• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #784876  autor: Maciej Loret
 15 lut 2015, 10:31
Witam,

takie cudo:
http://www.play.pl/oferta/play-internet ... -na-karte/

Zakładam, że kupuję starter za 50zł na rok oraz dodatkowy pakiet "Formuła www" oraz "nielimitowane weekendy" za 10zł. Łącznie kosztuje mnie dostęp do internetu niecałe 20zł miesięcznie. Zgadza się?

Nieco obce mi są protokoły internetowe w regulaminie "Formuła www", dlatego chciałem zapytać czy mieszczą się w nim np.:
- dostęp do stron szyfrowanych (np. banki)
- fora internetowe (np. takie jak Telepolis)
- portale internetowe, np. onet - są tam często jakieś reklamy, filmiki, flashe i inne mi nieznane pierdoły
- gry przeglądarkowe (np. http://gryonline.onet.pl/gra/jungle-wars)
- gry wymagające dostępu do internetu (np. Minecraft, SimCity, World of Tanks)
- strony z dużą ilością zdjęć (np. skyscrapercity)
- poczta przez przeglądarkę (w szczególności załączniki typu zdjęcia)

---
Pozdrawiam,
Maciej Loret
 #784879  autor: Blank
 15 lut 2015, 10:49
- dostęp do stron szyfrowanych (np. banki) - będzie pobierać transfer
fora internetowe (np. takie jak Telepolis) - nie będzie pobierać transferu
- portale internetowe, np. onet - są tam często jakieś reklamy, filmiki, flashe i inne mi nieznane pierdoły - częściowo. Reklamy audiowizualne i filmiki będą pomniejszać ilość transferu.
- gry wymagające dostępu do internetu (np. Minecraft, SimCity, World of Tanks) - zazwyczaj będzie pomniejszać transfer
- strony z dużą ilością zdjęć (np. skyscrapercity) - jeżeli zdjęcia są przesyłane przez protokół HTTP, nie będzie obniżać ilości transferu
- poczta przez przeglądarkę (w szczególności załączniki typu zdjęcia) - zależy od protokołu, większość poczt korzysta z HTTPS, więc będzie pobierać. Zdjęcia nie pobierają transferu (przy HTTP), ale już np. PDF, czy inne dokumenty będą pobierać.

Ogółem, Formuła WWW jest jedną z najbardziej skomplikowanych usług w ofercie Play. Oni sami nie wiedzą jak ona działa.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament
 #784890  autor: lluukk
 15 lut 2015, 11:38
no a w OFnK za 1 GB płacisz ok. 2,2 zł więc za te 20 zł będziesz miał 9GB :) więc Play z 1GB + dodatki chyba nie podskoczy...

lluukk
 #784898  autor: Maciej Loret
 15 lut 2015, 12:12
lluukk pisze:no a w OFnK za 1 GB płacisz ok. 2,2 zł więc za te 20 zł będziesz miał 9GB :) więc Play z 1GB + dodatki chyba nie podskoczy...
A no limit w weekendy, gdy najwięcej się korzysta z internetu?

W chwili obecnej korzystam z Orange Free Net za 32,05 mam 15GB + no limit codziennie od północy do 10:00. I trzeba się dosyć mocno ograniczać...

---
Pozdrawiam,
Maciej Loret
 #784904  autor: lluukk
 15 lut 2015, 12:21
A sorki - myślałem, że to do smartfona dual sim i kilka GB starczy. Jeśli do kompa to oferta Play 1 GB + "dodatki" moim zdaniem odpada - miałem kiedyś chyba 20GB + formuła WWW i bywało, że nie starczyło na miesiąc... więc te 20 zł za "nielimitowany" internet miesięcznie jak piszesz to nie przy tej ofercie. Moim oczywiście zdaniem.

No ale musisz ocenić pod siebie - jeśli poza weekendami 1 GB + formuła WWW Ci starczy - to OK.
Ja bym nie wyrobił... Używam 3-6 GB miesięcznie w smartfonie :) więc 2,2 za 1 GB w OFnK jest dla mnie super a w kompie mam LTE w RBM więc praktycznie do 200 GB miesięcznie za ok 17 zł :)

lluukk
 #784908  autor: ja.michal
 15 lut 2015, 12:59
divhashmorex pisze:Ogółem, Formuła WWW jest jedną z najbardziej skomplikowanych usług w ofercie Play. Oni sami nie wiedzą jak ona działa.
Dlatego trzeba samemu sprawdzać. Swego czasu korzystałem z tej usługi (jeszcze przed nowymi taryfami) i śmiechem żartem za 5 zł w praktyce wychodziło koło 3 GB miesięcznie, a jakoś specjalnie nie szalałem po www.
 #784954  autor: martin76
 15 lut 2015, 15:39
Zawsze mozna awaryjnie, jesli przewiduje sie duze zuzycie danego dnia odpalic dzien bez limitow za 4 plny.
 #785020  autor: solidburn
 15 lut 2015, 21:23
Maciej Loret pisze:Witam,

