To i ja dorzucę swoje 3 grosze.
Co mnie wkurza jeśli chodzi o Play - raz na jakiś czas zdarza mi się, że po wybraniu przeze mnie numeru, następuje łączenie podczas którego nie słyszę w słuchawce nic - ani sygnału połączenia, ani głosu rozmówcy gdy już połączenie zostanie odebrane.
Kilka/kilkanaście sekund idzie na darmo... chociaż po kilku takich sytuacjach już "wyczaiłem bazę" i wiem, że trzeba się rozłączyć i spróbować ponownie - udaje się nie stracić ani sekundy, chyba że ktoś szybko odbierze to wtedy ze 2-3 sek "idą w diabły".
Problem ten występuje mniej więcej 1 raz na 15-20 wykonywanych przeze mnie połączeń ( przy czym czasami jest dłuższy czas OK, a potem ze dwa razy się tak zrobi i znów ok - nie prowadzę dokładnej statystyki

) będąc w roamingu Plusa, w zasięgu Play nie zaobserwowałem tego zjawiska, ale rzadko z niego korzystam. I nie występuje to tylko u mnie, to samo ma mój brat, rozmawiałem również o tym z kilkoma osobami mającymi play i mają to samo (niestety nie byli w stanie określić czy tylko w roamingu czy w macierzystej też).
Poza tym, czasem rzeczywiście zdarzają się opóźnione smsy, chociaż dawno takiej sytuacji nie miałem.
Heyah nigdy nie miałem, więc niewiele wiem.
A z tak-takowego doświadczenia (ten sam operator - PTC), mogę powiedzieć, że też często przełącza mi się między nadajnikami - przechodząc z pokoju do pokoju u mnie w domu potrafi zmienić nadajnik z którego korzysta na inny, który w danej chwili ma gorszy zasięg i wtedy klapa - nic nie słyszę.
Poza tym czasami zdarza mi się (dosyć rzadko może z raz na tydzień? albo i rzadziej), że nie mogę się połączyć z jakimś numerem - po wybraniu numeru słyszę pik-pik-pik i koniec, i tak kilka prób i nic, następnie próbuję zadzwonić na inny numer i jest sygnał, po czym dzwonię znów na ten pierwszy z którym był problem, i łączy normalnie.
Ot, to co mnie drażni w tych sieciach. Jak to mawiają, nobody is perfect

Najlepiej tak jak moi przedmówcy pisali, weź starter jednej i drugiej i sprawdź, jak u Ciebie działa a potem zostaw sobie jedną z nich.
Pozdrawiam