• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #4350  autor: Piotr
 26 kwie 2005, 11:02
Tak sobie obserwuje sytuację na rynku telefoni komórkowej w naszym kraju a dokładniej rzecz ujmująć PRE-PAIDÓW i zastanawiam się czy chwilowy spokój w branży nie jest zapowiedzią jakiegoś wielkiego boom cenowego jednej z sieci, za którą pójdą następne?
Na przełomie marca i kwietnia dużo informacji krążyło po sieci, że Heyah zamierza dość mocno uderzyć na rynek z nowymi cenami - jak na razie chyba tylko na poltkach się skończyło. W telewizji nadal ERA chwali się swoim lovelasem, który ma niezły bajer i rozmawia ze znajomym za jakieś 30 gr. z hakiem siedząc na plaży a potem w jakiejś nadmorskiej knajpie.
POP karmi nas nadal dużymi piłkami i szorstkim swetrem oraz dobitnym Śfajnie z okazji ceny jaka obowiązuje w pakietach wprowadzonych przez Idee.
Simplus. Hmm... nadal możemy podziwiać wyuzdaną 8) lady z dużym biustem, która paraduje z 1 gr. za SMS do Swojaków na swojej klacie i nic po za tym...
Heyah umilkło z robotnikiem z kanału i panią co przywiązuje piesieczka do wajchy...

Rynek się nasycił i jest znudzony... Czy będzie jakaś nowa rozrywka?

Pozdrawiam.

#4353  autor: WitekT
 26 kwie 2005, 11:28
Wydaje mi się, że na razie nie ma co liczyć na dalsze ruchy. Ja widzę ewentualnie 4 możliwe momenty:

- rebranding któregoś z operatorów (będzie napewno Orange, wg. zapowiedzi za 6 do 12 miesięcy),
- wygrana Hutchisona i jego wejście na rynek,
- obniżenie stawek interconnectowych,
- przenośność numeru.

Minimum pół roku do najbliższego wydarzenia...

#4355  autor: Piotr
 26 kwie 2005, 11:32
A ceny połączeń... Nic nie zamierzają robić w tej kwestii.
A jak myślisz Witek. Czy w przypadku cen można się spodziewać ich ewentualnej obniżki po całkowitym wejściu Orange na rynek czy też pojawieniu się nowego operatora?

Pozdrawiam.

#4359  autor: WitekT
 26 kwie 2005, 11:46
Inaczej - napewno można się spodziewać NOWEJ oferty...

#4361  autor: Piotr
 26 kwie 2005, 11:58
OK. Wszystko jest fajnie i pięknie powstaje tylko pytanie jaka będzie ta oferta? Pod jaki sektor zostanie ona skierowana? Bezprzewodowy dostęp do sieci itp. a może coś innego.

Pozdrawiam.

#4362  autor: WitekT
 26 kwie 2005, 11:59
Najpierw biznes i wysokodochodowi prywatni. Z usług - najpierw UMTS.

#4364  autor: Piotr
 26 kwie 2005, 12:07
Czyli mam rozumieć, że szara strefa sobie jeszcze poczeka na lepsze czasy...

#4365  autor: WitekT
 26 kwie 2005, 12:10
Jak szara strefa będzie dobrze płacić... ;) Ale na pierwszy ogień idzie biznes, przede wszystkim ten duży.

#4382  autor: xlord
 26 kwie 2005, 16:59
Wedlug mnie jedyna zmiana, ktora moze zostac dokonana w pre paidach i post paidach rowniez, to przetworzenie tych "promocji" tanich polaczen wewnatrzsieciowych polegajacych na wysylaniu smsow premium na standard. Nic na razie nie spadnie, bo sie rynek uspokoil i staruchy czekaja na narodziny 4 opa. Po co sie wychylac przed peleton?

Pozdrawiam

#4388  autor: WitekT
 26 kwie 2005, 17:15
Spójrz na to z innej strony - tak czy siak będą musieli przy wejściu kolejnego opa zejść z cenami. A jeżeli zejdą przed jego wejściem, to wyczyszczą mu rynek. :)

#4394  autor: xlord
 26 kwie 2005, 17:21
Masz racje, ale z drugiej strony moga zbyt wiele stracic. NIe wiedzac na co bedzie stac nowego nie chca przesadzic. Sadze, ze wola dzialac zachowawczo zamiast robic niepotrzebne, poki co, rewolucje. Zreszta co my tu o tych problemach skoro nowy pojawi sie najwczesniej za rok.

