• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #285748  autor: bumb
 29 sie 2008, 20:17
Witam
Z góry zaznaczam, że jestem całkowicie zielony w kwestiach operatorów, ofert itp. itd.
Za miesiąc kończy mi sie dwuletnia umowa z era (mix tak tak, 50 zl/3 mies.).
Przedłużenie nie wchodzi w grę (sprawy ode mnie niezależne).
Pytanie co dalej ?

Na czym mi zależy:
-na utrzymaniu obecnego numeru
-na utrzymaniu stanu konta (trochę tam kasy zostało)
-na możliwie najprostszej ofercie najlepiej na kartę, bez żadnego wiązania sie umową

Dodam, że dzwonię mało. Można rzec, że komórki używam sporadycznie.
Z góry dzięki za rady ;)

#285754  autor: aga
 29 sie 2008, 20:30
bumb pisze:mix tak tak, 50 zl/3 mies.
To był w końcu Era Mix czy Tak Tak? 50 zł na 3 miesiące to doładowanie w TT, a mix ma doładowanie miesięcznie, a z kolei umowa jest w mixie a nie w TT. Zdecyduj się, bo podajesz sprzeczne informacje.

#285756  autor: bumb
 29 sie 2008, 20:34
Umowy w Tak Tak nie ma ?
50zl/3 mies albo 20zl/mies.

#285760  autor: Spiite
 29 sie 2008, 20:53
Jest Tak Tak fon i pewnie bumb właśnie go miał. Oferta identyczna jak Tak Tak tyle że z umową, trzeba utrzymywać ważność konta na połączenia wychodzące.
Jeśli dzwonisz sporadycznie, chcesz utrzymać numer i stan konta to po zakończeniu umowy przejdź na Tak Tak-a. To moim zdaniem najszybsze i najtańsze rozwiązanie.

#285762  autor: bumb
 29 sie 2008, 20:59
"przejdź na Tak taka" czyli w praktyce co to oznacza ? ;)
Doładowuje kiedy chce.. i już ?

#285766  autor: przemek910
 29 sie 2008, 21:03
tak... tylko jak zwlekasz zbyt dlugo to moga ci wylaczyc numer.

miales oferte Era MIX i tam musiales utrzymac stan konta przez 24 miesiace...

#285767  autor: aga
 29 sie 2008, 21:03
Spiite pisze:Jest Tak Tak fon i pewnie bumb właśnie go miał.
Zupełnie o tym tworze zapomniałam. Zmyliła mnie dziwna nazwa mix tak tak.

bumb pisze:Doładowuje kiedy chce.. i już ?
Doładowujesz tak, żeby nie stracić ważności konta.

#285769  autor: Spiite
 29 sie 2008, 21:08
Najlepsze doładowanie to tak jak doładowywałeś do tej pory czyli 50zł/3miesiące + miesiąc na odbieranie jeśli nie będziesz musiał dzwonić.

#285771  autor: bumb
 29 sie 2008, 21:11
Ok, ale o jakim czasie mówimy ?
Po upływie 3 miesięcy będę mógł dalej dzwonić ?

I jeszcze jedno: czy jest jakaś różnica między nie przedłużaniem umowy a jej rozwiązaniem ? Bo z tego co pamiętam umowę muszę rozwiązać.
Czyli ? ;)
Najlepsze doładowanie to tak jak doładowywałeś do tej pory czyli 50zł/3miesiące + miesiąc na odbieranie jeśli nie będziesz musiał dzwonić.
W tym problem, że dla mnie to za dużo. Nie chodzi o to, że w ogóle nie dzwonię, bo telefon aktywny muszę i chce mieć. Ale 50zl/3 miechy to za dużo.

#285773  autor: aga
 29 sie 2008, 21:15
bumb pisze:Ok, ale o jakim czasie mówimy ?
Po upływie 3 miesięcy będę mógł dalej dzwonić ?
Nie. Jak stracisz ważność na połączenia wychodzące, to przez miesiąc będziesz mógł tylko odbierać połączenia.
bumb pisze:Czyli ?
Czyli będzie jak do tej pory, tylko nie będziesz związany umową.
bumb pisze:W tym problem, że dla mnie to za dużo. Nie chodzi o to, że w ogóle nie dzwonię, bo telefon aktywny muszę i chce mieć. Ale 50zl/3 miechy to za dużo.
Jedyne wyjście to taryfa Zero. Płacisz tylko za wykonane połączenia, bez żadnego abonamentu. Tylko nie wiem czy jest możliwość przejścia z numerem z TT Fon.
bumb pisze:I jeszcze jedno: czy jest jakaś różnica między nie przedłużaniem umowy a jej rozwiązaniem ? Bo z tego co pamiętam umowę muszę rozwiązać.
W regulaminie wszystko masz napisane:
Kod: Zaznacz cały
Po upływie okresu obowiązywania Umowy, Umowa ulega przedłużeniu na czas nieoznaczony, chyba, że jedna ze Stron złoży na 30 dni przed jego upływem pisemne oświadczenie o nie przedłużaniu czasu Umowy. Umowa ulega rozwiązaniu po upływie 30 dniowego okresu wypowiedzenia, skutkującego na 8 dzień miesiąca kalendarzowego, następującego po okresie wypowiedzenia.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2008, 21:20 przez aga, łącznie zmieniany 1 raz.

#285775  autor: Spiite
 29 sie 2008, 21:19
Będziesz mógł odbierać połączenia przez miesią, dzwonić nie.Chyba że doładujesz sobie np:za 25zł i wtedy przez 30dni będziesz mógł dzwonić.
Jest różnica bo jeśli nie rozwiążesz to przejdzie na czas nieokreślony(obowiązuje wtedy miesięczne wypowiedzenie gdy będziesz chciał rozwiązać).
bumb pisze:Cytat:

Czyli ? ;)
Czyli ważności konta na odbieranie połączeń przynajmniej.Po tym czasie jak nie doładujesz mogą Ci wyłączyć numer.(Ale przeważnie w praktyce przez rok można odbierać i nic się nie dzieje z numerem)
Ostatnio zmieniony 29 sie 2008, 21:40 przez Spiite, łącznie zmieniany 1 raz.

#285776  autor: bumb
 29 sie 2008, 21:22
Ok, dzięki za pomoc.
A co z umową ? Czy rozwiązanie jej coś zmieni ?
I drugie pytanie: co jeśli te doładowania co 3 mies. mi nie pasują ? To jednak za dużo trochę. Jakieś inne rozwiązania tak, żeby zatrzymać telefon+stan konta ?

Ok, powyższe pytania są nieaktualne ;)

To jeszcze jedno: czy rozwiązanie umowy coś zmienia w dalszym korzystaniu z telefonu ? Tzn. czy jak rozwiąże a jednak zdecyduje się doładowywać co 3 mies. to będzie to możliwe ?
Ostatnio zmieniony 29 sie 2008, 21:25 przez bumb, łącznie zmieniany 1 raz.

#285778  autor: aga
 29 sie 2008, 21:23
Spiite pisze:Chyba że doładujesz sobie np:za 5zł i wtedy przez 2dni będziesz mógł dzwonić.
Od kiedy doładowanie poniżej 20 zł przedłuża ważność konta?
Spiite pisze:Jest różnica bo jeśli nie rozwiążesz to przejdzie na czas nieokreślony(obowiązuje wtedy 3miesięczne wypowiedzenie gdy będziesz chciał rozwiązać).
Ja się nie doczytałam o 3-miesięcznym okresie wypowiedzenia. Wszystkie regulaminy mówią o 30 dniach.
Spiite pisze:Ale przeważnie w praktyce przez rok można odbierać i nic się nie dzieje
Nic się nie dzieje poza tym, że nie można dzwonić :wink:
Jakieś inne rozwiązania tak, żeby zatrzymać telefon+stan konta ?
Telefon jest przecież twoją własnością i nikt ci go nie zabierze. Ale znalazłam taki zapis w regulaminie, z którego wynika, że z TT Fon nigdzie już nie przejdziesz:
Kod: Zaznacz cały
Abonent Tak Tak Fon nie ma możliwości migracji na inne taryfy dostępne w systemie Era Mix, Tak Tak , Heyah i abonamentowym.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2008, 21:31 przez aga, łącznie zmieniany 1 raz.

