• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #299741  autor: Bos
 25 lis 2008, 17:32
Witam,
jestem w Plusie, ale jakoś nie wprowadsza on żadnych ciekawych zmian. Wielu znajomych mam w Plusie, dużo w Erze i mało w Orange. Heyah podchodzi pod Erę, ale jakoś nikt nie korzysta z tej sieci (przynajmniej z moich znajomych).
I teraz pytanie: Czy lepiej zostac w Simplusie, czy może zmienic na coś lepszego? W portfelu mam karte Ery Tak Tak.
Jeżeli macie jakieś sugestie, to prosiłbym o plusy i minusy zasugerowanych sieci.

SE: T610i, K750i, W660i, W880i, 2x W910, C902
Nokia: 2600, 5300, 6300, N73 ME, 5610, 6230i, E51, 5800, E72
Apple: iPhone 3G 8GB
Motorola: V3xx, V8
Samsung: 2x U900, F480, Galaxy S
LG: KU990, Shine
BB: 9300
Obecnie: Samsung Galaxy S/ BB 9300

#299743  autor: Artur051
 25 lis 2008, 17:38
Wkrótce (14 grudnia) ma się coś "ruszyc" w simplusie. Wg mnie lepiej poczekaj.

#299749  autor: orangeman
 25 lis 2008, 17:56
Jak ma się coś ruszyć to mogli by wprowadzić tą nową platformę dla wszystkich w simplusie.

#299750  autor: Kaczy
 25 lis 2008, 17:56
Określ czego szukasz, inaczej zamknę temat.
Co to znaczy lepsze? Każdy może napisać, że sieć x jest najlepsza.

Ps. Takich tematów jest już dużo.

...::: Made for loneliness :::...

#299753  autor: Bos
 25 lis 2008, 18:07
Tzn. stawki do sieci, do innych sieci. Cena za smsa. Pakiety sms'ow i minut, ich cena. Zasięg.

#299756  autor: Kaczy
 25 lis 2008, 18:11
Tutaj masz ciekawy artykuł. I jest napisany ogólnie, tak jak Ty się pytasz.

...::: Made for loneliness :::...

#299757  autor: mariusz9a
 25 lis 2008, 18:17
Bos pisze:Tzn. stawki do sieci, do innych sieci. Cena za smsa. Pakiety sms'ow i minut, ich cena. Zasięg.
Zasięg wszyscy operatorzy maja zbliżony. Ceny w pre-paidach w trójce operatorów również są bardzo podobne. Tu jedynie odstaje ze stawką Play lub jacyś MVNO (np mBank Mobile - 45gr/min, czy Heyah z równą taryfą - 44gr/min). Zależy na czym Ci zależy. Jest coś za coś. Albo tania cena minuty ale do wszystkich, albo wyższa stawka podstawowa ale SMSy i rozmowy wewnątrz sieci tanie. Także wybierać przebierać. Wejść na strony operatorów i dobrać sobie ofertę pod własne potrzeby. Nikt Ci nie napisze która sieć jest najlepsza bo o tym decydują indywidualne potrzeby.

Dla mnie np dobrą ofertę pre-paid dobraną pod moje potrzeby ma aktualnie 36i6 ale i tak z niej nie korzystam.

#299847  autor: express100
 26 lis 2008, 00:05
Może pomyśl o starej Play Karcie:
PLUSy:
200SMSów do wszystkich sieci co miesiąc za darmo, jak nie wystarczy kupujesz 30SMSów za 3zł do wszystkich sieci, czyli SMS wychodzi po 10gr, jak już te dwieście wykorzystasz.
Dodatkowo raz w miesiącu (w regulaminie jest inaczej ale się nie przejmuj) możesz wykupić pakiet 10zł (dodają do premii-ważne 30dni) za 5zł (z konta głównego)
Za każde dwie pełne minuty odebrane z innych sieci niż PLAY otrzymasz za darmo jedną minutę do wszystkich sieci- USŁUGA ZBIERAJ MINUTY jest bezpłatna.
Jak pogadasz np. z kimś z Orange(na jego koszt) 6min00s. to dostaniesz 3minuty do wszystkich sieci.
Jak pogadasz z kimś z Plusa np. 13min15s to podziel na 2 i wyjdzie 6,75 i wtedy te cyfry po przecinku odpadają i dostajesz 6 minut do wszystkich.
Możesz wykupywać co miesiąc 25minut po 10 groszy każda (pakiet 90minut za 9zł- po 15min przez 6miesięcy oraz pakiet 30minut za 3zł- po 10minut przez 3 miesiące)- potem mimo zakazu w regulaminie udaje się ponownie aktywować.
Jeżeli Ci tych minutek by zabrakło to możesz dokupić nielimitowaną ilość pakietów 30minut za 9zł do wszystkich sieci, gdzie minuta wynosi 30groszy.
Wszystkie pakiety minutowe (każda minuta ze ZBIERAJ MINUTY również) są ważne 30dni, ale jak ktoś do Ciebie zadzwoni, lub dokupisz pakiet 30min za 9zł. to wtedy wszystkie minuty są przedłużane o kolejne 30dni.
Do doładowań powyżej 50zł. dodawane są bonusy:
50zł-69zł. :arrow: bonus 20zł. (+3miesiące na wychodzące)
70zł-99zł. :arrow: bonus 30zł. (+3m-ce na wychodzące)
100zł-149zł :arrow: bonus 50zł. (+6m-cy na wychodzące)
150zł-300zł. :arrow: 150zł. bonusu (+6m-cy na wychodzące)

