• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #894815  autor: Uzytkowniczka51
 08 lis 2016, 22:13
Witam.
Mam takie pytanie.
Podczas rejestracji w LycaMobile zamówiłam trzy karty Sim do jednego numeru.
Teraz będę wyjeżdżając do Australii i bardzo się obawiam, że nie będzie mi działać polska karta LycaMobile, chciałbym zapytać czy była by możliwa następująca sytuacja.

Ja jestem w Australii, zabrałam ze sobą kartę z której na co dzień korzystam.
Zostawiałam w domu dwie zapasowe karty SIM od tego numeru.
Jest sytuacja, że nie działa mi w ogóle karta w Australii.
Czy np. ktoś z osób w domu w Polsce by włożył do telefonu jedną z tych dwóch zapasowych kart Sim Lyca to będzie ten telefon normalnie działał ?

Pytając w skrócie, czy te karty zapasowe działają od razu po włożeniu do telefonu?

Pytam o takie rzeczy ponieważ jak wspomniałam wybieram się do Australii i boję się, że tam nie będzie działać mi telefon z polskim numerem Lycra i tym samym nie będę mogła odbierać sms np. z banku gdy będę chciała zrobić przelew przez internet (nie dojdzie sms z kodem do przelewu).
W takim przypadku byłabym uziemiona w Australii i wyjściem awaryjnym mogło by być zostawienie takiej karty zapasowej komuś w domu i jakby mi się tak przydarzyło, to osoba w PL by włożyła do telefonu kartę zapasową i odbierałą normlanie sms i mi je podesłała np. na Skype, to czy ona będzie normalnie działać ?

Z góry bardzo dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam
 #894819  autor: banderas
 08 lis 2016, 23:04
każda karta sim ma inny numer telefonu, pamiętaj o rejestracji numeru np w kiosku ruchu , mozesz jak zagubisz kartę na infolinii możesz przenieść na inna

banderassso
 #894913  autor: Uzytkowniczka51
 09 lis 2016, 20:44
banderas pisze:każda karta sim ma inny numer telefonu, pamiętaj o rejestracji numeru np w kiosku ruchu , mozesz jak zagubisz kartę na infolinii możesz przenieść na inna
Dziękuję za odpowiedź.
Kartę mam zarejestrowaną na swoje nazwisko. Co do tych kart to nie możliwe, że mają inne numery, bo zamawiałam jeden numer, jeden otrzymała. Tam się wybierało rodzaje karty
-> http://www.lycamobile.pl/po/free-sim-request

Wybrałam SIM1, SIM2, SIM3
Dostałam trzy karty.

Wdaje mi się, że karty te są z tym samym numerem, pytanie tylko czy te dwie pozostałe działają czy tylko ta wybrana która została zamontowana w telefonie?
 #894920  autor: Gregrin
 09 lis 2016, 22:12
Uzytkowniczka51 pisze:Co do tych kart to nie możliwe, że mają inne numery, bo zamawiałam jeden numer, jeden otrzymała. Tam się wybierało rodzaje karty
-> http://www.lycamobile.pl/po/free-sim-request

Wybrałam SIM1, SIM2, SIM3
Dostałam trzy karty.
Nie zamawiałaś 3 kart do jednego numeru tylko 3 karty sim a 1 karta sim =1 numer.
Uzytkowniczka51 pisze:Wdaje mi się, że karty te są z tym samym numerem, pytanie tylko czy te dwie pozostałe działają czy tylko ta wybrana która została zamontowana w telefonie?
Wszystkie działają. Sprawdź wkładając druga kartę i sprawdzając numer:
Po wlożeniu karty SIM Lycamobile do telefonu, swój numer telefonu można odczytać wybierając numer *132# (lub 97#).
 #894922  autor: 111
 09 lis 2016, 22:23
@Uzytkowniczka51 zamówiłaś 3 karty i każda będzie miała inny numer telefonu,przydzielony w momencie aktywacji karty,czyli po włożeniu karty do telefonu i zalogowaniu do sieci.
W Lycamobile nie ma możliwości posiadania dwóch kart SIM z tym samym numerem telefonu.
W Polsce taką możliwość daje tylko T-mobile w usłudze Tandem i to tylko w abonamencie,w prepaidzie nie.
Swoją drogą dziwi mnie,czemu operatorzy w PL nie oferują takiej usługi,bo przecież jest bardzo przydatna i na pewno wiele osób by z niej korzystało.
 #894924  autor: Gregrin
 09 lis 2016, 22:35
111 pisze:W Polsce taką możliwość daje tylko T-mobile w usłudze Tandem i to tylko w abonamencie,w prepaidzie nie.
Dokładnie, więcej info: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=80310
111 pisze:Swoją drogą dziwi mnie,czemu operatorzy w PL nie oferują takiej usługi,bo przecież jest bardzo przydatna i na pewno wiele osób by z niej korzystało.
Ponieważ niesie to ze sobą szereg niebezpieczeństw, szczególnie dla tego ze unikatowy numer telefonu jest używany do odbioru kodów autoryzacji właśnie transakcji bankowych. Play pozwalał nawet odbierać sms'y na kompie (w zamyśle jako ratunek gdy telefon się rozładuje, czyli bardzo prokliencko) i jak to się skończyło?? https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/ja ... ieci-play/