• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #843777  autor: maker3
 05 sty 2016, 23:30
Chciałem zaznać magicznego LTE, w tym celu zapłaciłem 10zł za wymianę karty na USIM i aktywowałem pakiet 250MB w absurdalnej cenie 6zł.
Według regulaminu pakiet ten miał działać w LTE.
2.20 "W przypadku udostępnienia przez Operatora technologii transmisji danych LTE Użytkownicy
korzystający z niniejszej Oferty będą nią objęci."

Pakiety 1,3,6GB nie mają takiej adnotacji, więc logiczne wydawało się, że w 250MB zadziała skoro tak napisali, tym bardziej, że jest on nieproporcjonalnie droższy (tak jak pakiet 500MB w Jump na karte).

Niestety magicznego znaczku "L" nie uświadczyłem w moim telefonie. Myślałem, że to wina oprogramowania, bo mam brand Plusa. O sprawie zapomniałem do dzisiaj, gdy przyszła pora dezaktywować pakiet. Wcześniej sprawdziłem sobie tylko status i otrzymałem taki SMS:
http://i.imgur.com/cC8dI8C.png
"Usługa LTE jest nieaktywna. Oferta Internet 250MB jest aktywna."

Może mi to ktoś wytłumaczyć? Musiałem jeszcze coś zrobić, żeby aktywować to LTE?
 #843783  autor: Dax13
 05 sty 2016, 23:57
Ja na Twoim miejscu bym reklamował, ale z doświadczenia wiem że na infolinię TM szybko się nie dodzwonisz...
 #843814  autor: KC-KARLOS
 06 sty 2016, 10:43
maker3: LTE w T-Mobile na kartę uświadczysz włączając jeden z kilku pakietów STRONG LTE :) Po jego włączeniu LTE już będzie dostępne w każdym pakiecie netowym. Upewnij się, czy na karcie jest wyryta litera U (rodzaj karty USIM, który obsługuje "LTE ready").
Opis pakietów STRONG LTE -> http://www.t-mobile.pl/pl/oferta_specja ... t-na-karte (trzecia opcja niżej)
Regulamin -> http://www.t-mobile.pl/r/repo1/tm/docum ... 010384.pdf

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #843819  autor: Dax13
 06 sty 2016, 10:48
Karlos20 pisze:maker3: LTE w T-Mobile na kartę uświadczysz włączając jeden z kilku pakietów STRONG LTE :) Po jego włączeniu LTE już będzie dostępne w każdym pakiecie netowym.
Z tym się nie zgodzę bo np. pakiety na próbę 1,3,6GB wciąż będą działać tylko na 3G
 #843821  autor: KC-KARLOS
 06 sty 2016, 10:52
Dax13 - jeśli odpalisz STRONG LTE, włączysz LTE, po wyłączeniu SLTE, odpalasz dowolny pakiet, gdyż LTE już jest dostępne zawsze. Nie widzę w regulaminie pakietów 1,3 i 6 GB wzmianki o niedziałaniu pakietów w LTE.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #843822  autor: KC-KARLOS
 06 sty 2016, 10:57
Tutaj może być problemem wykluczanie się pakietów. Trzeba uważać, gdyż włączając dany pakiet, pozbywasz się drugiego, więc należy go wykorzystać w całości. Bez obaw można go wykorzystać, bo obecnie w większości pakietów masz albo odcięcie transmisji po wyczerpaniu pakietu, albo w przypadku 1, 3, 6 GB (wersje płatne, nie darmowe) oraz 250 MB dziennie za 2 zł, prędkość spada do 16 kbit/s.

#843831  autor: drozda
 06 sty 2016, 11:46
Dokładnie, trzeba być masochistą żeby się pi..... z takimi głupotami, zamiast przejść do normalnego operatora gdzie takich cyrków nie uświadczysz. ...
 #843834  autor: KC-KARLOS
 06 sty 2016, 11:49
Drodzy: niektórzy wolą T-Mobile dla jakości, jest wielu ludzi, którzy wybiorą tą sieć tylko dla transferu danych. Co pół roku dają pakiety 1 GB, 3 GB, 6 GB za darmo na 5 dni, to świetne koło ratunkowe przy awaryjnych sytuacjach.