Można doładowywać kwotami od 10zł do 300zł.
doładowanie od 10zł do 24zł. przedłuża wychodzące o 10dni
doładowanie od 25zł do 49zł przedłuża wychodzące o 30dni

Premia jest ważna 30dni i jeżeli coś zostanie to przepada, albo jeżeli doładujesz kwotą od 50zł. to znowu premia zostanie przedłużona o kolejne 30dni od doładowania.
Więcej informacji o doładowaniach znajdziesz TUTAJ

Mjaą minuty z pakietu premię możesz przeznaczyć na videorozmowy do wszystkich sieci, MMSy do wszystkich sieci, przesył danych, SMSy do wszystkich sieci po wykorzystaniu pakietu SMSów, jak skończy się pakiet minut lub minuty z usługi ze ZBIERAJ MINUTY też można premię wykorzystywać na połączenia do wszystkich sieci. Z PREMII nie można wykupywać pakietów.

MINUSY:
Ludzie mogą przestać do Ciebie dzwonić ponieważ jak na razie jest wysoki MTR do Playa, ale (chyba?) od stycznia spada stawka interconnectu do Play, ale za to Ty będziesz miał więcej minut i MOŻE będzie Ci się bardziej opłacało do niektórych zadzwonić samemu :wink:
Drugi minus to brak kumulacji ważności konta tj. w simplusie lub orange, czyli masz konto ważne np. do 05.01.2009roku, doładowujesz za 150zł. 25.11.2008r. i przedłużaq Ci ważność nie od 05.01.2009 o 180dni, tylko od 25.11.

Stawki podstawowe to:
49gr/minuta do wszystkich bez pakietów
15gr/SMS
15gr/MMS max. 300kB
5gr/10kB

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 05 lut 2009, 21:40 przez express100, łącznie zmieniany 2 razy.

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#299878  autor: andiw
 26 lis 2008, 10:39
mariusz9a pisze: jacyś MVNO (np mBank Mobile - 45gr/min, czy Heyah z równą taryfą - 44gr/min).
Wybacz, że się czepiam, ale Heyah to nie jest MVNO ! Chyba, że dla Ciebie Sami Swoi czy 36.6 to też MVNO...

W Twoim przypadku najlepiej weź 2 startery - Równa Taryfa w Heyah - najtaniej do innych (44gr) i najtańszy internet , do tego pre - paid sieci do której najczęściej dzwonisz

#299897  autor: biotyt
 26 lis 2008, 13:17
Ja też narzekam na Orange POP, że nie ma zbytnio promocji, nic się nie zmienia, ale jest to dla mnie jednak najbardziej opłacalna oferta. Jedynie co jakiś czas do znudzenia promocyjne doładowania.

Bos, najlepiej zrobisz gdy określisz na czym Tobie najbardziej zależy, a pod swoje potrzeby wybierzesz odpowiednią ofertę. Przede wszystkim spójrz na swoje numery w książce telefonicznej pod kątem do kogo najczęściej piszesz i dzwonisz, z kim potrzebujesz mieć najczęstszy kontakt. Przyporządkuj te osoby do konkretnej sieci. Określ orientacyjny czas rozmów i SMS-ów z każdą osobą. Pododawaj te wartości. Ta sieć, w której najwięcej będziesz dzwonił i SMS-ował wyjdzie korzystniej.
Domyślam się, że wybór będzie raczej pomiędzy Erą lub Plusem. Ceny poza sieć w Simplusie (nabyte przez pół roku) czy w Tak Tak-u będziesz miał bardzo zbliżone. Wybór zależy więc od promocji wewnątrz sieciowych i te trzeba porównać np. czy wolisz dzwonić do wybranych numerów (Numerki za Grosze), czy lubisz długo rozmawiać (TT Godziny za Grosze), dzwonić bardzo tanio i swobodnie w sieci (MAXI MINUTY).
Zależy też czy dużo korzystasz z transmisji danych i MMS-ów. Przy niewielkich ilościach można to pominąć, ale przy więcej niż 5MB Plus jest o niebo lepszy niż Tak Tak, za to Tak Tak ma tańsze MMS-y.
Ewentualnie jak nie możesz określić zdecydowanie, którą sieć wybrać, bardzo różnie dzwonisz do wszystkich sieci, jedyną receptą są płaskie taryfy. Polecam wtedy starą Play Kartę, Heyah Równa Taryfa, mBank.

