• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #895254  autor: liquide
 12 lis 2016, 21:54
Cześć.

Na fali promocji związanych z rejestracją karty chciałabym przenieść swój numer do innego operatora. Teraz jestem w Orange, używam pakietów na rozmowy i smsy i płacę 30zł/mc. Tylko że wydaje mi się, że mało używam tego telefonu i chciałabym znaleźć coś tańszego.

Przeanalizowałam bilingi z ostatnich miesięcy i:
- piszę do 500 smsów miesięcznie (różne sieci, ale najwięcej do jednego numeru w Play),
- dzwonię ok. 3h miesięcznie do jednego numeru w TMobile i ok. 1h/mc do jednego numeru w Play,
- w przyszłości chciałabym korzystać także z internetu (teraz mam drugą kartę - kupuję pakiet 3GB w Aero2 i nie wykorzystuję go w pełni).

Interesuje mnie oferta na kartę.

Z góry dziękuję za pomysły.
 #895257  autor: -Gosc-
 12 lis 2016, 22:26
Zostać w Orange, włączyć taryfę OFNK, zdaje się że tam jest jakiś no limit za 25zł tylko jak to w Orange jest zamotane, trzeba się zalogować na konto i w tym gąszczu poszukać.
 #895261  autor: jarekt
 12 lis 2016, 23:17
Na początek (na najbliższe minimum 4-5 miesięcy) bezkonkurencyjne będzie przeniesienie do Play z kilku powodów:

- za przeniesienie - po aktywacji startera np. kodem *101# i po wpisaniu kodu *111*300*1# - dostaniesz 204zł ważne 60 dni, które możesz w nieskończoność przedłużać o kolejne miesiące np. pakietem "10za5" i/lub np. promocyjnym doładowaniem przez FB (koszt utrzymania tych promocyjnych złotówek to 2,5zł miesięcznie począwszy od 3 miesiąca). Wystarczy Ci to na około 4 miesiące rozmów do wszystkich;

- Stan Darmowy czyli darmowe rozmowy i SMSy w sieci Play/RedBull/Virgin/FaktM i kilku mniejszych działających na sieci Play (darmowość jest bezwarunkowa);

- za przeniesienie dostaniesz również 20GB ważne 60 dni, które również możesz w nieskończoność przedłużać o kolejne miesiące na kilka sposobów (np. pakietem cyklicznym za 5zł, albo jak jest promocja - tak jak teraz - kodem z nakrętek fanty/sprite/coli - na Allegro są od 5 do 50gr za sztukę albo samemu można kupić napój - promocja jest co roku i trwa kilka miesięcy, praktycznie pół roku);

- za przeniesienie dostaniesz również Rok Ważności Konta głównego (na koncie głównym jest 1zł);

- łatwość migracji do innych korzystniejszych w danym momencie (np. po 4 miesiącach) i dla Ciebie taryf Play/RBM/Fakt z zachowaniem środków na koncie głównym i prawie zawsze z zachowaniem złotówek promocyjnych;

- bardzo łatwe zarządzanie numerem (lub wieloma numerami) w Play24;

- zasięg 4 sieci (te 20GB również działa na wszystkich 4 sieciach) więc można spokojnie potestować i rozmowy i net i nawet na sztywno ustawić jakiegoś operatora.

Przez 60 dni koszt 0zł, potem 2,50zł miesięcznie (utrzymanie złotówek + 10zł bonusu) i/lub/ewentualnie 5zł za utrzymanie tych 20GB (+ 600Mb) do momentu aż wykorzystasz złotówki promocyjne i/lub GB - wtedy przechodzisz najlepiej do "Formuły Play na Kartę" np. kodem *163*10# - zachowujesz złotówki promocyjne i z konta głównego, tracisz GB. W Formule bawisz się tak samo jak w tej taryfie startowej ("Play na Kartę Start").

W zależności od sytuacji za te 4-5 miesięcy (lub dłużej, bo te początkowe 204zł powiększane co miesiąc może Ci na dłużej wystarczyć) kupujesz jakiś pakiet minut/nolimit w najkorzystniejszej taryfie Play/Fakt/RBM albo po prostu przechodzisz do konkurencji np. Virgin - naprawdę nie wiem co będzie najlepsze za te 4-5 miesięcy.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2016, 14:43 przez jarekt, łącznie zmieniany 1 raz.
 #895308  autor: Gregrin
 13 lis 2016, 14:06
Zakładając ze z tych 500sms'ow większość idzie na play i nie trzeba pakietu to po realizacji planu jarekt (ale przed lutym 2017 żeby dostać 100zl, RWK i 10GB) warto przenieść się do RBM (marka play'a) gdzie tez jest SD i pakiet nolimitu rozmów za 20zl który można przedłużać co 30dni pakietem za 10zl. Maja tam tez bonusy netu za doładowanie (7GB za 25zl) który można przedłużać pakietem np za 5zl 600MB. https://www.redbullmobile.pl/oferta/na- ... -na-karte/

W orange ten pakiet na rozmowy komórkowe kosztuje 25zl ale nie ma w nim sms'ow (ale za to jest dużo GB z doładowania i w ogóle orange daje dużo netu w taryfie free) myślę ze zrozumiale opisałem to tu: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 22&t=83663 Dopiero pakiet za 30zl ma sms'y ale to już taka standardowa cena w której RBM tez daje pełny nolimit i sporo neta, za to play daje to samo "tylko" ze 6GB ale za cenę 25zl. Wszystko jest w linku który podałem.
 #895327  autor: Przemix
 13 lis 2016, 16:25
w orange dałoby się tyle wyciągnąć w taryfie smart: 10zł za darmowe smsy, 3zł za darmowy numer w dowolnej sieci (można 3 numery wybrać) a internet masz za darmo za sam fakt doładowania, np 8GB za doładowanie 50zł na 50dni.
 #895329  autor: -Gosc-
 13 lis 2016, 16:46
Nie zapominajmy też o jakości sieci, ja osobiście odradzałbym koleżance play i wszystko co się na nim świadczy jako mvno. Pieniądze to nie wszystko, optymalnie na dziś to albo T-m ze swoim skopanym marketingiem i słabymi ofertami albo zostać w Orange - najniższe koszty utrzymania numeru.
 #895558  autor: lukecz
 15 lis 2016, 13:16
Gregrin pisze:...warto przenieść się do RBM (marka play'a) gdzie tez jest SD i pakiet nolimitu rozmów za 20zl który można przedłużać co 30dni pakietem za 10zl. Maja tam tez bonusy netu za doładowanie (7GB za 25zl) który można przedłużać pakietem np za 5zl 600MB. https://www.redbullmobile.pl/oferta/na- ... -na-karte/
Mógłbyś przybliżyć ten pakiet no limit za 20zł który przedłuża się za 10zł? Myślałem że to kosztuje po prostu co miesiąc 30zł.
Szukam taniej oferty no limit (z internetem) dla żony i myślałem o Play bo tam chyba jest jakas opcja nolimit za 25zł, ale widzę że warto jeszcze poszukać info o RBM :)

Sam jestem w RBM 5 z darmowym LTE który przedłużam bodajże za 5zł (600MB) - z ciekawości jak wezmę pakiet 2GB i go w miesiąc nie wykorzystam to te 5zł mi przedłuży te niewykorzystane 2GB?
 #895573  autor: Gregrin
 15 lis 2016, 14:45
Pakiet nolimit za 20zl (44tys minut) w RBM można przedłużać pakietem 100min za 10zl na 30dni w ostatni dzień działania pakietu (jednostki się zsumują a ważność przedłuży się do 30dni).
lukecz pisze:Sam jestem w RBM 5 z darmowym LTE który przedłużam bodajże za 5zł (600MB) - z ciekawości jak wezmę pakiet 2GB i go w miesiąc nie wykorzystam to te 5zł mi przedłuży te niewykorzystane 2GB?
Tak, oba te pakiety tez się sumują a ich ważność ustawia się na 30dni w momencie aktywacji. Jesli masz darmowe LTE to w sumie dla ciebie nie powinno mieć znaczenia ile masz w tym pakiecie tylko żeby w ogóle był oczywiście dopóki jesteś w zasięgu LTE bo w momencie gdy go stracisz idzie z tego pakietu.
 #895575  autor: lukecz
 15 lis 2016, 15:06
Gregrin pisze: ...oczywiście dopóki jesteś w zasięgu LTE bo w momencie gdy go stracisz idzie z tego pakietu.
I właśnie z powodu zasięgu LTE (a raczej jego braku w niektórych miejscach) chcę "utrzymywać" trochę wiekszy zapas MB :D

