• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #52666  autor: zsoi3
 09 lut 2006, 15:41
witam,

prosze o pomoc

kupilem SimData na wyjazd. wydaje mi sie, ze wedlug regulaminu powinno naliczac przy polaczeniu z Internetem (nie WAP) 0.03 zlotego za 100kb danych - lacznie zsumowanych wychodzacych i przychodzacych?

a na moich polaczniach testowych - doslownie nawet tak, ze polacze sie i zaraz moment rozlacze (przeslanych i odebranych doslownie pare bajtow) kwota, ktora zostaje obciazony wynosi 0.06 zlotego !!

prosze o informacje jak to jest naliczane i czy w.w jest poprawne czy nie

wiem o problemach z Plusem - prosze jednak o wyjasnienie.

dziekuje z gory :)

pozdr

#52677  autor: D@rio
 09 lut 2006, 16:10
Wg. mnie wszystko jest OK ponieważ płaci się oddzielnie za dane wysyłane i odebrane. A przecież "paczka" w SIMdata do WAP wynosi 10kB a do WWW 100kB. A więc tak jak mówię, to leci w dwie "mańki" a więc wg. mnie naliczanie jest poprawne.

Jakby coś, to cennik jest TU

Pzdr.

#52688  autor: D@rio
 09 lut 2006, 16:34
No to nawet jeśli tak jest to by się zgadzało. Sprawdź dobrze ile danych wysyłałeś. Bo jeśli np. odebrałeś 8kB a wysłałeś 5kB to i tak to wszystko zostanie zaokrąglone w górę do pełnej paczki, a wię co do 20kB.

#52695  autor: zsoi3
 09 lut 2006, 16:48
pisalem, ze chodzi o internet - a tam rozliczanie jest co 100KB lacznie wedlug tego co jest napisane w regulaminie.

lacznie mialem mniej niz 100 kb.

raz zrobilem test na polaczeniu i rozlaczeniu zaraz - bez przesylania czegokolwiek; telefon wyslal parenascie bajtow i odebral parenascie bajtow; czyli tyle co nic - i naliczylo 0.06 - czyl OSOBNO dla wysalnych i OSOBNO dla pobranych pakietow... :twisted:

#52700  autor: rafcyk
 09 lut 2006, 17:06
Moga byc 2 opcje:
- naliczanie danych wych i przych. jest w jednej paczce, jednak jesli bardzo czesto sie rozlaczasz i laczysz ponownie zrywa sesje i dane naliczane sa na nowo. I mimo tego ze tel bedzie ci wskazywalo malo sciagnietych/wyslanych danych to duza ilosc polaczen spowoduje duze koszty
-trwaja nadal problemy z platforma na ktorej rowniez dziala simdata, czesto znikaja srodki z konta, badz tez blokowane sa polaczenia wychodzace. Moze tu lezy problem?

#52705  autor: zsoi3
 09 lut 2006, 17:19
dzieki za odpowiedz.

pierwsza opcja - odpada; wyjasnialem, ze byly to krociotkie polaczenia testowe. jednokrotne (nic mnie nie rozlaczalo),
druga - to mozliwe,

a moze trzecia opcja - czy SimData jest jeden w Plusie? czy tez istnieje SimData standard i SimData promocyjny, inny? bo tam jest cos napisane: "Promocyjna Taryfa SIMDATA" albo SimData 2"?

poszedlem do sklepu i poprosilem Simdata i dostalem. moze powinienem poprosic "Simdata promocyjny"? przeciez to bez sesnu.... :evil:

bede wdzieczny za dodatkowe wksazowki. dzieki.

update: a moze ktos ma simdata i po prostu wie jak mu to naliczalo kiedys/nalicza teraz?

#52822  autor: D@rio
 10 lut 2006, 02:11
Zadzwon na DOK i wyjasnij sprawe. Bo SIMDATA jest tylko jedna wersja.

#52828  autor: zsoi3
 10 lut 2006, 06:30
wyslalem emaila do BOK. bede dzwonil, jak nie odpisza - podobnie jednak dodzwonic sie tam graniczy z cudem.

#53115  autor: koralowiec1
 11 lut 2006, 10:46
Mi się wydaje, że w każdej sieci zawsze liczą oddzielnie dane wysłane i odebrane. Wydrukuj sobie dokładnie regulamin i zadzwoń do BOK i ich pognęb. Może dowiesz się i nam tu powiesz jak to jest w SIMDATA.

#53128  autor: Kaczy
 11 lut 2006, 11:41
koralowiec1 pisze:Mi się wydaje, że w każdej sieci zawsze liczą oddzielnie dane wysłane i odebrane. Wydrukuj sobie dokładnie regulamin i zadzwoń do BOK i ich pognęb. Może dowiesz się i nam tu powiesz jak to jest w SIMDATA.

