• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #331734  autor: Andrzej24
 26 kwie 2009, 10:15
Postanowiłem założyć ten post aby zachęcić pozostałych użytkowników Orange na kartę aby walczyli o wydłużenie konta na połączenia wychodzące. Tak jak jest w Play.

Napisałem do Orange list tej treści:
"Nowa oferta na kartę super lecz dlaczego nie wydłużyliście czasu na
połączenia wychodzące tak jak w Play."

W odpowiedzi otrzymałem:
"Z uwagą zapoznałam się z treścią Pana zgłoszenia.
Dziękujemy, ze zechciał się Pan podzielić swoimi spostrzeżeniami i uwagami na temat promocji.
Są one o tyle cenne i istotne, że to właśnie Pana opinia jako naszego
Klienta wpływa miedzy innymi na pracę nad polepszeniem zasięgu, usług,
wprowadzania nowych ofert.
Bardzo nam przykro, jeśli nie jest Pan usatysfakcjonowany usługami oraz promocjami Orange. Pragniemy zapewnić, że
dokładamy wszelkich starań, aby
uczynić ofertę atrakcyjną dla Państwa.
Dziękujemy za opinię, została przekazana do Działu Marketingu - Pana sugestie będą cenne przy wprowadzaniu zmian."

Może jak wszyscy zaczną o tym pisać to w końcu Orange zrobi krok w tym kierunku.
Zachęcam do pisana na e-mail: [email protected]

#331736  autor: ywis
 26 kwie 2009, 10:35
Zbyli Cię :)

#331737  autor: kamil1221
 26 kwie 2009, 10:39
Czy to ciężko zrozumieć, że Orange nie może tego zrobić ze względu na Zetafona ?
Nawet, jeśli by chciał wprowadzić zmiany do regulaminu Zetafona wielu klientów może wtedy bez konsekwencji zerwać umowę - bo nastąpiła zmiana w regulaminie i oni nie muszą jej akceptować.

#331738  autor: Andrzej24
 26 kwie 2009, 10:45
kamil1221 pisze:Czy to ciężko zrozumieć, że Orange nie może tego zrobić ze względu na Zetafona ?
Nawet, jeśli by chciał wprowadzić zmiany do regulaminu Zetafona wielu klientów może wtedy bez konsekwencji zerwać umowę - bo nastąpiła zmiana w regulaminie i oni nie muszą jej akceptować.
A co ma do tego zetafon. On się rządzi swoimi przepisami. Przykład na Play gdzie stare taryfy nie mają aż tak długich ważności.
Orange może stworzyć zupełnie nową taryfę na kartę w której wydłużyliby ważność konta na rok. W czym problem? W tym, że trzeba wziąć się do roboty i taką taryfę stworzyć.

#331742  autor: kowcio
 26 kwie 2009, 10:56
Andrzej24 pisze:A co ma do tego zetafon. On się rządzi swoimi przepisami. Przykład na Play gdzie stare taryfy nie mają aż tak długich ważności.
A dużo ma. Nie wiem czy Ty się orientujesz w nim, ale Orange go reklamowało jako ofertę z telefonem, z umową na 24, 30 lub 36 miesięcy z takimi zasadami i promocjami jakie obowiązują we wszystkich ofertach na kartę- tj. POPie, GO oraz Music. I to wg mnie jest podstawą do zerwania umowy z operatorem. Sam zrobiłbym to.
Andrzej24 pisze:wydłużyliby ważność konta na rok
Może jeszcze przy doładowaniu za 5 PLN? Za 50 PLN rozumiem, ale na pewno nie za mniej. Powinni zrobić, że 25 PLN to 3 m-ce (albo 2 od biedy), 50 PLN to 6 miesięcy, a 100 PLN to rok. I to byłoby najbardziej racjonalna zmiana. Choć piszę tutaj nie myśląc o zetafonach.

#331743  autor: kamil1221
 26 kwie 2009, 10:58
Jest kilka problemów:
1. stworzenie kolejnej marki to wielkie koszta.
2. Zetafona to umowa na kartę z wszystkimi przywilejami taryf w tym systemie a tymi przywilejami są:
a) dowolność ładowania konta bez przymusu czy raz na mies. bądź trzy lub pięć.
b) przywilej korzystania ze wszystkich promocji obowiązujących na karcie.
c) w Orange zawsze bez problemu można było migrować między taryfami na kartę i nawet jeśli została by wprowadzona kolejna marka to czemu Zetafon ma być pokrzywdzony i nie przechodzić do niej ?
3. Orange może Tobie ładnie pisać, że sraty taty itp. Ich obchodzi tylko realny zysk.

