• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #924681  autor: bolek2004
 08 maja 2017, 09:38
Chciałem kupić starter innej sieci niż play, zarejestrować go i przenieść właśnie do play. W której sieci rejestracja będzie najszybciej tak żeby można było złożyć wniosek o przeniesienie?
Z tego co pamiętam w T trwa to kilka dni bo te dane do centrali wysyłają.
Jak sytuacja wygląda w Plusie i Orange?
 #924684  autor: jarekt
 08 maja 2017, 09:53
Rejestrowałem kilka numerów T-Mobile i Orange on-line przez bank ING i po 3-4 minutach numer numer można było już aktywować więc również i przenieść (nie jest możliwe aby centrala nie miała danych skoro umożliwiła aktywację startera).
Ale to się może zmieniać w czasie.
Numer zarejestrowany w "kiosku" czy na poczcie (akurat w tym przypadku Play ale podejrzewam, że te systemy tak samo szybko współpracują z innymi operatorami, ale tego na 100% oczywiście nie jestem pewny) również po kilku minutach był już zarejestrowany bo możliwa była jego aktywacja.
Ale możesz mieć pecha (jak to w życiu i u opów bywa) i numer zarejestrowany w salonie własnym operatora zarejestruje się z jakichś powodów dopiero po 24 godzinach (znam przypadki) czy nawet jeszcze później ale to chyba się coraz rzadziej zdarza.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2017, 09:55 przez jarekt, łącznie zmieniany 1 raz.
 #924686  autor: jarekt
 08 maja 2017, 09:59
Wydaje mi się, że ważniejsze będzie pytanie "który operator stosując różne dziwne sztuczki robi najbardziej pod górkę klientowi, który chce od niego odejść".
I tu bym wymienił kolejno (od najbardziej do najmniej problematycznego pod tym względem): Plus, T-Mobile, Orange.
 #924689  autor: vh
 08 maja 2017, 10:05
Rejestrowałem kartę VM w Inmedio (salonik prasowy w galerii) i trwało to dosłownie minutę – podałem ramkę po karcie i dowód, pani wklepała dane, oddała i mówi: – Już zarejestrowany.

T10s, OT-311, 1650, X501, P780, GT-C3322, E560, 3S, 4X, G7 Power, X7b
 #924690  autor: bolek2004
 08 maja 2017, 10:10
Wiem że ustawa prawo telekomunikacyjne się zmieniła i wymagane jest tylko imię, nazwisko i pesel. Pytanie tylko takie czy przy przeniesieniu nie żądają dodatkowych danych typu adres zamieszkania itd.? I czy w przypadku rejestracji w kiosku, nie będą robić problemów z przeniesieniem bo na przykład brakuje adresu zamieszkania?
Bo jeśli tak by było to rejestracja w kiosku nic nie daje.
Nie jestem pewien tego czy rejestracja w celu aktywacji obojętnie jaką metodą jest równoważna możliwości przeniesienia numeru.
 #924692  autor: jarekt
 08 maja 2017, 10:15
Proponuję następującą procedurę/eksperyment:
- zaopatrujemy się w 3 darmowe startery W3 (Plus, T-Mobile, Orange);
- rejestrujemy wszystkie 3 w najdogodniejszym względem naszego miejsca zamieszkania (lub pracy) miejscu czyli na poczcie, kiosku, itp. lub on-line przez bank jeśli mamy taką możliwość (ING, Millennium) - nie rejestrujemy w salonach!;
- od razu udajemy się do salonu Play i od razu po drodze aktywujemy wszystkie 3 startery;
- zlecamy przeniesienie wszystkich 3 numerów z terminem na następny dzień;
- kolejnego dnia (lub jeszcze następnego) wiemy już wszystko o szybkim przenoszeniu z W3 do Play :).

Na każdym etapie (szczególnie w salonie Play) podkreślamy, że tylko nasze Imię, Nazwisko i PESEL są podane w systemach opów i nie ma innych danych bo ustawa ich nie wymaga.
Nie dawałbym też w salonie Play dowodu do ręki (tylko okazał) aby nadgorliwy konsultant nie wprowadził z "przyzwyczajenia" więcej danych (adres jeśli jest i serię) bo potem to się długo odkręca no i może uniemożliwić przeniesienie (Plus szczególnie będzie robił problemy).

Ale jeśli w salonie Play się uprą na ten adres albo z rozpędu go wpiszą do systemu, to eksperyment kontynuujemy (mówimy konsultantowi z uśmiechem "Proszę sobie wpisać ten adres, nie ma to dla mnie absolutnie żadnego znaczenia")!

Następnym razem (za tydzień, miesiąc , rok) wiemy już jak to wszystko u opów działa.

