej abonentowi” – kwota stanowiąca sumę opustów udzielonych abonentowi na dzień
zawarcia umowy, wyrażająca się w różnicy pomiędzy ceną podstawową usługi telekomunikacyjnej lub towaru
zakupionego przez abonenta w związku z zawarciem umowy, a ceną promocyjną oferowaną przez Operatora
abonentowi. Opust może dotyczyć w szczególności: opłaty aktywacyjnej, należnych opłat abonamentowych,
ceny zakupu terminala lub innego sprzętu, przyznanych abonentowi zniżek na usługi telekomunikacyjne.

#302901  autor: mikage1
 10 gru 2008, 18:20
no właśnie, o to mi chodziło, ale nie miałem czasu szukać...
ale dla świętego spokoju :) skorzystałem z sugestii vinc'a i napisałem maila z pytaniem do bok - na razie czekam na odpowiedź :wink:

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#302922  autor: vinc
 10 gru 2008, 18:57
Zajcef, a było coś w tym regulaminie o karze za odstąpienie od umowy?

mikage1 to czekam na info jaką dostałeś odpowiedź z Orange ;)

Obrazek

#302929  autor: mikage1
 10 gru 2008, 19:12
jak tylko raczą się odezwać... ;)

a tak na marginesie, "karę" można ładnie nazwać "roszczeniem z tytułu ulgi"... - jak ujmują to "Ogólne warunki..." z dnia 1.09.2008 gdzieś w punkcie 4...

#303401  autor: Zajcef
 13 gru 2008, 01:33
vinc pisze:Zajcef, a było coś w tym regulaminie o karze za odstąpienie od umowy?

mikage1 to czekam na info jaką dostałeś odpowiedź z Orange ;)
w przypadku rozwiązania umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych przez Abonenta lub przez Operatora z winy Abonenta
przed upływem terminu określonego w umowie Operator jest uprawniony do żadania zapłaty przez Abonenta roszczenia
w wysokości przyznanej ulgi określonej w umowie, pomniejszonej o proporcjonalną jej wartość za okres od dnia zawarcia umowy
do dnia jej rozwiązania – na zasadach określonych w zawartej z Abonentem umowie o świadczenie usług telekomunikacyjnych.

#303927  autor: mikage1
 15 gru 2008, 15:37
vinc, oto odpowiedź z bok orange:
Witam serdecznie.

Dziękuję za nadesłaną korespondencję.

Informuję, że "ulga w wysokości, tj. 648.00, dalej zwana Ulgą,
przyznanej Abonentowi w związku z zawarciem umowy" to obniżona cena apartau telefonicznego a zarazem opłata karna którą klient będzie musiał uiścić wrazie niedotrzymania warunków umowy.

Mam nadzieję, że informacje te okażą się pomocne.

Pozdrawiam.
Ż***** G****
Konsultant w Departamencie Obsługi Klienta Indywidualnego
PTK Centertel Sp. z o.o.
tel.: *100, 510 100 100
I tyle w tym temacie... ;-)

#304086  autor: vinc
 15 gru 2008, 21:20
mikage1 przyznaję, że miałeś rację, a ja nie. Pozdrawiam ;)

Obrazek

#304091  autor: mikage1
 15 gru 2008, 21:39
Bo ja zawsze mam rację :P :P :P (oprócz tych licznych sytuacji, kiedy się mylę :error: )Też pozdrawiam :wave: