• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #234584  autor: bugmenot1
 20 lis 2007, 16:22
Planuję związać się z jakimś opem z myślą o profitach za ilość pieniędzy u niego wydanych. Który program lojalnościowy uważacie za najlepszy?

#234585  autor: aga
 20 lis 2007, 16:29
Poczytaj sobie informacje na stronach operatorów: Orange - Profit, Era - Era Premia i Plus - 5 plus.

#234628  autor: waeren
 20 lis 2007, 19:21
Uważam że wybór opa na podstawie programu lojalnościowego to głupota, ale to moja subiektywna opinia :-D

szukałem i szukałem i znów wróciłem do abo Play.....nic lepszego dla mnie na razie nie wynaleziono:)

#234686  autor: mikage1
 20 lis 2007, 23:27
Też uwazam, ze wybór operatora ze względu na program lojalnościowy to nie jest najlepszy pomysł, natomiast sam korzystam z "Profitu" i "5 plus" i moim zdaniem (na moje potrzeby) lepiej sprawdza się Profit. "5 plus" wykorzystałem ostatnio zamieniając na punkty VITAY z Orlenu (żeby chociaż na rabat na paliwo wykorzystać...), bo nie znalazłem żadnej innej sensownej ofert (dla mnie). O "erze premii" się nie wypowiadam, bo nie znam

moze jeszcze jedno - zaletą Profitu jest to, że punkty można zbierać również w ofercie prepaid i ew podarować komuś kto ma abonament jakąś usługę za punkty (np. pakiet) i w drugą stronę - można doładować za punkty z numeru abo telefon pepaidowy
- w plusie punkty tylko w abo, mozna doładować sim+

[ Dodano: 2007-11-21, 10:14 ]
i jeszcze jedno - dla porównania (choć porównanie jest nieco trudne ze względu na różne regulaminy programów - np. punkty za staż (era, orange), punkty uznaniowe, etc.)

- ile potrzeba czasu, żeby doładować kwotą 50 PLN telefon prepaid z telefonu abonamentowego przy następujących założeniach:
- nie uwzględniamy punktów powitalnych
- rachunek wynosi 50 PLN na miesiąc
- uwzgledniamy punkty stażowe w erze i orange (po 300 pkt co pół roku)
- punkty za faktury: era i orange: 1 PLN = 1 pkt, plus: 1 PLN = 2 pkt

Era: potrzeba 2000 pkt. - 22 miesiące (22*50 = 1100 pkt za rachunki + 3*300 = 900 pkt za staż)

Plus: potrzeba 2000 pkt - 20 miesięcy (20*100 = 2000 pkt)

Orange: potrzeba 1250 pkt - 13 miesięcy (13*50 = 650 pkt za rachunki + 2*300 pkt = 600 pkt za staż)

trzeba więc odpowiednio (przy powyższych założeniach) wydać w tych okresach
w erze: 1100 PLN
w plusie: 1000 PLN
w orange: 650 PLN

#234720  autor: [email protected]
 21 lis 2007, 11:14
waeren pisze:Uważam że wybór opa na podstawie programu lojalnościowego to głupota, ale to moja subiektywna opinia :-D
zgadzam sie :)

chyba ze placisz rachunki po 500zl to wtedy bez znacznia ktory operator, ale jak chcesz szybko zbierac punkty to wybierz orange i karte kredytowa w mbanku wtedy zbierasz punkty tez za zakupy karta, lub wybierz plusa i karte kredytowa w citibanku podobna sytuacja jak w orange

#234725  autor: Mazi
 21 lis 2007, 11:40
mikage1 pisze: moze jeszcze jedno - zaletą Profitu jest to, że punkty można zbierać również w ofercie prepaid i ew podarować komuś kto ma abonament jakąś usługę za punkty (np. pakiet) i w drugą stronę - można doładować za punkty z numeru abo telefon pepaidowy
- w plusie punkty tylko w abo, mozna doładować sim+
Jak to działa jeśli chodzi o sim+ i Profit?

Pozdrawiam

#234726  autor: mikage1
 21 lis 2007, 12:00
żeby było jaśniej:
plus - punkty mozna zbierać mając abonament (tylko) (era też)
orange - punkt mozna zbierać zarówno mając abonament jak i prepaid

