• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #3781  autor: Piotr
 18 kwie 2005, 19:07
Trochę temat nowej platformy w Simplusie ucichł więc postanowiłem go na nowo ruszyć.

Czy ktoś z was może mi powiedzieć jak to w końcu będzie z tą nową platformą? Kiedy wejdzie ona na stałę do oferty SIMPLUSa? Czy spece od tych wszystkich technicznych spraw z ramienia POLKOMTELa uporali się już z problemami z jakimi mieli "spięcia" na początku działalności nowej platformy?

Pozdrawiam.

#3787  autor: WitekT
 18 kwie 2005, 19:36
A ona nie jest już od razu włączana w nowych aktywacjach S+? Nie wiem - strzelam, coś mi się chyba tak o uszy obiło. ;)

Co do stabilności platformy to się nie wypowiadam, bo S+ nie używam. :)

#3855  autor: Piotr
 19 kwie 2005, 15:22
Nową platformę włącza się za pomocą specialnego kodu z klawiatury (szczegóły na www.simplusteam.pl) więc na chłopski rozum automatycznie wkładająć nową kartę SIM do aparatu nie stajesz się użytkownikiem nowej platformy tylko cały czas wisisz na starej. Po sieci chodziły jednak słuchy, że za jakiś czas będzie przymusowa i automatyczna przesiadka na tą platformę i chciałem się dowiedzieć kiedy to niby miało by nastąpić... Osobiście trochę się obawiam tej "logistyczno-technicznej" operacji gdyż z opini innych ludzi wiem, że nie chodzi to wszystko zbyt pięknie.

Pozdrawiam.

#3859  autor: WitekT
 19 kwie 2005, 15:25
Piotr pisze:Nową platformę włącza się za pomocą specialnego kodu z klawiatury (szczegóły na www.simplusteam.pl) więc na chłopski rozum automatycznie wkładająć nową kartę SIM do aparatu nie stajesz się użytkownikiem nowej platformy tylko cały czas wisisz na starej.
Te karty są przecież aktywne cały czas! Cały czas są wpisane w HLR. Włączenie takiej karty powoduje po prostu włączenie "licznika" czasu jej aktywności, związanego z potrzebą doładowania, itp! Jako taka karta jest cały czas aktywna.

#3863  autor: Piotr
 19 kwie 2005, 15:30
Dokładnie. Cały sęk jest w tym, że po prostu PLUS GSM odchodzi od wyświetlania stanu konta na ekranie telefonu, dziwnym naliczaniu rozmów itp. Jak by to ująć chce po prostu dorównać konkurencji (np. POP) wprowadzając powiadomienia o stanie konta SMSem po zakończeniu każdej rozmowy itp. Problem jednak polega na tym, że to "cudeńko" techniki PLUS GSM nie chodzi najlepiej np. zrywa połączenia itp.

Pozdrawiam.

#3864  autor: WitekT
 19 kwie 2005, 15:32
Ale ja się odnosiłem do tego, że jak najbardziej nowe karty S+ mogą być już w momencie sprzedaży na nowej platformie. :)

#3867  autor: Piotr
 19 kwie 2005, 15:43
Ja jakiś czas temu wrzuciłem do swojego aparatu funkiel nówkę kartę SIM i... i nadal wiszę na starej platformie 8)

#3870  autor: WitekT
 19 kwie 2005, 15:47
No to najwyraźniej źle słyszałem o tej nowej platformie od razu aktywnej na nowych kartach. ;)

#3872  autor: Piotr
 19 kwie 2005, 16:04
He he he nie jest powiedziane, że nie jest tak jak mówisz Witek. Może po prostu ja trafiłem na jakąś "inną" kartę :D

#3876  autor: WitekT
 19 kwie 2005, 16:09
Eee... Nie sądzę... Jak by zmieniali, to wszystkim. :)

#3877  autor: Piotr
 19 kwie 2005, 16:24
Może i masz rację... W końcu jak by na to nie spojrzeć na chwilę obecną przejście na nową platformę w SIMPLUSie jest dobrowolne jednak nie należy zapominać o tym, że za jakiś czas każdy użytkownik obecnej starej platformy (wyświetlanie stanu konta na wyświetlaczu telefonu) za jakiś czas będzie automatycznie "przeżucony" na nową platformę czego po części się obawiam i spoglądam na to sceptycznie. Jednak jak to kiedyś ktoś powiedział większość nowości nie jest mile widziana...