#843850  autor: maker3
 06 sty 2016, 13:00
Te pakiety Strong LTE zawierają w sobie jakieś kruczki? Widziałem je wcześniej, ale stwierdziłem, że działają tylko w starterach Internet na kartę.
Na stronie T-Mobile w zakładce oferta na kartę w ogóle nie ma o nich słowa.
Jedyne co znalazłem, to brak lejka. Jesteś pewien, że następuje tu odcięcie Internetu, a nie kasowanie zgodnie z cennikiem?

Ciekawe czy potem LTE byłoby aktywne nawet w Frii Internet.

Nie mam przy sobie kluczyka do SIM, ale na opakowaniu na 100% było logo LTE Ready.
 #843860  autor: KC-KARLOS
 06 sty 2016, 13:40
maker3: STRONG LTE ma kruczki, jak każdy inny pakiet netowy w T-Mobile.
> Wyklucza się z innymi pakietami netowymi (1, 3, 6 GB, 250 MB dziennie)
> wyklucza się z opcją FRII INTERNET (50 MB codziennie z lejkiem 16 kbit/s po wykorzystaniu)
> wyklucza się z profilami 2w1, 3w1 i 4w1.
ŁĄCZY SIĘ natomiast z innymi rozmiarami pakietów STRONG LTE, niezużyte MB się sumują, jeśli włączysz nowy pakiet, przed utratą ważności poprzedniego.
Kruczek kolejny: po wykorzystaniu MB, blokada transferu. Pakiety są samoodnawialne.

#843864  autor: Dax13
 06 sty 2016, 14:01
Z tego co zauważyłem to każdy pakiet posiada swój regulamin i w nim jest określone czy można go użytkować w zasięgu LTE. Np pakiety 1,3,6 GB na próbę możesz zużyć tylko w zasięgu 3G mimo że karta SIM obsługuje LTE i masz zasięg LTE. Trochę to dziwne ale takie właśnie jest TM
 #843865  autor: KC-KARLOS
 06 sty 2016, 14:05
Dax13 - to pokaż mi punkt w regulaminach 6 GB, 3 GB, 1 GB mówiący o działaniu pakietu poza LTE. Ja NIE widzę tego zapisu. A regulaminy się różnią tylko innym sposobem aktywacji pakietu (inny kod, treść SMSa i wielkość pakietu). Poza tym moim zdaniem pakiety STRONG LTE są lepsze od tych starych - dużo lepsze, mały minus to brak lejka po wykorzystaniu.

Regulamin 500 MB za 10 zł, 250 MB za 6 zł wspomina o działaniu w 2G/3G, ale dodaje: W przypadku udostępnienia przez Operatora technologii transmisji danych LTE Użytkownicy
korzystający z niniejszej Oferty będą nią objęci.

#843871  autor: Dax13
 06 sty 2016, 14:12
Chodzi mi o to że w LTE będzie działał tylko ten pakiet którego regulamin wspomina o możliwości transmisji danych w LTE. W regulaminach pakietów 1, 3, 6GB nie ma wzmianki o LTE i nie działają one w LTE. W pakiecie Strong LTE jest wzmianko ze można z niego korzystać w LTE i tak też jest. kiedyś wałczyłem sobie pakiet Strong LTE i działało LTE, gdy się skończyło włączyłem pakiet 1GB na próbę i działał tylko w 3G. Sprawdzone na własnej skórze.

Dlatego pisałem wcześniej żeby kolega to reklamował skoro mu nie działa LTE
 #843872  autor: KC-KARLOS
 06 sty 2016, 14:15
A ja Tobie powiem, że będą działać w LTE. Z jakiej racji operator miałby uniemożliwić dostępu do LTE, skoro aktywowany dostęp nie może być już dezaktywowany?
Jeśli coś nie działa, od czego jest *9602?

#843899  autor: maker3
 06 sty 2016, 15:28
Czyli podsumowując nawet najtańszy pakiet Strong za 5zł włączony jednorazowo, aktywuje bezterminowo LTE we wszystkich pozostałych ofertach?
 #843900  autor: KC-KARLOS
 06 sty 2016, 15:36
Możesz się sam przekonać, a jeśli coś nie będzie działać, dzwoń do Biura Obsługi. Żaden regulamin pakietów internetowych nie zabrania korzystania z niego w ramach LTE, one są gotowe na LTE. Z LTE mogą być wykluczone stare taryfy, np. Happy, Nowy Tak Tak i Hot.