No nie w każdej. A raczej nie w każdej taryfie.
Z tego co wiem to w POPie sumuja, tak samo jest w Jednej Idei Mix. No i zapewne jeszcze znalazło by się pare taryf, gdzie dane są zliczane wspólnie.

...::: Made for loneliness :::...

#53301  autor: zsoi3
 11 lut 2006, 21:53
koralowiec1 - w kazdej sieci, ale nie w kazdej taryfie.

dlaczego mam drukowac regulamin? mam go na WWW - linki podalem w tym watku. zajrzyj i bedziesz wiedzial jak jest w SimDATA

#53486  autor: gm
 12 lut 2006, 13:41
W najbliższym czasie powinieneś dostać zwrot na konto różnicy jaka powstała w związku z błędnym naliczaniem. Jeżeli tak sie nie stanie, pisz pisemną reklamację do Polkomtelu. Jeżeli nie zarejstrowałeś karty SIM wysyłając pocztą formularz zgłoszeniowy to zrób to jak najszybciej, najlepiej w jakimś salonie Plusa.

Zamieniłem Nokię na SE i wróciłem do Nokii :-)

#53497  autor: koralowiec1
 12 lut 2006, 13:59
Z tym drukowaniem to chodziło mi o to żebyś jak dzwonisz miał tekst przed oczyma. Jakoś to automatycznie napisałem, oczywiście możesz otworzyć stronę www i z nimi rozmawiać. A regulaminu SIMDATA to nie pamiętam dokładnie, ale wiem że to już chyba drugie wydanie SIMDATA w Plusie. Być może pierwsza promocja naliczała dane oddzielnie. Teraz doczytałem i tam jasno pisze, na samym dole (odnośnik nr 1), że dane wysłane i odebrane naliczane są razem w ramach jednej sesji. Czyli powinno naliczać 0,03 zł za 100 KB.

#53499  autor: Klusek
 12 lut 2006, 14:02
zsoi3 pisze:koralowiec1 - w kazdej sieci, ale nie w kazdej taryfie.

dlaczego mam drukowac regulamin? mam go na WWW - linki podalem w tym watku. zajrzyj i bedziesz wiedzial jak jest w SimDATA
Jakoś nie przypominam sobie, żeby w Orange w jakiejkolwiek taryfie osobno były rozliczane dane odebrane i wysłane. Zawsze wszystko było razem rozliczane.

Obrazek
Obrazek

#53501  autor: gm
 12 lut 2006, 14:05
Oczywiście, że w SimDATA nalicza 3 gr za 100kB w sumie odebranych i wyslanych danych. To, ze nalicza 6 gr jest bledem systemu (platformy) Simplusa. Trzeba czekac cierpliwie na zwtor kasy.

#53502  autor: Kaczy
 12 lut 2006, 14:05
Klusek pisze:
Jakoś nie przypominam sobie, żeby w Orange w jakiejkolwiek taryfie osobno były rozliczane dane odebrane i wysłane. Zawsze wszystko było razem rozliczane.
Idea dla Firm 50- bodajże tak ten plan się nazywał co miał mój ojciec. Tam liczyło za wszystko oddzielnie :smt011 :smt011

PS. Klusek, Ty mieszkasz w Szczecinku na ul. Sienkiewicza? :smt005 :smt005 :smt005

...::: Made for loneliness :::...

#53503  autor: gm
 12 lut 2006, 14:07
W wiekszosci ofert do przesylu danych liczy oddzielnie wyslane i odebrane dane. SimDATA liczy sume tych danych.

#53511  autor: Klusek
 12 lut 2006, 14:26
Kaczy pisze:
Klusek pisze:
Idea dla Firm 50- bodajże tak ten plan się nazywał co miał mój ojciec. Tam liczyło za wszystko oddzielnie :smt011 :smt011

PS. Klusek, Ty mieszkasz w Szczecinku na ul. Sienkiewicza? :smt005 :smt005 :smt005
Rezczywiście, przestudiowałem cennik i muszę się przyznać, że popełniłem błąd :oops: Pewnie przez to, że nie jestem jakimś wielim biznesmanem 8)

Mieszkam w Szczecinku, ale nie na Sienkiewicza :)

Obrazek
Obrazek

#53824  autor: koralowiec1
 14 lut 2006, 11:10
Hm... Ciekawa sprawa z tym rozliczaniem danych. Aby się przekonać poczytałem kilka cenników:
POP - dane sumowane,
Twój Plan - też sumują dane,
SimData - też.
Trzeba jednak każdorazowo czytać cenniki zamiast z głowy pisać tutaj różne rzeczy, bo operatorzy co jakiś czas jakieś tam zmiany robią... :lol: