• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #913951  autor: xander21
 03 mar 2017, 14:30
Witam. Z racji, że dziwnym trafem dostaje smsy reklamowe z firmy Mobiltek na dwóch różnych numerach, które były czyste przed i myslałem, że po również. Okazuje się, że numery przeniesione dziwnym trafem dostają z tej firmy spam smsowy. Nie jestem odosobniony. Więcej ludzi ma tak samo. Sądze, że gdzieś jest wyciek danych w systemie do obsługi przeniesień. Obojętnie jaki operator, to nie ma znaczenia. Zapraszam do rozmowy, komu tez nagle przychodzą dziwne smsy, pomimo wyłączenia zgód marketingowych podczas przeniesienia. :-)
 #913990  autor: areksz
 03 mar 2017, 19:25
Czy jest to ta firma od czarodziejek i wróżbitów spamu sms z Krakowa?
To zgłaszałem ich do UKE , GIODO, UOKIK .
Najbardziej polecam Federację Konsumentów (http://www.federacja-konsumentow.org.pl) realne działanie a nie pisanie bzdur:
Co do zgłoszeń reklamacyjnych stosujecie ten przepis by nie zbywali wam głodnymi kawałkami "W pańskiej sytuacji zastosowanie będą miały przepisy ustawa z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. 2016, poz. 1489 z późn. zm.). Na podstawie art. 172 cytowanej ustawy Zakazane jest używanie telekomunikacyjnych urządzeń końcowych i automatycznych systemów wywołujących dla celów marketingu bezpośredniego, chyba że abonent lub użytkownik końcowy uprzednio wyraził na to zgodę. W związku z powyższym, należałoby napisać oświadczenie do adresata smsów w tym przypadku jak rozumiem operatora, że nie wyraża Pan zgody na otrzymywanie smsów zgodnie z art. 172 Ustawy „Prawo telekomunikacyjne”"
Pragnę również zauważyć, że przesyłanie niezamówionej informacji handlowej jest wykroczeniem zdefiniowanym w art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną (tekst jedn. Dz. U. 2016, poz. 1030 ze zm.), i zagrożone jest karą grzywny. Może Pan złożyć w związku z tym na Policji wniosek o ściganie wykroczenia. Ma Pan również możliwość złożenia skargi do Prezesa UKE na podstawie art. 209 ust. 1 Pkt.25 ustawy Prawo telekomunikacyjne.
 #914013  autor: Remington
 03 mar 2017, 21:15
Proponuję z grubszej rury, czyli właśnie na Policję. Nie było zgody na otrzymywanie spamu, więc jest wykroczenie. Oczywiście owe firmy spękają i przestaną Ci ten spam wysyłać. Tobie jako pokrzywdzonemu będzie przysługiwać dostęp do akt i wtedy dowiesz się skąd mieli numer.
 #914018  autor: areksz
 03 mar 2017, 21:29
mi już nie spamują :P
Orange też siedzi cicho z super ofertami i 10 minut za doładowanie, co też oznaczyłem jako spam.
Mam zastrzeżone dane na wszystkich numerach .
 #914025  autor: xander21
 03 mar 2017, 23:13
Mnie bardziej ciekawi, kto im dał dostęp do bazy danych. Przecież tak nie można. Nie wierze, że akurat losowo sobie przez komputer losowali numery. Mam dwa różne numery w Orange i Play. Od lat czyste, aż tu nagle mobiltek, dosłownie kilka dni po przeniesieniu :( Chyba, że Operatorzy współpracują z tą firmą. I to oni pomimo braku zgód i tak wysłali sms reklamowy.
 #914058  autor: Maks SIM
 04 mar 2017, 11:02
Xander21
mógłbyś napisać więcej danych:
- numer z którego przychodzą te smsy
- może numer, z którego wykonywane są jakieś połączenia marketingowe
- czy kiedykolwiek kontaktowałeś się z moblitekiem podając jakiekolwiek dane ?
- maze ta sytuacja ma miejsce tylko po przeniesieniu do PLAy, Virgin ?

Napisz te informacje,
to znajdziemy adres tego dręczyciela razem z nazwiskiem,
powiązaniami i mapką google, gdzie ten szubrawiec stacjonuje.

Jeżeli masz w sobie silę walki to powinieneś jednak sprawę zgłosić na POLICJE,
przedstawiając oczywiście maksymalna ilość danych o tym szubrawcy
(adres firmy, nazwisko, linki z internetu opisujące masowe naruszanie dóbr osobistych użytkowników telefonii, ze wskazaniem na nielegalne posiadanie i przetwarzanie danych )