Pozdrawiam.

#3880  autor: pajorro
 19 kwie 2005, 17:26
Oj chyba domyślnie jest stara platforma aktywna przy nowych starterach, jednak taka zmiana przymusowa to kwestia czasu, jednak niech poczekają i dopracują tę platformę...
Jak miałem Simplusa to dla mnie lepsza była nowa platforma bo mnie wkurzały smsy wyłacz i włącz telefon, opłata z sms, mms, gprs itp. itd.

#3887  autor: Piotr
 19 kwie 2005, 18:41
pajorro pisze: jednak niech poczekają i dopracują tę platformę...
Popieram pełną gębą :-D
pajorro pisze: Jak miałem Simplusa to dla mnie lepsza była nowa platforma bo mnie wkurzały smsy wyłacz i włącz telefon, opłata z sms, mms, gprs itp. itd.
W przypadku nowej platformy człowieka mogą wkurzać SMSy z informacją o stanie konta po zakończeniu każdej rozmowy.

Czy może ktoś mi powiedzieć jak przedstawia się sprawa z informacjami o zmianie salda na koncie jeżeli tylko i wyłącznie wysyłamy cały czas SMSy? Czy tak samo jak w przypadku starej platformy tak i na nowej otrzymujemy informację, że stan konta się zmienił?

Pozdrawiam.

#3888  autor: pajorro
 19 kwie 2005, 19:11
Piotr pisze: Czy może ktoś mi powiedzieć jak przedstawia się sprawa z informacjami o zmianie salda na koncie jeżeli tylko i wyłącznie wysyłamy cały czas SMSy? Czy tak samo jak w przypadku starej platformy tak i na nowej otrzymujemy informację, że stan konta się zmienił?

Pozdrawiam.
Nie rozumie? Jeśli wyślesz smsa to się konto pomniejszy o koszt smsa po około 3 minutach. Nic nie dostaje się... żadnego powiadomienia

#3895  autor: Abdank
 19 kwie 2005, 20:59
Plus nie uporał się jeszcze z problemami zrywania połączeń, bo nadal dzieje się tak w moim przypadku. Nie wiem czy problem dotyczy całej Polski, czy tylko kilku regionów, bo jakoś mało pisze się o tym na różnych grupach.
Wszystkie inne funkcje działają bardzo dobrze. Czasami zdarza się, że smsy podsumowujące czas i koszt rozmowy opóźniają się znacznie, ale zdarza się to rzadko. Mnie akurat pasuje taka forma podsumowania, więc w tej kwestii nie narzekam.
BOK obiecał mi odpowiedzieć, gdy problem zrywanych połączeń będzie zlikwidowany. Czekam już blisko miesiąć od złożonej reklamacji. Jak na razie cisza.

#3896  autor: WitekT
 19 kwie 2005, 21:01
Abdank pisze:BOK obiecał mi odpowiedzieć, gdy problem zrywanych połączeń będzie zlikwidowany. Czekam już blisko miesiąć od złożonej reklamacji. Jak na razie cisza.
No... Czyli standard... 8)

#3974  autor: Piotr
 21 kwie 2005, 09:45
pajorro pisze:Jeśli wyślesz smsa to się konto pomniejszy o koszt smsa po około 3 minutach. Nic nie dostaje się... żadnego powiadomienia
No i elegancko. Dziękuję bardzo za informację :D

#3975  autor: Piotr
 21 kwie 2005, 09:45
WitekT pisze:No... Czyli standard... 8)
POLSKA :-D

PS. Ciekawe czy na zachodzie też jest taki kabaret jak u nas 8)

#3996  autor: xlord
 21 kwie 2005, 18:50
Piotr pisze:...
PS. Ciekawe czy na zachodzie też jest taki kabaret jak u nas 8)
Zdarzaja sie lepsze szopki :D

Pozdrawiam

#3998  autor: Piotr
 21 kwie 2005, 18:58
Xlord można prosić o jakieś przykłady :D