• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #120688  autor: Magdallena
 04 lis 2006, 15:41
W grudniu kończy mi się umowa w Erze. Dzwonili do mnie z BOA i zaproponowali standard czyli abonament za 40zł (w nim 80 minut do wszystkich i np SE K510i za 0,1zł, Motorola v3 za 99zł) lub abonament 60zł (w nim 120 do wszystkich i SE K750i za 99zł lub Nokia 6230i za 99zł ).Zależy mi także na którymś z w/w telefonów a najbardziej odpowiada mi abonament za 60zł i telefon Sony Ericsson K750i.

Dzwonię bardzo różnie (rachunki około 50zł przez polecenie zapłaty, ponad 4000 punktów era premia) ale generalnie potrzebuję mieć minuty do wszystkich sieci a nie do 1 wybranej.

Czy jest jakaś oferta (może być także w innej sieci) gdzie za podobne kwoty będę miała tyle minut do wszystkich sieci co w ofertach, które mi zaproponowano?

Czytałam forum i podobno jest możliwe nawet obniżenie rachunków odpowiednio 40zł do 36zł a 60zł do 54zł. Czy moglibyście mi napisać jakich konkretnie argumentów używaliście oprócz oczywiście stażu w sieci (mój 4 lata), regularnie opłacanych rachunków?
Kiedy najlepiej dzwonić do BOA? (podobno ci co mogą podejmować takie decyzje pracują w określonych godzinach)

Jak sprawuje się w rzeczywistości rozmawianie prze słuchawkę bluetooth-czy jakość rozmowy jest identyczna jak przez zestaw słuchawkowy lub normalnie przez telefon?

Pozdrawiam ludzi z forum i liczę na życzliwość oraz argumentację :)

#120883  autor: Andy
 04 lis 2006, 22:45
Przyłączam sie do prośby.
Również umowa kończy mi się za pare tygodni i staż również wynosi 4 lata. Interesuje mnie abo ze 120 minutami za 60zł, ale fajnie by bylo płacić jednak 54zł ;)

No więc, jak to osiągnąć? :)

#120938  autor: szejkspir
 05 lis 2006, 00:10
Nie jestem ekspertem w tych sprawach, ale tym co wiem podzielę się z wami :D
Chyba nie uda mi się odpowiedzieć na wszystie wasze pytania, ale na niektóre spróbuje. Może zacznę od tyłu :)
Jak sprawuje się w rzeczywistości rozmawianie prze słuchawkę bluetooth-czy jakość rozmowy jest identyczna jak przez zestaw słuchawkowy lub normalnie przez telefon?
Jestem szczęśliwym posiadaczem SE k750i, w zestawie dostałem zestaw słuchawkowy. Posiadam również słuchawkę Bluetooth (BT) model SE HBH-PV705, ale mniejsza o to. Jakość przy rozmawianiu przez BT jest taka sama jak przy zestawie sluchawkowym i przez telefon. Różnicy nie zauważyłem. Oczywiście słuchawka leży dokładnie przy uchu (centralnie na otworze słuchowym zewnętrznym :lol: ), zatem nie ma tego problemu czy dobrze ustawiliśmy sobie aparat przy uchu. Jest to duża wygoda, ręce są wolne. Jeśli chodzi o zasięg BT, to 3-4 metry od telefonu spokojnie bez żadnych zakłóceń można rozmawiać. Jeśli dalej (maksymalnie w dokumentacji podawany jest zasięg 10 m), zależy to od "przeszkód terenowych", np. ściana drastycznie pogarsza jakość, nawet przy niewielkiej odległości. Także przy większych odległościach, na oko >5m ważne jest by słuchawka i telefon się widziały, tzn. jeśli mamy słuchawkę w prawym uchu to lepiej by telefon leżał także po prawej, inaczej mogą wystąpić trzaski. Ale to tylko przy "większych" odległościach, jeśli telefon mamy przy sobie to nie ma żadnego problemu.
Magdallena pisze:Czy moglibyście mi napisać jakich konkretnie argumentów używaliście oprócz oczywiście stażu w sieci (mój 4 lata), regularnie opłacanych rachunków?
Kiedy najlepiej dzwonić do BOA? (podobno ci co mogą podejmować takie decyzje pracują w określonych godzinach)
Po pierwsze, jeśli chcesz wywalczyć coś więcej to u zwykłego konsultanta nic nie wskurasz (tylko to co podają na stronie). Powalczyć można u konsultanta do spraw utrzymania klienta, pracują chyba w dni powszednie do 17. Jak sama nazwa wskazuje, dostajesz się do nich, gdy chcesz rozwiązać umowę. I to chyba jest głównym argumentem. Jak zaznaczyłem, nie jestem biegły w tych sprawach, ale wydaje mi się, że specjalnych bonusów za staż i regularne płacenie rachunków nie dostaniesz. Sprawa negocjacji - była opisywana wielokrotnie na forum i tam myślę, że dostaniesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania. Na koniec dodam jeszcze, że nie jest to sprawa jednego telefonu do BOA, to może potrwać, wymaga cierpliwości, "umiejętności negocjacji i asertywności" :wink: .
Magdallena pisze:W grudniu kończy mi się umowa w Erze. Dzwonili do mnie z BOA i zaproponowali standard czyli abonament za 40zł (w nim 80 minut do wszystkich i np SE K510i za 0,1zł, Motorola v3 za 99zł) lub abonament 60zł (w nim 120 do wszystkich i SE K750i za 99zł lub Nokia 6230i za 99zł ).Zależy mi także na którymś z w/w telefonów a najbardziej odpowiada mi abonament za 60zł i telefon Sony Ericsson K750i.