Dzięki za info o RBM, teraz żon ma ofertę abo w RBM, przeniosę ją do RBME na kartę 5zł, uruchomimy ten pakiet nolimit 20zł i ustawię sobie przypomnienie o pakiecie 10zł co 30 dni.

A tak jeszcze zapytam offtopując ;) :
1. Kody z nakrętek w RBM nie działają?
2. Ktoś mi gdzieś napisał, że aby korzystać z krajowego roamingu Orange w RBM trzeba to uruchomić na infolinii - prawda to?
3. W tej taryfie z darmowym LTE (RBM5) nie ma pakietów z minutami do innych sieci (a przynajmniej w P24 ich nie widzę)?
 #895579  autor: darekka
 15 lis 2016, 15:16
W RBMenergy raz kupujesz pakiet nolimit rozmów za 20zł. ważny 30dni. Następnie 30dnia(ostatni dzień ważności tego pakietu) kupujesz pakiet 100min. do wszystkich sieci za 10zł. Dzięki temu resztę minut z pakietu za 20zł. powiększasz o 100min. i całość ma nową datę ważnośći-30dni. Dokładnie 30dnia(ostatni dzień ważności) znowu dokupujesz 100min. za 10zł. ważne 30dni. Tą procedurę powtarzasz bez przerwy.

http://www.speedtest.net/result/5518589825.png T-mobile "Masz złotówkę masz no limit na wszystko i do wszystkich"-LTE1800,Huawei E5377T po WiFi, 1700m. od stacji, antena Sorensen15dBi+10metrowe przewody H-155. :D
 #895609  autor: krzemian
 15 lis 2016, 16:42
darekka pisze:W RBMenergy raz kupujesz pakiet nolimit rozmów za 20zł. ważny 30dni. Następnie 30dnia(ostatni dzień ważności tego pakietu) kupujesz pakiet 100min. do wszystkich sieci za 10zł. Dzięki temu resztę minut z pakietu za 20zł. powiększasz o 100min. i całość ma nową datę ważnośći-30dni. Dokładnie 30dnia(ostatni dzień ważności) znowu dokupujesz 100min. za 10zł. ważne 30dni. Tą procedurę powtarzasz bez przerwy.
1) czy istnieje ryzyko, iż aktywacja usługi przekroczy 24h i pakiet 44k min się wyzeruje?
2) jeśli tak, to co stoi na przeszkodzie, by 100min dokupić 2-3 dni przed końcem?
 #895615  autor: darekka
 15 lis 2016, 16:55
Jest takie ryzyko(raz tak miałem lecz była to awaria systemu operatora) ale szansa jest znikoma(ponowna aktywacja jest możliwa 30dnia w godz.porannych ja mam godz. 5-6, lub dla innych numerów około 8ej). Mam w sumie pod opieką 8 takich numerów, a problem jednorazowy(wspomniana awaria systemu operatora spowodowała, że pakiety odpalały się dopiero po kilku dniach nawet) miałem tylko z jednym. Nie jest to problem, bo można przecież ponownie aktywować pakiet za 20zł. i dalej się bawić.
Z mojego doświadczenia wynika, że faktyczna aktywacja pakietu następuje w kilka minut od zlecenia w godzinach porannych(widać na numerze, że kasę pobrało i pakiet się wydłużył) mimo, że sms z informacją o przyjęciu zlecenia do realizacji przychodzi nawet po kilku godzinach.

Nie można wykupić wcześniej, bo nie zadziała-konieczne jest poczekanie aż w systemie 30dnia poprzedni pakiet zmieni status na wyłączony(działa do końca tej doby) i dopiero można reaktywować(polecam z samego rana).

