• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #982557  autor: tytyt
 10 mar 2018, 16:50
Witam. Poszukuję oferty na kartę dla starszej osoby, wymagania są takie:
-na kartę (ew. przeniesienie nr na kartę)
-prosta obsługa (odpadają raczej wirtualni operatorzy, którzy nie mają punktów stacjonarnych)
-rozmowy i smsy do wszystkich sieci bez limitu
-internet co najmniej 10GB na miesiąc (z możliwością dokupienia, gdyby 10GB nie wystarczyło...)
-doładowanie co miesiąc jak najniżej, ale jak się nie da to i do 50zl może być

Co do zasięgu w P4 chyba najlepiej jest...

Ja znalazłem takie coś, może ktoś coś tańszego poleci?
1. Play ma za 25zł "UNLIMITED" wszystko, ale pakiet 6GB co jest mało na msc...a kolejny 6GB 20zł czyli razem 45zl na miesiąc...
2. T-Mobile 25zł 10GB - później też nie wiem jaka cena GB jest...
3. Orange - 25zł 15GB - później nie wiem ile dodatkowy pakiet internetu?
4. Plus - 25zl 15GB - poźniej każdy 1GB 10zł...

Coś może pominąłem?
 #982636  autor: tytyt
 10 mar 2018, 20:17
marcz123456 pisze:
Ja akurat preferuje tylko Playa ze względu na zasięg. Tego tam w sumie miałem nie pisać w temacie ;) Co do Playa - jest jeszcze ten plus, że osoba posiada już Playa i płaci te 25zł na miesiąc, tylko te 6GB znikają za szybko i średnio osoba kojarzy, że brakło, albo nie czyta wiadomości na czas, że pakiet się skończył i jedzie z konta głównego i potem mi mówi, że zjadło jej np. 5zł i nie może pisać SMS np. (bo brak środków - a nawet na bez limitu coś tam musi być) z tego co mi tłumaczyła.

Może jeszcze chwilę poczekam, bo widzę, że wszystkie sieci już mają 10-15GB w standardzie w tej cenie, tylko Play jeszcze nie odświeżył oferty... może warto poczekać miesiąc i dadzą te 10-15GB.

Jeszcze zerkałem na Plusha (z tego co wiem w salonie można starter zarejestrować i korzystać?) tam jest 10GB 25zł i jakby brakło to 5zł-5GB kosztuje. Jak można dokupywać (?) ciągle to oferta ciekawa. FB za free to też już jakieś oszczędności na pakiecie.

Dzięki
Gregrin pisze:
;)
Red Bull Mobile też ok wychodzi nawet na kartę - lepiej niż Play - "SIEMA NA KARTE PL" - 39zł i 25GB. Kwota większa, ale pakiet też.

W sumie przejrzałem trochę tego no i nie wiem czy poczekać na odświeżenie oferty Play - czy Plusha wziąć (niby zasięg Plus - powinno być ok chyba).

A2Mobile - uciążliwa rejestracja przy przenoszeniu numeru (kurier [chociaż... nowy nr żabka/rejestracja i działa, doładowania z Plusa]) - chociaż 20zł za wszystko i
0-5 GB - brak ograniczeń;
5-10 GB - prędkość max. 3 Mb/s
10-15 GB - prędkość max. 1 Mb/s
powyżej 15 GB - prędkość max. 512 kb/s

nie wiem jak to fruwa realnie powyżej tych 15GB - chociaż jest ponoć "reset lejka" za 5zł w
regulaminie.

Virgin mobile - 29zł 11GB i dodatkowo można 5zł - 5GB GigaNET - tylko nie wiem czy można zamówić go np. 2x w ciagu 30dni, nie mogę tego wyszukać.

Nju Mobile - 29zl za 10GB i ew. dodatkowo 9zł za 9GB.

Mnie osobiście nic nie sprawia problemu w przenoszeniach itp. ale to jest dla pewnej osoby, która słabo ogarnia te tematy i muszę ja zdecydować sumiennie... i dlatego pytam, może coś przeoczyłem.

Poza tym porównałem wszystko z tematów i stron operatorów i... teraz mam dylemat.
 #982638  autor: Gregrin
 10 mar 2018, 20:34
tytyt pisze:Może jeszcze chwilę poczekam, bo widzę, że wszystkie sieci już mają 10-15GB w standardzie w tej cenie, tylko Play jeszcze nie odświeżył oferty... może warto poczekać miesiąc i dadzą te 10-15GB.
Jest akurat oferta RBM która powinna ci podpasować za 30zl jest 20GB (10GB w pakiecie i 10GB za doładowanie) i pozostałości pewnie będą się kumulować http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 22&t=91906 Niedawno wystartowali ale powoli im to szlo wiec jeszcze nie ma ich w zestawieniu.