Na Twoim miejscu wstrzymałbym się jeszcze do świąt. Podobno nowy Simplus ukaże się 14 grudnia.

biotyt

#299902  autor: mariusz9a
 26 lis 2008, 14:12
andiw pisze:mariusz9a napisał/a:
jacyś MVNO (np mBank Mobile - 45gr/min, czy Heyah z równą taryfą - 44gr/min).

Wybacz, że się czepiam, ale Heyah to nie jest MVNO ! Chyba, że dla Ciebie Sami Swoi czy 36.6 to też MVNO...
Wiem że Heyah to nie MVNO. Zestawiłem to razem ze względu na podobną stawkę.

#299912  autor: Bos
 26 lis 2008, 14:51
Dobra, zauważyłem, że Stara Play Karta wypad anajlepiej, ale jak już radzicie, poczekam do 14 grudnia, może Plus wprowadzi jakąś ciekawą ofertę :]

#299948  autor: biotyt
 26 lis 2008, 18:15
Bos pisze:Dobra, zauważyłem, że Stara Play Karta wypad anajlepiej, ale jak już radzicie, poczekam do 14 grudnia, może Plus wprowadzi jakąś ciekawą ofertę :]
Ja uważam, że już czas na zmiany w Simplusie więc pogłoski o nowej ofercie wydają mi się wiarygodne. Program lojalnościowy z obniżkami stawek zniechęca nowych użytkowników. Obecni dostają ciekawe stawki, ale zbyt dużo w tym pakieciarstwa. Wydaje mi się, że obniżą ceny poza sieć i pójdą w uproszczenie oferty.
Data 14 grudnia trochę dziwna bo późna, choć wprowadzenie dobrej taryfy i rozpoczęcie akcji promocyjnej w trakcie gorączki świątecznych zakupów może skutecznie zwiększyć sprzedaż. Wprowadzając zmiany w ofercie na końcu są w stanie przebić konkurencję. Plus chce zostać liderem rynku i pewnie mu się to uda. Do prześcignięcia Orange w 3Q niewiele mu brakowało.

biotyt

#299950  autor: mariusz9a
 26 lis 2008, 18:55
biotyt pisze:Data 14 grudnia trochę dziwna bo późna
Dziwna bo to niedziela :-P Moim zdaniem to albo ktoś podając gdzieś takie info walnął się w dacie, albo to zwykła plotka jakich mieliśmy pełno związanych z mix 4.

#299982  autor: biotyt
 26 lis 2008, 22:04
mariusz9a pisze:
biotyt pisze:Data 14 grudnia trochę dziwna bo późna
Dziwna bo to niedziela :-P Moim zdaniem to albo ktoś podając gdzieś takie info walnął się w dacie, albo to zwykła plotka jakich mieliśmy pełno związanych z mix 4.
Faktycznie, ktoś przekręcił i ja powtórzyłem. Nie patrzyłem w kalendarz jakim dniem tygodnia jest 14 grudnia. Pamiętam jednak, że było wspominane również o 15 grudnia czyli poniedziałku. Poszukałem na Telepolis w komentarzach i znalazłem:
161. Pytajnik 2008-11-04 10:45 152-dzi-29.acn.waw.pl
od ok. 15 grudnia najnowszy Simplus. Oj bedzie się działo......
Pamiętam też, że ktoś pisał o zmianach styczniowych w Sami Swoi. O nowych taryfach pisało już kilka osób dość przekonująco. Pytajnik jest zarejestrowanym użytkownikiem na Telepolis, a nie anonimem rzucający słowa na wiatr. Musi mieć skądś informację najwidoczniej. U operatorów przecież pracują ludzie, a nie roboty więc takie informacje się rozchodzą w szybkim tempie pocztą pantoflową.

