• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

Pre- paid dla młodzieży - Heyah vs 36.6 vs Orange Go vs Play

1. 36.6
4
22%
2. Heyah
9
50%
3. Orange Go
3
17%
4. Nowy Play na Kartę
2
11%
 #270621  autor: derdak
 10 cze 2008, 13:58
Witam. Ostatnio na rynku pojawiła się nowa oferta dla młodzieży - 36.6, jednocześnie ofertę odświeżyła Heyah. Aby nie dyskryminowac innych operatorów, zamieszczam również oferty Orange Go i Play. Która Waszym zdaniem ma szansę powodzenia w segmencie rynku 15 - 19 lat? Plusy i minusy ofert mile widziane w postach.

#270622  autor: babeo
 10 cze 2008, 14:03
derdak pisze:Która Waszym zdaniem ma szansę powodzenia w segmencie rynku 15 - 19 lat?
A dla kogo jest ten wywiad? :mrgreen:

#270623  autor: dami_1921
 10 cze 2008, 14:11
najprostsza odpowiedzi każdemu pasuje coś innego jeśli ktoś ma dużo znajomych w danej sieci to wybierze tą siec i tyle...

#270624  autor: DD7
 10 cze 2008, 14:15
Ale derdak chodzi o to, jakie są największe plusy i minusy danych sieci dla młodzieży na neutralnym gruncie (czyt. bez patrzenia na: gdzie więcej znajomych).

36.6 jest ciekawa, ale trzeba mieć dużo osób w Plusie, więc odpada.
Wg. mnie albo NOrangeGo albo NPlay.

#270626  autor: mariusz9a
 10 cze 2008, 14:23
blade_ninja pisze:36.6 jest ciekawa, ale trzeba mieć dużo osób w Plusie, więc odpada.
Wg. mnie albo NOrangeGo albo NPlay.
A NOG jest opłacalne jeśli ma się dużo znajomych w Orange i to jeszcze pod warunkiem że ma się wypchany portfel :/

#270627  autor: derdak
 10 cze 2008, 14:23
Dla mojej satsysfakcji, to żadne wywiad, podałem przybliżoną grupę docelową w ślad za 36.6. Zdaję sobie sprawę, że należy to rozpatrywac na neutralnym gruncie, bo większośc ofert pre-paidowych ale i niektóre abo preferują własne sieci, zatem wiadomo, że istotny jest profil dzwonienia. Jednak warto rozpatrzec te oferty po ostatnich sporych zmianach. Pzdr

#270658  autor: tomko111
 10 cze 2008, 17:41
A to moim zdaniem jest indywidualna sprawa. Wiadomo, jeżeli mam więcej znajomych w Orange, to biorę Orange Go w którym mam pakiety SMS po 1gr, jeżeli w Heyah to biorę heyah, gdzie mogę wybierać spośród wielu pakietów, jeżeli mi zależy na niskiej stawce do wszystkich sieci biorę Play. :-D

#270672  autor: Vieslav
 10 cze 2008, 19:09
36.6 - tylko, jeśli masz znajomych w Plusie i piszesz z nimi bardzo dużo, bo poza tym cennik prawie identyczny jak w innych sieciach.
Heyah - oferta ciekawa, szczególnie po wybraniu z 5 zniżek opcji "taniej do wszystkich" staje się lepsze od nowej Play karty, a przy doładowaniu 50zł można sobie jedną wybrać gratis
Nowa Play karta - niczym się nie wyróżnia, po kilku doładowaniach masz taniej do Play no i bonus za odbierane (do Play i na stacjonarne), stara Play karta była o wiele lepsza, biła wszystko co jest na rynku, aczkolwiek teraz po iluśtam doładowaniach również można znacząco obniżyć koszty połączeń do innych sieci.
Orange Go - zdecydowanie odradzam młodzieży. Aby komunikować się tanio trzeba załadować się za min. 50zł. Bardziej polecam Orange Music gdzie nie dość, że dostaje się darmowe smsy/mmsy za doładowanie to jeszcze jest pakiet smsów/mmsów po groszu do wszystkich sieci.
Biorąc pod uwagę fakt, że młodzież w wieku 15-19 lat doładowuje z reguły 2x5zł lub 1x10zł aby wystarczyło na pakiet i częściej pisze niż dzwoni, Nowy Play się raczej nie sprawdzi. Podobnie z Orange Go gdzie nie ma żadnych pakietów. Więc moje typy: 36,6, Heyah (no i jeszcze zaproponowałbym Orange Music).

#270676  autor: kowcio
 10 cze 2008, 19:21
Dla mnie najlepszą ofertą jest Orange POP- dużo znajomych mam w Orange, 3po3 jest to bardzo dobrą ofertą jak się pisze dużo SMS oraz dzwoni pod wybrane numery. Także pakiet 600 SMS za 6 zł z którego wcześniej korzystałem jest ok ;-)
Później Stara Play Karta- mam ją do dziś, służy mi do kontaktowania się z osobami które nie mają telefonu w Orange (15 gr za sms, 49 gr za min- O, jak ładnie ;-) ).
To chyba byłoby na tyle :P

#270812  autor: Mambea
 11 cze 2008, 13:56
Orange Go jest najmniej opłacalnym pre-paidem dla młodzieży bo wiadomo jak to ludzie robią kupują pakiet sms i piszta ile chceta i pakiet minut. Orange Miusic dobra oferta (mam)
troche drogie minuty ale mało dzwonie głównie sms wysyłam i mam pakiet 600sms do wszystkich za 6zł, ze znajomymi bierzemy 36i6 żeby taniej do siebie wydzwaniać i ten pakietz 3zł sms fajnie nie będzie trzeba tak jak w sim + cały czas dbać o aktywność kąta.
Według mnie z podanych 36i6 najlepsiejszy;)

