• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #322350  autor: jazzzy
 11 mar 2009, 16:31
Obecnie mam Orange z taryfa Nowy POP ale uzywam go juz prawie wylacznie na odbieranie polaczen bo na wychodzace taniej mnie wyszlo zalatwic sobie starter mBank Mobile. Zwykle nie dzwonie duzo ale za ostatni miesiac wyszlo miedzy 25 a 30zl.

Jako ze zostalo mi nie wiecej jak tydzien w POP i jak nie doladuje karty to ja wylacza.

Zastanawiam sie dokad najlepiej mi bedzie przejsc oraz przed przejsciem jaka promocja doladowac konto.

Jak na razie plan jest taki zeby znajomemu dac 50zl a on z abonamentu doladowalby z promocja 20% a nastepnie przemigrowac do Play Fresh bo jezeli play mi zrefunduje przejscie to mialbym do wykorzystania wiecej minut.

Niestety moje dzwonienie jest bardzo nieregularne i do roznych sieci wiec najczesciej nie kupowalem pakietow bo ich nie wykorzystywalem w pelni. W POP siedzialem dlatego ze ten rok na odbieranie polaczen to bardzo korzystne jest dla mnie bo czasem w ogole nie dzwonie tylko odbieram.

#322354  autor: biotyt
 11 mar 2009, 16:45
Zgadza się, najlepszą obecnie ofertą jest Play Fresh, doskonale spełnia Twoje wymagania.

Niestety, do przeniesienia numeru z Orange do Play potrzebujesz 61 zł na koncie POP. Doładowanie za 50 zł z abonamentu daje co prawda 20% ale na konto promocyjne do wykorzystania jedynie na rozmowy i SMS-y w sieci Orange. Musisz doładować za 50 zł i dobić kartami po 5 zł do kwoty 65 zł gdyż w POP-ie można doładować tylko określonymi nominałami.

Nie wiadomo jak Play będzie zwracał pieniądze za przeniesienie numeru. Nie wiadomo też czy uwzględni wyższe koszta za przeniesienie z Orange gdyż ta sieć jako jedyna żąda 61 zł, inne natomiast chcą za przeniesienie 50 zł.

biotyt

#322356  autor: rafcyk
 11 mar 2009, 16:47
Najprostsze rozwiązanie to przejść do Play Fresh. Utrzymanie numeru będzie cię kosztować 5-10zł na rok.

Siemens C25 -> Nokia 3310 -> Nokia 6210 -> SE T630 -> Motorola V3 -> SE K750i -> Nokia 6131 -> Nokia 6300 -> Nokia E51 -> HTC Diamond -> Nokia E66 -> Samsung Galaxy I5800 -> HTC Wildfire -> Blackberry 9300 -> Nokia E6 -> Samsung Galaxy S2

#322360  autor: biotyt
 11 mar 2009, 16:51
Swoją drogą w Orange nic nie wykombinujesz by doładować z bonusem, mieć taniej przeniesienie, a dostać więcej od Play. Takie rzeczy tylko w Erze Tak Tak. Orange nie daje bonusów do wszystkich sieci, opłata za przeniesienie numeru pobierana jest z konta głównego, a te niestety by doładować na odpowiednią kwotę trzeba zapłacić.
Jedynie co przychodzi mi na myśl to kupienie tańszego doładowania na Allegro, wykombinowanie czegoś z Przelewami SMS choć i tak za wiele się nie oszczędzi. Najwyżej kilka złotych.

biotyt

#322365  autor: jazzzy
 11 mar 2009, 17:05
jeszcze myslalem nad ta promocja w starym Play - 30 minut za darmo co miesiac do wszystkich ale nie wiem czy na dluzsza mete sie to oplaci

#322369  autor: Claudec
 11 mar 2009, 17:24
Dla ciebie najlepsza będzie oferta Play fresh, po doładowaniu za minimum 5zl dostajesz
1 rok na połączenia wychodzące oraz stawkę 0,29zl do wszystkich sieci.

