• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #294362  autor: bufu
 25 paź 2008, 11:29
Witam,

Problem dotyczy opcji "oferta bez telefonu", a konkretniej "Orange MIX bez
telefonu - 12 m-cy".
Wchodząc do "Konfiguracji własnej", nie ma realnej możliwości wybrania
opcji 35 zł (abonament miesięczny mix) na okres 12 miesięcy. Wszystko jest
w porządku do momentu potwierdzenia. A dokładniej, po wybraniu kwoty 35 zł
(suwakiem) i dodaniu według wskazań 2 "prezentów na zawsze", wciśnięcie
przycisku "Potwierdź" generuje błąd w postaciu komunikatu: "Wybrano zbyt
wiele gratisów dla wybranej kwoty abonamentu." Ku zdziwieniu, skrypt
interpretuje tą operację jako próbę wybrania 2 prezentów dla kwoty abonamentu 25
zł.
Przeglądając ofertę nigdzie nie natknąłem się na informację, że możliwość zakupu przez Internet 'mixa bez telefonu' jest zarezerwowana wyłącznie dla opcji 24-miesięcznej.

Pytanie, czy istnieje możliwość kupna za pośrednictwem sklep.orange.pl taryfy Orange MIX bez telefonu na 12 m-cy z zobowiązaniem 35 zł ?

Na forum jest zarejestrowanych dużo konsultantów Orange, także liczę na pomoc. Aż nie chce mi się wierzyć, że jest to tylko przypadek, czy jakiś błąd skryptu... W zakładce jak kupić tutaj nie ma żadnych gwiazdek, że opcja jest niedostępna dla taryfy 12 miesięcznej ...

#294371  autor: Orfi
 25 paź 2008, 11:59
Nie jestem konsultantem,ale wydaje mi się,że w mixie masz wzrost sumy o 25 zł. czyli mix za 25,50,75 itd. Kwota 35 zł jest w Orange abonament i np. umowa na 12 miesięcy jest bez telefonu i nazywa się ,,Tylko SIM". Nie pamiętam tylko czy jest tam 1 czy 2 prezenty.

#294372  autor: bufu
 25 paź 2008, 12:04
No nie do końca ... gdyż ustawiając opcję 24-miesiące, w sklepie orange.pl, bez problemu można wybrać zobowiązanie 35 zł (90 minut, 2 prezenty) w ofercie bez telefonu.
Właśnie przed chwilą zauważyłem, że schody zaczynają się, gdy chce się ustawić "Konfigurację własną", gotowy pakiet na 2 lata, 35 zł (2 prezenty - 400 smsów do orange i 180 minut do orange i stacjonarne w weekendy) przechodzi potwierdzenie bez problemu, gdy jednak chcę dokonać modyfikacji jednego z prezentów i skorzystać z konfiguracji własnej, również przy opcji 24 miesięcznej, każde działanie użytkownika skrypt interpretuje jako próbę wybrania zbyt dużej ilości gratisów (prezentów) dla abonamentu 25 zł.

OrfiZ regulaminu promocji "Tylko SIM"
1. Aby skorzystać z Promocji, wystarczy:
- zawrzeć Umowę na czas określony 12 albo 24 miesiące („Okres zastrzeżony") z Kwotą Abonamentu 25 zł lub wyższą w ofercie Orange abonament lub w ofercie Orange mix albo
- podpisać Aneks na czas określony 12, 18, 24, 30 albo 36 miesięcy („Okres zastrzeżony”)
oraz zrezygnować z zakupu telefonu w cenie promocyjnej.
Dodatkowo zakładka poznaj Orange Mix - oferta bez telefonu:
Lubisz swój telefon i nie chcesz nowego? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy nową ofertę Tylko SIM dostępną już od 25 zł z umową na 12 lub 24 miesiące.

W ofercie Tylko SIM za to, że rezygnujesz z telefonu, zyskujesz podwójnie:

* dostajesz 50% więcej minut w abonamencie - promocyjne minuty są wymienne na SMS-y, MMS-y i inne usługi do wszystkich sieci. Otrzymujesz je co miesiąc:
o przez pół roku, jeśli podpiszesz umowę na 12 miesiecy
o przez cały czas trwania umowy, jeśli podpiszesz umowę na 24 miesiące.
Ponadto w prawym górnym rogu zachęta do skorzystania z zakupu na sklep.orange.pl w ofercie bez telefonu ... Nigdzie ani słowa, o tym, że można kupić wyłącznie na 24 miesiące i w konfiguracji przygotowanej przez Orange.
Wydaje mi się, że jest to błąd skryptu ... Gdyż każdorazowa próba wybrania konfiguracji własnej kończy się błędem.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2008, 12:18 przez bufu, łącznie zmieniany 1 raz.

#294374  autor: Orfi
 25 paź 2008, 12:11
Skoro tak,to może jest to zablokowane,dla 12 miesięcznej umowy. Akurat,co do mixa to nie jestem aż tak zorientowany. Są teraz mixy w Orange na 12 miesięcy bez telefonu?

#294376  autor: bufu
 25 paź 2008, 12:22
Dokonałem edycji mojego wcześniejszego posta, tam podałem wszystkie szczegóły. Na pierwszy rzut oka, mogłoby się wydawać, że jest blokada dla 12-miesięcznej opcji bez telefonu, jednak przy próbie dokonania "konfiguracji własnej" w 24 miesięcznej ofercie również pojawia się identyczny błąd. Wszystko wskazuje, że jest to jakiś błąd skryptu, albo Orange nałożyło blokadę na dokonywanie zmian w "Konfiguracji własnej", co byłoby absurdem, bo gdyby mieli blokować takie operacje, to w ogóle nie umieścili by opcji "Konfiguracji własnej" w tej ofercie. Warto podkreślić, że defaultowe, gotowe pakiety przygotowane przez Orange: 25, 35, 55, etc. można zakupić bez problemu :-)
Ostatnio zmieniony 25 paź 2008, 12:30 przez bufu, łącznie zmieniany 1 raz.

#294377  autor: Orfi
 25 paź 2008, 12:22
W abonamencie na 12 miesięcy jest to 50% więcej tylko na 6 miesięcy i dodatkowo 1 prezent. To co napisałeś to pewnie zbyt duża ilość prezentów co,do kwoty deklarowanej i dlatego aplikacja wyrzuca Ci błędny wybór.

[ Dodano: 2008-10-25, 12:28 ]
Może też być tak,że mają jakieś swoje proponowane zestawy i to,co Ty chciałbyś dostać nie jest ujęte jako usługi,które mają jednocześnie działać i stąd problem.

Orfi

#294379  autor: bufu
 25 paź 2008, 12:35
W abonamencie na 12 miesięcy jest to 50% więcej tylko na 6 miesięcy i dodatkowo 1 prezent. To co napisałeś to pewnie zbyt duża ilość prezentów co,do kwoty deklarowanej i dlatego aplikacja wyrzuca Ci błędny wybór.
Jednak korzystając z zakupu za pośrednictwem sklep.orange.pl dostajesz do każdej taryfy jeden prezent gratis. Przy opcji 35 zł:
* liczba prezentów na zawsze= 1+1 (dodatkowy za zakup za pośrednictwem Internetu),
* dodatkowe 100 minut do wszystkich sieci -> przez 2 m-ce dla opcji 35 zł.
Może też być tak,że mają jakieś swoje proponowane zestawy i to,co Ty chciałbyś dostać nie jest ujęte jako usługi,które mają jednocześnie działać i stąd problem.
Gdyby tak było, nie umieszczaliby chyba tego przycisku "Konfiguracja własna" i możliwości skorzystania z niego. Wtedy byłyby dostępne tylko te pakiety przygotowane przez nich bez możliwości dokonania własnej konfiguracji...

Według obecnej konfiguracji skryptu użytkownik chcący zamówić mixa bez telefonu na 12 m-cy przez sklep orange.pl może tylko i wyłącznie skorzystać z opcji 25 zł ... Nigdzie nie widziałem w treści itd. informacji o takim ograniczeniu. Każde inne konfiguracje nie są możliwe do zrealizowania, jak również każde próby zmiany gotowych pakietów w 24 miesięcznej opcji.

Proszę o zabranie głosu osoby, która zna odpowiedź na moje pytanie i zna rozwiązanie tegoż problemu oraz stanowisko Orange w tej sprawie, a żeby nie ciągnąć w nieskończoność tego wątku jedynie przypuszczeniami ...

#294437  autor: Orfi
 25 paź 2008, 15:08
:wink: :wink: Napisz maila do Orange,z opisem problemu,powinni udzielić jakiejś wiarygodnej odpowiedzi albo zadzwoń pod *100.

#294443  autor: bufu
 25 paź 2008, 15:41
Wczoraj już napisałem im e-maila na [email protected], natomiast dzisiaj dodatkowo gdzieś w regulaminie sklepu znalazłem, że wszelkie pytania należy kierować na adres [email protected], co też zrobiłem i dokładnie opisałem ten problem. Na razie w obu przypadkach - bez odpowiedzi.