Pozdrawiam

#4396  autor: WitekT
 26 kwie 2005, 17:24
Jak wejdzie "3" to trudno oczekiwać innej polityki niż ta, którą prowadził wchodząc na rynki zachodnioeuropejskie, czyli niskich cen (w Wielkiej Brytanii niższych o 70% od konkurencji) i mocnego dotowania telefonów. Netia też dłużna nie będzie - mając tylko 1800 będzie musiała mieć naprawdę dobrą ofertę...

#4423  autor: Piotr
 27 kwie 2005, 08:37
No to czekamy... A powiedzcie mi moi mili jak według was będzie się przedstawiała sprawa z telefonu w pre-paidach. Czy uważacie, że nowy operator chociaż na samym starcie obniży ceny aparatów na kartę?

Pozdrawiam.

#4429  autor: xlord
 27 kwie 2005, 09:17
Piotr pisze: Czy uważacie, że nowy operator chociaż na samym starcie obniży ceny aparatów na kartę?

Pozdrawiam.
Sa tacy, ktorzy mysla tylko o tanim telefonie.
Sa tacy, ktorym marzy sie zakup telefonu w jak najbardziej korzystnej cenie przy zachowaniu zdrowego rozsadku w oplatach za polaczenia.
I sa tacy, ktorym to wisi, bo kupuja telefony poza salonami i zalezy im na jak najnizszych kosztach polaczen. I do tej grupy naleze i ja, bo rozmawiam dosc duzo i wole tanie minuty do wszystkich sieci i za granice, zamiast niby taniego, go...nego telefonu.

Pozdrawiam

#4440  autor: Piotr
 27 kwie 2005, 10:39
Jeżeli jesteśmy już przy telefonach i ich cenach to przeglądałem dzisiaj oferty na Allegro i stwierdzam, że jeżeli w przyszłości będe kupował telefonik to tylko tam (rzecz jasna mówię o nówkach). Można nawet zaoszczędzić 100-150 zł a takie pieniądze przecież drogą nie chodzą.
No chyba, że nowy operator zaproponuje mi tanie i dobre aparaty to wtedy pójdę do jego salonu :-D

Pozdrawiam.

#4495  autor: Dragon
 27 kwie 2005, 19:09
na poczatku to raczej bedziesz kupowal przez jego sklep internetowy bo watpie zeby szybko stworzyl jakas duza siec sprzedazy :)

#4542  autor: Piotr
 28 kwie 2005, 10:13
Powiem ci szczerze Dragon, że wizja sklepu internetowego nowego operatora telefoni komórkowej i możliwość dokonania w nim zakupu aktywacji, telefonu itp. za nim ten wybuduje cała swoją marketingową infrastrukturę (salony, sklepy itp.) nie jest głupim pomysłem. Sam osobiście bardzo chętnie bym coś kupił w takim sklepiku jeżeli ceny były by na przyzwoitym poziomie 8)

Po za tym nie wiem czy pamiętacie jak Heyah wchodziło na nasz rynek. Za pośrednictwem ich strony a dokładniej czegoś co przypominało sklep internetowy można było kupić sobie numer jaki człowiekowi najbardziej odpowiadał tj. podawało się daną kombinacje cyfr jaka się podobała w puli numerycznej itp. Jeżeli taki numer był wolny (tj. nie pojawił się w sprzedaży badź też nie został już wcześniej przez nikogo zajęty) to płaciło się odpowiednią kwotę i szło się na miasto pochwalić kolegom w spodniach z 18 paskami jaki to wypaśni numerek się posiada :-D

A tak na poważnie to kilku moich znajomych po przez ten ala sklepik internetowy Heayaha dorwało w swoje łapeczki na prawdę całkiem przyjemne numery.

Pozdrawiam serdecznie.

#4550  autor: Bartosz
 28 kwie 2005, 10:29
moim zdaniem kłopotu z nowymi Klientami to nie będzie miał - gdyż Ci którzy
skaczą po operatorach przejdą i do niego (a wtedy będą krytykować pozostałych opów) wystarczy że telefony będą tańsze o 5 zł , połączenia o 10 gr a umowa tylko na 12 m-cy

#4552  autor: Piotr
 28 kwie 2005, 10:42
Powstaje jednak pytanie ile na naszym rynku mamy taki "skoczków".

Pozdrawiam.

#4553  autor: Bartosz
 28 kwie 2005, 11:07
hmmm no tak z 3/4 Klioentów ideii :-D