• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #1185271  autor: OppNow
 05 sty 2025, 08:35
Cześć,

po tym jak zepsuł mi się telefon z eSimem play i bok kazał mi jechać do salonu po wtórnik robię porządki. Gdzie można tanio trzymać numery i nie ma problemu z wyrobieniem eSimów?

Pozdrawiam.
 #1185290  autor: HappyBoy
 05 sty 2025, 12:23
Jeśli masz aktywną kartę SIM w Play to możesz ją wymienić na eSIM w aplikacji P24.
Według mnie najlepszą opcją będzie Play jeśli chodzi o wyrobienie eSIM.
Do trzymania leżaka wykorzystałbym taryfę Fakt Mobile.
 #1185293  autor: kszaq
 05 sty 2025, 12:36
eSIM w Play można wymienić w aplikacji tylko gdy karta działa w tym samym telefonie, co aplikacja. Jeśli nie masz dostępu do tego telefonu, jedyną możliwością wymiany jest salon.
 #1185381  autor: OppNow
 05 sty 2025, 21:44
Chcę przenieść w związku z tym jak Play działa (straciłeś eSIMa? Idź do salonu).
 #1185401  autor: kszaq
 06 sty 2025, 11:08
W Plusie wymiana eSIM jest możliwa przy dodatnim stanie konta i ważności na wychodzące, ale należy ją potwierdzić SMSem autoryzacyjnym - wysłanym na numer, dla którego wymieniana jest karta.

Nie mam leżaków w Orange i T-Mobile, może inni użytkownicy napiszą, jak wygląda proces w przypadku tych operatorów.

W przypadku eSIM niekiedy zaleca się wykonać następujący "trik" na wypadek utraty karty: wygenerować QR z nową kartą, ale nie skanować go, zapisać w bezpiecznym miejscu - bardzo często nowy kod jest ważny bezterminowo, w przypadku utraty eSIM wydobywasz kod z bezpiecznego miejsca i skanujesz w nowym telefonie. Z ciekawości wygenerowałem sobie nowy kod dla eSIM w Play (leżak) i sprawdzę jak długo będzie "działać".
Edit: Niestety w Play po wygenerowaniu nowego QR, stara karta jest automatycznie dezaktywowana, nawet jeśli nowej nie załadujemy jeszcze do telefonu.
 #1185427  autor: HappyBoy
 06 sty 2025, 14:50
OppNow pisze:
05 sty 2025, 21:44
Chcę przenieść w związku z tym jak Play działa (straciłeś eSIMa? Idź do salonu).
Jeśli nie masz dostępu do karty to raczej innego sposobu nie ma.
Bez wizyty w salonie to jedynie chyba Flex lub Mobile Vikings.
 #1185432  autor: kszaq
 06 sty 2025, 15:41
Sprawdziłem jeszcze jak działa proces w Plusie:

Przede wszystkim wniosek jest taki, że mają dziurę bezpieczeństwa i do wymiany kart wystarczy login i hasło - oraz inny numer w Plusie.

Wymianę eSIM można wykonać po autoryzacji SMSem, ale SMS może przyjść na numer zarządzający kontem, a nie numer, dla którego wymienia się kartę. Wcześniej można (bez autoryzacji) dodać inny numer do zarządzania kontem i w ten sposób wymieniamy kartę bez dostępu do dotychczasowej karty eSIM.

Podobnie jak w Play, nie można wygenerować QR "na zapas" - zlecenie wygenerowania nowej karty jest jednoznaczne z deaktywacją starej.

Wniosek: Plus może być dobrą opcją dla leżakowania kart na eSIM, z możliwością wymiany karty po utracie eSIM bez wizyty w salonie.
 #1185445  autor: OppNow
 06 sty 2025, 17:24
Dzięki. No to pewnie Plus. A w T-Mobile jest jakiś sposób na niedrogi RWK?
 #1185446  autor: KC-KARLOS
 06 sty 2025, 17:33
OppNow: nie, tam RWK kosztuje 30 zł jako samodzielna usługa.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