#285780  autor: Spiite
 29 sie 2008, 21:29
aga pisze:Od kiedy doładowanie poniżej 20 zł przedłuża ważność konta?
Pomyłka z orange :oops: (Nigdy nie używałem piątek w erze i stąd gafa)
aga pisze:Ja się nie doczytałam o 3-miesięcznym okresie wypowiedzenia. Wszystkie regulaminy mówią o 30 dniach.
Stare info mam chyba z abonamentu.

[ Dodano: 2008-08-29, 21:32 ]
Tutaj masz wszystkie dostępne doładowania "zdrapkowe" w erze.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2008, 21:53 przez Spiite, łącznie zmieniany 3 razy.

#285782  autor: vinc
 29 sie 2008, 21:32
TT fon, aż tak starą usługą chyba nie jest by już ludziom umowy dwuletnie się kończyły. Według mnie bumb ma Erę FUN, a z tej opcji nie ma możliwości migracji do abonamentu i do taryfy ZERO.
bumb pisze:czy rozwiązanie umowy coś zmienia w dalszym korzystaniu z telefonu ?
no jak rozwiążesz umowę to numer przepada chyba, że zaznaczysz przeniesienie numeru do TT.

Obrazek

#285784  autor: aga
 29 sie 2008, 21:37
vinc pisze:Według mnie bumb ma Erę FUN
Tak to możemy sobie gdybać do końca świata skoro sam zainteresowany nie wie co ma i nie potrafi tego nazwać. Aż nie chce mi się wierzyć, że coś takiego jest w ogóle możliwe.

#285787  autor: vinc
 29 sie 2008, 21:42
aga pisze:
vinc pisze:Według mnie bumb ma Erę FUN
Tak to możemy sobie gdybać do końca świata skoro sam zainteresowany nie wie co ma i nie potrafi tego nazwać. Aż nie chce mi się wierzyć, że coś takiego jest w ogóle możliwe.
uwierz mi jest niestety możliwe :roll: no cóż, nieświadomy klient dobry klient :smt005

Obrazek

#285788  autor: bumb
 29 sie 2008, 21:43
To trochę nowych pytań mi się nasunęło ;)
Telefon jest na osobę X. Umowa wygasająca, a właściwie już rozwiązana o której mówię też jest na osobę X. Ja jestem osobą Y.
Taryfa Zero wygląda interesująco. Rozumiem, że muszę podpisać umowę. Czy fakt, że telefon jest na kogo innego (a dokładniej telefon+umowa) coś zmienia ?
z tej opcji nie ma możliwości migracji do abonamentu i do taryfy ZERO.
Czyli ? ;)
Stan konta przepada rozumiem, coś poza tym ?
Nie przykładałem większej wagi do tego ;) Mam Era FUN na pewno.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2008, 21:45 przez bumb, łącznie zmieniany 1 raz.

#285789  autor: vinc
 29 sie 2008, 21:45
Z tej taryfy, którą posiadasz nie mam możliwości migracji na taryfę Zero jak i na jakikolwiek abonament.

Obrazek

#285790  autor: bumb
 29 sie 2008, 21:48
vinc pisze: migracji na taryfę Zero jak i na jakikolwiek abonament.
Ok czyli mój telefon po rozwiązaniu umowy do niczego się już nie nada ?
Bo mówiąc szczerze "Z tej taryfy, którą posiadasz nie ma możliwości migracji na taryfę Zero jak i na jakikolwiek abonament" nic mi nie mówi.