#331744  autor: corner
 26 kwie 2009, 10:58
A nie prościej przejść do Play, skoro oferta się nie podoba? Przecież Orange sobie dobrze skalkulowało. Jakby im się opłacało wydłużyć termin ważności dla kont, to pewnie by to już zrobili.

#331745  autor: dominik920
 26 kwie 2009, 10:59
Ja po cichu wątpię aby wydłużyli ważność konta a nawet gdy by się posunęli na taki krok to zapewne wcześniej Plus czy Era musiałby wydłużyć a Orange tak jak było z ofertą zrobiłby to dopiero na końcu. Fajnie by jednak było jakby przynajmniej za 50 zł konto było ważne 6 miesięcy.

#331746  autor: kowcio
 26 kwie 2009, 11:03
Dodam jeszcze, że miłoby było, gdyby choćby zrobili mały krok do przodu z tymi doładowaniami... Mianowicie chciałbym, aby ważność konta się kumulowała tak jak środki na nim, takie coś jak mamy w Erze i Hejah. Teraz sam bym sobie spłacił tego zetafona i karta leżałaby na półeczce w starym Siemensie, bo i tak z niej już nie korzystam... Później przelew SMS i git.

#331747  autor: Andrzej24
 26 kwie 2009, 11:03
corner pisze:A nie prościej przejść do Play, skoro oferta się nie podoba? Przecież Orange sobie dobrze skalkulowało. Jakby im się opłacało wydłużyć termin ważności dla kont, to pewnie by to już zrobili.
Nie mam nic do Orange. Play mi się nie kalkuluje. Za mało osób jest w Play a rodzinę mam w Orange. Denerwuje mnie tylko przepadanie tych pieniędzy a robienie z tel. skarbonki mija się z celem. Przekonanie całej rodziny do Play to bardzo duże wyzwanie bo i tel. mają simlocka na Orange.

#331755  autor: pacyna
 26 kwie 2009, 11:28
Na pewno Orange tego nie zrobi. Podobnie jak cała W3 - trzyma standardy cywilizowanego świata, gdzie nie ma długich okresów ważności konta, prawda? :wink:

#331762  autor: biotyt
 26 kwie 2009, 11:53
Moim zdaniem Zetafon nie ma tutaj nic do rzeczy. Robi się promocję na dłuższy termin ważności przy doładowaniach z wykluczeniem Zetafona. Do nowych umów w Zetafonie wprowadza punkt opisujący terminy doładowań obowiązujący przy tej umowie na zasadach obecnych. Po 3 latach likwiduje promocja na doładowania i wprowadza dłuższe terminy na stałe. Po tym terminie każdy będzie miał już nową umowę w Zetafonie z określonymi krótszymi terminami lub zostanie wolnym użytkownikiem. Wszystko jest do zrobienia tylko trzeba chęci operatora.

Dla mnie Zetafon jest bardzo marną promocją, którą powinni zmienić. Chętnie sam bym podpisał umowę, ale telefony są dość ubogie, a tych fajniejszych ceny niezbyt atrakcyjne. Wszystko wynika z tego, że użytkownik może ładować raz na 3 miesiące za 50 zł. Ten, kto wydaje więcej nie ma odpowiednio taniej telefonu.

Ja też podpisuję się pod dłuższymi terminami ważności. Choć mi one nie przeszkadzają to jednak jest spory komfort, że pieniądze nie przepadną nawet po wielu miesiącach. Mi wystarczyłoby żeby ważność wychodzących sumowała się do 12 miesięcy. Identycznie jak w Tak Taku i Heyah. Ten kto wydaje mniej i tak będzie musiał doładowywać terminowo więc Orange na tym nie straci. Natomiast użytkownicy doładowujący konto częściej i więcej będą mieli swoisty nabyty bonus, który kiedyś się może przydać. Moim zdaniem sumowanie zachęciłoby także do korzystania z okazyjnych promocji bo użytkownik choć doładował konto niedawno znowu doładuje bo jest promocja, a terminy się zsumują. Dzisiaj się powstrzymuje bo jeśli doładował za 50 zł i coś ma z ostatniego doładowani to po co ma znowu doładowywać za 50 zł by dostać 25 zł gratis? A tak więcej osób się skusi bo dają bonus, termin się przedłuż, z telefonu skarbonka na dłuższy okres więc jest to sposób na uwiązanie klienta :) Korzystne dla nas użytkowników, a także dla operatora więc jak najbardziej dobre rozwiązanie.