Dzwonię bardzo różnie (rachunki około 50zł przez polecenie zapłaty, ponad 4000 punktów era premia) ale generalnie potrzebuję mieć minuty do wszystkich sieci a nie do 1 wybranej.

Czy jest jakaś oferta (może być także w innej sieci) gdzie za podobne kwoty będę miała tyle minut do wszystkich sieci co w ofertach, które mi zaproponowano?
Jeśli chodzi o inne oferty to subiektywnie powiem, że Era oferuje najwięcej za najmniejsze pieniądze biorąc pod uwagę również ceny telefonów. Za 3500 pkt Era Premia masz jeszcze 100zł zniżki, ale musisz to załątwić w salonie firmowym.
Plus GSM
40zł/60min V3 159zł, K750i 599zł, 6230i 399zł
55zł/90min V3 29zł, K750i 449zł, 6230i 249zł
dodatkowo w obu tych ofertach masz do wyboru dodatkowe minuty, szczegóły:
Plus GSM Rozmowy godzinami

Zatem masz porównanie, oferty Orange nawet nie podaję, pewnie ceny telefonów będą jeszcze wyższe a liczba minut jeszcze niższa :evil:

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to postaram się pomóc lub wskazać miejsca, gdzie mógłbyś znaleźć na nie odpowiedź :-) . Mam nadzieje, że przynajmniej w małym stopnie się przydałem :wink: .

#121571  autor: Magdallena
 06 lis 2006, 20:48
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź szczególnie dotyczącą słuchawki Bluetooth (oczywiście kliknęłam pomógł :D )
Z tymi argumentami to już nie wiem co myśleć jedni piszą, że w Erze największe znaczenie ma terminowe regulowanie należności i staż w sieci inni piszą inaczej :shock: a telefon do BOA zbliża się wielkimi krokami

#121580  autor: szejkspir
 06 lis 2006, 20:54
Dziękuję bardzo :-D Pierwszy plusik :D
Życzę pomyślnego załatwienia sprawy:)

#121588  autor: Magdallena
 06 lis 2006, 21:03
Jakbyś jeszcze mógł napisać jak sprawuje się SE K750i (jakość rozmów, sławny joy, podatność na zarysowania) czy łatwo i bezpłatnie można do tego telefonu wgrać nowe tapety, dzwonki? :)

#121596  autor: przemek910
 06 lis 2006, 21:32
Magdallena pisze:Jakbyś jeszcze mógł napisać jak sprawuje się SE K750i (jakość rozmów, sławny joy, podatność na zarysowania) czy łatwo i bezpłatnie można do tego telefonu wgrać nowe tapety, dzwonki? :)
Baa, nawet soft można samemu NIE TRACĄ gwarancji w domu wgrać. wszystko za sprawą kabelka dołączonego w zestawe. Sam K750i sprawuje się wyśmienicie :)

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

SE

#121632  autor: provocatorka
 07 lis 2006, 00:01
Nie wierz w plotki - SE jest bdb telefonem. Oczywiście zawsze może się trafić wadliwy egzemplarz ale to chyba każdej marki przecież...
Ja mam K750i i jest świetny. Bdb bateria, świetny aparat, super mp3 (fakt kartę trzeba sobie dokupić większą jeśli masz potrzeby), wszystko działa idealnie. Rozmowy normalne. Słynny joy działa przy normalnym użytkowaniu bez problemów. Oczywiście przyzwyczajenie się do SE wymaga troszkę czasu ale jest tego wart. Za te pieniążki nie ma lepszego telefonu.
Ja go mam i nie żałuję wyboru (oczywiście gdybym miała więcej pieniążków brałabym W810i - tylko ten odkryty aparat w nim nie podoba mi się).
Jeśli coś ma się zepsuć to i tak się zepsuje, w końcu jednak jest 24miesięczna gwarancja od tego...
Wszystko można sobie łatwo wgrać zatem wybór jest chyba oczywisty. Pozdrawiam :smt006

#121655  autor: Prometo
 07 lis 2006, 08:06
A ja mam następujące pytanie.
Czy aby dostać się do konsultanta od spraw utrzymania trzeba miesiąc przed końcem umowy napisać pismo o jej rozwiązanie?