Dodatkowo jeśli będą przenosiny to chyba najlepiej do faktu ze względu na duży bonus. Później można swobodnie przenosić się miedzy Play-Fakt-RBM zwyczajnie zmieniając taryfy.
tytyt pisze:Red Bull Mobile też ok wychodzi nawet na kartę - lepiej niż Play - "SIEMA NA KARTE PL" - 39zł i 25GB. Kwota większa, ale pakiet też.
Dokładnie to 26GB ale jako połączenie dwóch pakietów i nie wiadomo czy będą cykliczne.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2018, 20:49 przez Gregrin, łącznie zmieniany 3 razy. Powód: dodany akapit, szczegoly tyryfy, odpowiedz na cytat
 #982648  autor: iphoneski
 10 mar 2018, 21:09
Tak jak pisał @Gregrin jeśli Chceż play to RBM za 30 zł i 20 gb i No limit, osoba zostanie w tej samej sieci, tylko taryfa inna. Do tego co jakiś czas są ciekawe promocje na gb, np teraz masz 18 gb na 3 miesiące - 6 gb co miesiąc.
Pierwszy raz spotykam się ze starszą osobą, która potrzebuje aż tyle Internetu :)
 #982656  autor: masseter
 10 mar 2018, 21:31
osoba posiada już Playa i płaci te 25zł na miesiąc, tylko te 6GB znikają za szybko i
Włącz "Internet w prezencie" przez aplikację Play24 (koniecznie przez aplikację) - do 16.05 będzie mieć dodatkowe 6 GB miesięcznie za darmo.
 #982658  autor: iphoneski
 10 mar 2018, 21:44
masseter pisze:
osoba posiada już Playa i płaci te 25zł na miesiąc, tylko te 6GB znikają za szybko i
Włącz "Internet w prezencie" przez aplikację Play24 (koniecznie przez aplikację) - do 16.05 będzie mieć dodatkowe 6 GB miesięcznie za darmo.
Ale tylko do maja, lepiej przejść do RBM i 20 gb, tam też jest opcja z gb do maja.
 #982663  autor: masseter
 10 mar 2018, 22:02
iphoneski pisze:
masseter pisze: Włącz "Internet w prezencie" przez aplikację Play24 (koniecznie przez aplikację) - do 16.05 będzie mieć dodatkowe 6 GB miesięcznie za darmo.
Ale tylko do maja, lepiej przejść do RBM i 20 gb, tam też jest opcja z gb do maja.
Można i tak, ale pozostając przez te 2 miesiące w dotychczasowej taryfie, wyjdzie 10 zł taniej. Skoro wystarczy 10 GB, to po co przepłacać?
 #982664  autor: iphoneski
 10 mar 2018, 22:04
masseter pisze:
iphoneski pisze:
masseter pisze: Włącz "Internet w prezencie" przez aplikację Play24 (koniecznie przez aplikację) - do 16.05 będzie mieć dodatkowe 6 GB miesięcznie za darmo.
Można i tak, ale pozostając przez te 2 miesiące w dotychczasowej taryfie, wyjdzie 10 zł taniej. Skoro wystarczy 10 GB, to po co przepłacać?
A po to, że wtedy te 20 gb bedą zostawały i się sumowały i bedą na potem :)
 #982668  autor: iphoneski
 10 mar 2018, 22:18
masseter pisze:Na razie może lepiej się wstrzymać z przejściem do RBM, w tych nowych taryfach jeszcze nie wszystko działa jak należy.
Z tego co czytałem to same taryfy działają, problemy są tylko z przejściem na nie, ale i z tym już chyba się uporali.
 #982674  autor: tytyt
 10 mar 2018, 22:54
Ta nowa "energetyczna oferta na kartę" jest w porządku, tylko wychodzi najmniej 39zł - 25GB/30dni + SMS/Rozm za 19zł/30dni. Można dokupić drugi pakiet jak braknie 25GB - taki sam albo ten za 30zł 50GB (pytałem konsultanta - mają być cykliczne i łączone).

A mówisz też o tej 20GB (10GB+bonus10GB) tylko pytanie czy na zawsze, czy to tymczasowa promocja. Wychodzi 25zł za 10GB, gdyby 20GB brakło.

A przenosić PLAY-FAKT-RBM to już ta osoba nie ogarnie, a chce coś prostego co sobie sama aktywuje. Chodzi o jakąś stałą, prostą ofertę. Korzysta z internetu na telefonie dużo no i co zrobić. Może nawet nie stara, tylko trochę średnio ten temat ogarnia i chce internet na telefonie a pakietu ciągle brakuje, ale nie o tym temat ;) I w takie aplikacje w telefonie czy konta na Play24 też się nie bawi. Jedynie mogę założyć, coś tam aktywować i tyle. Więc muszę wybrać coś dobrego;)

I ogólnie też chodzi, że gdyby brakło np. te 15GB to, żeby można było później domówić np jakiś tam pakiet 5GB za 5zł itp.

