• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #286846  autor: kjpp
 05 wrz 2008, 11:07
Witam, proszę o poradę.

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą i właśnie jestem na etapie poszukiwania oferty abonamentowej telefonii komórkowej. Na ten cel planuje przeznaczyć od 50-100 zł/netto w zależności od atrakcyjności oferty.
Na początku myślałem o ofercie Orange dla firm bez telefonu, ale tutaj nie podoba mi się, że orange oferuje w abonamencie jedynie minuty (wszystkie inne usługi dodatkowo płatne (SMS, MMS).
Tutaj wybrałbym ODF 160 (160 minut do wszystkich za 52 zł/netto)

W następnej kolejności przemiła Pani z ery zaproponowała mi Nowa ere bez telefonu tutaj za 51 zł miałbym 170 minut lub 510 smsów i umowa tylko na 12 miesięcy. Tutaj największym minusem jest brak możliwości wyboru numeru oraz brak kontroli wydatków przez strone internetową.

Następnie zastanawiałem się nad Play dla firm za 50 zł 175 minut, wymienne na sms, mms i wszystko inne. Ale to niestety play, wiecej odbieram rozmów niż dzwonie, a z tego co widze to większość sieci ma wyższe stawki do play, to mogloby zniechęcić klientów do dzwonienia do mnie.

Sam nie wiem co wybrac :( , może jakieś porady?

Z góry dzięki
Krzysiek

#286852  autor: Prometo
 05 wrz 2008, 11:50
Czy myślałeś nad Taryfą Elastyczną w Plusie. Tam masz pakiet kwotowy z którego pobierane są minuty, sms-y itd.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#286853  autor: kjpp
 05 wrz 2008, 11:59
Prometo pisze:Czy myślałeś nad Taryfą Elastyczną w Plusie. Tam masz pakiet kwotowy z którego pobierane są minuty, sms-y itd.
Ta oferta jest trochę drogawa, dla porównania za 50 zł dostaję tylko 111 minut do wszystkich, (uwzgledniając 10% zniżki)

#286855  autor: mariusz9a
 05 wrz 2008, 12:10
kjpp pisze:Ta oferta jest trochę drogawa, dla porównania za 50 zł dostaję tylko 111 minut do wszystkich, (uwzgledniając 10% zniżki)
No najmniej minut. Ale w taryfie za 50zł jest ich 140 a nie 110 (przy zniżce 10%). Do tego 5 darmowych numerów w Plusie bez limitów, 30 numerów po 10gr/min, Strefa Plus (z wybranego miejsca 20gr/min do plusa i na stacjonarki).
I najważniejsze jest to że wszystko zabiera z pakietu kwotowego a nie dodatkowo dolicza do abo ;-)

#286928  autor: Lukaszsz
 05 wrz 2008, 20:25
W Orange możesz jeszcze włączyć Tanie Połączenia do Orange i stacjonarnych przy Odf 160 za 5 zł netto i 5 bezpłatnych numerów (tak jak w plusie) po 5 zł netto. W Orange jest taki Bajer jak Nieskończony kapitał minut - niewykorzystane minuty przechodzą na zawsze. W plusie złotówki z pakietów przechodzą chyba tylko przez 6 miesięcy a w Play to już nie wiem jak jest.

Nokia 3210 -> Nokia 3410 -> Siemens SL45i -> Nokia 6610i -> Siemens CX65 -> Siemens S65 -> Nokia E50 -> Nokia E51 -> Nokia E52 -> Nokia E6 -> Sony Xperia L -> LG G3s -> LG G3 -> LG G6 -> LG G7 -> Asus Zenfone 8

#287293  autor: andiw
 08 wrz 2008, 10:15
Jednak Era daje Ci 12 miesięczną umowę, i dlatego bym ją wybrał- za rok albo wynegocjujesz lepsze stawki, albo poszuaksz innego abo, a umowy 24 msce to już gorsza opcja. zwłaszcza , że warunki Ery tez ok

#287334  autor: Lukaszsz
 08 wrz 2008, 15:20
nie wiem jak w plusie i w playu ale w orange tez mozna umowe na rok brac

Nokia 3210 -> Nokia 3410 -> Siemens SL45i -> Nokia 6610i -> Siemens CX65 -> Siemens S65 -> Nokia E50 -> Nokia E51 -> Nokia E52 -> Nokia E6 -> Sony Xperia L -> LG G3s -> LG G3 -> LG G6 -> LG G7 -> Asus Zenfone 8
 #290702  autor: tomiq
 01 paź 2008, 23:05
kjpp pisze:
Sam nie wiem co wybrac :( , może jakieś porady?

