Witam, jestem w orange (mam tam pełno znajomych i) nie chce zmieniać sieci. Ale potrzebuje wysłać kilka smsów do Play każdego dnia, powiedzcie czy jest możliwość że w ofercie na kartę zostaną zmniejszone koszty sms'a (bodajże z 20gr na mniej).
- Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum:
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.
Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.
Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
może kupuj doładowania na allegro, zawsze trochę taniej wyjdzie Cie koszt smsa.
problemem jest to że na numery play nie można wysyłać smsów z internetu. Pamiętam, że jak byłem dawno temu abonentem plusa, ustawiłem w telefonie wysyłanie smsów poprzez protokół wap gprs i odpowiednie centrum sms. W ten sposob wysyłałem smsy, nie tracąc tych z abonamentu.
Nie wiem niestety czy teraz taki myk zadziała, podejrzewam że raczej nie.
problemem jest to że na numery play nie można wysyłać smsów z internetu. Pamiętam, że jak byłem dawno temu abonentem plusa, ustawiłem w telefonie wysyłanie smsów poprzez protokół wap gprs i odpowiednie centrum sms. W ten sposob wysyłałem smsy, nie tracąc tych z abonamentu.
Nie wiem niestety czy teraz taki myk zadziała, podejrzewam że raczej nie.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2009, 22:47 przez Rezo, łącznie zmieniany 1 raz.
czy jest możliwość że w ofercie na kartę zostaną zmniejszone koszty sms'a (bodajże z 20gr na mniej).
A ja myślę, ze ani Ty ani nikt z tu obecnych nie dysponuje szklaną kulą, w jakiej można przewidzieć przyszłość i tak kategorycznie stwierdzić, to co wyżej...Pijo pisze:Nie ma i nie będzie

Z moich obserwacji wynika, że taka możliwość istnieje-ale to baaaardzo szeroki temat, więc póki co, Wooze poszukaj innych rozwiązań na ograniczenie wydatków. Propozycja Gregora to dobry kierunek ...na dzień dzisiejszy:)
Ostatnio zmieniony 27 maja 2009, 01:56 przez In.ka, łącznie zmieniany 2 razy.
skoro piszesz na forum to masz dostęp do internetu
skoro masz dostęp do internetu to możesz się zalogować do orange online
z online możesz słać smsy do każdej sieci
minusem jest limit miesięczny...
a co do ustawienia bramki wap w telefonie do wysyłania smsów to chętnie poznałbym temat szerzej.
jest gdzieś o tym na forum ?
skoro masz dostęp do internetu to możesz się zalogować do orange online
z online możesz słać smsy do każdej sieci
minusem jest limit miesięczny...
a co do ustawienia bramki wap w telefonie do wysyłania smsów to chętnie poznałbym temat szerzej.
jest gdzieś o tym na forum ?
nokia 5110 -> nokia 8210 -> siemens c35 -> motorola v2280 -> ericsson t29s -> sonyericssont610i -> nec e616v -> lg U8120 -> sonyericsson k600i -> motorola v360 -> nokia e66
pierzu - ja dawno temu (już pewnie 3 lata mineły) wysyłałem smsy z nokii 3100 przez wap. Już teraz nie pamiętam dokładnie jak to wykombinowałem ale mniej więcej w ustawieniach wysyłania sms włączyłem używanie GPRS i ustawiłem nr centrum wiadomości na jeśli dobrze pamiętam 119999.
A czy ktoś się orientuje czy są jakieś programy na telefony do wysyłania smsów przez internet?
pozatym dobry pomysł z tym multiboksem. Wooze może uda ci się nawet z poziomu telefonu do skrzynki zalogować i smsa wysłać - nigdy nie próbowałem ale kto wie...
A czy ktoś się orientuje czy są jakieś programy na telefony do wysyłania smsów przez internet?
pozatym dobry pomysł z tym multiboksem. Wooze może uda ci się nawet z poziomu telefonu do skrzynki zalogować i smsa wysłać - nigdy nie próbowałem ale kto wie...
Każde z powyższych rozwiązań ma swoje wady.
Kupując karty na allegro, żeby mieć konkretniejszą zniżkę to trzeba duże nominały kupować. Duży jednorazowy wydatek jakby nie patrzeć.
Rozwiązanie z Play Fresh wymaga posiadania (bądź kupienia) jakiegokolwiek aparatu, noszenia potem dwóch. Dodatkowo niestety na 5zl/rok się nie zamknie, bo smsy za 5zł są na 5dni tylko. Potem doładuj znowu... A stawka cennikowa za 5zł daje ok.55 sms. Przy kilku sms na dobę wychodzi około 10zl na sms do jednej tylko sieci (10dni za friko + 111sms na 20dni). Jeśli pisujesz też czasem do Plusa i Ery to oszczędność byłaby rzecz jasna większa.
Policz i zobacz czy Ci się to opłaca i ew. dokupuj fresha.
Kupując karty na allegro, żeby mieć konkretniejszą zniżkę to trzeba duże nominały kupować. Duży jednorazowy wydatek jakby nie patrzeć.
Rozwiązanie z Play Fresh wymaga posiadania (bądź kupienia) jakiegokolwiek aparatu, noszenia potem dwóch. Dodatkowo niestety na 5zl/rok się nie zamknie, bo smsy za 5zł są na 5dni tylko. Potem doładuj znowu... A stawka cennikowa za 5zł daje ok.55 sms. Przy kilku sms na dobę wychodzi około 10zl na sms do jednej tylko sieci (10dni za friko + 111sms na 20dni). Jeśli pisujesz też czasem do Plusa i Ery to oszczędność byłaby rzecz jasna większa.
Policz i zobacz czy Ci się to opłaca i ew. dokupuj fresha.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2009, 23:33 przez Rambus, łącznie zmieniany 1 raz.
Z multiboxa masz miesięcznie 30 smsów za darmo do każdej sieci. Możesz kupić sobie multibox gold, wtedy za 6 zł masz 100 smsów, czyli wychodzi grosz za sms
. Zainstaluj opere mini i ślesz smsy przez neta prosto z telefonu. Nie wiem, czy są aplikacje (np w javie) do multiboxa, wiem, że miałem nie tak dawno program do wysyłania z kompa, ale już żaden nie działa (czyżby poblokowali takowe?).

