• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #882453  autor: rogelio
 12 sie 2016, 14:52
Przeglądam tematy na forum, ale nie jestem w stanie odszukać dobrej oferty.
Mieszkam przy nadajniku LTE Play, kończy mi się umowa na internet z kablówki i myślę o internecie do domu z Play.
Z tego co się dowiedziałem to do wyboru mam:
- LTE z RBM, mogę kupić starter RED BULL MOBILE ENERGY NA KARTĘ 9 ZŁ, doładowywać co 100 dni za 50 zł
- internet na kartę z PLAYa

W RBM trzeba chyba kupić właściwy starter z puszką, z kolei w PLAY też są jakieś startery które działają, a inne nie.

Mam kilka starterów PLAY, RBM i innych więc mogę numer gdzieś przenieść, wrócić i pokombinować.

Proszę o pomoc co wybrać.
 #882455  autor: Braymer
 12 sie 2016, 15:04
Nie zmieniaj internetu z kabla na mobilny, to w ogóle inna klasa.
Jak masz stabilną kablówkę 5 czy 10 Mb/s to będzie o wiele lepsze niż mobilny.
Nie wiem czy jest sens wyliczać argumenty.
No chyba, że obecny internet ma ciągłe awarie, albo firma coś kombinuje.

Poza tym LTE na starterach z puszką już wyłączyli, na innych za jakiś czas też wyłączą.
 #882459  autor: surface123
 12 sie 2016, 15:23
Żartujesz ??

LTE to LTE i osobiscie uzywam od 3-4 lat i zadnego po kablu nie chcę :)

Taniej i lepiej, można mieć kilka zródeł netu - padnie jedno ( awaria ) to mamy inne a osiągi pod 200 Mbps
 #882462  autor: Braymer
 12 sie 2016, 15:29
Tak, a kiedyś 3G to było 3G :)
Coraz więcej ludzi ma sprzęt LTE i to działa coraz gorzej.
No ale jak rogelio mieszka przy nadajniku to można to przemyśleć. Z tym że jak wyłączą LTE w Red Bull to wyjdzie to samo lub drożej jak w kablówce.
 #882488  autor: honorr
 12 sie 2016, 19:04
Braymer pisze:
Poza tym LTE na starterach z puszką już wyłączyli, na innych za jakiś czas też wyłączą.
Nie pisz głupot, wprowadzasz czytających w błąd. Na starterach z puszką RBM5/RBM9 i tej najstarszej dalej działa. Wyłączyli w RBM7 NMP, taryfie z przenosin z innych sieci. No i podaj źródło tych rewelacji, że zaraz wyłączą.
 #882496  autor: Fmobile
 12 sie 2016, 21:06
Podobno LTE z puszki mają wyłączyć 1 lutego

LTE 1800 -90dBm 2.5 km do stacji
Obrazek
 #882498  autor: odkrywca1
 12 sie 2016, 21:32
Fmobile pisze:Podobno LTE z puszki mają wyłączyć 1 lutego
Nawet jeśli to jest jeszcze LTE nju mobile za 29 40GB po 6 mies masz 80 a poroku 100 i nie wyjdzie więcej jak kablówka
poczekamy zobaczymy do lutego mogą być inne ciekawe oferty
 #882536  autor: kaspeed
 13 sie 2016, 09:02
Mieszkanie blisko nadajnika nie oznacza dobrej prędkości. Zwłaszcza w PLAY przy starcie LTE miałem 70db sygnał i prędkosci 60/20 za darmo prawie.Red bull A dziś z tego zostało 1-2mega w szczycie i jakies 4-5 poza. Do tego 100gb limitu. Majac modem w miescie miałem po 0,5 mega downloadu. I to wszystko w LTE PLAY.

Mając teraz Tmobile/Orange na wsi mam 35/20( całą dobę bo nadajnik na swietle z miasta sygnał 95db) Mając dzisiaj kartę sim w środku miasta z okna widoczny nadajnik 82db sygnał na tym samym zestawie prędkoscina godzinę 9.00 to 5-6mega. Tak to nadajniki miejskie obłożone są.Dodam że PLAY to samo kulawe.Nadajnik z którego korzystam na wsi leci na świetle+ sektor w moją stronę jest w miarę pusty. Więc żadnego mobila bym nie brał mając dostęp do kablówki.Może czasem 10zł róznicy 30/vs np 40 czy nawet 50zł za net 50mega czy ileś lepsze niz LTE w kazdej sieci.* przepraszam czasem jest ok jak niema obciązeń ale te sie coraz częsciej robią.W play to normalne jest.Nadajnik słaby to i prędkosci lipa.Nie mowie ze bedzie akurat zle u ciebie ale bym sie 200x zastanowił.