Wykorzystanie punktów
plus - na usługi dla telefonów abonamentowych oraz doładowanie telefonu sim+ (ale nie wiem czy to jest w ogólnym katalogu prezentów, u mnie pojawia się dopiero po zalogowaniu w zakładce twoje promocje) - być może mogą być usługi podarowne też innemu abonentowi (nie pamiętam w tej chwili, a nie mogę otworzyć strony 5plus)

orange - punkty mozna wykorzystać na usługi dla telefonów abonamentowych i doładowania dla telefonów prepaid (i to niezależnie czy punkty zostały zebrane na koncie telefonu abonamentowego czy prepaidowego) czyli:
- np. użytkownik POP za punkty moze doładować swój telefon lub podarować jakąś usługę osobie posiadającej telefon abonamentowy (np. pakiet złotówek lub pakiet transmisji danych), lub doładować konto innemu użytkownikowi mającemu telefon prepaid
- odpowiednio osoba mająca telefon abonamentowy może wymienić punkty profit na usługę dla siebie lub innego abonenta (podarować mu usługę) lub podarować doładowanie użytkownikowi telefonu prepaid

#234796  autor: grzybekxl
 21 lis 2007, 20:52
W plusie można uzbierać szybciej: wystarczy złożyć do banku dyspozycje polecenia zapłaty i dodatkowo co miesiąc zbiera się 100 pkt
Więc po 12 miesiącach ma się:
za kasę wydaną na faktury - 1200 pkt
za opłacanie faktur przez polecenie zapłaty - 1200 pkt
i co pół roku (za staż) dostajesz 500 pkt - 1000 pkt
w prezencie urodzinowym dostajesz 300 pkt - 300 pkt

Przez cały rok - 12 m-cy dostajesz 3700 pkt wydając 600 zł

Więc po następnych 2 miesiącach ma się jeszcze 400 pkt - więc po 14 miesiącach (wydając łącznie na faktury 700 zł) przy stanie pkt - 4100 ma się 2 doładowania po 50 zł na simplusa!
PLUS wygrywa!

#234829  autor: mikage1
 21 lis 2007, 22:21
@ grzybekxl
Żadne porównanie takich programów nie będzie nigdy doskonałe - ze względu na róznice w regulaminach, etc. - trzeba przyjać pewne założenia, aby można było przeprowadzicć porównanie
- co do Plusa - nigdzie w regulaminie ani na stronie programu nie mogę znaleźć informacji o punktach za staż - być może są to punkty uznaniowe czy specjalne - dlatego nie uwzględniłem ich - w przeciwieństwie do ery i orange, które podają taką informację wprost (orange: http://www.orange.pl/portal/map/map/pro ... id=1472602 era: http://www.era.pl/pl/indywidualni/moje_ ... era_premia )
- punkty urodzinowe jak rozumiem są pewną promocją - promocje również występują w erze i orange - promocje sa trudne do porównania więc ich w porównaniu nie uwzględniłem
- w obu sieciach są również punkty za polecenie zapłaty (100 w orange, 60 w erze)

więc czy PLUS wygrywa? nie sądzę - jeśli przeliczymy jeszcze raz dla orange profit - już z uwzględnieniem punktów za polecenie zapłaty, to aby uzyskać możliwość doładowania telefonu prepaid za 50 PLN wystarczy 7 miesięcy (7*(50+100)+300= 1350 punktów - do doładowania potrzeba 1250 punktów)
- idźmy dalej - mówisz, że po 14 miesiącach doładujesz simplusa 2 x 50 PLN: orange doładujesz 2 x 50 PLN po 13 miesiacach (13*(50+100)+(2*300)=2550 pkt - a potrzeba 2500 pkt)
- ile musisz wydać przez 13 miesięcy przy przyjętych założeniach w orange: 650 PLN

13 miesięcy < 14 miesięcy
650 PLN < 700 PLN
Tak więc grzybekxl, PLUS nieznacznie, ale poległ... ;-) - no, może przegrał na punkty, bo do remisu ze wskazaniem zbrakło 50 PLN /1miesiąc :D (a nie brałem pod uwagę punktów promocyjnych w orange, które też bywają)
- nie chce mi się tu już liczyć ery...

#234864  autor: dechomenon
 22 lis 2007, 10:44
mogę dodać do tej batalii na punkty....ze w Plusie można zamieniać punkty z punktami na Orlenie....tylko nie pamiętam przelicznika..

#234868  autor: mikage1
 22 lis 2007, 11:16
e, to nie batalia... ;-)
- jeśli zaczniemy uwględniać wszystkie możliwe rodzaje promocji, punktów partnerskich, punktów z kart kredytowych - to już w ogóle nie będzie się dało nic porównać... - a tu chodziło o porównanie, więc trzeba przyjąć pewne założenia, które uczynią programy porównywalnymi
- a co do punktów orlen to przelicznik jest taki
1000 pkt 5+ -> 4000 pkt Vitay
4000 pkt Vitay -> 1000 pkt 5+
(tylko rodzi się pytanie, czy jak Orlen wyjdzie z Polkomtela, to czy nadal to będzie aktualne)

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#234895  autor: dechomenon
 22 lis 2007, 13:59
no to raczej już nie..chyba, że mają wew. umowy...ale wtedy jeśli komuś zalezy na 5plus to warto przenieść...