Polecam z Orange Multiboxa Gold za 6,10 zł miesięcznie (100 SMS-ów) + dokupowanie puli 60 SMS-ów za 6,10 zł. Sam korzystam z takiego rozwiązania i bardzo sobie chwalę, a ślę sporo SMS-ów poza sieć Orange. Przy wysyłce około 160 SMS-ów średnia cena jednego wynosi niecałe 8 gr za sztukę do wszystkich sieci.
Nie lubię korzystać z bramek darmowych bo doklejają mnóstwo reklam. SMS-y z Multiboxa wyglądają ja wysłane z mojego numeru, jeden SMS to 640 znaków, a do odbiorcy dochodzą złączone w jeden dłuższy jak wysłane z telefonu. Odbiorca nawet nie wie, że piszę z bramki, a może do mnie odpisać za pomocą funkcji "odpowiedz".
Korzystam z programu Eskimos, w którym po konfiguracji bramki Multibox można za pomocą kilku ruchów myszki wysłać SMS-a.
Myślę, że jest to jedna z najlepszych opcji. Innym wyjściem może być chyba tylko kupienie karty Play Fresh i wysyłanie SMS-ów po 9gr lub za darmo wydając miesięcznie 30 zł. To jednak zabawa z dwoma telefonami i dwoma numerami.
Nie lubię korzystać z bramek darmowych bo doklejają mnóstwo reklam. SMS-y z Multiboxa wyglądają ja wysłane z mojego numeru, jeden SMS to 640 znaków, a do odbiorcy dochodzą złączone w jeden dłuższy jak wysłane z telefonu. Odbiorca nawet nie wie, że piszę z bramki, a może do mnie odpisać za pomocą funkcji "odpowiedz".
Korzystam z programu Eskimos, w którym po konfiguracji bramki Multibox można za pomocą kilku ruchów myszki wysłać SMS-a.
Myślę, że jest to jedna z najlepszych opcji. Innym wyjściem może być chyba tylko kupienie karty Play Fresh i wysyłanie SMS-ów po 9gr lub za darmo wydając miesięcznie 30 zł. To jednak zabawa z dwoma telefonami i dwoma numerami.
biotyt
to jeszcze tylko przydałby się program na S60 funkcjonalny jak eskimos z opcją wifi i byłoby pieknie....
kto się zgłasza do napisania ?
[ Dodano: 2009-05-27, 17:31 ]
kto się zgłasza do napisania ?
[ Dodano: 2009-05-27, 17:31 ]
ale wtedy nadal pozostaje kwestia utrzymania dwóch numerów !fortel pisze:A ja proponuję zmienić telefon na Samsunga np.D980 z dual simem,dokupić karte Fresh,wraz z kartą Orange załadować do telefonu i ...np.za 5zł wysyłać 500sms-ów z Fresh'a do Poręcz,Play,Ery itd...lub za 10zł-1000 sms-ów...itd itd...a nawet i do Biedronkiiiii
nokia 5110 -> nokia 8210 -> siemens c35 -> motorola v2280 -> ericsson t29s -> sonyericssont610i -> nec e616v -> lg U8120 -> sonyericsson k600i -> motorola v360 -> nokia e66
mnie utrzymanie fresha wychodzi 30 zł na miesiąc - oczywiście wtedy smsy za freenav pisze:przeciesz utrzymanie fresha nie jest takie drogie jak nie bedzie mial potrzeby wysylania smsow nie bedzie ladowal konta wychodzace i tak ma wazne rok po doladowaniupierzu pisze:ale wtedy nadal pozostaje kwestia utrzymania dwóch numerów !
+ koszt drugiej słuchawki + trochę mniejsza ilość miejsca w kieszeni...
ale KONIEC
bo znowu zrobi się temat o FRESH kontra reszta świata
POSZUKIWANY PROGRAM DO MULTIBOXA NA S60
A ja zamowilem starter z internetu z ktorego nie korzystam,tam jest darmowa skrzynka multi box gold i 100smsow za darmo a jak tego malo to z innych kart z orange ktorych juz nie uzywam a i tak 30smsow co miesiac sie dostaje,jedyna wada to ze wysylane smsy trzeba podpisywac zeby bylo wiadomo od kogo sabiotyt pisze:Polecam z Orange Multiboxa Gold za 6,10 zł miesięcznie (100 SMS-ów) + dokupowanie puli 60 SMS-ów za 6,10 zł. Sam korzystam z takiego rozwiązania i bardzo sobie chwalę, a ślę sporo SMS-ów poza sieć Orange. Przy wysyłce około 160 SMS-ów średnia cena jednego wynosi niecałe 8 gr za sztukę do wszystkich sieci.
Jeśli jeszcze korzystasz z orange pop, gdzie smsy masz po 0,20zł to możesz zmigrować do orange music gdzie smsy masz po 0,15zł zawsze to coś... Ponoć w wakacje ma wyjść nowa odsłona orange music miejmy nadzieję że dadzą darmowe smsy do wszystkich sieci tak jak to było kiedyś, oby teraz było to na stałe 

