• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #300706  autor: Napster1993
 30 lis 2008, 10:21
Witam mam pewien problem. Niedawno zakupilem telefon w sieci play. Razem z mama uzgodnilem zeby zmniejszyc moj popzedni mix ktory wykonsil 50zl wiec przeszedlem na one play 40zl i nie wiem czemu ale gdy sprawdzam moje konto wynosi juz -70zl czy ok. 110zl rachunek byc moze taka cena jest za aktywacje karty? JEzeli ktos wie moze mi powiedziec. POzatym widze jak ciagle mi to -70zl rosnie i nie wiem dlaczego... nie uzywam w ogole internetu telefon uzywam tylko do dzwonienia i sms, multimediow za ktre chyba sie nie placi czyli muzyka, gry. Byc moze to dlatego ze przelaczylem na gsm 900/1800 bo nie mialem zasiegu i dlatego przelaczylem ale czy to mzoe byc przyczyna? Prosze odpowiedzcie mi a i jezeli moja mama ma o wiele gorszy telefon ktory nie ma umts gsm czy bedzie miala zasieg na mojej karcie? POsadam ku990
Ostatnio zmieniony 30 lis 2008, 10:33 przez Napster1993, łącznie zmieniany 1 raz.

#300733  autor: Marens
 30 lis 2008, 12:17
Napster1993 pisze:dy sprawdzam moje konto wynosi juz -70
Też się na to złapałem, jest to myślnik.

Już Ci tłumacze jak to działa:

*101#

Pozostało Ci -39,89- w ramach Pakietu Złotówek w abonamencie.
Bieżące saldo niezapłaconych faktur i kwoty wydanej poza abonamentem wynosi -82,41

Jak wykorzystasz pakiet złotówek, w moim przypadku 39,89zł to będziesz miał -0,00- i będzie rosło saldo niezapłaconych faktur i kwota wydana poza abonamentem. Powiem Ci, że jest to głupio zorganizowane, bo trzeba odejmować kwotę wystawionej faktury, sprawdzisz na koncie Playmobile, od salda aby policzyć ile wydałeś w bieżącym okresie rozliczeniowym.

82,41-65 = 17,41

[ Dodano: 2008-11-30, 12:21 ]
Napster1993 pisze:Byc moze to dlatego ze przelaczylem na gsm 900/1800 bo nie mialem zasiegu i dlatego przelaczylem ale czy to mzoe byc przyczyna?
To nie ma znaczenia.

[ Dodano: 2008-11-30, 12:26 ]
Napster1993 pisze:widze jak ciagle mi to -70zl rosnie
Może została wystawiona faktura, korekta, opłata aktywacyjna.
Pamiętaj, że pakiet złotówek dostajesz 1/30 do okresu rozliczeniowego i jest przyznawany o 24 następnego dnia.
Okresy rozliczeniowe w Playu są dwa: 20 i 1.
Jak robisz jakiekolwiek zmiany od 2-19 masz 20 a jak od 21-30 to masz 1.

Dodam, że zawsze opłacasz miesiąc z góry, czyli x/30 Października + Grudzień
Kod: Zaznacz cały
Dlaczego otrzymałem pierwszą fakturę na wyższą kwotę niż abonament, na który zawarłem umowę?

Pierwsza faktura wystawiona po dacie zawarcia umowy, zawiera opłatę abonamentową w wysokości proporcjonalnej od dnia aktywacji do końca pierwszego okresu rozliczeniowego oraz naliczany z góry abonament za kolejny, pełny okres rozliczeniowy. 

Na przykład, jeżeli umowa została zawarta w połowie cyklu rozliczeniowego, na pierwszej fakturze znajdzie się cząstkowy abonament od połowy miesiąca do końca i pełna kwota abonamentu na miesiąc przyszły. 

Informacja ta znajduje się w Regulaminie świadczenia Usług Telekomunikacyjnych, §12 Rachunek Telekomunikacyjny, pkt. 3. Informacja na temat obowiązującego Cię cyklu rozliczeniowego znajduje się na Rachunku Telekomunikacyjnym.