• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #1180967  autor: Window
 09 paź 2024, 21:22
@Sql po prostu mówisz do pani że miałeś w Cross Mobile a spółka się nazywa tak CROSSMOBILE Sp. z o.o., gdybyś miał sam przenosić problem, dobrze że spółka się nazywa tak jak nazwa sieci a nie tak jak np. w Mobilnym Telegrosiku spółka nazywa Galena Sp. z o.o.
 #1182225  autor: kelcior
 04 lis 2024, 16:49
Hej będę do nich przenosić numer, tylko w Vectrze obecnie umowa kończy mi się 31 grudnia no więc wybrałem datę na przeniesienie numeru na 1 stycznia 2025, dostałem teraz umowę do akceptacji ale tam pisze że:
Opłaty zaczną być naliczane od momentu aktywacji konta. Pierwsza faktura obejmie kwotę proporcjonalną do końca miesiąca plus kolejny miesiąc.
Dobrze rozumiem że już będę musiał płacić mimo że numer będzie przeniesiony dopiero 1 Stycznia?
 #1182226  autor: KC-KARLOS
 04 lis 2024, 16:58
kelcior: opłaty powinny być naliczane gdy włączą Tobie główne usługi na przeniesionym numerze albo gdy otrzymałeś już od operatora numer tymczasowy. Jeśli by się okazało, że mają już numer tymczasowy i rozpoczną świadczenie usług, gdy jesteś jeszcze w Vectrze - to byś zapłacił 2 fakturki - chyba, że skorzystasz z promocji 2 mies. za darmo w Crossie.
Tak czy inaczej komunikat jest niezrozumiały i może wprowadzić w zakłopotanie klienta. Ja tej sieci nie kupuje. Nie rozumiem, czemu zrezygnowałeś z Vectry mobilnej?

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1182228  autor: kelcior
 04 lis 2024, 17:40
Miałem podpisaną umowę na 2 lata i byłem jeszcze na "starych" warunkach gdzie umowa pozwalała im podnieść opłaty dwukrotnie (klauzula inflacyjna) bez możliwości odstąpienia od umowy, co też uczynili (pierwsza podwyżka wleciała w pierwszym miesiącu świadczenia usług) także ja podziękuje za takiego operatora.
 #1182229  autor: KC-KARLOS
 04 lis 2024, 17:48
kelcior: miałeś pecha, bo podwyżka waloryzacyjna objęła umowy od września 2022 roku. Ja nadal mam 14,99 i jestem już na bezterminówce. Zawsze można przenieść numer na chwilę do innej sieci, a potem wrócić do Vectry, tym bardziej, że obecnie nie przewidują podwyżek w najbliższym czasie - a przy bezterminówce w ramach PKE mamy gwarantowane pierwsze pół roku bez zmiany cen. A Cross może to wkrótce wykorzystać i pogorszyć warunki promocyjne. Legalnie.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1182230  autor: kelcior
 04 lis 2024, 18:19
W Cross masz te 9,99 zł. gwarantowane na 12 miesięcy i 1 miesięczny okres wypowiedzenia, no i do tego te 2 darmowe miesiące. A do Vectry już się tak zraziłem że jak będzie za darmo to do nich nie wrócę.
 #1182231  autor: KC-KARLOS
 04 lis 2024, 18:23
kelcior: znam ofertę, ale wiele rzeczy mi tam nie pasuje - zawierasz tam umowę na własne ryzyko. Tym bardziej, że mają bardzo perfidną promocję "2 mies za 0". Poczytaj regulamin, mają karę dla tych, co zrezygnują już po miesiącu umowy. To już Plush Abo w promocji 3 miesięcy za 0 zł dla MNP takiego świństwa nie odstawia.

#1182325  autor: KC-KARLOS
 07 lis 2024, 10:41
Crossik wprowadził nową promocję z rozwiązaniami zerżniętymi z Plush Abo.
PLAN ROCKET kosztuje 34,99 zł/mc. Na starcie jest 100 GB transmisji + nielimitowane minuty/sms/mms + 8 GB w roamingu UE.
Po 6 miesiącach pakiet wzrasta do 200 GB, a po następnych 6 miesiącach będzie wpadać już 400 GB/mc. Po 12 miesiącach dodatkowo abonament wzrasta z 34,99 do 39,99/mc. Standardowa cena abonamentu to 49,99. Za terminową płatność w ciągu 7 dni od wystawienia FVAT dorzuca 10 GB (warunek 0 zł salda lub nadpłata). Po wyczerpaniu GB prędkość spada do 32 kbps. GB niewykorzystane przepadają.