Powitać po wielu latach ;) :mrgreen:
 #882555  autor: pakierhakierxd2
 13 sie 2016, 10:35
Na twoim miejscu zostałbym przy kablu :)

Sam mam internet po kablu w Netii ,razem z telefonem 70 mb zwykle 15 mb i nie zmieniłbym tego na mobilny z powodu takiego że zwykle przekraczam 100 gb i miałbym wtedy w mobilnym 1 mb !

a co do mobilnego neta w mojej miejscowości to jest tak se

w Play lte najlepiej do 50 mb nawet
Orange/Plus/T-Mobile lte brak tylko czasem łapie z innej miejscowości max 20 mb zazwyczaj 10/5/2 mb/1 mb !

W abo głosowym mam pakiet 10 gb a potem 1 mb i to udostępniam dla kompa jak jest awaria i ogólnie do przeglądania neta ok ale już przy 1 mb potrafi się tv ciąć.

Pozdrawiam :)
 #882567  autor: kaspeed
 13 sie 2016, 12:02
No to tak jak ja mowie:) U kazdego cza wyprobować a najlpiej obadac po znajomych.Tero zasięgówek nie ma sensu brac bo rejestracje...A i jakies limity są pdoobno ktos nawet pisał. U mnie na 4dni jestem w prawie centrum miasta I jest loteria. Wole na wsi LTE pędzone z miasta a i tak głownym moim łączem jest: Internet radiowy za jedyne 71zł za 10/1 z limitem 150gb ( ping po 5ms)

Dodatkowe LTE to Orange dla firm 130gb miesięcznie w lte * 30 w 3g +100 w lte) + Heyah ( tmobile ) z no limitem całkowitym. Miałem też jako zapas play ale coraz gorzej łaziło to odpusciłem.

Orange/T mają w miastach dobre dosyły i da się używac przynajmniej u mnie. W poznaniu na wsi byłem to uzywać 3g dało się tylko na dworze.Nawet antena słynny patyk nic nie dawała.

I gdyby nie poczciwa neostrada do 20mega*szło 15 bym zwariował. PLAY i PLUS wogole zasięgu nie miały ;) Po miasteczkach wsio pchają słabymi radioliniami i jest co jest.

Gdyby PLAY inwestował w poprawe szkieletu by było ok.Więc zostaw sobie stałe łącze;)

#882621  autor: rogelio
 13 sie 2016, 21:42
Dzięki za porady. Słyszałem, że mają u mnie w kablówce wyłączyć sygnał analogowy i będe musiał kupić multiroom więc koszty pójdą w górę. Myślałem o tańszym necie, z komputera prawie nie korzystam, potrzebny jest internet do smartfonów.
 #882627  autor: Marcel82
 13 sie 2016, 22:17
rogelio pisze:z komputera prawie nie korzystam, potrzebny jest internet do smartfonów
Nie jestem żadnym ekspertem, ale chyba od tego trzeba było zacząć ;)
Dla mnie "Internet do domu" to KOMPUTER (laptop/stacjonary), który ogląda/ściąga dużo.
Sam mam Neostradę od chyba 15 lat i choć na swoim osiedlu mogę mieć tylko do 10Mbps, to jestem zadowolony, bo nie mam żadnych limitów. Filmy/seriale/mecze online trochę zżerają :P
Określ ile GB chcesz na miesiąc (i forumowicze pomogą), bo chyba Ci starczy np. 5GB a nie musisz mieć 100GB ;) Pozdro
 #882667  autor: kaspeed
 14 sie 2016, 13:00
Dokładnie kwestia ile używasz jak używasz internet.Kablówka i analog hmm u mnie jest tv sat z CP za 50zł do tego telefon w Plusie w smart domie za 50zł za 100zł mam tv pełny pakiet z hbo z multiroom to +5zł za kazdy dodatkowy box( nie majątek nawet) Net nie biorę z CP choc mogłbym miec za 1zł 20gb miesięcznie w smart domie ale 20gb to mi za malutko. U mnie sam smart tv dekodery sat iptv i 2pc to jakies 140gb miesięcznie stąd radiowka.