Generalnie nie ma co się bać, bo szansa na problem jest znikoma, a jeśli nawet by wystąpił to znowu aktywacja nolimitu za 2dyszki i zabawa od początku(nie znajdziesz taniej niż 10zł.msc. za nolimit komórki i stacjonarne). :lol:

http://www.speedtest.net/result/5518589825.png T-mobile "Masz złotówkę masz no limit na wszystko i do wszystkich"-LTE1800,Huawei E5377T po WiFi, 1700m. od stacji, antena Sorensen15dBi+10metrowe przewody H-155. :D
 #895625  autor: darekka
 15 lis 2016, 17:58
Nie działa tylko w RBM energy-tu za doładowania możesz dostawać paczki internetu(da się je przedłużyć odpalając płatny pakiet np.600 MB za 5zł. na 30dni. SMS/MMS płatne wg.cennika.

.
Patent działa tylko z nolimitem głosowym za 20zł.-opcje z nolimit głos/sms i paczka netu to 30zł.msc bez opcji patentu(ale możesz mieć dodatkowe GB za doładowania).
Zapoznaj się https://www.redbullmobile.pl/oferta/na- ... -na-karte/

Nolimit SMS to 10zł. msc bez opcji przedłużania taniej.

Nolimit rozmów(z patentem 10zł.msc) plus 10zł.msc nolimit sms=20zł.msc.rozmowy i smsy bez limitu plus za doładowania paczka internetu gratis(szczegóły na stronie).

Za 25zł. masz w Formuła Play na kartę nolimit głos/sms/mms oraz 6GB neta msc.

#895886  autor: cegla73
 16 lis 2016, 21:26
pytanie odnośnie RBME i pakietów 20>10>10>10.... . co z ważnością konta?? ja konkretnie chcę przenieść numer z TM na kartę do RBME i właśnie tych pakietów używać - interesują mnie tylko min. na komórki i stacjonarne.
 #896435  autor: Miro-miro
 20 lis 2016, 18:26
Witam, chciałbym spytać o coś takiego:
1). mam telefon w sieci P4 od ok. 12 lat jednak w ostatnim roku skakałem pomiędzy taryfami PLAY/FAKT/RBM, pytanie czy mam szansę na 500zł za staż - jeśli nie to:
2). czy mogę przejęć z obecnego RBM5 (nr. zarejestrowany - bonusy nieodebrane), np do PLUSA na jeden dzień a potem z powrotem do PLAYA aby odebrać 200zł 20GB RWK
3). czy jak się przechodzi z obcej sieci do RBM to zawsze się trafia do RBM5 czy można sobie zażyczyć migracje do RBM Energy
Pozdrawiam
 #896440  autor: jarekt
 20 lis 2016, 19:01
Zacznę od końca.

ad3. Jak przenosisz numer do RBM ("RBM na Kartę", inny skrót: RBMnK) to zawsze lądujesz w taryfie RBM7MNP ("RBM na Kartę 7 MNP"). Możesz z niej zmigrować do RBM5, Energy i innych taryf Play czy Fakt (nie wszystkie warianty są możliwe bezpośrednio, czasami trzeba zrobić jedną migrację "pośrednią").

ad2. Tak, o ile na tym numerze w Play/RBM/Fakt jeszcze nie odebrałeś Bonusu (to wynika z regulaminów Bonusów, choć czasami... system jest modyfikowany i czasami takie wielokrotne przenoszenie numerów - mimo odebrania już Bonusu w Play - umożliwia ponowne jego odebranie w Play. Jak jest w tym momencie nie wiem, nie będę tego przecież sprawdzał co kilka dni, czy w tym momencie znowu ta furtka działa, czy znowu nie działa).

ad3. Jeżeli tylko ostatni rok jesteś w prepaidzie (a wcześniej miałeś abo) to system raczej automatycznie uwzględni tylko okres bycia w prepaidzie czyli powiedzmy rok a nie 12 lat. Jeśli natomiast od początku jesteś w prepaidzie a tylko zmieniałeś taryfy to automat zaliczy Ci 12 lat. Jeśli w środku miałeś abo (np. od 6 do 11 roku) to automat różnie się zachowuje: raz uwzględni tylko ostatni rok w prepaidzie a innym razem 12 lat.