Szczegóły akcji: https://www.crossmobile.pl/oferta/plan-rocket/
Brak regulaminu promocji co do zasilenia dodatkowych GB w promocji - jest tylko regulamin promocyjny planu > https://www.crossmobile.pl/wp-content/u ... -PROMO.pdf
Przenosząc numer z innej sieci - 2 miesiące za 0 zł > https://www.crossmobile.pl/wp-content/u ... meru-2.pdf
Standardowy cennik Pakietu ROCKET > https://www.crossmobile.pl/wp-content/u ... -PROMO.pdf

#1186798  autor: KC-KARLOS
 28 sty 2025, 13:10
koszalineo941268: bezczelne wprowadzanie w błąd.. "Doładowania" to zakup pakietu, który znosi lejek 32 kbps na określoną ilość GB do końca bieżącego okresu rozliczeniowego. Opłatę za "doładowanie" paczki danych w PL doliczają do najbliższej fakturki. To tyle.

#1188307  autor: Liwiusz
 24 lut 2025, 08:35
Od kilku dni nie działa internet (tak jakby był lejek). Wg infolinii nie ma żadnej blokady, zwalają na zapchaną sieć albo prace serwisowe. Przyciśnięci - robią jakieś zgłoszenie i trzeba czekać z odpowiedzią. Jak nic się nie stanie, trzeba będzie się pożegnać...
 #1188312  autor: KC-KARLOS
 24 lut 2025, 09:49
Liwiusz: typowe u MVNO'sów Plusa - brak możliwości własnych działań, tylko muszą liczyć na macierzystego operatora - tak jakby pomoc techniczna nie istniała.
Dobrze radzę, uciekaj i to szybko...

#1189985  autor: Piotrek79
 29 mar 2025, 13:07
Operator nie zapewnia poprawnej obsługi przeniesienia numeru który jest u dotychczasowego operatora na abonament. Mimo wskazania na wniosku daty przeniesienia uwzględniającej obowiązujący okres wypowiedzenia. CrossMobile i tak rozpoczyna proces przeniesienia u poprzedniego operatora dzień przez wskazaną datą tym samym nie zachowując okresu wypowiedzenia. Efektem jest, że po przeniesieniu i tak musimy dalej płacić u "starego" operatora. Ich BOK po zgłoszeniu problemu twierdzi że nie ma problemu bo przecież przenosząc numer dostajemy 2 miesiące gratis więc i tak nie płacimy podwójnie :)
 #1189986  autor: KC-KARLOS
 29 mar 2025, 13:19
Piotrek79: dzięki za istotne ostrzeżenie. Takie coś powinno się kwalifikować jako skarga do UKE (proces przenoszalności numeru) oraz UOKiK - wprowadzanie klientów w błąd + działanie operatora co do promocji "2 mies. gratis". Po łapach powinien dostać Plus, że pozwala wpuszczać do swojej sieci takie podmioty.

#1191850  autor: Piotrek79
 14 maja 2025, 08:55
Jako że miałem możliwość już trochę poużywania tego operatora to podzielę się kolejnymi uwagami:
- 5G działała dobrze i tam gdzie jest pokrycie zasięgu Plusa to nie ma się do czego przyczepić
- wifi calling - nie działało na początku (mimo kilku restartów telefonu), zgłosiłem do BOK żeby aktywowali, odpowiedzieli że nie mogą nic zrobić bo u wszystkich jest aktywne, natomiast po kolejnych około dwóch godzinach ku mojemu zdziwieniu wificalling zaczęło działać :)
- obsługa numeru przez panel www - w internetach piszą, że ma archaiczny interfejs, natomiast mnie to jakoś nie razi. Bardziej brakuje możliwości włączania/wyłączania jakichkolwiek usług bo generalnie ta strona posiada tylko dwie funkcje: możliwość podpięcia karty kredytowej do automatycznych płatności (nie testowałem jeszcze jak to działa) i możliwość śledzenia bilingu na bieżąco. To ostatnie to akurat jest fajne i wcale nie takie oczywiste u innych operatorów.
 #1191851  autor: KC-KARLOS
 14 maja 2025, 08:59
Piotrek79: w dużych sieciach (Orange, Play, T-Mobile i Plus [szczególnie w aplikacji "iPlus"]) też masz billing dostępny na bieżąco. U bezpośredniego konkurenta z tanim abonamentem (Vectra) też masz billing, ale za wykorzystany, poprzedni okres rozliczeniowy.
Więc Cross nie ma się czym chwalić - podstawowe usługi zapewnia to za nie będzie pobierać opłaty do fakturki.