takie cudo:
http://www.play.pl/oferta/play-internet ... -na-karte/

Zakładam, że kupuję starter za 50zł na rok oraz dodatkowy pakiet "Formuła www" oraz "nielimitowane weekendy" za 10zł. Łącznie kosztuje mnie dostęp do internetu niecałe 20zł miesięcznie. Zgadza się?
zgadza się tylko formula www obejmuje w sumie takie statyczne www a tego mało na necie, jak masz modem LTE a jak nie masz to koszt 100zl starter RMB za 5zl i 50zl na 100dni wyjdzie kwotowo to samo ale ilościowo bez porównania bo te 100GB masz zapewnione i na ta chwile najlepsza promocja
 #785044  autor: ja.michal
 15 lut 2015, 22:29
martin76 pisze:Zawsze mozna awaryjnie, jesli przewiduje sie duze zuzycie danego dnia odpalic dzien bez limitow za 4 plny.
Pamiętaj tylko o tym, że pula bez limitu czyli te 100 GB jest liczone dla całego miesiąca, a nie tylko dnia.
 #785052  autor: solidburn
 15 lut 2015, 23:00
divhashmorex pisze:Nie masz zapewnione, bo promocja może zostać w każdej chwili odwołana (lub nie).
mam zapewnione bo nie mam umowy i mój starter za 5zl tez może zostać w każdej chwili wyrzucony :) chociaż nie bo będę miał tam zgromadzone środki od doładowań po 50zł to trzeba by to jakoś wykorzystać /sprzedać i może wyjść na 0 ;)
 #785173  autor: Blank
 16 lut 2015, 19:01
solidburn,
tam wyżej piszesz o zakupie modemu LTE specjalnie pod starter. Tylko tego się czepiam. Jeśli ktoś już ma urządzenie obsługujące LTE to ok, ale zakup modemu specjalnie pod promocję, która została już usunięta z pozostałych taryf to proszenie się o kłopoty.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament
 #785191  autor: solidburn
 16 lut 2015, 19:48
divhashmorex pisze:solidburn,
tam wyżej piszesz o zakupie modemu LTE specjalnie pod starter. Tylko tego się czepiam. Jeśli ktoś już ma urządzenie obsługujące LTE to ok, ale zakup modemu specjalnie pod promocję, która została już usunięta z pozostałych taryf to proszenie się o kłopoty.
modem LTE w 2015 to konieczności i zawsze się to przyda bo chyba nie przejdziemy za szybko z LTE na coś nowszego w PL ?
 #785195  autor: Blank
 16 lut 2015, 19:56
Niektórym zwykły HSDPA by starczył. Powiedzmy sobie szczerze, czy każdy potrzebuje te naście/dziesiąt megabitów na sekundę?
HSPA+ to max dla zdecydowanej większości, jesli chodzi o wymagania. Kupowanie modemu LTE, w celu skorzystania z promocji, która może zostać w dowolnym momencie odwołana jest moim zdaniem totalną głupotą, ale podkreślam, że to tylko moje zdanie

#785202  autor: lee
 16 lut 2015, 20:12
No i będą coraz lepsze szybsze i tańsze urządzenia z czasem
 #785204  autor: adik
 16 lut 2015, 20:20
Ja kupiłem router LTE z myślą o PINK-u(propozycja za 45 zł jest do przyjęcia),ale tak długo jak jest w RBM promo to też korzystam,przypuszczam że do końca marca promocja będzie czyli tyle ile w Orange i ich promocja na LTE.

http://www.speedtest.net/my-result/4142279769
 #785206  autor: solidburn
 16 lut 2015, 20:45
divhashmorex pisze:Niektórym zwykły HSDPA by starczył. Powiedzmy sobie szczerze, czy każdy potrzebuje te naście/dziesiąt megabitów na sekundę?
HSPA+ to max dla zdecydowanej większości, jesli chodzi o wymagania. Kupowanie modemu LTE, w celu skorzystania z promocji, która może zostać w dowolnym momencie odwołana jest moim zdaniem totalną głupotą, ale podkreślam, że to tylko moje zdanie
Człowieku coś się przyczepił do tej promocji mamy 2015 i MUSISZ mieć modem LTE tak jak musisz mieć Windows 7 i tel kolorowy dotykowy itd itd :) co ja poradzę na to ze technologia się rozwija a tylko w LTE np play daje darmowy net w abonamentach itd

Nie po to władowali kasę w LTE żeby im się wszyscy w 3G cisnęli dalej ale nikt Ci nie broni siedzieć na Windows 98 zrozum technologia idzie do przodu i czasem dobry skaner muszę wywalić do kosza tylko dlatego ze pod nowym Windowsem nie ma sterowników (ale na szczęście jest Linux :)
 #785208  autor: Blank
 16 lut 2015, 21:01
hmm... chyba Windows 8, jeśli idziemy tym tropem ;p
Co z tego, że te kafelki dla ludzi, co korzystają od lat z komputera są baaaardzo niewygodne, jak to przecież nowa moda ;)
Podobnie z LTE, co z tego, że mi HSDPA by wystarczyło, jak LTE takie modne :D

A tak na poważnie, to chyba serio coś w tym jest. Jeszcze kilka miesięcy temu, uważałem, że LTE jest całkowicie zbędne, a teraz korzystając, nie wyobrażam sobie rezygnacji z niego :D
Niby komfort tylko ciut lepszy, a jednak czuć różnicę :D

#785222  autor: qcom
 16 lut 2015, 23:31
Chodzi o to że LTE jest dużo bardziej pojemne od HSDPA gdyby dali darmowy net na HSDPA sieć całkowicie by się zapchała. HSDPA robione było dla telefonów nie do mobilnego/domowego internetu i pobierania wielkiej ilości danych.
 #785568  autor: DaveX
 18 lut 2015, 19:01
Trochę zmienię kurs tematu, ale wolę zapytać tu niż otwierać nowy temat.

Posiadając taryfę Play Internet na Kartę, można w jakikolwiek sposób zachować środki na koncie z długim okresem ważności konta, np RWK. Poprzez zmianę taryfy lub cokolwiek innego?