• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #285503  autor: elkanguro
 28 sie 2008, 20:10
Witam,
czy jest możliwa cesja w trakcie trwania umowy? Chciałbym aby tata przepisał w końcu telefon na mnie bo zawsze są przez to problemy przy przedłużaniu umowy - musi osobiście podpisać mój tato. Normalnie bym się nad tym nie zastanawiał czy to możliwe czy nie tylko poszedł do salonu i zrobił cesję ale dziwi mnie jeden zapis w aneksie do umowy. Zacytuję:
paragraf 4, pkt 1:
W okresie pierwszych 12 miesięcy Abonent zobowiozuje się nie wypowiadać umowy. Abonent w powyższym okresie zobowiązuje się w szczególności do: (...), nie dokonywania zmiany Abonenta.
paragraf 5:
W przypadku niedotrzymania przez Abonenta jednego z warunków określonych w paragrafie 4 (...), Abonent zobowiązuje się do zapłaty opłaty specjalnej za niedotrzymanie warunków umowy w wysokości 445.47zł.
Umowa była zawarta na okres 12 miesięcy. Czy nie można w takim razie przez cały okres trwania umowy dokonać cesji?

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#285511  autor: vinc
 28 sie 2008, 20:18
Według tego regulaminu podanego przez Ciebie cesja nie jest możliwa bez naliczenia kary. Jednak najlepiej zadzwonić do BOK i zapytać czy istnieje taka możliwość :wink: Jeśli chodzi o dokonanie cesji to w salonie powinny być dwie strony, czyli ta co przekazuje numer oraz ta co ten numer przyjmuje.

Obrazek

#285513  autor: bkawa
 28 sie 2008, 20:21
Pierwsze słyszę, żeby cesja była obarczona karą, opłatą tak, ok 50-60 w niektórych taryfach wcale. Ale pierwszy cytat z regulaminu brzmi dziwnie. Zadzwoń i się dowiedź dokładnie.

Domowy wyrób nalewek

#285627  autor: dechomenon
 29 sie 2008, 09:24
gadałem z kumplem z orange i powiedział mi tak
z osoby na firme 0zł
z firmy na firme 50zł
z firmy na osobe 100zł
cesje można robić po 6miesiącach...

moze napisz jaki masz dokładnie regulamin promocji...

#285635  autor: przemekk
 29 sie 2008, 10:15
bkawa pisze:Pierwsze słyszę, żeby cesja była obarczona karą, opłatą tak, ok 50-60 w niektórych taryfach wcale. Ale pierwszy cytat z regulaminu brzmi dziwnie. Zadzwoń i się dowiedź dokładnie.
Niektóre regulaminy promocji nie przewidują możliwości cesji umowy.

Skrzydelko.pl - zobacz ile naprawdę kosztuje telefon za złotówkę.

#285662  autor: elkanguro
 29 sie 2008, 12:25
dechomenon pisze:gadałem z kumplem z orange i powiedział mi tak
z osoby na firme 0zł
z firmy na firme 50zł
z firmy na osobe 100zł
cesje można robić po 6miesiącach...

moze napisz jaki masz dokładnie regulamin promocji...
No napisałem te najważniejsze według mnie punkty z aneksu do umowy. Przecież nie będę przepisywał całej strony:) Co więcej mogę powiedzieć? Umowa na 12 miesięcy jako przedłużenie, Plan Na Rozmowy 90 + 3 wybrane numery gratis na 12 miesięcy + telefon.

Virgin Mobile

#285680  autor: dechomenon
 29 sie 2008, 13:59
w sumie będą abonentem juz ponad 6 miechów wzgledem tego co mi mówił kumpel mozesz zrobic cejse...

#285689  autor: elkanguro
 29 sie 2008, 14:30
dechomenon pisze:w sumie będą abonentem juz ponad 6 miechów wzgledem tego co mi mówił kumpel mozesz zrobic cejse...
6 miechów? Ja już jestem abonentem 6 lat a oni takie rzeczy wypisują mi na umowie. Toż to jest śmieszne.

Virgin Mobile

#285728  autor: dechomenon
 29 sie 2008, 19:25
tak to juz jest z orange. w Plusie mozesz podpisać umowe i na drugi dzień już możesz zrobić cesje...nie warto tego rozdrapywać idź z dokumentami swoimi i ojca..zrób tą cesje w POS-ie

#286157  autor: corner
 31 sie 2008, 23:09
Pamiętaj, że osoba, na którą będzie robiona cesja, musi się wylegitymować tak samo, jak nowy abonent (zaświadczenie o zatrudnieniu albo jakiś zapłacony rachunek...).

#286337  autor: elkanguro
 01 wrz 2008, 23:40
A nie zatrudniony student? Wystarczy legitymacja studencka?

Virgin Mobile

#286347  autor: vinc
 02 wrz 2008, 08:55
elkanguro pisze: Wystarczy legitymacja studencka?
oczywiście razem z Dowodem Osobistym :wink:

Obrazek

#286357  autor: corner
 02 wrz 2008, 10:45
vinc pisze:oczywiście razem z Dowodem Osobistym :wink:
W tutejszym salonie jeszcze z zaświadczeniem z dziekanatu, że jest się studentem.

#286360  autor: elkanguro
 02 wrz 2008, 10:51
A jak pójdę do salonu już z ojcem to sprzedawca w salonie powie nam czy możemy zrobić cesję? Czy po prostu od ręki nam zrobi cesję a po jakimś czasie przyjdzie mi pismo do domu, że został naruszony regulamin i naliczą mi opłatę karną w przypadku gdy jednak cesja nie była możliwa?

Virgin Mobile

#286362  autor: vinc
 02 wrz 2008, 10:59
corner pisze:
vinc pisze:oczywiście razem z Dowodem Osobistym :wink:
W tutejszym salonie jeszcze z zaświadczeniem z dziekanatu, że jest się studentem.
W Orange chyba nie jest konieczne zaświadczenie z Dziekanatu.

elkanguro Sprzedawca powinien sprawdzić czy Regulamin przewiduje dokonanie Cesji bez naliczenia karnej opłaty. Najlepiej zapytaj o to na wstępie sprzedawcę.

Obrazek

#287523  autor: wober
 09 wrz 2008, 21:00
Jest wymagane zaswiadczenie z dziekanatu chyb a ze masz legitymacje na czipa :)
Zrealizowac mozesz po 6 miesiacach.
Konsultant spr czy mozesz juz dokonac cesji i da ci znac odrazu jak bedzie ok to zrobi dokumenty i po około 1 tyg masz telefon na siebie.
 #288394  autor: dw
 15 wrz 2008, 00:49
Byłem w podobnej sytuacji. Tj. umowa na inną osobę z rodziny, telefon użytkowany przeze mnie. Ponieważ nie było by sensownej umowy przedłużeniowej na mnie - podpisał dotychczasowy właściciel przedłużenie umowy z zastrzeżeniami jak w 1 poście, a 10 minut potem podpisaliśmy cesję...