[ Dodano: 2009-04-26, 11:55 ]
Przy Zetafonie przecież też trzeba byłoby wydać określoną kwotę minimalną, identyczną co obecnie w przypadku wprowadzenia kumulacji ważności konta. Bardzo bezproblemowa zmiana, a ile korzyści dla każdego. Jestem więc za kumulacją ważności bo to bardziej prawdopodobne niż wprowadzenie długich terminów.

biotyt

#331765  autor: Vieslav
 26 kwie 2009, 12:16
Mulder pisze:Tak się zastanawiam... Skoro każdy starter Orange ma aż rok ważności (podejrzewam, że związane jest to z "podbijaniem" statystyk) to jaki problem dać też rok wazności na wychodzące po doładowaniu? Na jedno wychodzi, bo przecież nikt nie utrzyma przez rok 5 zł na koncie! Kiedyś trzeba będize pakiet kupić i poleci 2 x 5zł. A lepiej brzmi 12 miesięcy na wychodzące niż na przychodzące.
Problem ściemafona rozwiązać tak jak napisał biotyt i po sprawie :P .
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2009, 12:18 przez Vieslav, łącznie zmieniany 1 raz.

#331767  autor: Atlan
 26 kwie 2009, 12:17
Dobra, załóżmy, że Orange nie może wydłużyć ważności konta ze względu na Zetafon (bzdura jak się patrzy, ale niech Wam będzie).
W takim razie, dlaczego kont nie wydłużają Simplus i TT? Jeszcze sobie zobaczcie jakie uszanowanie by uzyskał taki Plus, bo Orange choć nawet by chciał, to ze względu na Zetafon (tak Wy zakładacie) nie mógłby odpowiedzieć ^^

A jeszcze jest jeden smaczek tej sytuacji - a co jeśli UKE nakaże wydłużenie terminów zdrapek? ;) Operatorzy NIGDY sami tego kroku nie zrobią. NIGDY!

#331783  autor: Btk_Tomas
 26 kwie 2009, 13:44
Ja bym to widział tak:
- 100 zł 12 miesięcy
- 50 zł 6 miesięcy
- 25 zł 2 miesiące
Myślę że takie ważności konta usatysfakcjonowałyby większość użytkowników.
Co do zetafona to pomysł biotyta jest bardzo dobry, można go Jabczyńskiemu podsunąć.

#331786  autor: Andrzej24
 26 kwie 2009, 13:51
Wiadomo, że wydłużenie konta dla wielu nie ma znaczenia bo i tak pewno, częściej doładowują swoje konta niż to przewiduje karta zdrapka, nie mniej jednak jest też spora grupa osób która mniej dzwoni i dla tej grupy osób takie rozwiązanie byłoby super. Wystarczy aby za 50 zł na wychodzące było na rok. Na pewno przez rok wygada się więcej, lecz sama świadomość, że ma się konto ważne przez rok daje wiele spokoju i komfortu a chyba o to chodzi aby być zadowolony ze swojego tel.

#331796  autor: thonka
 26 kwie 2009, 14:17
w Erze problem z TT jest ten sam jak w Orange z Zetafonem.
Era ma przeciez Tak Tak Fon'a, dzialajacego na podobnej zasadzie jak Zetafon czyli oferta prepaid z przymusem utrzymywania wychodzacych przez okreslony czas...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#331800  autor: Andrzej24
 26 kwie 2009, 14:26
thonka pisze:w Erze problem z TT jest ten sam jak w Orange z Zetafonem.
Era ma przeciez Tak Tak Fon'a, dzialajacego na podobnej zasadzie jak Zetafon czyli oferta prepaid z przymusem utrzymywania wychodzacych przez okreslony czas...
Z tego co wiem to każdy operator ma takie warunki aby czas na wychodzące była cały czas aktywny. W mixPlusie przy doładowaniach czasy na wychodzące się sumują czego brakuje w Orange.

Mnie mix nie interesuje. Mi zależy aby Orange wydłużyło czas na połączenia wychodzące w ofercie na kartę. . Najlepiej tak jak jest w Play. Co zrobią mix-em to już ich problem.

#331804  autor: Vieslav
 26 kwie 2009, 14:49
Zetafon to nie mix! Mix to całkiem inna oferta.

#331846  autor: Dworek
 26 kwie 2009, 19:55
Btk_Tomas pisze:Ja bym to widział tak:
- 100 zł 12 miesięcy
- 50 zł 6 miesięcy
- 25 zł 2 miesiące
Myślę że takie ważności konta usatysfakcjonowałyby większość użytkowników.
W pełni się zgadzam, to byłoby najlepsze rozwiązanie. Przecież nie musi być tak jak w Play 5zł/12mc. Każdej osobie, która normalnie korzysta z telefonu 5zł nie wystarczy na rok. Przy takim rozwiązaniu jakie zaproponował Btk_Tomas, można by spokojnie wykorzystać środki z doładowania, nie martwiąc się o to, że przepadną.