Osobę, która pierwsza przeprowadzi taki eksperyment proszę o raport w tym wątku :)
 #924698  autor: vh
 08 maja 2017, 10:49
bolek2004 pisze:Nie jestem pewien tego czy rejestracja w celu aktywacji obojętnie jaką metodą jest równoważna możliwości przeniesienia numeru.
Plus stwarza problemy przy przenoszeniu, więc wybierz inny starter.

T10s, OT-311, 1650, X501, P780, GT-C3322, E560, 3S, 4X, G7 Power, X7b
 #926568  autor: bolek2004
 18 maja 2017, 11:11
Pytałem w salonach W3 i sprawa wygląda tak:
Plus - jakaś dziwna procedura, dodatkowe dane, rejestracja koło 7 dni, pisałem o tej "procedurze" w innym wątku: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 68#p926039
W T i Orange stwierdzono że od razu po rejestracji można numer przenosić. Z tego co zrozumiałem to nie potrzeba dodatkowych danych.
Być może w przyszłym tygodniu będę przenosił to coś więcej napiszę odnośnie dodatkowych danych i przeniesienia.
 #926578  autor: pablo82
 18 maja 2017, 12:15
Próbowałem od tygodnia przenieść nr z Nju Mobile a także z Orange na kartę do Redbulla 7MNP i dopiero w salonie Play mi powiedziano, że z sieci T-mobile bez problemu przeniosę zarejestrowany nr na kartę do Play lub RBM. Tak też uczyniłem. Kupiłem startówkę T-mobile za 5 zł i zarejestrowałem ją w 5 minut w pobliskim salonie T-mobile, po czym udałem się do Play i złożyłem wniosek o przeniesienie nr. Wszystko zajeło mi jeden dzień roboczy. Natomiast z Orange i Nju bujałem się przez tydzień i nic z przenosin nie wyszło. Potwierdzam też zdanie kolegów tu z forum, że jednak najbardziej problematyczny i czasochłonny jest proces przenoszenia z Plusa do Play. Mój sąsiad tak próbował przenieść nr zarejestrowany z Plusa na kartę do Play i też kupił nowy starter z T-mobile, bo nie chciał tracić czasu i nerwów na przenosiny nr do Play na kartę.
 #926599  autor: honorr
 18 maja 2017, 13:39
Dziwie się, że miałeś problem z przeniesieniem numeru Orange na kartę. Przenosiłem w styczniu jeden numer, a teraz w maju drugi. Jeden i drugi był już aktywny w RBM tuż po północy następnej doby. Przeniesienie zajęło od kilku do kilkunastu godzin.
 #926606  autor: pablo82
 18 maja 2017, 14:00
Poważnie w Orange i Nju nie chciano "oddać" mojego zarejestrowanego nr telefonu, bym mógł go przenieść do sieci Play. Pięciokrotnie ponawiałem wniosek o przeniesienie nr. Dzwoniłem na infolinię, w salonie Orange też nie wiedzieli dlaczego nie mogę przenieść mojego nowego zarejestrowanego nr z ich sieci do Play. Moje dane do rejestracji się zgadzały. W końcu ich olałem. Karta z Orange poszła do kosza i spróbowałem przenosin z T-mobile i u nich problemów nie było. Być może to był odosobniony przypadek z moją kartą w Orange. Nawet ją do Nju przenosiłem i nic to nie dało. Trudno miałem być może pecha. Aż tak mi na numerze tel nie zależało. Ważne, że w końcu mam taryfę RBM7 MNP i z niej zmigruję do RBM 5 by mieć DIL.
 #926687  autor: pablo82
 18 maja 2017, 20:32
bolek2004 oprócz danych: imię, nazwisko i Pesel spisali też serię i nr mojego dowodu osobistego i to wszystko. Cała rejestracja nr trwała niecałe 5 minut. Nawet w T-mobile myślałem, że będą mnie w salonie namawiać na abonament, a tu nic :D Pani w salonie wpisała moje dane w system T-mobile i już miałem zarejestrowany nr na kartę.
 #926703  autor: 24bis24
 18 maja 2017, 21:24
jarekt pisze:
pablo82 pisze:spisali też serię i nr mojego dowodu osobistego
Ale to jest nielegalne! Dlatego właśnie pisałem aby nie rejestrować w salonach opów bo oni mają prawo w pupie.
wystarczy imie, nazwisko , pesel ale i tak przy przenosinach będą chcieli numer dowodu oraz adresu zameldowania jeśli jest w dowodzie. Inaczej nie przeniosą numeru.
Dobrze od razu ustalić hasło dla numeru przenoszonego.

ZM we Freshu Darmowe rozmowy i SMSy w Play