A Orange 25zł 50GB odpada, bo trzeba mieć roczny staż minimum w Orange i przejść z taryfy Orange Go/POP itp. na Orange Free i dopiero jest pięknie...
 #982675  autor: marcin19883
 10 mar 2018, 23:10
Co ty gadasz? Jaki znowu staż w Orange? Przechodzisz z innej sieci do Orange 35GB przeniesienie + 15GB z doładowania równa się 50GB.
 #982676  autor: jarekt
 10 mar 2018, 23:20
Podam Wam tutaj jak jest w tych 2 nowych taryfach SieMa (rbmSM i rbmSMpl), bo trochę źle liczycie.

1. rbmSM

Nolimit rozmów i SMSów + 22GB za 30zł miesięcznie (cykliczny - raz włączamy i zapominamy).

22GB to suma 10GB z pakietu nolimit i 12GB jako część z Bonusu 20GB za doładowanie 50zł.
Bo ładujemy 50zł co 50dni (aby mieć kasę 30zł co 30dni na cykliczny). Dostajemy więc 20GB co 50dni czyli 12GB na 30dni (20/50=12/30).
GB wszystkie lub część (w ramach danej kategorii GB) będą się sumowały.

Tak naprawdę za doładowanie 50zł ten Bonus 20GB jest ważny 100dni ale to raczej nieistotne, bo i tak ładujemy co 50dni (bardziej mi chodziło o podanie ile średnio na 30dni przypada tych GB).

2. rbmSMpl

a) Nolimit rozmów i SMSów + 16GB + RWK za 29zł miesięcznie (cykliczny - raz włączamy i zapominamy).

16GB/29zł to suma 1GB/19zł z pakietu nolimit i pakietu 15GB/10zł (brak na razie regulaminu).
Ładujemy w zasadzie 29zł co 30dni (bo więcej nie potrzeba).

b) Nolimit rozmów i SMSów + 26GB + RWK za 39zł miesięcznie (cykliczny - raz włączamy i zapominamy).

26GB/39zł to suma 1GB/19zł z pakietu nolimit i pakietu 25GB/20zł.
Ładujemy w zasadzie 39zł co 30dni (bo więcej nie potrzeba).

Taryfy trochę się różnią i mają swoje plusy i minusy ale najważniejsze, że można w razie czego po prostu zmienić taryfę na inną (RBM, Play czy Fakt).
Ostatnio zmieniony 11 mar 2018, 00:09 przez jarekt, łącznie zmieniany 1 raz.
 #982678  autor: Gregrin
 10 mar 2018, 23:59
tytyt pisze:A mówisz też o tej 20GB (10GB+bonus10GB) tylko pytanie czy na zawsze, czy to tymczasowa promocja. Wychodzi 25zł za 10GB, gdyby 20GB brakło.
To normalnie wprowadzona oferta.
tytyt pisze:A Orange 25zł 50GB odpada, bo trzeba mieć roczny staż minimum w Orange i przejść z taryfy Orange Go/POP itp. na Orange Free i dopiero jest pięknie...
Nie wiem skąd tak wszystko mieszasz. Jeśli siec orange ci pasuje (bo chyba było coś ze preferowany jest play) to jest to chyba najlepsza oferta pod względem ilości internetu.
Po przeniesieniu pakiet za 25zl czyli nolimit (bez MMS) i 35GB (+ 15GB za doładowanie) wiec w sumie jest 50GB i jest to dedykowana oferta dla przenoszących numer z innej sieci. Numer można przenieść w salonie lub online i papiery przywiezie kurier.
 #982679  autor: tytyt
 11 mar 2018, 00:08
marcin19883 pisze:Co ty gadasz? Jaki znowu staż w Orange? Przechodzisz z innej sieci do Orange Obrazek 35GB przeniesienie + 15GB z doładowania równa się 50GB.
No faktycznie, pomyliłem z inną ofertą w Orange ;) W sumie było by. No LIMIT + 35GB + 15GB z doładowania czyli 30zł na miesiąc i 5zł zostaje.
jarekt pisze:
W zasadzie to taryfy dużo się nie różnią dla mnie... Tu i tu nolimit roz/sms i internet 25GB - 39zł / rok. Albo 10GB+bonus10GB=30zł - miesięcznie.30dni.

Ogólnie to rozumiem tak:
rbmSM - NO LIMIT + 20GB (10GB w taryfie + 10GB bonus = 30zł na 30dni) co miesiąc.
rbmSMpl - NO LIMIT Roz/SMS 19zł + 25GB za 20zł na 30dni lub 50GB za 30zł na 30dni. 39zł co miesiąc.

I ta pierwsza chyba wezme 30zł -> 20GB -> 30dni [w razie czego doładowanie 25zł i bonus 10GB).
Mam nadzieję, że BONUS to oferta, nie promocja... Nawet można doładować za 60zł -> i na dwa miesiące jest po 30zł na pakiet + bonus 20GB na 100dni, czyli średnio 10GB na miesiąc.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2018, 00:19 przez tytyt, łącznie zmieniany 1 raz.