#843930  autor: Dax13
 06 sty 2016, 17:57
Karlos20 pisze:A ja Tobie powiem, że będą działać w LTE. Z jakiej racji operator miałby uniemożliwić dostępu do LTE, skoro aktywowany dostęp nie może być już dezaktywowany?
Jeśli coś nie działa, od czego jest *9602?
Możesz sobie mówić co chcesz, ale ja mówie jak jest w praktyce
 #843937  autor: toms
 06 sty 2016, 19:06
Karlos, z całym szacunkiem, ale LTE działa tylko w wybranych pakietach, w taryfie Frii i poza Strong LTE. Przeprowadzałeś stosowne testy? Bo ja tak. O ile można potwierdzić działanie pakietów na LTE w taryfie Strong LTE - poza pakietem startowym 1 GB aktywnym po odpaleniu nowego startera, który działa wyłącznie w 3G, pomimo przebywania w zasięgu LTE i umieszczeniu karty w modemie ZTE MF 821 i ustawienie trybu wymuszonego LTE !!!. Dopiero ZAKUP kolejnego 1 GB na 5 dni aktywuje LTE !!! Podejrzewam, że T-Mobile reglamentuje dostęp do tej technologii, żeby nie przeciążyć sieci. Rację mają przedmówcy którzy piszą o wzmiance w regulaminach, jeśli w konkretnym regulaminie NIE MA wzmianki o LTE, to dany pakiet działa WYŁĄCZNIE w 3G. Sprawdzone w praktyce. Doświadczyłem takiej sytuacji, że testowo specjalnie odpaliłem Strong LTE i skumulowałem sobie ok 20 GB danych, by później je "hurtem" wykorzystać i ... po ściągnięciu ok. 5 GB znikał dostęp do LTE! I nie był to zanik sygnału! Po zmianie sima z aktywnym LTE tego samego operatora, dostęp był bezproblemowy ! Jak to wyjaśnić? Osobiście mam dość tego operatora - najwyższe ceny, reglamentacja LTE i włączanie durnych usług typu Prenumeraty, czy Granie na Czekanie skutecznie zniechęcają. Nie pomaga nawet nieco lepsza jakość w porównaniu z innymi. Pozdrawiam serdecznie, T. :-)
Ostatnio zmieniony 08 sty 2016, 14:52 przez toms, łącznie zmieniany 1 raz.
 #844268  autor: torawa
 08 sty 2016, 14:35
Karlos20 pisze:1. Z jakiej racji operator miałby uniemożliwić dostępu do LTE, skoro aktywowany dostęp nie może być już dezaktywowany?
2. Jeśli coś nie działa, od czego jest *9602?
1. Z takiej racji, że wklepanie nowego kodu często dezaktywuje starą ofertę.
2. Do kradzieży? To nie jest darmowe i nie będę tam dzwonić.
maker3 pisze:Czyli podsumowując nawet najtańszy pakiet Strong za 5zł włączony jednorazowo, aktywuje bezterminowo LTE we wszystkich pozostałych ofertach?
Aktywuje lub nie aktywuje, loteria, a już na pewno nie we wszystkich.
toms pisze:1. Bo jak tak. O ile można potwierdzić działanie pakietów na LTE w taryfie Strong LTE
2. poza pakietem startowym 1 GB aktywnym po odpaleniu nowego startera, który działa wyłącznie w 3G
3. Dopiero ZAKUP kolejnego 1 GB na 5 dni aktywuje LTE !!!
1. Nie można, to loteria.
2. Zgadza się.
3. Aktywuje lub nie, mi ukradli 5 zł i nadal mam 3g (a reklamacje olewają).

Dodam, że parę dni wcześniej korzystałem ze startera LTE Ready i tam LTE działało (pakiet xw1), ale po wklepaniu kolejnego kodu zlecenie jest w realizacji - już ponad tydzień (gdy u konkurencji takie kody wchodzą w kilka minut).