#234935  autor: Kazimierz55
 22 lis 2007, 17:03
Moim zdaniem nie warto wybierac operatora biorac glownie pod uwage program lojalnosciowy.
A ja polecam Era Premia. Dlaczego? Przy przedłużeniu umowy i wyborze nowego aparatu jego cenę możemy "zbić" punktami Era Premia.
Taka mozliwosc jest jeszcze chyba w orange'owskim Proficie.

W Plusie nie slyszalem o takiej opcji, a uwazam, ze to najlepszy sposob na wykorzystanie punktów. Bo po co mi kubek, czy smycz Ery?

#234950  autor: dechomenon
 22 lis 2007, 17:49
o zdziwił byś się..mam znajomych co grają we wszystkich konkursach i własnie wygrywają jakieś kubki, plecaki, szklanki itd...wiara ma manie różne...ja na razie mam punkty ale lichą ilość więc czekam aż sie uzbierają...

#234954  autor: waeren
 22 lis 2007, 17:59
grzybekxl pisze:PLUS wygrywa!
Tylko niestety w Plusie nie można wykorzystywać części punktów na obniżenie ceny telefonów, musisz mieć strasznie dużo żeby dobry fon dostać w PWA za punkty, a w Erze możesz zbijać cene punktami a resztę dopłacać gotówką i to jest ogromna zaleta. Ja żeby dostać w810i musiałem mieć 18 800 punktów, a uwierzcie nie jest łatwo uzbierać tyle w 3 lata (po tym okresie punkty przepadają), a w erze można połowę zapłacić punktami a resztę za kasę. A wymiana punktów na telefon to jedyna rozsądna możliwość bo reszta dostępnych nagród to przeważnie badziewie za parę groszy:) Więc nie zgodzę się że PLUS wygrywa :!:

szukałem i szukałem i znów wróciłem do abo Play.....nic lepszego dla mnie na razie nie wynaleziono:)

#234989  autor: mtx
 22 lis 2007, 19:44
Ja znam dobrze Profit i się sprawdza. Co jakiś czas fajne promocje (wymień punkty na kwiaty, bilety, wejściówki, nagrody), zniżki na fony i darmowe min i smsy.
To są podstawowe funkcje. Więc porównaj sobie, gdzie ile potrzeba punktów i jak szybko je masz szansę zebrać.
Nic nie wiemy o tym ile przekraczasz rachunek, ani jaki ani w jaki sposób.. ani co chcesz z tych programów wynieść.

#235038  autor: mikage1
 23 lis 2007, 04:05
Kazimierz55 pisze: A ja polecam Era Premia. Dlaczego? Przy przedłużeniu umowy i wyborze nowego aparatu jego cenę możemy "zbić" punktami Era Premia.
Taka mozliwosc jest jeszcze chyba w orange'owskim Proficie.

W Plusie nie slyszalem o takiej opcji, a uwazam, ze to najlepszy sposob na wykorzystanie punktów. Bo po co mi kubek, czy smycz Ery?
W Proficie oczywiście jest taka możliwość, korzystałem z niej już 3 razy

Poza tym zamiast na kubek czy smycz, można punkty wykorzystać na usługi - u wszystkich operatorów a co do tego które usługi są najkorzystniejsze - to już zalezy od potrzeb użytkownika, choć jeśli ktoś chce zużywać punkty "małymi porcjami", to najlepiej wypada chyba orange - przynajmniej jeśli chodzi o rozmowy:
- najtańszy "punktowo" pakiet na rozmowy:

- plus: 20 minut na 1 miesiąc lub 30 minut na 3 miesiące (po 10 minut w każdym miesiącu) - każdy z pakietów wart 1000 pkt (dla porównania z erą i orange przyjmijmy, że odpowiada to z grubsza - 500 pkt w tamtych sieciach, bo w plusie 1pln=2pkt, w pozostałych sieciach 1pln=1pkt)

- era: pakiet 30 minut za 700 pkt

- orange: pakiet na wszystko (jedna idea/twój plan/nowy twój plan) wartości 10 PLN (nieco ponad 13 minut rozmowy do wszystkich sieci) - 250 punktów (za 250 punktów są też inne pakiety - sms, transmisja danych, rozmowy z orange i stacjonarnymi - wtedy wychodzi więcej minut - możliwośc skorzystania z tych pakietów od planu taryfowego/posiadanych usług)

- oczywiście jeżeli ktoś chce dostać więcej minut od razu orange nie musi być wcale najlepszy, wszystko jednak zależy od tego, jakie kto ma potrzeby co do wykorzystania punktów (czy raz a dobrze czy może po trochu, ale często)