#121659  autor: rafcyk
 07 lis 2006, 08:47
Napisze to co poprzednicy, z telefonu korzystam od 3miesięcy i nie mam z nim zadnych problemow. Swietny telefonow w swojej kategorii cenowej

Siemens C25 -> Nokia 3310 -> Nokia 6210 -> SE T630 -> Motorola V3 -> SE K750i -> Nokia 6131 -> Nokia 6300 -> Nokia E51 -> HTC Diamond -> Nokia E66 -> Samsung Galaxy I5800 -> HTC Wildfire -> Blackberry 9300 -> Nokia E6 -> Samsung Galaxy S2

#121704  autor: Bandi
 07 lis 2006, 15:01
Prometo: żeby dostać się do konsultanta wystarczy, że zadzwonić na ogólne BOA i poprosisz o rozmowę z konsultantem. Jak będą wybrzydzać i pytać po co to powiedz, że już rozmawiałeś z konsultantem od utrzymania i miałeś oddzwonić...

Możesz też powiedzieć, że dzwonisz w sprawie rozwiązania umowy.

#121797  autor: szejkspir
 07 lis 2006, 20:17
Magdallena pisze:Jakbyś jeszcze mógł napisać jak sprawuje się SE K750i (jakość rozmów, sławny joy, podatność na zarysowania) czy łatwo i bezpłatnie można do tego telefonu wgrać nowe tapety, dzwonki? :)
Już koledzy pomogli w tej sprawie, ale tez dorzucę swoje 3 grosze. Telefon mam od niecałego miesiąca. Bateria jak do tej pory trzyma całkiem nieźle - jeśli nie słuchasz muzyki to 5 dni myślę, że bez przeszkód. Tak na oko 2-3 godziny słuchania muzyki to 1 dzień czuwania mniej. Ale za to słucha się bardzo przyjemnie :D Fakt, jak już wspomniała provokatork trzeba się troszkę przyzwyczaić do SE. Poprzednio przez 1,5 roku miałem Siemensa CXT-70, i na początku doskwierał mi brak niektórych opcji w menu - chodzi tu o zupełne szczegóły, wiadomo każde oprogramowanie się czymś różni (tak jak Internet Explorer i Opera :-) ). Z pisaniem sms'ów też troszkę sprawa wygląda inaczej. Przyciski są ściśle upakowane, zwłaszcza klawisz 2, dodatkowo jeszcze podcięty, jest czasem trudno dostępny. Z pisaniem schodzi troszkę dłużej, mi przeszkadza przechodzenie z T9 do zwykłego trybu. W Siemensie wystarczyło przycisnąć # szybko 2X, a tutaj muszę przytrzymać *. Ale jak mówiłem, każde oprogramowanie się czymś różni. Nie kupowałem żadnych futerałów, telefon noszę w kieszeni, oczywiście staram się go pilnować, nie noszę z kluczami to i nic się nie porysowało. Za wyświetlaczem nie ma kurzu, ale widać, że zbiera się w dziurce od głośniczka ;-) Bardzo fajnie jest pomyślana obsługa odtwarzacza, można wyjść sobie do menu głównego nie przerywając grania i sterować umieszczonymi po bokach klawiszami :) Jeśli chodzi o wgrywanie nowego oprogramowania, to ze strony SE można pobrać program, który po podłączeniu telefonu sprawdzi czy jest nowsza wersja i zrobi to za nas! Jak się to sprawuję nie wiem, jeszcze nie próbowałem. A z tapetkami, muzyką itd. sprawa wygląda następująco. Na dołączonej płycie dorzucają jakieś oprogramowanie, ale jakoś nie przypadło mi do gustu. Podłączam telefon kabelkiem USB, pojawia mi się dysk wymienny w "Moim komputerze" i wrzucam tam co chcę :-D . Jeśli wolisz to mieć w pamięci wewnętrznej to z poziomu telefonu jest opcja "Przenieś do pamięci wewnętrznej" czy coś takiego i już :) No i w sumie nasuwa mi się wiele spostrzeżeń porównując z moim CXT-70. Na razie mam nadzieję, że na parę pytań Ci odpowiedziałem :D Jeśli jeszcze jakieś masz, to proszę bardzo :-)