Informacja: nieobecny na forum do 31.12. - z powodu Świąt Bożego Narodzenia
:) / Szczęśliwego Nowego Roku
 #914068  autor: xander21
 04 mar 2017, 11:39
Niestety smsy dawno skasowałem, czego nie powinienem zrobić. Przypomniało mi się o tym spamie i założyłem temat. Niech inni wiedzą, co się wyrabia bez zgody abonenta. Wspominałem już o tym tu na forum w dziele fakt mobile problemy. Chodzi o nr 7311. Ja nie gram i nigdy się nie bawiłem w konkursy. Dbam o moje numery, więc nigdzie nie mam ich udostępnione
 #914234  autor: areksz
 05 mar 2017, 12:00
a może to kurierzy?
kiedyś list po podpisaniu był wkładany do lokowanej koperty teraz po rozerwaniu luzem idzie do samochodu z kurierem np.DPD.
Czemu np.Orange nie dodaje bezpiecznej koperty zwrotnej zamykanej przy kurierze?
 #914235  autor: Kryniczanin
 05 mar 2017, 12:05
Okazuje się, że numery przeniesione dziwnym trafem dostają z tej firmy spam smsowy.
Skąd dokąd nr był przenoszony bo to jest bardzo ważne!
 #914244  autor: Kryniczanin
 05 mar 2017, 14:09
Z jakiej sieci? Jak z Play to w Play mogła być aktywna usługa spam stop blokująca wszystkie sms przychodzące z nr extra.
 #914250  autor: tytoos
 05 mar 2017, 14:51
Od przeniesienia z NJU do Premium Mobile jestem atakowany SMS-ami od MMC Sp. z o.o. i tego ich wróża Macieja z numerów: 7357, 74747, 92533, 73004, 74905, 91929, 73837, 72905, 73117, 77130.
Pierwszy kontakt z PM w sprawie przeniesienia miałem 21.11.2016, tydzień później zaczęły się SMS-y. Przeniesienie nr 6.12.2016.
Przy czym nie podejrzewam tutaj PM, bo przed 21.11 też miałem jakieś esy z głupotami (dosłownie ze 2 sztuki) więc to raczej mi wygląda na NJU albo... Paczkomaty. Sporo zamawiałem w tamtym czasie z dostawą do paczkomatu właśnie i tu też bym nie został obojętny ;-)

Pozostaje pytanie: GIODO czy policja? Kto skuteczniej sprawdzi sprawcę przekazania danych?
Jak złożę skargę do GIODO i gdy uznają, że doszło do naruszenia to sprawa trafi na policję. W ten sposób uniknąłbym jęków rozpaczy podoficera dyżurnego w komisariacie... Jak myślicie? :)
 #914275  autor: kozien70
 05 mar 2017, 17:56
tytoos pisze: Sporo zamawiałem w tamtym czasie z dostawą do paczkomatu właśnie i tu też bym nie został obojętny ;-)
Może któryś z nieuczciwych sklepów/sprzedawców handluje numerami telefonicznymi klientów. Weź to również pod uwagę.
 #914465  autor: Gregrin
 06 mar 2017, 21:17
W sobotę zmieniałem znajomej taryfę (skakałem kodami po taryfach play) i ostatecznie wylądowałem w fakt. Dziś dostała smsa z numeru 7311 :/
W p24 widzę ze wszystkie blokady premium ma aktywne (wiec przy zmianie taryfy się chyba nic nie wyłączyło) ale dla pewności wyślę sms na stop spam i zobaczę czy sms'y będą dalej przychodzić.
 #914515  autor: areksz
 07 mar 2017, 10:05
mobitek ul.Gazowa 16
31-060 Kraków
tel 124466901
numery z których spamują :
71309, 72309,73150 wyłącznie tego na ich stronie nic nie daje.
Kontakt z Orange też nie zatrzymuje spamu.
U mnie ustało to jak numer przeniosłem do Plusa i tam zablokowałem spam.
Jak już pisałem bezpłatną pomoc udziela Federacja Konsumentów.
Link jest we wcześniejszym poście.
 #914553  autor: Remington
 07 mar 2017, 12:51
marcin19883 pisze:U playa jest blokowanie a w t-mobile to samo i nie ma stop spam?
Jakie "to samo"? Play to Play, a TM to TM. W Play jest stop spam i tylko u niego (w Fakcie, RBM i działających na nim MVNO).
 #914554  autor: marcin19883
 07 mar 2017, 12:54
Remington pisze:
marcin19883 pisze:U playa jest blokowanie a w t-mobile to samo i nie ma stop spam?
Jakie "to samo"? Play to Play, a TM to TM. W Play jest stop spam i tylko u niego (w Fakcie, RBM i działających na nim MVNO).
Chodziło mi, że przeniesiony numer do t-mobile też dostał spam smsowy. I w t-mobile nie ma blokady spamu?
 #914558  autor: vh
 07 mar 2017, 13:05
Do mnie wydzwaniają chińskie garnki Philipiak, a ostatnio dzwonił nawet jakiś pseudoinstytut medyczny Marmed. Też nie mam pojęcia wiem, skąd wzięli mój numer. Nigdzie go nie przenosiłem, nie rejestrowałem itp. Numer w Play.

Prawo w Polsce to fikcja. Powinno być tak, że zgłaszam na policję i dzwoniący/nadawca dostaje np. 500 zł kary. Ewentualne odwołanie powinno być możliwe dopiero po jej opłaceniu.
Ostatnio zmieniony 07 mar 2017, 13:14 przez vh, łącznie zmieniany 4 razy.

T10s, OT-311, 1650, X501, P780, GT-C3322, E560, 3S, 4X, G7 Power, X7b