Piszę "automat" bo pisząc reklamację możesz ugrać 5 lat stażu ponieważ wg regulaminu staż jest liczony od aktywacji KARTY SIM a nie od aktywacji taryfy, abonamentu czy prepaida.
Ale ponieważ "automat" źle zaprogramowano to jest tak jak napisałem wyżej - możesz nie dostać złotówek za staż automatycznie ale jak napiszesz mądrze reklamację to kto wie :)
Ostatnio zmieniony 20 lis 2016, 21:05 przez jarekt, łącznie zmieniany 1 raz.
 #896451  autor: Miro-miro
 20 lis 2016, 20:45
Witam ponownie,
dzięki jarekt za odpowiedz:
1). 12 lat mam cały czas w prepaidzie a pytam dlatego bo na infolinii przeniesieniowej 730 300 300 powiedziano mi, że aby dostać 500zł trzeba być od 4 lat u danego operatora np PLAY a nie skakać pomiędzy PLAY/FAKT/RBM bo to inni operatorzy
2). bonusu za rejestracje jeszcze nie odebrałem, pytam o ten sposób tylko dlatego bo gdybym nie mógł skorzystać z 500zł za przenosiny to poprzez kombinacje z przenosinami play/plus/play zyskuje 200zł 20GB RWK zamiast 100zł 10GB RWK
3). więc trafia się do RBM7 MNP i tam trzeba włączyć bonus za rejestrację jeśli chce się mieć 200zł 20gb i RWK - jeśli zmienię taryfę na RBM Energy to bonus będzie 100zł 10gb RWK dobrze rozumuje...
Pozdrawiam
 #896458  autor: jarekt
 20 lis 2016, 21:33
ad1. Nie słuchaj tego co Ci mówi/pisze konsultant (aczkolwiek jego kłamstwa/niewiedzę możesz wykorzystać składając reklamację - więc słuchaj ale zawsze z niedowierzaniem). Musisz sam nauczyć się czytać ze zrozumieniem regulaminy usług/promocji z których korzystasz lub chcesz korzystać. W przeciwnym razie będą Cię ciągle robić w balona i wykorzystywać.
Powtórzę jeszcze raz: wg regulaminu staż jest liczony od aktywacji KARTY SIM a nie od aktywacji taryfy, abonamentu czy prepaida (i liczy się to od aktywacji oryginalnej karty SIM a nie np. duplikatu po 10 latach). Natomiast czy system Ci faktycznie przyzna 100+400zł to nie ma pewności ale regulamin w 200% jest po Twojej stronie.

ad2. Może się zdarzyć tak, że nie dostaniesz 100+400zł za staż (mimo, że Ci się należy) a tylko 100zł a dodatkowo po przeniesieniu do Plusa i z powrotem do Play Bonusu kolejny raz już nie dostaniesz - otrzymasz informację "Bonus był już aktywowany na tym numerze".
Masz więc 2 opcje:
- uruchomić Bonus teraz i jeśli nie dostaniesz 500zł to złożyć reklamację albo
- nie uruchamiać Bonusu tylko przenieść do Plusa, potem do Playa i uruchomić Bonus za przeniesienie (tym samym kodem co za Bonus za rejestrację).

ad3. Pamiętaj że przeniesienie do RBM7MNP jest bardzo trudne a zmiana taryfy po otrzymaniu Bonusu skasuje wszystkie złotówki promocyjne i MB. Bonusy 200zł/20GB są ważne 60 dni a 100zł/10GB są ważne 30 dni. Jeśli najpierw zmienisz taryfę a dopiero potem uruchomisz Bonus to otrzymasz tylko 100zł/10GB ważne 30 dni - ale taki manewr jest całkowicie bez sensu biorąc pod uwagę, że przenosiłeś numer 2 razy i się sporo napracowałeś :) - ten sam efekt końcowy uzyskasz bez przenoszenia numeru po prostu migrując do Energy i aktywując w niej Bonus.