Z góry dzięki
Krzysiek
Ja wybrałbym pakiet kwotowy jesli to ma być telefon na działalnośc jednoosobową. Cos z taryf Plusa (Elastyczna lub Rozmowy) lub Play ew. oferta Ery.
 #290708  autor: metpablo
 02 paź 2008, 00:00
kjpp pisze:Witam, proszę o poradę.

Następnie zastanawiałem się nad Play dla firm za 50 zł 175 minut, wymienne na sms, mms i wszystko inne. Ale to niestety play, wiecej odbieram rozmów niż dzwonie, a z tego co widze to większość sieci ma wyższe stawki do play, to mogloby zniechęcić klientów do dzwonienia do mnie.
Ja nie wiem, jakieś dziwne masz skrupuły. Zawsze możesz "zamaskować" nieco, że masz Playa przenosząc do nich numer z innej sieci :twisted: A poza tym przy Twoim profilu to bierz w ciemno Playa - będziesz miał masę minut za rozmowy przychodzące... Myślisz, że aż tak wiele osób nie zadzwoni do Ciebie, bo będą mieli te kilkanaście, kilkadziesiąt groszy drożej? Większość abonamentowców nawet nie odczuje różnicy, bo w ramach abo masz przeważnie ileś minut do wszystkich, dopiero po przekroczeniu abo cena minut się różnicuje. Przemyśl to poważnie.

#290712  autor: bkawa
 02 paź 2008, 09:31
kup na allegro starą kartę play z jakimś prostym numerem - to jest najlepsza oferta w twojej sytuacji - wiem bo od lutego sam jak przedsiębiorca śmigam na takim rozwiązaniu od lutego. Już dawno mi się zwróciły koszty przeniesienia numeru.

Domowy wyrób nalewek

#291310  autor: dechomenon
 06 paź 2008, 13:51
Lukaszsz pisze:(tak jak w plusie) po 5 zł netto
w Plusie za 5 numerów płacisz 10zł w sumie. a w orange masz własnie po 5zl za jeden numer wiec nie jest tak samo.

#291423  autor: Lukaszsz
 06 paź 2008, 21:44
dawno sie plusem nie interesuje, (odkąd mnie oszukali) wiec moglem sie pomylic. ale jak chcesz miec jeden numer to bardziej sie orange oplaca :P

tak poza tematem, jakby ktos chcial napisac ze plus ma lepsza oferte czy cos takiego: moze generalnie plus ma lepsza oferte dla nowych od orange, ale jak juz mam te kilka numerow w orange to nie oplaca mi sie do plusa przechodzic, po pierwsze koszty zerwania umow lub ewentualnie placenia rachunkow i plusowi i orange, po drugie koszty aktywacji i przeniesienia numerow... generalnie jak juz ktos ma kilka numerow w jednej sieci to przenosic do innej nie bardzo sie oplaca, bo roznice sa nieduze.

#292339  autor: jarni2
 12 paź 2008, 14:57
Witam!
Stoję przed podobnym wyborem jak kjpp. Wybiorę pewnie Plusa, ale lekko się wstrzymuję, bo po cichu liczę na jakąś Świąteczną promocję w abonamencie dla firm, może nowa taryfa (ta elastyczna ma już ponad rok) albo może jakaś obniżka cen telefonów. Jestem zdecydowany na Omnie. Czy wiecie coś o jakiś zmianach większych lub mniejszych na moją korzyść?
Pozdrawiam!

#292362  autor: Lukaszsz
 12 paź 2008, 17:01
jarni2 pisze:Wybiorę pewnie Plusa, ale lekko się wstrzymuję, bo po cichu liczę na jakąś Świąteczną promocję w abonamencie dla firm, może nowa taryfa (ta elastyczna ma już ponad rok) albo może jakaś obniżka cen telefonów.
Przecież dopiero co wprowadzili nowe taryfy "Na Rozmowy" i jeśli chcesz mieć tani telefon to jest promocja "na rozmowy z tanim telefonem" szczegóły znadziesz na stronie Plusa ;)

#292844  autor: tarak
 15 paź 2008, 16:40
kjpp pisze:W następnej kolejności przemiła Pani z ery zaproponowała mi Nowa ere bez telefonu tutaj za 51 zł miałbym 170 minut lub 510 smsów i umowa tylko na 12 miesięcy. Tutaj największym minusem jest brak możliwości wyboru numeru oraz brak kontroli wydatków przez strone internetową.

Krzysiek
z numerem nie ma problemu, wystarczy ze wynajdziesz jakis fajny numer tak-taka. jesli bedzie nowy to za aktywacje zaplacisz normalnie a jesli uzywany dluzej niz 3 miesiace to aktywacja za 1zl (sam tak zrobilem bo umowa tylko na 12mies).
i nie wiem dlaczego uwazasz ze nie ma kontroli wydatków przez strone internetową. jest spis polaczen wykonanych, smsow itp.

jak cos to priv. pozdrawiam