#270838  autor: biotyt
 11 cze 2008, 15:39
Moim zdaniem by było sprawiedliwie trzeba by dopisać Tak Taka oraz Simplusa bo te oferty są przecież skierowane do młodzieży. Może nie tak dobitnie jak Heyah czy 36,6, bo mają trochę szerszy target, ale jednak reklamy mówią same za siebie.
Nowe Orange GO nie nadaje się dla młodzieży, raczej dla osób dorosłych co wolą prepaid, a stać je wydać co jakiś czas 100 zł. Zamiast GO wybrał bym Orange POP czy Orange Music jako taryfy młodzieżowe.
Ze wszystkich taryf na rynku, moim zdaniem, najlepszą jest Orange Music. 36,6 stwarza pozory taniości i kiepsko wypada przy Music. Lepiej mieć przecież SMS-y po 1 gr niż tylko w sieci za 0gr, a do reszty po 15gr. Terminy doładowań są takie same jak wszędzie, więc "mus" dalej pozostał. Zamiast darmowych sekund za odbieranie lepszy by był pakiet tańszych połączeń w sieci, bo czekać mam aż ktoś do mnie zadzwoni spoza sieci by sobie tanio we własnej sieci pogadać? Jak ktoś samemu nie dzwoni, to nikt też do niego za dużo nie będzie dzwonił - taka prawda. A 60gr/min w sieci trochę drogo. W Orange Music by dostać 10 zł do sieci wystarczy doładować konto, a nie słuchać reklam. Wespół Wzespół też chybione bo co po kilku miesiącach gdy usługa zostanie wyłączona?

Moim zdaniem dla młodzieży dużo lepsza jest Heyah.

biotyt

#270941  autor: thonka
 12 cze 2008, 00:38
ja sie dziwie co tu robi NOG? przeciez POP jest typowa marka mlodziezowa Orange a nie GO... po za tym simplus tez kreowal sie na badziej mlodziezowego niz np. tak tak czy GO... jak dla mnie ankieta niemiarodajna.

z wymienionych nie wybralbym zadnej. POP to w mojej opinii najlepszy prepaid dla mlodziezy.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#270964  autor: derdak
 12 cze 2008, 09:48
Dziękuję za uwagi , niestety , nie mogę zmienic opcji wyboru w ankiecie -prosze zatem traktowanie Orange Go jako innych taryf Orange,skoro ta nie jest najlepszym wyborem z mojej strony. TT i Simplus też są reklamowane w kierunku młodzieży, jednak na pewno nie tak mocno jak Heyah i 36.6. Nire chciałem ich umieszczac, bo w efekcie prawie wszystkie pre-paidy by były w ankiecie, co by zmieniło jej sens na "najlepszy pre-paid ogólnie". Pozdrawiam

#270977  autor: biotyt
 12 cze 2008, 11:10
derdak pisze:(...)Nire chciałem ich umieszczac, bo w efekcie prawie wszystkie pre-paidy by były w ankiecie, co by zmieniło jej sens na "najlepszy pre-paid ogólnie".(...)
Nie koniecznie. Ankieta ma na celu wybranie najlepszej oferty dla młodzieży, a nie ogólnie najlepszej oferty prepaid. Ja zaznaczyłem Heyah, choć spośród tych wymienionych najbardziej podoba mi się Nowe Orange GO, prosta oferta i tania, ale nie nadaje się dla młodzieży bo trzeba ładować dużymi kwotami jednorazowo. To by nie przeszło gdyż młodzież ma zawsze puste konto. Jak mają dużo na koncie to szybko je wyczyszczą. Pozatym skąd wezmą 100zł na jednorazowe doładowanie? Mają z pewnością inne ciekawsze wydatki. Wiadomo, że młodzież lubi mało wydawać jednorazowo na telefon, liczy się dla niej długi staż konta za niewielką kwotę, tanie SMS-y i oczywiście jakieś bonusy.
Nazwę młodzież takimi "ciułaczami prepaid" (oczywiście nie ubliżając nikomu). Sam byłem młody i mając pierwszą komórkę wolałem mniejsze kwoty, bo przy dużych się nie ograniczałem. Z resztą pieniądze wolałem wydawać na inne rzeczy niż pakować w telefon i inwestować w drogie rozmowy czy SMS-y jakie były w tamtym czasie. Kupowałem sobie pakiecik Mistrz Klawiatury w Idei pod koniec ważności konta i słałem kolejny miesiąc po wyzerowaniu konta :) Teraz choć jeszcze wysyłam dużo SMS-ów to liczą się dla mnie coraz więcej rozmowy, a konto doładowuje regularnie.
Myślę, że wynik ankiety z opcją wszystkich prepaidów do wyboru byłby miarodajny. Osoby, które czytają forum są albo nastolatkami (sami wiedzą co chcą) lub osobami, które mają styczność z telefonem komórkowym od wielu lat i tym się interesują (wiedzą co kiedyś się dla nich liczyło będąc "w stanie młodzieńczym" :D).

biotyt

#270979  autor: derdak
 12 cze 2008, 11:28
W związku z ciekawymi uwagami kolegów , założyłem nową ankietę z większą możliwością wyboru. Proszę zatem moderatorów o usunięcie tego tematu,aby uporządkwoac dyskusję. Przepraszam za zamieszanie, zachęcam do głosowania w nowej ankiecie.