Ja myślę, że jest kilka możliwości (tanich):
* zakupić starter play fresh (tak wiem nie chcesz zmieniać sieci, ale jednak zastanów się, bo chyba będzie najtaniej)
* MultiBOX GOLD lub Platinum w którym dostaniesz po 100SMSów (i w jednym i w drugim)
* Przenieś numer do Play, albo tak zrób aby Ci do których piszesz przenieśli się do Orange
* Nakup starterów po pięć złotych np. Nowe Orange Go (niedawno było to sprawdzane
) i na początku każdego miesiąca, aż przez rok będziesz po zalogowaniu na Orange on-line miał dostępne 30SMSów do wszystkich sieci.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w wynalezieniu sposobu
* zakupić starter play fresh (tak wiem nie chcesz zmieniać sieci, ale jednak zastanów się, bo chyba będzie najtaniej)
* MultiBOX GOLD lub Platinum w którym dostaniesz po 100SMSów (i w jednym i w drugim)
* Przenieś numer do Play, albo tak zrób aby Ci do których piszesz przenieśli się do Orange
* Nakup starterów po pięć złotych np. Nowe Orange Go (niedawno było to sprawdzane

Pozdrawiam i życzę powodzenia w wynalezieniu sposobu

Ostatnio zmieniony 09 cze 2009, 06:58 przez express100, łącznie zmieniany 1 raz.
Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c