#121828  autor: waeren
 07 lis 2006, 21:47
Ja wlasnie jestem posiadaczem w810 od 2 tygodni i musze zgodzic sie z przedmowcami, ze poprostu trzeba sie przyzwyczaic do kazdego nowego telefonu. Ja uzywalem przez 4 lata starej porzadnej N6310i i teraz tez ucze sie nowego menu i wogole nowego telefonu i niewazne ze jest to SE a nie nokia, bo mialem ogromny dylemat czy wziac SE w810 czy N6233 i powiem, ze niezaleznie od wyboru musialbym sie przyzwyczaic do calkiem nowego telefonu bo N6233 pomimo ze tez nokia rozni sie menu i szczegolami od 6310i, nie ma np. portfela ktorego uzywalem w 6310i. Bawilem sie N6233 i to tez zupelnie inny telefon niz N6310i pomimo ze tez nokia.
provocatorka pisze:Ja go mam i nie żałuję wyboru (oczywiście gdybym miała więcej pieniążków brałabym W810i - tylko ten odkryty aparat w nim nie podoba mi się).
pociesze Cie provocatorka, ze w810 to tylko lekko zmodyfikowany k750i z wieksza karta pamieci i funkcja walkman bo to w koncu seria W, ma taki sam aparat wiec zdjecia sa teoretycznie takie same. Ja bralem go za punkty 5Plus, ktore i tak tracily waznosc z koncem roku, wiec mam go mozna powiedziec gratis, bo punkty daja za rachunki a te i tak trzeba placic. Fakt mi tez bardziej podoba sie rozwiazanie aparatu z przyslona jak w k750i ale coz, na korzysc w810 przemawia brak joya, jest klawisz nawigacyjny, chociaz nie slyszalem o problemach z joyem w k750, bardziej w tych low endowych, jak k300, sie ostro sypaly.
Magdallena pisze:Jakbyś jeszcze mógł napisać jak sprawuje się SE K750i (jakość rozmów, sławny joy, podatność na zarysowania) czy łatwo i bezpłatnie można do tego telefonu wgrać nowe tapety, dzwonki?
Jezeli chodzi o podatnosc na zarysowania to powiem ze rozmawialem niedawno z dwoma uzytkownikami, jeden k750 drugi d750, i mowili zeby nie pchac ich do gumowych pokrowcow, jeszcze gorzej to podobno dziala niz wogole. Przyznam ze koles ma k750i bez pokrowca i po roku wyglada rewelacyjnie. Ja osobiscie tez jestem przeciwny pokrowcom bo w koncu telefon jest do uzywania a nie do zbytniego cackania sie z nim, dbam o swoj nie wrzucam do kieszeni z pieniedzmi lub kluczami ale napewno nie kupie pokrowca na moj w810. A jesli chodzi o bluetootha to nie powiem ze nie ma roznicy, jest napewno, ale nie ze jakas gorsza jakosc lub cos, poprostu musisz sprobowac i sama zobaczysz na czym polega ta roznica w rozmowie przez sluchawke blue, jest poprostu troszke inaczej. I jeszcze jedno rzeczywiscie w erze, chociaz osobiscie nie znosze tej sieci, ale chyba zadnej nie znosze:) jest najtaniej dostac telefon i oferta jaka podalas tez w innej jest na razie nie do dostania z telefonami w tych cenach.
Magdallena pisze:W grudniu kończy mi się umowa w Erze. Dzwonili do mnie z BOA i zaproponowali standard czyli abonament za 40zł (w nim 80 minut do wszystkich i np SE K510i za 0,1zł, Motorola v3 za 99zł) lub abonament 60zł (w nim 120 do wszystkich i SE K750i za 99zł lub Nokia 6230i za 99zł ).Zależy mi także na którymś z w/w telefonów a najbardziej odpowiada mi abonament za 60zł i telefon Sony Ericsson K750i.
A z tych telefonow to tylko k750i, ewentualnie V3 ale motka jak dla mnie jest zbyt szeroka i uboga w porownaniu z k750i. Nie dostaniesz w innej sieci za 60 PLN 120 min do wszystkich, pozdrawiam... (dodam ze nie jestem fanatykiem SE, dlugo korcilo mnie pozostac przy Nokii i wziac 6233, wiec uwazam ze moje oceny sa calkiem obiektywne)