#322384  autor: nav
 11 mar 2009, 18:26
punktami z profitu przeciez tez moze doladowac pieniadze beda na koncie glownym
ja tez mysle o play fresh ale kupie starter nie bede przenosic numeru

#322404  autor: kowcio
 11 mar 2009, 18:59
nav, tylko też pamiętaj o tym, że inni do Ciebie na Play będą mieli drożej. Np. w Orange Go minuta poza siec kosztuje 60 groszy, a do Play 75 ;/ Spora różnica, to wg mnie jedyna wada. Choć i tak ona nie dotyczy Ciebie bezpośrednio ;)

#322409  autor: nav
 11 mar 2009, 19:07
to jest fakt ale jak tak dalej bedzie z orange to wiekszosc ucieknie wlasnie do playa ;) najbardziej pazerna siec orange kurcze a pamietam 9 lat temu mieli najlepsza oferte najtansze smsy po 40 gr (gdy w simplusie byly po 75gr a w tak taku 50) a odkad idea jest pod szyldem orange to brak slow fakt ze sa pakiety ale jak ich nie wygadam to musze je przedluzyc i tak sie mnoza a ja na nie wydaje kase no i ta konfiskata pieniedzy w przypadku braku doladowania w erze nic nie kasuja tylko blokuja to samo w plusie ...

#322462  autor: jazzzy
 11 mar 2009, 22:05
mozna juz wszczynac procedure przejscia czy trzeba zaczekac do poniedzialku ?

#322465  autor: Spiite
 11 mar 2009, 22:12
Jasne że zaczynaj. Najwyżej zmigrujesz z innej taryfy. Te zwroty za przeniesienie numeru wydaje mi się że będzie to sprawa indywidualna, jak się ktoś nie upomni to nie zwrócą, dlatego trzeba się szarpać o swoje.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2009, 22:16 przez Spiite, łącznie zmieniany 1 raz.

#322467  autor: Claudec
 11 mar 2009, 22:14
kowcio, jaka wada? Mnie wszyscy do Play uciekaja, nie chca miec drozej.
Pazerny 2 razy traci!

#322472  autor: express100
 11 mar 2009, 22:55
jazzzy pisze:jeszcze myslalem nad ta promocja w starym Play - 30 minut za darmo co miesiac do wszystkich ale nie wiem czy na dluzsza mete sie to oplaci
Ta promocja trwa tylko do niedzieli ale w NOWY PLAY NA KARTĘ!
jazzzy pisze:mozna juz wszczynac procedure przejscia czy trzeba zaczekac do poniedzialku ?
Migracja kodem *111*33*1# działa już od rana.

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#322486  autor: biotyt
 11 mar 2009, 23:49
Ja mam to samo, znajomi uciekają z Orange. Nie koniecznie do Play, ale głównie do tej sieci. Jak to się mówi: "chytry dwa razy traci". Ja choć lubię markę Orange i jestem lojalnym klientem pewnie zostanę zmuszony przez znajome mi osoby do przeniesienia numeru do Play bo Orange przestanie mi się wybitnie opłacać. Już teraz mi się nie opłaca, a aż strach pomyśleć jak zaczną reklamować Play Fresh. Kilku znajomym już mówiłem o nowej ofercie i są zachwyceni. Identyczne poruszenie co na forum wśród wielbicieli telekomunikacji. Play rewolucjonizuje rynek, a Orange na prawdę tego nie docenia. Widać to w ostatnich dniach, Plus i Era coś wprowadzają przygotowanego wcześniej. Orange po prostu śpi.

biotyt

#322496  autor: Claudec
 12 mar 2009, 00:57
biotyt, też mnie trochę dziwiło że ciągle w orange siedzisz...
Każdy kalkuluje po swojemu, mnie się nie opłaca siedzieć w orange dla 3 osób!
Teraz gdy wszyscy migrują do Play tam mam tanio :)