biotyt

#299988  autor: orangeman
 26 lis 2008, 22:48
express100 pisze:Jak pogadasz np. z kimś z Orange(na jego koszt) 6min00s. to dostaniesz 3minuty do wszystkich sieci.
Jak pogadasz z kimś z Plusa np. 13min15s to podziel na 2 i wyjdzie 6,75 i wtedy te cyfry po przecinku odpadają i dostajesz 6 minut do wszystkich.
Za dwie pełne minuty spoza sieci otrzymuje się jedną do wykorzystania.
Po prostu, po ludzku. :wink:

#299992  autor: Atlan
 26 lis 2008, 23:02
Ja jestem osobą, która również planuje ucieczkę z Simplusa. Jak na razie planuję a nie przechodzę, bo jeszcze kasa na koncie jest. W sumie to mam czas do połowy stycznia.

Osobiście rozważam Orange GO (starter z neta daje 100 SMSów przez Multibox do wszystkich sieci) oraz Starą Play Kartę.

Co musiałby zrobić Plus by mnie zatrzymać? Jest to naprawdę bardzo proste :) Ja nie jestem mega wymagającym userem, który chciałby 30gr za minutę do wszystkich sieci. Dla mnie to może być i te 60gr co mam teraz i tutaj cudów nie potrzebuję. Ale chcę uczciwego pakietu do sieci i na stacjonarnę oraz uczciwego rozliczania pakietów (czyli że mogę kupić minuty czy smsy nawet jeśli mam coś jeszcze na koncie pakietowych). Mile widziane byłoby coś, co już było - czyli darmowe SMSy do wszystkich za doładowanie. To właśnie po wycofaniu tej promocji zacząłem źle myśleć o Simplusie. Czy Oni nie potrafią zrobić stałej promocji, stałej oferty tak jak Orange?

Niestety obawiam się, że będzie to oferta w stylu 40 gr do wszystkich sieci i brak kosztów obniżających połączenia w sieci. Ewentualnie wejdą jakieś durne przepisy o wykluczaniu się pakietów, albo możliwości skorzystania tylko z jednego pakietu... Czyli spodziewam się czegoś w stylu zmian z MixPlusa3 na MixPlusa4 - obniżą stawkę cennikową, a oferta się pogorszy 8)

Zagadki logiczne

#299995  autor: mariusz9a
 26 lis 2008, 23:12
Atlan pisze:Czy Oni nie potrafią zrobić stałej promocji, stałej oferty tak jak Orange?
Przecież Plus też ma stałą ofertę tak samo jak Orange. Nie rozumiem w ogóle tego zdania. Przecież Orange także odwołuje (może lepiej brzmi zakańcza) swoje promocje (w tym też analogiczną do darmowych smsów z Simplusa, która była w Orange Music)... Tak samo robi Era, Play, i wszyscy MVNO.

#299999  autor: express100
 26 lis 2008, 23:36
Pytajnik pisał, że w Sami Swoi 1.01.2009 spadną stawki do bodajże 46gr/min 14gr/SMS 12gr/minuta do SS i stacjonarnych (ale nie jestem tego pewien, czy dobrze zapamiętałem)
A podobno w Sim+ ma być stawka 35-40groszy, co i tak będzie gorsze od starej PLAY karty, bo tam jest przecież 200SMSów do wszystkich, Premie do doładowań, pakiety, gdzie najdroższa minuta wychodzi 30groszy do wszystkich sieci, a więc długo chyba tego nikt nie przebije.
Wszystkie informacje o Samych Swoich i o Simplusie wyczytałem w komentarzach Pytajnika pod newsami. 8)
Ja jednak polecam starą PLAY KARTĘ, można zawsze poczekać do 15.12, prawda? ;-)
Pozdrawiam! :-D

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#300001  autor: Atlan
 26 lis 2008, 23:39
@mariusz9a:
To ja może powiem co ostatnio było, a nie ma...
1000 SMSów za 5zł
SMSy za doładowanie
Pakiet 200 minut za 8zł
Pakiety te wakacyjne za bodajże 15zł i 24zł
Teleprzelewy
(...może coś jeszcze?)

5 promocji, które były w 2008 roku i dziś (26 listopada) już ich nie ma. Jakoś Orange i Era nie żeglują tak promocjami jak Plus. Umiesz podać 5 promocji w Orange na kartę, które były a ich już nie ma? Ja umiem tylko z Orange Music z tymi pakietami 600SMS.

Oczywiście nie wspominam tutaj o jakichś promocjach walentynkowych, czy typu tańszy roaming latem.

W Plusie nawet promocje które miały być do końca świata zostały zniesione :lol:

Zagadki logiczne