Pozdrawiam

#322500  autor: Jedrker
 12 mar 2009, 01:43
biotyt pisze:Plus i Era coś wprowadzają przygotowanego wcześniej. Orange po prostu śpi.
A nie pomyślałeś o tym, że to cisza przed burzą ? ;>
Ja już na pazerności się przejechałem, po 6 latach w orange podpisałem umowę na play abo, niestety infrastruktura ich kuleje na tyle, że jakość świadczonych usług nie można nazwać jakością ....
Play pożeganałem, i z własnego wyboru spowrotem do orange wróciłem ;)
Tu wiem, że płacę za jakość ...
A w Play ?
Sami się przekonacie :mrgreen:

#322501  autor: nav
 12 mar 2009, 01:54
ja zostawiam karte orange jak wygadam kase prawie jeszcze rok bedzie wazny numer ale raczej na cud nie licze ze pazerna pomarancza cos zrobi :P

#322522  autor: biotyt
 12 mar 2009, 10:32
Jedrker pisze:A nie pomyślałeś o tym, że to cisza przed burzą ? ;>
Świetny żart :) Ta cisza przed burzą trwa już kilka lat.
Jedrker pisze:niestety infrastruktura ich kuleje na tyle, że jakość świadczonych usług nie można nazwać jakością ....
Moi znajomi nie narzekają na Play, wręcz bardzo zachwalają.
Ja nie wiem gdzie płaci się za tą jakość w Orange, bo chyba nie kartami zdrapkami? Jeszcze rok temu nie miałem nic Orange do zarzucenia i chwaliłem ich za jakość, oferta też była dość dobra jak na tamte czasy. Ostatnio przekraczają jednak wszelkie granice, w tym roku złożyłem już kilka reklamacji, ostatnia nawet została odrzucona. Upominanie się o naprawienie terminu usługi, o dodanie właściwego limitu wynikającego z doładowania. Ostatnio nawet transmisja na GSM u mnie na osiedlu nie chodziła, problemy są od 3 miesięcy. Będąc w domu nie dochodzą mi MMS-y, muszę ręcznie pobierać na słabym zasięgu 3G. Co ciekawe problemu z MMS-ami nie mam będąc w innych lokalizacjach. Orange On-line fleszowe też jest jakimś żartem, tam nic nie działa więc przestałem z tego korzystać. Na dodatek ostatnio sami mi wykupili pakiet SMS-ów do Multiboxa odcinając 6 zł z konta.

biotyt

#322523  autor: Claudec
 12 mar 2009, 10:34
Jedrker, play od kilku miesięcy buduje siec GSM, zasięg bardzo się poprawił!
Są miejsca gdzie Plus ma slaby zasięg a są takie gdzie Orange ma biała plamę...
Nie znajdziesz operatora idealnego!

#322524  autor: biotyt
 12 mar 2009, 10:37
Claudec pisze:biotyt, też mnie trochę dziwiło że ciągle w orange siedzisz...
Każdy kalkuluje po swojemu, mnie się nie opłaca siedzieć w orange dla 3 osób!
Teraz gdy wszyscy migrują do Play tam mam tanio :)
Ja trzech osób nie mam w Orange, mam więcej. Blisko 40 w książce co stanowi może 25% gdy jeszcze ponad rok temu było to 80%. Niestety, mój profil dzwonienia też się zmienia. Coraz więcej dobrych znajomych przechodzi do innych sieci więc Play Fresh jest dla mnie czymś bardzo atrakcyjnym. Ja też przejdę, choć na razie muszę dać sobie z tym spokój. W styczniu doładowałem konto na blisko 300 zł i teraz żałuję bo jestem uwiązany. Pewnie dopiero w kwietniu będę miał w miarę opróżnione konto i te 61 zł wymagane do przeniesienia numeru.

biotyt